logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Povestea Iei/Timiş: Iile îngropate la Sânnicolau Mare de ţărăncile deportate în Bărăgan - comorile Banatului de câmpie

Image

În marea prigoană a deportării în Bărăgan, în duminica Rusaliilor din 1951, ţărăncile din Banatul de câmpie, din zona Sânnicolau Mare, şi-au lăsat acasă, bine tăinuite, cele mai de preţ odoare ale sufletului lor - iile, pe care le-au îngropat în grădini, pentru a fi ferite de distrugerile veneticilor, povesteşte etnograful Marius Matei, de la Muzeul Satului Bănăţean (MSB) din Timişoara.

La revenirea din anii de pribegie, femeile şi-au dezgropat cuferele din locurile în care au fost ascunse şi au readus la lumină râurile de flori cusute pe iile din borangic.

"Aceasta este poate una dintre cele mai frumoase poveşti despre ia din Banat. Femeile satului au îngropat iile şi le-au lăsat în paza pământului. Sunt iile pe care şi le-au ţesut, poate, de-a lungul mai multor ani. Erau ii cu broderii bogate, pe pânză de calitate, cum nu am mai văzut prin alte părţi, cu fir de aur pe pânză fină din borangic sau cu fire de mătase aduse din Germania, Austria, Franţa. Sunt vreo trei astfel de ii din zona Sânnicolau Mare, de pe la începutul veacului XX. Faptul că femeile au îngropat iile ne arată că aceste podoabe vestimentare reprezentau pentru ele odoare foarte preţioase, pentru că vorbeau despre statutul familiei, în funcţie de materialul din care erau făcute, de broderia care era pe ele", afirmă etnograful.

 

Sursa foto: Colecţia Marius Matei



Dacă din vremuri îndepărtate, ţărăncile din Banat se învăţaseră să împletească firul de mătase al iilor cu dorurile şi cu gândurile, această piesă vestimentară avea să fie reînviată şi înnobilată la începutul anilor 1900, odată cu 'tonul' dat de Casa Regală a României, prin regina Maria, dar şi de Coroana de la Viena, prin împărăteasa Elisabeta (Sisi), fără a altera însă autenticitatea iei.

Potrivit etnografului, iile din zona Banatului de câmpie au o tipologie specifică, doar tehnica fiind împrumutată. Tehnica bizantină este cea care ornamenta toate interioarele palatelor din Europa, hainele nobililor, veşmintele preoţilor, dar şi uniformele liderilor din armată. Aceste ii erau executate în ateliere specializate.

 

Sursa foto: Colecţia Marius Matei



"Acesta este lucrul foarte frumos, că bănăţencele, nişte ţărănci cu prea puţină şcoală, au reuşit să preia această tehnică şi să o transpună pe costumele lor într-o formă dorită de ele, care avea pentru ele o anumită semnificaţie. Putem compara iile şi costumele ţărăncilor din Banat cu cele ale prinţesei Sisi sau cu nobleţea portului reginei Maria. Tonul modei îl dădea Casa Regală, cele două (regina Maria şi împărăteasa Sisi - n.r.) au promovat costumul tradiţional şi atunci şi ţărăncile au început să coase sau să-şi ţese costumele. Dar costumul popular bănăţean a ajuns la noi prin altă filieră (decât Casa Regală a României - n.r.), prin Casa de Austria, noi fiind atunci domeniu de Coroană, care a dat startul modei. Ţărăncile noastre şi-au păstrat portul tradiţional, nu au pierdut nimic din ceea ce era autentic, au rămas motivele, semnele, dar şi l-au înnobilat cu materiale fine şi le-au făcut mai fastuoase", detaliază Marius Matei.

 

Sursa foto: Colecţia Marius Matei



Astăzi, în Banat se mai confecţionează costume populare la Reşiţa şi la Lugoj, dar, potrivit etnografului, este doar o interpretare a costumului, fără a reda autenticitatea. La Reşiţa se lucrează doar cu maşina, pentru întregul Banat, cele mai multe comenzi venind din partea administraţiilor locale. La Lugoj se lucrează cu mâna, dar nu se mai poate reda tehnica de odinioară, întrucât nu mai sunt nici materialele din trecut, dar nici ustensilele necesare - războaiele de ţesut.

"Ia reprezintă sufletul culturii poporului român. Ea împleteşte într-un mod armonios istoria şi cultura unui neam milenar, regăsind ideea unei spiritualităţi româneşti reflectate într-o creaţie autohtonă. (...) Este important de menţionat faptul că în Banat, spre deosebire de restul ţării, ia a fost mereu însoţită de poale (fustă), ornamentate cu acelaşi model. Cele două piese formează un ansamblu vestimentar unitar şi nu sunt purtate niciodată separat una de cealaltă. Dispunerea modelului pe mâneci este pe verticală, de tip tablă, iar modelul este multiplicat pe întreaga suprafaţă a piesei vestimentare. În general, motivele sunt geometrice şi mai rar zoomorfe, dar întotdeauna sunt dispuse simetric, atent echilibrate compoziţional", precizează Marius Matei.

 

Sursa foto: Colecţia Marius Matei



Două dintre aceste ii îngropate la Sânnicolau Mare se regăsesc în colecţia personală a muzeografului Marius Matei.

***
Ziua Universală a Iei este sărbătorită în ţara noastră, dar şi în comunităţile româneşti din întreaga lume, la data de 24 iunie.

La începutul anului 2013, comunitatea online "La Blouse Roumaine", fondată de Andreea Tănăsescu, în 2012, a propus ca data de 24 iunie (sărbătoarea de Sânziene) să devină o zi dedicată iei şi să fie numită Ziua Universală a Iei. Prima marcare a acestei zile a avut loc la 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene (Drăgaica).

Astăzi, evenimentul este marcat în peste 50 de ţări şi 300 de localităţi, de pe şase continente. Ziua Universală a Iei a intrat în programul anual al muzeelor şi instituţiilor culturale din ţară şi străinătate, fiind marcată atât de ambasadele României, cât şi de misiunile diplomatice în România.

Ediţia a VII-a a Zilei Universale a Iei se desfăşoară sub tema "#AcasălaOrigini - Fotografii pentru o generaţie", prin care se doreşte conectarea oamenilor - unii aflaţi departe de casă, dar mereu legaţi de pământul strămoşesc, cu ajutorul fotografiei. În acest sens, comunitatea "La Blouse Roumaine" lansează invitaţia de a lua parte la crearea celei mai mari expoziţii online. Cei care doresc să participe se vor fotografia purtând o ie, o cămaşă sau, de preferat, întreg portul tradiţional popular românesc în faţa casei, a clădirii unde locuiesc, la poartă, în grădină, într-un parc din apropiere sau oriunde înseamnă "acasă" pentru fiecare. AGERPRES/(A, AS - autor: Otilia Halunga, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Irina Giurgiu)

 

Citiţi şi:

 

Povestea Iei/Argeş: Aproape 2.000 de ii şi cămăşi bărbăteşti din toate zonele ţării, în colecţiile Muzeului Goleşti

 

Povestea Iei/ O ie de Muscel cumpărată dintr-o consignaţie de pe Lipscani - o chemare către un destin hyperborean

 

Povestea Iei/Neamţ: Doctoriţe, contabile şi profesoare se întâlnesc la o şezătoare pentru a păstra vie tradiţia realizării iilor

Afisari: 40

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 20-05-2025 18:23

Vâlcea: Carte dedicată Râmnicului din perioada medievală, lansată la împlinirea a 637 de ani de la atestarea orașului

O carte despre Râmnicu Vâlcea în perioada medievală a fost lansată marți, ziua în care se împlinesc 637 de ani de la prima atestare documentară a orașului, printre multele date și fapte adunate între paginile ei regăsindu-se și textele integrale ale hrisoavelor emise de cancelaria domnitorului Mircea cel Bătrân în care

Cultura - Media 20-05-2025 17:23

Timiș: Recital dedicat centenarului compozitorului francez Erik Satie

Institutul Francez Român (IFR) din Timișoara invită publicul, miercuri seara, de la ora 19:00, la Sinagoga Cetate din orașul de pe Bega, la un recital de excepție susținut de pianistul francez Maxime Zecchini, dedicat comemorării a 100 de ani de la moartea compozitorului Erik Satie. Programul oferă o călătorie sonoră prin rafinamentul și

Cultura - Media 20-05-2025 16:30

Spectacolul 'Lucia di Lammermoor' de Gaetano Donizetti - duminică, la ONB

Spectacolul 'Lucia di Lammermoor' de Gaetano Donizetti, premieră a Teatrului Național de Operă și Operetă 'Nae Leonard' din Galați, va fi prezentat, duminică, de la ora 19:00, la Bucharest Opera Festival, informează un comunicat transmis, marți, AGERPRES. Producția își are premiera programată la Galați tot în luna iunie, regia purt&

Cultura - Media 20-05-2025 15:21

Timiș: Descoperiri arheologice în premieră pentru Muzeul Național al Banatului - un centru industrial de dinaintea industrializării moderne

Arheologii Muzeului Național al Banatului (MNB) care lucrează la descărcările arheologice de pe tronsonul feroviar Timișoara Est - Lugoj au descoperit, în premieră pentru zona Banatului, mai multe cuptoare de purificare a fierului, folosite în diferite ere istorice, ceea ce arată că zona era un adevărat centru industrial înaintea industrializării mo

Cultura - Media 20-05-2025 12:45

Expoziția 'București. O stratigrafie în hărți și planuri' - de miercuri, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Expoziția 'București. O stratigrafie în hărți și planuri' se va deschide miercuri, începând cu ora 18:00, la sediul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV). Potrivit unui comunicat al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), expoziția propune o explorare a istoriei urbane a Bucureștiului, &i

Cultura - Media 20-05-2025 10:51

Buzău: Piața Daciei va găzdui cea de-a IV-a ediție a Târgului de carte Gaudeamus Radio România

Timp de patru zile, în Piața Daciei din centrul municipiului Buzău se va desfășura cea de-a IV-a ediție a Târgului de carte Gaudeamus, unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite evenimente din România care aduc într-un singur loc, cititori, scriitori și edituri consacrate. Ediția din acest an a Târgului de

Cultura - Media 20-05-2025 10:43

Teatrul Masca sărbătorește, în weekend, 35 de ani de activitate

Un manifest artistic, două spectacole, o galerie VR, tururi performative, lansări și seri de muzică sunt programate, de vineri până duminică, în cadrul evenimentului 'Masca 35', în care Teatrul Masca aniversează 35 de ani de activitate. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, marți, AGERPRES, fiecare zi i

Cultura - Media 20-05-2025 09:07

Zilele Teatrului Muzical Ambasadorii - de vineri până duminică, la Palatul Național al Copiilor

Cea de-a cincea ediție a Zilelor Teatrului Muzical Ambasadorii va avea loc de vineri până duminică, la Palatul Național al Copiilor. Potrivit unui comunicat, transmis marți AGERPRES, scena Palatului Național al Copiilor devine locul unde teatrul, muzica și magia se împletesc într-un program artistic variat, ce include spectac

Culte 20-05-2025 05:20

Încep evenimentele liturgice dedicate hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Constantin și Elena'

Celebrarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Împărați Constantin și Elena' va debuta, marți, cu Slujba Privegherii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, urmând să oficieze miercuri Sfânta Liturghie. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Rom&a

Cultura - Media 19-05-2025 16:02

MNAR lansează concursul pentru acordarea Bursei Bonte

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Fundația Bonte, organizează, în perioada 20 mai - 22 iulie, concursul pentru acordarea Bursei Bonte pentru cercetarea patrimoniului artistic al MNAR. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, bursa, aflată la cea de-a treia ediție, se adresează cercetătorilor cu studii doctorale &ic

Cultura - Media 19-05-2025 13:10

Regizorul Alexander Hausvater despre 'Cântarea Cântărilor': E un spectacol total modern

Spectacolul 'Cântarea Cântărilor' este absolut universal, total modern, jumătate în limba idiș, jumătate este în imagini - muzică și dans, a declarat regizorul Alexander Hausvater. 'Spectacolul în sine cred că e ceva total diferit de ce am făcut până acum, total diferit de ceea ce teatrul acesta

Cultura - Media 19-05-2025 12:28

Gorj: Cea de-a 58-a ediție a Festivalului Folcloric Păstoresc 'Urcatul oilor la munte', în weekend la Novaci

Cea de-a 58-a ediție a Festivalului Folcloric Păstoresc 'Urcatul oilor la munte' va avea loc, în perioada 24 - 25 mai, la Novaci, anunță, luni, reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj. Potrivit unui comunicat de presă transmis de purtătorul de cuvânt al CJCPCT G

Cultura - Media 19-05-2025 11:11

Ministerul Culturii digitalizează patrimoniul cultural național prin proiectul ePatrimoniu; finanțare de 24,6 milioane euro

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță semnarea contractului de finanțare pentru proiectul ePatrimoniu, o inițiativă strategică menită să transforme modul în care patrimoniul cultural este administrat și valorificat în România. 'Cu o valoare eligibilă de 122.807.086,18 lei (24.683.353 euro)

Culte 18-05-2025 17:09

Alba: Episcopul Cristian Crișan a reprezentat Biserica Unită cu Roma la slujba de la Vatican de inaugurare a noului papă

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost reprezentată, duminică, la slujba inaugurală a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, de către Episcopul auxiliar Cristian Crișan al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Potrivit Arhieparhiei, la celebrarea de la Vatican a fost prezent duminică și Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de

Cultura - Media 18-05-2025 14:38

Prezidențiale2025/ CNA: Realitatea Plus - amendă 10.000 de lei; l-a prezentat pe Simion la biserică, după vot

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat, duminică, postul Realitatea Plus cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza încălcării prevederilor legale privind campania electorală pentru alegerea președintelui României, prin prezentarea candidatului George Simion la o biserică, după exercitarea votului. Propunerea a fost