Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe scara Richter produse în lume (cronologie 2020-2021)

Un seism cu magnitudinea de 7,1 s-a produs, la 13 februarie 2021, în largul coastelor prefecturii Fukushima, în estul Japoniei, a anunţat Agenţia niponă de meteorologie, conform Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 60 de kilometric şi nu a fost emis un avertisment de tsunami. Cutremurul a avut loc la ora 23:08 locală (14:08 GMT) şi a fost resimţit în capitala Tokyo.
Alte cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în anii 2020 şi 2021:
2021
3 februarie - Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs la sud-est de Insula Paştelui, la o adâncime de 10 kilometri, epicentrul fiind localizat la aproximativ 1.483 de kilometri sud-est de localitatea Hanga Roa de pe această insulă din sud-estul Oceanului Pacific, teritoriu special al Republicii Chile.
15 ianuarie - Cel puţin 84 de persoane (conform bilanţului din 18 ianuarie 2021) şi-au pierdut viaţa în urma unui seism cu magnitudinea de 6,2, în insula indoneziană Sulawesi, potrivit Institutului american de geofizică (USGS). Seismul s-a produs la ora locală 02:18 (18:18 GMT). Epicentrul seismului a fost localizat la 36 km sud de Mamuju, la o adâncime relativ mică, de 18 km.
6 ianuarie - Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în zona Insulelor Kermadec, un arhipelag aparţinând Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale sau să emită o alertă de tsunami. Epicentrului seismului s-a produs la 26 km adâncime sub Oceanul Pacific şi la 879 km sud-vest de Ohonua, cea mai apropiată localitate şi oraşul principal de pe insula Eua din ţara polineziană Tonga.
3 ianuarie - Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs în Insulele Aleutine, care aparţin statului american Alaska, a precizat Centrul German de Cercetare pentru Geoştiinţă (GFZ). Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km, a mai precizat centrul.
2020
29 decembrie - Mai multe persoane au fost rănite în cutremurul cu magnitudinea 6,4 produs în centrul Croaţiei, care a provocat ample distrugeri în oraşul istoric Petrinja, epicentrul seismului. Seismul, care a survenit la o adâncime de 10 km, a fost resimţit şi în capitala Zagreb, la circa 50 km distanţă, dar şi în ţările învecinate, inclusiv Bosnia şi Serbia.
30 octombrie - Un seism cu magnitudinea 7 s-a produs în Marea Egee şi a fost resimţit atât în Turcia, cât şi în Grecia. Seismul a fost resimţit de-a lungul litoralului turcesc de la Marea Egee şi în partea nord-vestică a Mării Marmara.
20 octombrie - O alertă de tsunami a fost declanşată în Alaska în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,5 în largul coastelor acestui stat american. Cutremurul, evaluat iniţial la 7,4 grade, s-a produs la 91 km sud-est de Sand Point, în insulele Aleutine din Marea Bering, la aproximativ 40 km adâncime.
8 octombrie - Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs în regiunea de est a insulei Papua Noua Guinee, fără ca autorităţile locale să fi raportat victime sau pagube materiale.
1 octombrie - Un cutremur cu magnitudinea 6,4 a avut loc în largul arhipelagului Tonga din Pacific. Nu au fost semnalate pagube.
15 septembrie - Un seism cu magnitudinea 6,4 pe scara Ritcher s-a produs în peninsula Kamceatka, în Rusia. Nu au fost consemnate victime sau pagube materiale.
1 septembrie - Un seism cu magnitudinea 6,8 s-a produs în zona coastei de nord a Chile, fiind raportate daune şi alunecări de teren minore în regiuni din apropierea epicentrului.
21 august - Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în Marea Banda, în largul Indoneziei. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 640 de kilometri, fiind estimat iniţial cu magnitudinea de 6,6.
18 august - Un seism de magnitudine 6,7 şi de slabă adâncime a lovit centrul Filipinelor, dar nu a declanşat o alertă de tsunami şi nu au fost semnalate pagube.
1 august - Un cutremur de magnitudine 6,4 a lovit insula Mindanao, în Filipine. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 473 km.
17 iulie - Un cutremur cu magnitudinea 7,3 a lovit Papua Noua Guinee iar un avertisment de "valuri tsunami periculoase" a fost emis pentru regiunile de coastă pe o rază de 300 km, în largul localităţii Wau din estul arhipelagului. Seismul s-a produs la o adâncime de 85,2 km şi a lovit coasta de sud-est în largul localităţii. Cutremurul s-a produs la câteva sute de kilometri nord-est de capitala Port Moresby.
23 iunie - Un cutremur cu magnitudinea 7,5 grade s-a produs în Mexic, la 12 km de municipiul Crucecita, din statul meridional Oaxaca (sud). Seismul a fost resimţit în mai multe zone ale ţării şi s-a activat alerta seismică în capitală. Autorităţile americane au difuzat o alertă de tsunami şi pentru coastele de sud din Mexic, Guatemala, El Salvador şi Honduras. Alerta a vizat o suprafaţă de 1.000 de km în jurul epicentrului mişcării telurice.
18 iunie - Un cutremur cu magnitudinea 7,4 s-a produs în largul Noii Zeelande. Epicentrul seismului a fost stabilit la 705 km nord-est de oraşul Opotiki din Insula de Nord a Noii Zeelande, la o adâncime de 33 km.
4 iunie - Un seism cu magnitudinea 6,4 s-a produs în estul Indoneziei, în largul Arhipelagului Moluce; nu au fost raportate victime şi pagube materiale importante.
3 iunie - Un cutremur cu magnitudinea 6,8 s-a produs în nordul statului Chile. Nu au fost raportate pagube materiale şi nici victime.
21 mai - Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în regiunea centrală a Mării Mediterane. Epicentrul seismului s-a aflat la aproximativ 240 km sud-vest de regiunea Methoni din Grecia.
15 mai - Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs într-o regiune izolată şi slab populată din statul american Nevada, situată la jumătatea distanţei dintre oraşele Reno şi Las Vegas. Nu au fost raportate victime şi nici pagube materiale.
29 aprilie - Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs la 48 km sud-est de regiunea Baracoa din Cuba. Epicentrul seismului a fost stabilit la o adâncime de 2 km.
20 aprilie - Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 s-a produs pe coasta de est a Japoniei. Epicentrul cutremurului s-a situat la 41,7 km sub fundul Pacificului, la mai puţin de 50 km de coasta prefecturii Miyagi.
13 februarie - Un cutremur cu magnitudinea 6,9 s-a produs în larg, la 99 km sud-est de Insulele Kurile, aflate sub jurisdicţia Rusiei. Nu a existat nicio ameninţare de tsunami pentru insulele Guam, Rota, Tinian sau Saipan în urma seismului.
25 ianuarie - Un număr de 41 de persoane au murit, peste o mie au fost rănite şi mai multe clădiri s-au prăbuşit în urma unui seism produs în estul Turciei. Cutremurul, cu magnitudinea 6,8, s-a produs în localitatea estică Elazig, situată la circa 550 km de capitala Ankara, şi a fost urmat de zeci de replici. A fost resimţit şi în Siria şi în Iran. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, Suzana Cristache Drăgan, Marina Bădulescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Criticul de film Irina-Margareta Nistor
Irina-Margareta Nistor, reputat critic de film și inconfundabila 'voce a filmului românesc', s-a născut la 26 martie 1957, în București. A terminat în 1980, ca absolventă de franceză - engleză, Universitatea din București, având ca subiect, la lucrarea de diplomă, ''Cocteau și Poezia cinematografică', după cum indică site-ul
FRAGMENT DE ISTORIE: 155 de ani de la înființarea Muzeului Metropolitan de Artă din New York City
Muzeul Metropolitan de Artă din New York, cel mai mare muzeu de artă din SUA, a fost fondat la 13 aprilie 1870, fiind deschis publicului începând cu 20 februarie 1872, potrivit metmuseum.org. Inițiativa de a înființa 'The Met', denumirea colocvială a muzeului, a aparținut unui grup de
DOCUMENTAR: Compozitorul și dirijorul francez de origine română Vladimir Cosma împlinește 85 de ani (13 aprilie)
Vladimir Cosma, violonist, compozitor și dirijor francez de origine română, s-a născut la 13 aprilie 1940, la București, într-o familie de muzicieni. ''Autor a peste 400 de compoziții, atât pentru film, dar și pentru teatru, desen animat și operă, Vladimir Cosma marchează fără echivoc istoria cinematografului francez din a doua jumătate a secolului
Maratonul de la Paris (13 aprilie)
Maratonul Schneider Electric de Paris, organizat la 13 aprilie 2025, este una dintre cele mai prestigioase curse, ce are loc pe distanța de 42,195 km. Totodată, este unul dintre cele mai mari maratoane din lume, atât datorită numărului participanților, cât și pentru performanțele alergătorilor săi. Maratonul în sine combină provocarea personală cu șansa de
DOCUMENTAR: 95 de ani de la nașterea regizorului și actorului Sergiu Nicolaescu (13 aprilie)
Reputat regizor, actor, producător de film și scenarist, Sergiu Nicolaescu s-a născut la 13 aprilie 1930, la Târgu-Jiu, conform imdb.com. La vârsta de cinci ani a plecat din orașul natal împreună cu familia, care și-a stabilit reședința la Timișoara, orașul în care marele regizor a copilărit.
Expoziția mondială Osaka 2025
Orașul Osaka găzduiește anul acesta, în perioada 13 aprilie - 13 octombrie, expoziția mondială Expo 2025. Expoziția are ca temă 'Designing Future Society for Our Lives' ('Proiectarea societății viitorului pentru viețile noastre'). Cele trei teme secundare ale expoziției, 'Saving Lives', 'Empowering Lives' și 'Connecting Lives' su
SĂRBĂTORI: Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor) (13 aprilie)
Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în duminica dinaintea Învierii Domnului (a Sfintelor Paști), în acest an în ziua de 13 aprilie. Este prăznuit acum unul dintre cele mai mari evenimente din viața pământească a Domnului nostru Iisus Hristos: intrarea Lui sărbătorească în Ierusalim, spune Sfântul Luca
CITATUL ZILEI
'E mai greu să ajungi om decât știutor de carte.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 aprilie
Ortodoxe Intrarea Domnului în Ierusalim Duminica a 6-a din Post Greco-catolice Duminica Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile). Sf. papă Martin Romano-catolice Duminica Floriilor Sf. Martin I, pp. m. Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în acest an de
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 aprilie
Este a 103-a zi a anului 2025. Au mai rămas 262 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 35 m și apune la 19 h 58 m. Luna răsare la 20 h 43 m și apune la 06 h 29 m. Lună Plină 03 h 22 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
12 aprilie - Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu (ONU)
La 12 aprilie 2025 este aniversată Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu, fiind instituită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 65/271 din 7 aprilie 2011, indică www.un.org. Celebrarea acestei zile pe plan internațional are rolul de a aduce în atenția publică începutul
DOCUMENTAR: Primul vaccin antipolio a fost autorizat în SUA (12 aprilie 1955)
La 12 aprilie 1955, au fost anunțate rezultatele testelor clinice pentru vaccinul antipolio dezvoltat de virusologul american Jonas Salk. Vaccinul era sigur și eficient, astfel că a fost autorizat în SUA în aceeași zi. În cei doi ani anteriori disponibilității pe scară largă a vaccinului, numărul mediu de cazuri de poliomielită în SUA era de peste 45.
CITATUL ZILEI
'Nu-i de mirare dacă privighetoarea închisă în aceeași colivie cu un corb nu va mai cânta.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Sava de la Buzău Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul, episcop de Parion Greco-catolice Sâmbăta lui Lazăr. Sf. ep. Vasile al Parionului; Sf. m. Sava de la Buzău Romano-catolice Ss. Iuliu I, pp. m.; Sava Gotul, m. Sfântul M
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 aprilie
Este a 102-a zi a anului 2025. Au mai rămas 263 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 37 m și apune la 19 h 57 m. Luna răsare la 19 h 38 m și apune la 06 h 12 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)