DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion.
Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană Ontario, potrivit fashionmodeldirectory.com. Părinții săi au fost originari din localitatea Pignataro Interamna din regiunea Lazio a Italiei. A urmat cursurile liceului catolic Denis Morris din orașul natal.
La vârsta de numai 12 ani, Linda a devenit interesată de cariera de modelling, urmând cursuri în acest sens și chiar prezentând articole de îmbrăcăminte destinate copiilor.
În 1981, a participat la concursul de frumusețe Miss Teen Niagara. Deși nu l-a câștigat, prestația sa a fost remarcată de un reprezentant al companiei Elite Model Management, înființată, în 1972, la Paris.
Linda avea să semneze contractul cu Elite trei ani mai târziu, atunci când, în 1984, s-a mutat la New York. Cu înălțimea sa de 1,77 m, părul castaniu și ochii albaștrii-verzi îl impresionează pe John Casablancas, un important agent de fotomodele, care o compară cu prezentatoarea de modă Joan Severance, în vogă în acei ani.
La vârsta de 19 ani, este solicitată de compania Elite la Paris, unde cariera sa va cunoaște o ascensiune fulminantă. În noiembrie 1984, apare pe coperta revistei de modă 'L'Officiel'.
De-a lungul anilor, au urmat peste 700 de astfel de apariții pe copertele unor publicații celebre de profil, precum 'Vogue', 'Cosmopolitan', 'Glamour', 'Elle', 'W', 'Allure' și chiar 'Time' sau 'Rolling Stone'.
Din 1985, începe să lucreze cu Karl Lagerfeld, designer principal al casei de modă Chanel. În 1987, filmează o serie de materiale promoționale pentru Gianni Versace.
Colaborările cu case de modă celebre se succed fără întrerupere, câteva exemple în acest sens fiind Valentino, Ralph Loren, Oscar de la Renta, Alberta Ferretti, Calvin Klein etc. A fost, însă, și imaginea unor companii ce nu activează în domeniul fashion, precum Visa, American Express ori Pizza Hut.
În 1986, l-a întâlnit pe fotograful Steven Meisel. Acesta a fost nu doar începutul prieteniei dintre cei doi, dar și al unei îndelungate colaborări profesionale, Linda devenind muza artistului fotograf. În 2006, Linda Evangelista a figurat, alături de modelul Kristen McMenamy pe coperta celebrului album 'In Vogue: The Illustrated History of the World's Most Famous Fashion Magazine', realizat de Steven Meisel.
În 1988, Linda Evangelista a realizat un pictorial în care apărea cu părul tuns scurt, coafură realizată de francezul Julien d'Ys. Fotografiile au avut un succes ieșit din comun, un an mai târziu acest stil fiind adoptat de alte vedete de talie internațională, precum Demi Moore și Susan Sullivan.
La începutul anilor 1990, celebritatea Lindei era comparabilă cu cea a fotomodelelor Christy Turlington și Naomi Campbell, cele trei alcătuind ceea ce presa numea 'Trinitatea'. A rămas celebră coperta ediției din ianuarie 1990 a publicației British Vogue, în care 'Trinității' i s-au adăugat Cindy Crawford și Tatjana Patitz.
În mai 1990, Evangelista a fost inclusă în topul celor mai frumoși 50 de oameni din lume, întocmit de revista 'People', arată people.com.
A acordat un interviu pentru 'Vogue', publicat în octombrie 1990, în care a rostit o frază ce avea să devină celebră: 'Nici nu ne trezim dimineața pentru mai puțin de 10.000 de dolari pe zi', conform vogue.com.
În anul 1998, după nenumărate apariții publicitare inclusiv pe panouri gigant în centrul Times Square din Manhattan, un turneu în Australia alături de Claudia Schiffer, prezentări pentru colecții semnate de celebri creatori de modă, Linda Evangelista își anunță retragerea din lumea modellingului. Se stabilește pe Coasta de Azur, unde își petrece următorii doi ani.
Manechinul canadian revine în lumina blitzurilor în 2001 și pozează pentru prima pagină a numărului din septembrie a publicației 'Vogue'. În ciuda pauzei de aproape trei ani, Linda își păstrează farmecul inegalabil în fața obiectivului, fiind numită 'Maria Callas a modellingului' de către fotograful Rocco Laspata.
În 2006, a devenit primul model care a apărut de două ori într-un an pe coperta 'Vogue'. Memorabile au rămas și prezența sa la Festivalul de Film de la Cannes, din mai 2008, când a participat la o sesiune foto pe covorul roșu alături de modelul indian Aishwarya Rai Bachchan.
A fost invitată la Dineul corespondenților de la Casa Albă, din 2014.
În 2011, a apărut într-un pictorial în ''W magazine'', unde a jucat rolul unei soții care s-a bucurat de o viață dublă ca supererou. În octombrie 2014, Linda a participat la versiunea australiană a show-ului 'Next Top Model', la Sydney, ca membru al juriului. Cu o lună în urmă, ea a apărut la un dineu de gală cu ocazia aniversării a 50 de ani de apariție a revistei italiene ''Vogue'', care s-a desfășurat în cadrul Săptămânii Modei de la Milano.
O fotografie inedită cu Linda, realizată în 1991, a fost aleasă pentru coperta cărții aniversare 'Vogue 100: A Century of Style', publicată în 2016.
A apărut în șapte filme documentar: 'Models - a Film' (1991), 'Pret-a-Porter' (1994), 'Unzipped' (1995), 'Catwalk' (1995), 'Mademoiselle C' (2013), 'Mode als Religion (Fashion as a Religion)' (2013), 'George Michael Freedom' (2017) și 'The Super Models' (2023).
În 1990 și în 1992, a filmat pentru două videoclipuri ale lui George Michael: ''Freedom'' și ''Too Funky''.
În 2005, a câștigat Women's World Award, la World Fashion Icon Award.
I se mai spune și 'Cameleonul', datorită schimbărilor de look repetate. Despre Linda Evangelista, designerul Chanel, Karl Lagerfeld spunea: ''Nu există un alt model în lume mai profesionist decât ea''.
Linda s-a implicat în numeroase cauze umanitare, printre care acțiuni de luptă împotriva SIDA și împotriva cancerului de sân.
Începând cu a doua jumătate a anului 2023, Linda Evangelista a început să revină treptat în atenția publicului după ce a petrecut șase ani 'rămânând ascunsă' întrucât a suferit o reacție alergică rară în urma unui tratament estetic ce viza reducerea celulelor sale adipoase, dar care a avut însă un efect contrar. Tot în 2023, top-modelul canadian a anunțat că a suportat o mastectomie dublă după ce a fost diagnosticată cu cancer mamar în anul 2018.
A fost căsătorită cu directorul executiv de la Elite, Gerald Marie din 1987 până în 1993. În octombrie 2006, a născut un băiețel, al cărui tată este afaceristul francez Francois-Henri Pinault. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Linda Evangelista/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai
Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai
Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f