FRAGMENT DE ISTORIE: 155 de ani de la înființarea Muzeului Metropolitan de Artă din New York City

Muzeul Metropolitan de Artă din New York, cel mai mare muzeu de artă din SUA, a fost fondat la 13 aprilie 1870, fiind deschis publicului începând cu 20 februarie 1872, potrivit metmuseum.org.
Inițiativa de a înființa 'The Met', denumirea colocvială a muzeului, a aparținut unui grup de cetățeni americani, care includea afaceriști, filantropi și artiști, cu scopul de a crea 'o instituție națională care să inspire și să educe publicul', conform metmuseum.org.
Clădirea principală este situată pe Fifth Avenue, în apropiere de Central Park. Are o lungime de 400 de metri și oferă spații expoziționale a căror suprafață însumează peste 190.000 de metri pătrați. Din 10 mai 1938, a fost adăugată muzeului o nouă clădire, intitulată 'The Cloisters', situată în Parcul Fort Tryon din New York, unde sunt expuse obiecte de artă europene din Evul Mediu. Între 2016 și 2020, a funcționat un al treilea sediu al muzeului, Met Breuer, la adresa 945 Madison Avenue.
Colecția permanentă a Muzeului Metropolitan de Artă din New York cuprinde peste două milioane de opere artistice, create de-a lungul a 5.000 de ani în Egipt, Mesopotamia, Orientul Îndepărtat și Orientul Apropiat, Grecia, Imperiul Roman și culturile precolumbiene, arată www.metmuseum.org.
În incinta muzeului se găsesc expuse vaste colecții de instrumente muzicale, dar și de costume, arme, accesorii și armuri antice din întreaga lume.
Din 1979, muzeul adăpostește întregul Templu din Dendur, o construcție de peste 2.000 de ani vechime, provenită din Egiptul Antic și oferită instituției de cultură de către autoritățile egiptene în 1960.
Antologia picturilor semnate de artiști americani este extrem de cuprinzătoare, conținând lucrări de Winslow Homer, George Caleb Bingham, John Singer Sargent, James McNeill Whistler și Thomas Eakins. Nu lipsesc nici desene și picturi realizate de clasici europeni precum Leonardo da Vinci, Rembrandt, Monet, Cézanne, Van Gogh, Vermeer.
Una dintre cele mai cunoscute capodopere semnate de un pictor american și expusă la Met este 'Madame X', portret în ulei realizat de pictorul John Singer Sargent (1856-1925). Lucrarea a fost realizată în 1884 și are dimensiunile de 234,95 cm x 109,86 cm. Personajul prezentat este Virginie Amelie Avegno Gautreau (1859-1915), născută în New Orleans dar crescută, de la vârsta de opt ani, la Paris. Căsătorită cu bancherul Pierre Gautreau, dobândise în epocă statutul de vedetă mondenă, renumită pentru frumusețea sa și prezența agreabilă de la marile evenimente ale aristocrației pariziene. Avea să devină una dintre atracțiile principale ale muzeului, iar Sargent a fost ulterior recunoscut drept cel mai important portretist al Epocii Edwardiene (1901-1910).
Un alt exemplu este 'Jucătorii de șah' ('The Chess Players'), pictură în ulei pe lemn semnată de artistul american Thomas Eakins (1844-1916). Lucrarea a fost terminată în 1876 și are dimensiunile 29,8 x 42,6 cm. În prim planul imaginii este Benjamin, tatăl artistului, care privește un meci de șah disputat între Bertrand Gardel (în stânga), un vârstnic profesor de franceză și ceva mai tânărul pictor George Holmes. Scena se desfășoară într-un salon de lemn decorat în stil victorian, intensitatea slabă a luminii sugerând o după-amiază târzie. Se pare că este un interior tipic caselor înstărite din Philadelphia anilor 1870, conform sursei citate.
Una dintre cele mai importante lucrări expuse la Muzeul Metropolitan este 'Vedere spre Toledo' ('Vista de Toledo'), semnată de artistul spaniol de origine greacă Domenicos Theotokopoulos (1541-1614), cunoscut sub numele El Greco (Grecul). Este unul dintre cele două peisaje realizate de artist care s-au păstrat. Lucrarea este faimoasă, în special, pentru tensiunea cromatică dintre cenușiul cerului, prevestitor, parcă, al unei furtuni apocaliptice, și verdele deschis al vegetației reprezentate în jumătatea de jos a lucrării. Remarcabil este și modul în care artistul a redat umbrele care cad pe clădirile din oraș. Estimativ, lucrarea a fost realizată în anii 1599-1600.
Curentul impresionist este reprezentat, printre altele, de ''Grădină la Sainte-Adresse'', o pânză în ulei a celebrului pictor Claude Monet (1840-1926), realizată în vara lui 1867. Pictura, de 98,1 cm pe 129,9 cm, a fost realizată într-o perioadă când Monet și alți pictori precum Manet, Renoir sau Whistler încercau să găsească noi modalități de a observa și de a reprezenta viața modernă, folosind și modalități sofisticate de reprezentare a culorii împrumutate din arta niponă. Grădina respectivă a aparținut mătușii lui Monet, a cărei vilă se afla așezată lângă marele port Le Havre.
În colecția Muzeului Metropolitan se găsește și 'Secerători', pictură în ulei pe panou de lemn semnată de Pieter Bruegel cel Bătrân (1525-1569), considerat cel mai de seamă pictor flamand al secolului al XVI-lea. Lucrarea a fost terminată în anul 1565 și are dimensiunile 119 cm x 162 cm. Imaginea cuprinde mai multe activități rurale specifice acelei perioade, accentul fiind pus, evident, pe țăranii care cosesc grâul. Căldura zilei este sugerată de mișcările lor lente și de figurile ostenite. Personajele din partea dreaptă se odihnesc sau mănâncă pâine cu brânză, fiind astfel reprezentate atât recoltarea, cât și consumul produsului final.
Printre operele de artă semnate de creatori români se numără picturile 'Street in Helgoland II' (1924) de Arthur Segal, 'Prelude to a Civilisation' de Victor Brauner și 'The Alpine Retreat' de Adrian Ghenie (2016), precum și cinci sculpturi ale artistei Anna-Bella Papp.
În anul 2024, Muzeul Metropolitan de Artă din New York a primit peste 5,5 milioane de vizitatori, potrivit metmuseum.org. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: The Metropolitan Museum of Art, New York/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir