FRAGMENT DE ISTORIE: 155 de ani de la înființarea Muzeului Metropolitan de Artă din New York City

Muzeul Metropolitan de Artă din New York, cel mai mare muzeu de artă din SUA, a fost fondat la 13 aprilie 1870, fiind deschis publicului începând cu 20 februarie 1872, potrivit metmuseum.org.
Inițiativa de a înființa 'The Met', denumirea colocvială a muzeului, a aparținut unui grup de cetățeni americani, care includea afaceriști, filantropi și artiști, cu scopul de a crea 'o instituție națională care să inspire și să educe publicul', conform metmuseum.org.
Clădirea principală este situată pe Fifth Avenue, în apropiere de Central Park. Are o lungime de 400 de metri și oferă spații expoziționale a căror suprafață însumează peste 190.000 de metri pătrați. Din 10 mai 1938, a fost adăugată muzeului o nouă clădire, intitulată 'The Cloisters', situată în Parcul Fort Tryon din New York, unde sunt expuse obiecte de artă europene din Evul Mediu. Între 2016 și 2020, a funcționat un al treilea sediu al muzeului, Met Breuer, la adresa 945 Madison Avenue.
Colecția permanentă a Muzeului Metropolitan de Artă din New York cuprinde peste două milioane de opere artistice, create de-a lungul a 5.000 de ani în Egipt, Mesopotamia, Orientul Îndepărtat și Orientul Apropiat, Grecia, Imperiul Roman și culturile precolumbiene, arată www.metmuseum.org.
În incinta muzeului se găsesc expuse vaste colecții de instrumente muzicale, dar și de costume, arme, accesorii și armuri antice din întreaga lume.
Din 1979, muzeul adăpostește întregul Templu din Dendur, o construcție de peste 2.000 de ani vechime, provenită din Egiptul Antic și oferită instituției de cultură de către autoritățile egiptene în 1960.
Antologia picturilor semnate de artiști americani este extrem de cuprinzătoare, conținând lucrări de Winslow Homer, George Caleb Bingham, John Singer Sargent, James McNeill Whistler și Thomas Eakins. Nu lipsesc nici desene și picturi realizate de clasici europeni precum Leonardo da Vinci, Rembrandt, Monet, Cézanne, Van Gogh, Vermeer.
Una dintre cele mai cunoscute capodopere semnate de un pictor american și expusă la Met este 'Madame X', portret în ulei realizat de pictorul John Singer Sargent (1856-1925). Lucrarea a fost realizată în 1884 și are dimensiunile de 234,95 cm x 109,86 cm. Personajul prezentat este Virginie Amelie Avegno Gautreau (1859-1915), născută în New Orleans dar crescută, de la vârsta de opt ani, la Paris. Căsătorită cu bancherul Pierre Gautreau, dobândise în epocă statutul de vedetă mondenă, renumită pentru frumusețea sa și prezența agreabilă de la marile evenimente ale aristocrației pariziene. Avea să devină una dintre atracțiile principale ale muzeului, iar Sargent a fost ulterior recunoscut drept cel mai important portretist al Epocii Edwardiene (1901-1910).
Un alt exemplu este 'Jucătorii de șah' ('The Chess Players'), pictură în ulei pe lemn semnată de artistul american Thomas Eakins (1844-1916). Lucrarea a fost terminată în 1876 și are dimensiunile 29,8 x 42,6 cm. În prim planul imaginii este Benjamin, tatăl artistului, care privește un meci de șah disputat între Bertrand Gardel (în stânga), un vârstnic profesor de franceză și ceva mai tânărul pictor George Holmes. Scena se desfășoară într-un salon de lemn decorat în stil victorian, intensitatea slabă a luminii sugerând o după-amiază târzie. Se pare că este un interior tipic caselor înstărite din Philadelphia anilor 1870, conform sursei citate.
Una dintre cele mai importante lucrări expuse la Muzeul Metropolitan este 'Vedere spre Toledo' ('Vista de Toledo'), semnată de artistul spaniol de origine greacă Domenicos Theotokopoulos (1541-1614), cunoscut sub numele El Greco (Grecul). Este unul dintre cele două peisaje realizate de artist care s-au păstrat. Lucrarea este faimoasă, în special, pentru tensiunea cromatică dintre cenușiul cerului, prevestitor, parcă, al unei furtuni apocaliptice, și verdele deschis al vegetației reprezentate în jumătatea de jos a lucrării. Remarcabil este și modul în care artistul a redat umbrele care cad pe clădirile din oraș. Estimativ, lucrarea a fost realizată în anii 1599-1600.
Curentul impresionist este reprezentat, printre altele, de ''Grădină la Sainte-Adresse'', o pânză în ulei a celebrului pictor Claude Monet (1840-1926), realizată în vara lui 1867. Pictura, de 98,1 cm pe 129,9 cm, a fost realizată într-o perioadă când Monet și alți pictori precum Manet, Renoir sau Whistler încercau să găsească noi modalități de a observa și de a reprezenta viața modernă, folosind și modalități sofisticate de reprezentare a culorii împrumutate din arta niponă. Grădina respectivă a aparținut mătușii lui Monet, a cărei vilă se afla așezată lângă marele port Le Havre.
În colecția Muzeului Metropolitan se găsește și 'Secerători', pictură în ulei pe panou de lemn semnată de Pieter Bruegel cel Bătrân (1525-1569), considerat cel mai de seamă pictor flamand al secolului al XVI-lea. Lucrarea a fost terminată în anul 1565 și are dimensiunile 119 cm x 162 cm. Imaginea cuprinde mai multe activități rurale specifice acelei perioade, accentul fiind pus, evident, pe țăranii care cosesc grâul. Căldura zilei este sugerată de mișcările lor lente și de figurile ostenite. Personajele din partea dreaptă se odihnesc sau mănâncă pâine cu brânză, fiind astfel reprezentate atât recoltarea, cât și consumul produsului final.
Printre operele de artă semnate de creatori români se numără picturile 'Street in Helgoland II' (1924) de Arthur Segal, 'Prelude to a Civilisation' de Victor Brauner și 'The Alpine Retreat' de Adrian Ghenie (2016), precum și cinci sculpturi ale artistei Anna-Bella Papp.
În anul 2024, Muzeul Metropolitan de Artă din New York a primit peste 5,5 milioane de vizitatori, potrivit metmuseum.org. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: The Metropolitan Museum of Art, New York/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Printre cele mai grave accidente de tramvai produse în perioada 2019-2025 (cronologie)
La 14 aprilie 2025, circulația tramvaielor de pe liniile 1, 10, 19, 23 și 27 este blocată din cauza unui tramvai al liniei 19 care a deraiat în jurul orei 17:35, în intersecția Bulevardului Camil
A murit marele scriitor latino-amercian Mario Vargas Llosa (fișă biografică)
Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a încetat din viață la 13 aprilie, la Lima, la vârsta de 89 de ani, marcând finalul un
CITATUL ZILEI
'Timpul este scump ca și sufletul. Ai pierdut timpul, ai pierdut sufletul! Că eu dacă n-aș fi economisit bine timpul și n-aș fi trăit cu program, nimic n-aș fi făcut în viață.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea S
Consiliul Afaceri Externe al UE din 14 aprilie 2025
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) are loc la 14 aprilie 2025, la Luxemburg, pe ordinea de zi aflându-se teme precum: războiul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, relațiile UE-Africa sau Balcanii de Vest, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. Cons
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Luni (Denie); Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului (Slujba lui se va săvârșii anticipat, în Duminica Floriilor); Sf. Ier. Martin Mărturisitorul, episcopul Romei; Sf. Mc. Tomaida Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Sf. ap. Aristarh, Pud și Trofim, din cei 70. Începutul Săptăm
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 aprilie
Este a 104-a zi a anului 2025. Au mai rămas 261 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 34 m și apune la 19 h 59 m. Luna răsare la 21 h 48 m și apune la 06 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)
SĂRBĂTORI: Săptămâna Pătimirilor Domnului - Săptămâna Mare
Săptămâna Mare a Sfintelor și Mântuitoarelor Patimi ale lui Hristos începe în Duminica Intrării în Ierusalim a Domnului, în acest an în ziua de 13 aprilie. Caracteristica liturgică a Săptămânii Mari este reprezentată de Denii. Prin felul și conținutul lor, deniile sunt slujbe unicat în cultul divin ortodox.
PERSONALITATEA ZILEI: Criticul de film Irina-Margareta Nistor
Irina-Margareta Nistor, reputat critic de film și inconfundabila 'voce a filmului românesc', s-a născut la 26 martie 1957, în București. A terminat în 1980, ca absolventă de franceză - engleză, Universitatea din București, având ca subiect, la lucrarea de diplomă, ''Cocteau și Poezia cinematografică', după cum indică site-ul
DOCUMENTAR: Compozitorul și dirijorul francez de origine română Vladimir Cosma împlinește 85 de ani (13 aprilie)
Vladimir Cosma, violonist, compozitor și dirijor francez de origine română, s-a născut la 13 aprilie 1940, la București, într-o familie de muzicieni. ''Autor a peste 400 de compoziții, atât pentru film, dar și pentru teatru, desen animat și operă, Vladimir Cosma marchează fără echivoc istoria cinematografului francez din a doua jumătate a secolului
Maratonul de la Paris (13 aprilie)
Maratonul Schneider Electric de Paris, organizat la 13 aprilie 2025, este una dintre cele mai prestigioase curse, ce are loc pe distanța de 42,195 km. Totodată, este unul dintre cele mai mari maratoane din lume, atât datorită numărului participanților, cât și pentru performanțele alergătorilor săi. Maratonul în sine combină provocarea personală cu șansa de
DOCUMENTAR: 95 de ani de la nașterea regizorului și actorului Sergiu Nicolaescu (13 aprilie)
Reputat regizor, actor, producător de film și scenarist, Sergiu Nicolaescu s-a născut la 13 aprilie 1930, la Târgu-Jiu, conform imdb.com. La vârsta de cinci ani a plecat din orașul natal împreună cu familia, care și-a stabilit reședința la Timișoara, orașul în care marele regizor a copilărit.
Expoziția mondială Osaka 2025
Orașul Osaka găzduiește anul acesta, în perioada 13 aprilie - 13 octombrie, expoziția mondială Expo 2025. Expoziția are ca temă 'Designing Future Society for Our Lives' ('Proiectarea societății viitorului pentru viețile noastre'). Cele trei teme secundare ale expoziției, 'Saving Lives', 'Empowering Lives' și 'Connecting Lives' su
SĂRBĂTORI: Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor) (13 aprilie)
Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în duminica dinaintea Învierii Domnului (a Sfintelor Paști), în acest an în ziua de 13 aprilie. Este prăznuit acum unul dintre cele mai mari evenimente din viața pământească a Domnului nostru Iisus Hristos: intrarea Lui sărbătorească în Ierusalim, spune Sfântul Luca
CITATUL ZILEI
'E mai greu să ajungi om decât știutor de carte.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)