Povestea Iei/ O ie de Muscel cumpărată dintr-o consignaţie de pe Lipscani - o chemare către un destin hyperborean

O ie de Muscel veche de cel puţin 80 de ani a făcut, în 2016, o chemare. Nu orice chemare, ci una către un nou destin, adresată unei persoane cu suflet de artist care a umblat o vreme prin lume, prin culturi foarte diferite de cea românească, dar care au lucrat întru şlefuirea şi decantarea emoţiilor omului aflat în drumul lui spre maturizare.
Iraida Florea, creator de frumos, de imagine fotografică, imagine de film şi scenică, este din municipiul Câmpina. O vreme, mai precis 12 ani, a activat în domeniul modei la nivel internaţional, călătorind foarte mult în zona Asiei, însă în 2016 dorul de casă a făcut-o să revină pe meleagurile natale.
Foto: (c) Iraida Florea
În acelaşi an, o ie veche de cel puţin 80 de ani i-a "vorbit" în timpul unei plimbări pe Lipscani punându-i drumul vieţii pe o altă linie.
"Ia pe care o port astăzi este într-o oarecare măsura ia mea de suflet, ia cu care am început proiectul Hyperborean Folklore în 2016. Este prima ie autentică pe care mi-am achiziţionat-o dintr-o consignaţie de pe Lipscani, din Bucureşti. (...) Am ales-o pe aceasta din toată consignaţia pentru că m-a chemat... Ştiţi că se spune despre iile acestea culese că te cheamă la ele sau vin la tine. (...) Este o ie de Muscel şi bănuiesc că are o vârstă de aproximativ 80 de ani. Este cusută cu ac persan pe pânză de casă, dar foarte mult reconstituită din cauza deteriorării sale, lucru care mă face să cred că vârsta ei s-ar putea să fie mai înaintată", povesteşte Iraida Florea, în timp ce îşi plimbă degetele cu nestăvilită admiraţie pe broderia importantului veşmânt.
Denumirea proiectului face trimitere la o civilizaţie antică sau mitologică - se pare că cercetătorii încă dezbat problema - de pe teritoriul vechii Dacii, numită Hyperboreea de către învăţătorii Greciei Antice.
De la Iraida Florea aflăm că ia nu este un simplu obiect de vestimentaţie, ci o adevărată operă de artă care, în vremuri străvechi, servea drept scut pentru sufletul omului, dar şi că fiecare dintre simbolurile cusute pe pânză este pus acolo pentru a transmite un anumit mesaj.
Foto: (c) Iraida Florea
"Ia românească cred că simbolizează femininul, frumosul, esteticul, lucrul profund şi, mai presus de toate, legătura noastră cu divinul, oricare am crede noi că este acesta - Natura Mamă, Dumnezeu, Universul întreg. (...) Ne îndrăgostim de ie pentru că este o operă de artă, nu este doar un produs vestimentar. Ia, aşa cum a fost creată de civilizaţiile strămoşeşti de pe aceste meleaguri, era creată sub formă de scut protector al trupului omenesc care, la un moment dat, trece în nefiinţă, dar este purtătorul acelui suflet divin, iar acest veşmânt era creat în simbioză cu natura în care individul sau individa se desfăşura - fie la munte, fie la şes, în colină. Ia repurta în ţesătura ei simboluri ale naturii înconjurătoare, simboluri celeste în care predecesorii noştri credeau", explică artista.
Ia de la care a pornit proiectul său de suflet are un model foarte vechi care înglobează, printre altele, rombul vieţii, simbol al pântecului, şi cei doi şerpi protectori ai casei. De asemenea, ea are boboci de flori şi linii.
În privinţa culorilor, Iraida Florea spune că partea cromatică transmite, de asemenea, un mesaj extrem de puternic. Nu întâmplător prima sa ie autentică are culoarea bordeaux, care simbolizează maturitatea.
Foto: (c) Iraida Florea
"Mi-a plăcut foarte mult culoarea, care are mult cuvânt de spus în acest context, pentru că această culoare a vişinii putrede, sau burgundi sau bordeaux, cum vrem să o numim, reprezintă culoarea pe care o poartă femeile ajunse la maturitate. (...) Am colecţionat în această umblare a mea prin lume foarte multă cunoştinţă spirituală prin intermediul a ceea ce făceam eu zi de zi în lumea modei. Cred că aceste lucruri mi-au maturizat şi mi-au decantat foarte bine emoţiile şi sentimente şi cu siguranţă mi-au şlefuit foarte bine fondul estetic. (...) Aşa am vrut să pecetluiesc acest proiect, cu o culoare care era folosită în a sublinia faptul că o persoană a ajuns la maturitate, deci are o înţelepciune, are o cunoaştere, are o pace interioară", povesteşte câmpineanca.
Ca o adevărată iubitoare de ie şi de frumos, Iraida Florea a continuat să asculte "chemările" veşmintelor strămoşeşti şi, uşor-uşor, a reuşit să adune o colecţie despre care spune că este una "discretă", care cuprinde piese "tinere", de aproximativ 50 de ani, dar şi foarte vechi, de 130 de ani.
Foto: (c) Iraida Florea
"Colecţia este, în primul şi în primul rând, culeasă cromatic, deoarece culorile proiectul Hyperborean Folklore sunt cele trei culori primordiale- roşu, alb, negru. Pornind de la aceste trei culori, colecţia este împărţită cromatic în roşu, alb şi negru. (...) Am cules piesele îndeosebi de Muscel, pentru că sunt musceleancă şi este un omagiu adus Câmpinei, zonei, judeţului Prahova şi limitrofelor. A existat cândva judeţul Muscel între noi şi Argeş, cu capitala la Câmpulung Muscel, şi este un dintre zonele unde se cosea această armură hyperboreană pentru regină. Lucrările de Muscel sunt foarte bogate din punct de vedere simbolistic, dar şi al manufacturilor, al creaţiilor fizice. Sunt foarte multe ii cusute cu fir, un lucru extrem de anevoios. Mai am şi foarte multe ii olteneşti - Gorj, Mehedinţi sunt zone pe care le iubesc şi ii de Banat, cu precădere cel de câmpie", precizează artista.
Mama acesteia îi împărtăşeşte iubirea pentru frumos şi pentru ie, ea fiind cea care a recondiţionat toate iile din această colecţie care erau deteriorate. În prezent, ea coase o ie de culoare bordeaux cu fir, un model al unei ii purtate de regina Maria.
Foto: (c) Iraida Florea
Cu ocazia Zilei Universale a Iei, Iraida Florea aduce un omagiu cămăşii naţionale prin organizarea, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Cultură Prahova, a unei expoziţii inedite care urmăreşte valorificarea şi promovarea portului popular românesc autentic în context contemporan.
Aceasta este vernisată miercuri, de la ora 11,00, la Palatul Culturii din Ploieşti.
"Expoziţia se doreşte a fi o expoziţie inedită, un parcurs al costumului etnic românesc într-un itinerariu fotografic, tradiţional şi de couture. În expoziţie veţi putea admira costume naţionale autentice din propria-mi colecţie, costume hyperboreene, ceea ce înseamnă că veţi vedea un costum couture restilizat cu piese autentice de costum naţional şi cu piese contemporane de modă create de mine şi, nu în ultimul rând, veţi putea vedea ultima parte a proiectului fotografic Hyperborean Folklore - fotografie artistică de modă care surprinde zeiţele hyperboreene, fiice ale pământului românesc şi din alte popoare înveşmântate cu acest costum hyperborean", spune Iraida Florea.
***
Ziua Universală a Iei este sărbătorită în ţara noastră, dar şi în comunităţile româneşti din întreaga lume, la data de 24 iunie.
La începutul anului 2013, comunitatea online "La Blouse Roumaine", fondată de Andreea Tănăsescu, în 2012, a propus ca data de 24 iunie (sărbătoarea de Sânziene) să devină o zi dedicată iei şi să fie numită Ziua Universală a Iei. Prima marcare a acestei zile a avut loc la 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene (Drăgaica).
Astăzi, evenimentul este marcat în peste 50 de ţări şi 300 de localităţi, de pe şase continente. Ziua Universală a Iei a intrat în programul anual al muzeelor şi instituţiilor culturale din ţară şi străinătate, fiind marcată atât de ambasadele României, cât şi de misiunile diplomatice în România.
Ediţia a VII-a a Zilei Universale a Iei se desfăşoară sub tema "#AcasălaOrigini - Fotografii pentru o generaţie", prin care se doreşte conectarea oamenilor - unii aflaţi departe de casă, dar mereu legaţi de pământul strămoşesc, cu ajutorul fotografiei. În acest sens, comunitatea "La Blouse Roumaine" lansează invitaţia de a lua parte la crearea celei mai mari expoziţii online. Cei care doresc să participe se vor fotografia purtând o ie, o cămaşă sau, de preferat, întreg portul tradiţional popular românesc în faţa casei, a clădirii unde locuiesc, la poartă, în grădină, într-un parc din apropiere sau oriunde înseamnă "acasă" pentru fiecare. AGERPRES/(AS - autor: Anamaria Constantin, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Irina Giurgiu)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vâlcea: Carte dedicată Râmnicului din perioada medievală, lansată la împlinirea a 637 de ani de la atestarea orașului
O carte despre Râmnicu Vâlcea în perioada medievală a fost lansată marți, ziua în care se împlinesc 637 de ani de la prima atestare documentară a orașului, printre multele date și fapte adunate între paginile ei regăsindu-se și textele integrale ale hrisoavelor emise de cancelaria domnitorului Mircea cel Bătrân în care
Timiș: Recital dedicat centenarului compozitorului francez Erik Satie
Institutul Francez Român (IFR) din Timișoara invită publicul, miercuri seara, de la ora 19:00, la Sinagoga Cetate din orașul de pe Bega, la un recital de excepție susținut de pianistul francez Maxime Zecchini, dedicat comemorării a 100 de ani de la moartea compozitorului Erik Satie. Programul oferă o călătorie sonoră prin rafinamentul și
Spectacolul 'Lucia di Lammermoor' de Gaetano Donizetti - duminică, la ONB
Spectacolul 'Lucia di Lammermoor' de Gaetano Donizetti, premieră a Teatrului Național de Operă și Operetă 'Nae Leonard' din Galați, va fi prezentat, duminică, de la ora 19:00, la Bucharest Opera Festival, informează un comunicat transmis, marți, AGERPRES. Producția își are premiera programată la Galați tot în luna iunie, regia purt&
Timiș: Descoperiri arheologice în premieră pentru Muzeul Național al Banatului - un centru industrial de dinaintea industrializării moderne
Arheologii Muzeului Național al Banatului (MNB) care lucrează la descărcările arheologice de pe tronsonul feroviar Timișoara Est - Lugoj au descoperit, în premieră pentru zona Banatului, mai multe cuptoare de purificare a fierului, folosite în diferite ere istorice, ceea ce arată că zona era un adevărat centru industrial înaintea industrializării mo
Expoziția 'București. O stratigrafie în hărți și planuri' - de miercuri, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Expoziția 'București. O stratigrafie în hărți și planuri' se va deschide miercuri, începând cu ora 18:00, la sediul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV). Potrivit unui comunicat al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), expoziția propune o explorare a istoriei urbane a Bucureștiului, &i
Buzău: Piața Daciei va găzdui cea de-a IV-a ediție a Târgului de carte Gaudeamus Radio România
Timp de patru zile, în Piața Daciei din centrul municipiului Buzău se va desfășura cea de-a IV-a ediție a Târgului de carte Gaudeamus, unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite evenimente din România care aduc într-un singur loc, cititori, scriitori și edituri consacrate. Ediția din acest an a Târgului de
Teatrul Masca sărbătorește, în weekend, 35 de ani de activitate
Un manifest artistic, două spectacole, o galerie VR, tururi performative, lansări și seri de muzică sunt programate, de vineri până duminică, în cadrul evenimentului 'Masca 35', în care Teatrul Masca aniversează 35 de ani de activitate. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, marți, AGERPRES, fiecare zi i
Zilele Teatrului Muzical Ambasadorii - de vineri până duminică, la Palatul Național al Copiilor
Cea de-a cincea ediție a Zilelor Teatrului Muzical Ambasadorii va avea loc de vineri până duminică, la Palatul Național al Copiilor. Potrivit unui comunicat, transmis marți AGERPRES, scena Palatului Național al Copiilor devine locul unde teatrul, muzica și magia se împletesc într-un program artistic variat, ce include spectac
Încep evenimentele liturgice dedicate hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Constantin și Elena'
Celebrarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Împărați Constantin și Elena' va debuta, marți, cu Slujba Privegherii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, urmând să oficieze miercuri Sfânta Liturghie. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Rom&a
MNAR lansează concursul pentru acordarea Bursei Bonte
Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Fundația Bonte, organizează, în perioada 20 mai - 22 iulie, concursul pentru acordarea Bursei Bonte pentru cercetarea patrimoniului artistic al MNAR. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, bursa, aflată la cea de-a treia ediție, se adresează cercetătorilor cu studii doctorale &ic
Regizorul Alexander Hausvater despre 'Cântarea Cântărilor': E un spectacol total modern
Spectacolul 'Cântarea Cântărilor' este absolut universal, total modern, jumătate în limba idiș, jumătate este în imagini - muzică și dans, a declarat regizorul Alexander Hausvater. 'Spectacolul în sine cred că e ceva total diferit de ce am făcut până acum, total diferit de ceea ce teatrul acesta
Gorj: Cea de-a 58-a ediție a Festivalului Folcloric Păstoresc 'Urcatul oilor la munte', în weekend la Novaci
Cea de-a 58-a ediție a Festivalului Folcloric Păstoresc 'Urcatul oilor la munte' va avea loc, în perioada 24 - 25 mai, la Novaci, anunță, luni, reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj. Potrivit unui comunicat de presă transmis de purtătorul de cuvânt al CJCPCT G
Ministerul Culturii digitalizează patrimoniul cultural național prin proiectul ePatrimoniu; finanțare de 24,6 milioane euro
Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță semnarea contractului de finanțare pentru proiectul ePatrimoniu, o inițiativă strategică menită să transforme modul în care patrimoniul cultural este administrat și valorificat în România. 'Cu o valoare eligibilă de 122.807.086,18 lei (24.683.353 euro)
Alba: Episcopul Cristian Crișan a reprezentat Biserica Unită cu Roma la slujba de la Vatican de inaugurare a noului papă
Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost reprezentată, duminică, la slujba inaugurală a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, de către Episcopul auxiliar Cristian Crișan al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Potrivit Arhieparhiei, la celebrarea de la Vatican a fost prezent duminică și Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de
Prezidențiale2025/ CNA: Realitatea Plus - amendă 10.000 de lei; l-a prezentat pe Simion la biserică, după vot
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat, duminică, postul Realitatea Plus cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza încălcării prevederilor legale privind campania electorală pentru alegerea președintelui României, prin prezentarea candidatului George Simion la o biserică, după exercitarea votului. Propunerea a fost