logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Image

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au înscris la Institutul ecumenic de învățământ Mount Temple Comprehensive, primul de acest fel din Dublin.

În 1976, Bono a răspuns unui anunț publicat de Larry Mullen jr, colegul său de școală, care căuta tineri pentru a forma un grup rock. La fel au răspuns și David Evans (The Edge), fratele său, Dick Evans, și Adam Clayton. Cei patru membri rămași au format o trupă rock numită Feedback, nume ce a fost schimbat cu The Hype, pentru ca mai apoi să se definitiveze în U2. La început, Bono cânta la chitară și voce și scria cântecele grupului. Ulterior, Bono și-a asumat rolul de solist, chiar dacă mai cânta la chitară, potrivit CineMagia-www.cinemagia.ro.



Primul album U2 a fost lansat în 1980 - ''Boy'', potrivit site-ului oficial al trupei www.u2.com. Au urmat: ''October'' (1981), ''War'' (1983), ''The Unforgettable Fire'' (1984). Albumul ''The Joshua Tree'' (1987) i-a făcut pe cei de la U2 celebri pe plan internațional. Alte albume ale trupei sunt ''Rattle and Hum'' (1988), ''Achtung Baby'' (1991), ''Zooropa'' (1993), ''Pop'' (1997), ''All That You Can't Leave Behind'' (2000).

Piesa 'Beautiful Day' de pe albumul ''All That You Can't Leave Behind'' a câștigat trei premii Grammy pentru Song of the Year, Record of the Year și Best Rock Performance de către un duo sau un grup la cea de-a 43-a ceremonie anuală a premiilor Grammy, în anul 2001.



Următorul material discografic ''How to Dismantle an Atomic Bomb'' (2004) a fost foarte bine primit de fani, iar cele două single-uri de pe album ''Vertigo' și 'Sometimes You Can't Make It On Your Own' au obținut mai multe premii Grammy, potrivit site-ului www.biography.com.

În 2009, trupa a lansat albumul ''No Line on the Horizon'', care a ajuns rapid în topurile americane, iar în 2014 a lansat ''Songs of Innocence''.

De asemenea, trupa s-a implicat și în concerte mari ca Live Aid din 1985 și Live 8 din 2005, cerând țărilor din G8 un ajutor mai substanțial acordat țărilor africane, potrivit CineMagia-www.cinemagia.ro.

Bono și-a folosit popularitatea în acțiuni caritabile, fiind implicat în acțiunile umanitare de luptă împotriva maladiei SIDA în Sudan și militând pentru ștergerea datoriilor externe ale statelor lumii a treia.

Artistul a primit numeroase recunoașteri la nivel mondial pentru activitatea sa între care nominalizarea pentru Premiul Nobel pentru Pace (2003, 2005, 2006), Cavaler al Legiunii de Onoare în Franța, în 2003, potrivit imdb.com. A fost desemnat de către publicația ''Time'' drept ''omul anului'' în 2005, potrivit biography.com. Totodată, a fost nominalizat la Premiile Grammy, Globurile de Aur și Oscar.

În martie 2007 a fost numit Cavaler al Imperiului Britanic și, cu zâmbetul pe buze, a povestit că fiul său mai mic a crezut că va deveni cavaler Jedi, relata la acea dată Associated Press. Bono a fost numit ''Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire'' în cadrul unei ceremonii organizate la reședința din Dublin a ambasadorului Marii Britanii David Reddaway.

În iunie 2009, trupa U2 l-a omagiat pe Michel Jackson cu un scurt recital într-un concert din cadrul turneului ''360° Tour'', pe stadionul Camp Nou din Barcelona, Spania. Bono a cântat alături de miile de spectatori pasaje din piesele ''Angel Of Harlem'', ''Man in the mirror'' și ''Don't stop 'til you get enough'', un gest impresionant care a stârnit multe aplauze în memoria Regelui Muzicii Pop.



De-a lungul timpului, a colaborat cu artiști precum: Frank Sinatra, Johnny Cash, Willie Nelson, Luciano Pavarotti, Roy Orbison, Bob Dylan, BB King, Ray Charles, Quincy Jones, Bruce Springsteen, Tony Bennett, Clannad, The Corrs, Wyclef Jean, Mary J. Blige.

S-a întâlnit cu lideri ai lumii și cu politicieni pentru a discuta despre sărăcie, bolile cu transmitere sexuală și reducerea datoriilor pentru țările în curs de dezvoltare.

În 2017, trupa a lansat albumul ''Songs of Experience''. Tot în 2017, a dat startul turneului american ''Joshua Tree'', la Seattle, concertul fiind presărat cu numeroase mesaje referitoare la peisajul politic. Turneul s-a dorit a fi o privire retrospectivă asupra albumului lansat în 1987, ''The Joshua Tree'', care s-a remarcat la nivel mondial în special prin hiturile ''With Or Without You'' și ''I Still Haven't Found What I'm Looking For''. Recitalul U2 a debutat cu unul dintre cântecele vechi ale formației, ''Sunday Bloody Sunday'', urmat de ''New Year's Day'', ''Pride'' și întreg LP-ul ''The Joshua Tree''.



În octombrie 2018, Bono a lansat un apel către artiști pentru sărbătorirea iubirii față de Europa, într-un moment în care importanța Uniunii Europene a fost pusă sub semnul întrebării. Aflat într-o vizită la Parlamentul European, la Bruxelles, muzicianul a descris instituțiile europene ca fiind atât 'creierul care muncește pentru îmbunătățirea vieților europenilor', cât și 'inima care bate puternic și îi aduce împreună''.

În decembrie 2019, U2 a concertat pentru prima dată în India, la Mumbai, la încheierea ediției din 2019 a ''Joshua Tree Tour'', potrivit www.u2.com.

În luna aprilie 2020, trupa U2 a donat 10 milioane de euro pentru a sprijini lupta împotriva epidemiei de coronavirus în Irlanda.

În decembrie 2021, Bono, cântărețul Pharrell Williams și actrița Letitia Wright au asigurat vocile unor personaje din filmul de animație 'Sing 2' scris și regizat de Garth Jennings și produs de Universal și Illumination, informa site-ul revistei Variety. Această continuare a filmului 'Sing' din 2016 a prezentat spectatorilor o serie de personaje noi, ale căror voci au fost asigurate de Bobby Cannavale, Chelsea Peretti, Halsey și Eric Andre. Actorii Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Scarlett Johanson, Taron Egerton și Nick Kroll și-au reluat personajele interpretate în filmul original.



Filmul original prezenta povestea unor animale care participă la un concurs de interpretări muzicale. În noul film, personajul Buster Moon (un koala a cărui voce a fost asigurată de Matthew McConaughey) și prietenii lui au dorit să își extindă talentele muzicale dincolo de scena locală și să cânte în cea mai prestigioasă sală de concerte din industria de divertisment.

Rockerul Bono, aflat la debutul său într-un film de animație, l-a interpretat pe leul Clay Calloway, care devine cel mai retras star rock din lume după moartea soției sale. Înainte ca Buster Moon și prietenii lui să îl impresioneze pe un mogul intimidant din industria muzicală - lupul Jimmy Crystal (interpretat de Bobby Cannavale) - care poate să le asigure accesul pe scena acelei săli prestigioase, ei trebuie mai întâi să îl convingă pe Clay Calloway să li se alăture și să cânte în acel spectacol.

Cântărețul Pharrell Williams a asigurat vocea lui Alfonso, un elefant care deține o tonetă mobilă de înghețată, de care se îndrăgostește timida Meena (Tori Kelly). Halsey a asigurat vocea personajului Porsche, fiica adolescentă a lui Jimmy Crystal. Letitia Wright a fost o felină dansatoare care îl ajută pe masculul gorilă Jimmy (Taren Egerton) să aibă din nou încredere în el însuși în timp ce învață un nou număr de coregrafie.

În august 2021, Bono și-a făcut apariția în mod neașteptat la Festivalul de Film de la Sarajevo, unde a prezentat o versiune restaurată digital a filmului ''The Million Dollar Hotel'', în regia lui Wim Wenders, peliculă pe care vedeta rock a prezentat-o în cadrul festivalului bosniac cu mai bine de 20 de ani în urmă, informa revista de specialitate Variety.

În mai 2022, Bono și colegul său de trupă The Edge au susținut un concert surpriză, de 40 de minute, într-o stație de metrou din capitala ucraineană Kiev folosită drept adăpost, ocazie cu care i-au lăudat pe ucrainenii care luptă pentru eliberare după invazia rusă, relata Reuters și DPA.

În noiembrie 2022, Bono și-a lansat volumul de memorii intitulat ''Surrender'', care reface parcursul excepțional al artistului de la tinerețea petrecută în Dublin până când a devenit unul dintre muzicienii și filantropii cei mai renumiți ai planetei, informa AFP. Cartea este structurată în jurul a 40 de melodii ale trupei U2 și include 40 de desene realizate de muzician.

Pe numele său real Paul David Hewson, Bono nu este doar un autor-compozitor, cântăreț, chitarist și un artist realizat; este totodată antreprenor și un filantrop angajat, care militează de mult timp în sprijinul unor cauze umanitare și politice importante, de la pacea mondială la lupta împotriva sărăciei și a unor epidemii cum ar fi SIDA.

În volumul său de memorii de 500 de pagini, Bono rememorează parcursul său inedit, de la moartea subită a mamei sale când artistul avea 14 ani la intervenția chirurgicală pe cord suferită în 2016. Cartea abordează totodată și aspecte legate de dificultățile de a compune, precum și de statutul ''pseudo-religios al vedetei rock''.

''Muzica U2 nu a fost niciodată cu adevărat rock and roll'', scrie muzicianul în cartea de memorii, dar ''dedesubtul învelișului contemporan, se află opera, marea muzică și emoțiile puternice eliberate într-o muzică pop de zi cu zi''.

Bono este căsătorit din 1982 cu Alison Stewart și are patru copii, două fete, Jordan și Memphis Eve, și doi băieți, Elijah și John Abraham. AGERPRES/(Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: U2/Facebook

Afisari: 239

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 18-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah

Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform

Documentare 18-05-2025 08:30

18 mai - Ziua internațională a muzeelor

În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag

Documentare 18-05-2025 08:00

18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA

Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI

Documentare 18-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit

Documentare 18-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,

Documentare 18-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai

Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 17-05-2025 11:00

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy

Documentare 17-05-2025 09:00

17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători

Documentare 17-05-2025 08:00

17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează

Documentare 17-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 17-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai

Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&

Documentare 17-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai

Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate