12 aprilie - Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu (ONU)

La 12 aprilie 2025 este aniversată Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu, fiind instituită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 65/271 din 7 aprilie 2011, indică www.un.org.
Celebrarea acestei zile pe plan internațional are rolul de a aduce în atenția publică începutul epocii spațiale pentru specia umană, despre contribuția marcantă a tehnologiei și științei în slujba cercetării spațiului în ce privește atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă și de consolidare a nivelului de bunăstare al oamenilor și al statelor, potrivit www.un.org.
La 12 aprilie 1961, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a fost primul om care a zburat în spațiu. Acest moment istoric a deschis calea explorării spațiului cu echipaj uman. În 4 octombrie 1957, fusese lansat pe orbită primul satelit realizat de om, Sputnik I, produs de Uniunea Sovietică, acela fiind momentul începutului explorării spațiului.
La 16 iunie 1963, la bordul navei Vostok 6, Valentina Tereșkova a fost prima femeie care a zburat în spațiu, pe orbita Terra, potrivit www.history.com și www.un.org.
Sursa foto: gw2ru.com
În 14 mai 1981, cosmonautul român Dumitru Prunariu pornea, pe parcursul a șapte zile, în cadrul misiunii Soyuz 40, în prima participare a unui explorator român la un program spațial cu echipaj uman.
Pregătiri ale echipajului comun româno-sovietic înaintea lansării rachetei Soiuz-40 de pe cosmodromul din Baikonur (Kazahstan). În imagine: cosmonautul Dumitru Prunariu (dr.).
Foto: (c) RADU CRISTESCU/Arhiva istorică AGERPRES
La 10 octombrie 1967, a intrat în vigoare ''Magna Charta a Spațiului'', cunoscută oficial drept Tratatul privind Principiile de Guvernare a Activităților Statelor în Explorarea și Utilizarea Spațiului, inclusiv în ce privește Luna și celelalte corpuri cerești, conform www.un.org.
La 14 mai 1981 a fost lansată nava cosmică 'Soiuz-40', cu echipaj comun româno-sovietic format din comandantul navei, Leonid Popov (stg) şi pilotul cosmonaut, Dumitru Prunariu (dr); salutul celor doi cosmonauţi înainte de a urca la bordul navetei spaţiale.
Foto: (c) RADU CRISTESCU/Arhiva istorică AGERPRES
Biroul Națiunilor Unite pentru Chestiuni privind Spațiul Îndepărtat (UNOOSA) este responsabil pentru promovarea cooperării internaționale în scopuri pașnice și explorarea spațiului, precum și în ce privește utilizarea științei spațiale și tehnologiei dedicate pentru dezvoltare socială și economică sustenabilă. Biroul asistă oricare dintre statele membre ale ONU pentru stabilirea cadrului legal și de reglementare în ce privește guvernarea activităților dedicate spațiului și contribuie la întărirea statelor în curs de dezvoltare de utilizare a tehnologiei științifice privind spațiul și aplicațiile similare pentru dezvoltare, prin oferirea de suport în ce privește integrarea capabilităților spațiale în programele de dezvoltare națională, indică portalul oficial www.unoosa.org.
Inițial, Biroul UNOOSA a fost creat asemenea unei unități de experți în cadrul Secretariatului Națiunilor Unite pentru a ajuta Comitetul ad-hoc privind utilizarea spațiului cosmic în scopuri pașnice, în baza prevederilor Rezoluției 1348 (XIII) a Adunării Generale a ONU din 13 decembrie 1958. Această unitate a fost transferată să lucreze în anul 1962 în cadrul Departamentului pentru Afaceri al Consiliului Politic și de Securitate, fiind transformat în Divizia pentru Chestiuni privind Spațiul Îndepărtat al respectivului Departament în anul 1968, indică sursa www.unoosa.org. Ulterior, în anul 1992, Divizia a fost transformată în Biroul pentru Chestiuni privind Spațiul Îndepărtat în cadrul Departamentului pentru Afaceri Politice. Un an mai târziu, în 1993, Biroul UNOOSA a fost relocat la sediul din Viena al Biroului Națiunilor Unite, unde se află și alte agenții specializate ale ONU. Având sediul la Centrul internațional din Viena, Biroul UNOOSA este condus de un director, în persoana doamnei Aarti Holla-Maini (Marea Britanie), din septembrie 2023, conform www.unoosa.org. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: nasa.gov
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: Primul vaccin antipolio a fost autorizat în SUA (12 aprilie 1955)
La 12 aprilie 1955, au fost anunțate rezultatele testelor clinice pentru vaccinul antipolio dezvoltat de virusologul american Jonas Salk. Vaccinul era sigur și eficient, astfel că a fost autorizat în SUA în aceeași zi. În cei doi ani anteriori disponibilității pe scară largă a vaccinului, numărul mediu de cazuri de poliomielită în SUA era de peste 45.
CITATUL ZILEI
'Nu-i de mirare dacă privighetoarea închisă în aceeași colivie cu un corb nu va mai cânta.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Sava de la Buzău Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul, episcop de Parion Greco-catolice Sâmbăta lui Lazăr. Sf. ep. Vasile al Parionului; Sf. m. Sava de la Buzău Romano-catolice Ss. Iuliu I, pp. m.; Sava Gotul, m. Sfântul M
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 aprilie
Este a 102-a zi a anului 2025. Au mai rămas 263 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 37 m și apune la 19 h 57 m. Luna răsare la 19 h 38 m și apune la 06 h 12 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Retrospectiva evenimentelor interne 7-11 aprilie 2025
Conferința de presă a președintelui interimar pe tema tarifelor comerciale impuse de Statele Unite ale Americii Uniunii Europene, discuțiile pe marginea omului de afaceri Dragoș Sprînceană, pe care premierul român l-ar fi abordat pentru a prezenta în SUA situația din România, retragerea de către USR a sprijinului politic pentru Elena Lasconi,
Săptămâna europeană 7-11 aprilie 2025
Adoptarea de către UE a primelor sale măsuri de ripostă la tarifele vamale introduse de Donald Trump, anunțul președintei Comisiei Europene privind amânarea de către Uniunea Europeană cu 90 de zile a aplicării taxelor vamale decise asupra importurilor din SUA (după ce Donald Trump a anunțat același lucru), acordul provizoriu între Consiliu și Parlament as
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*Vernisajul expoziției 'Învierea Domnului, Sărbătoarea Nemuririi, dăruită oamenilor, în ilustrate românești' are loc pe 11 aprilie, de la ora 13.00, la Biblioteca Metropolitană București (BMB), sediul Central 'Mihail Sadoveanu'. Expoziția explorează legătura profundă dintre tradițiile pascale românești și mesajul de iubi
FRAGMENT DE ISTORIE: Eliberarea lagărelor de la Buchenwald, Mittelbau Dora, Bergen-Belsen, Ravensbruck (11 aprilie 1945)
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, contraofensiva din Ardeni a fost un eșec pentru armata germană, fiind nevoită să se retragă la 25 ianuarie 1945, iar acest fapt a oferit un imbold semnificativ forțelor aliate, care în martie 1945 au trecut Rinul și au avansat în teritoriul Germaniei naziste, potrivit
11 aprilie - Ziua educației financiare
Ziua educației financiare este marcată în fiecare an la 11 aprilie, pentru a evidenția importanța acestui domeniu cu implicații fundamentale în dezvoltarea economică a societății. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 83 din 11 aprilie 2022. Potrivit actului normativ, Parlamentul României, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Ba
11 aprilie - Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson
Anual, data de 11 aprilie marchează Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson, cu scopul de a crește gradul de informare cu privire la această afecțiune, de a evidenția impactul pe care îl are asupra celui suferind, asupra familiei sale și a societății, precum și în vederea strângerii de fonduri pentru proiecte de cercetare dedicate acesteia.
CITATUL ZILEI
'A milui tigrul cel cu dinții ascuțiți înseamnă a fi tiranul oilor.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 11 aprilie
Ortodoxe Sf. Ier. Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului; Sf. Sfințit Mc. Antipa, episcopul Pergamului Greco-catolice Sf. ep. m. Antipa al Pergamului Romano-catolice Ss. Stanislau, ep. m.; Gemma Galgani, fc. Sfântul Calinic de la Cerni
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărâ