logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Image

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021.

Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește în zone aride și semiaride. Este specia definitorie a unui ecosistem împădurit, cunoscut și sub numele de Arganeraie, care este bogat în floră endemică, conform https://www.un.org/en/observances/argania-day.

Este rezistent la un mediu aspru sub deficit de apă, risc de eroziune și soluri sărace. Această regiune unică, în care arborii de argan au fost cultivați de secole combină biodiversitatea agricolă, ecosistemele rezistente și moștenirea culturală valoroasă. Din acest motiv, a primit recunoaștere și protecție din partea diferitelor entități ale ONU.

Alegerea zilei de 10 mai este inspirată de ciclul de maturare a fructelor arborelui de argan. Arborii de argan sunt cultivați folosind practici agroforestiere străvechi, cum ar fi Matifya, un rezervor de apă de ploaie sculptat într-o stâncă. Aceste terase din piatră uscată sunt extrem de rezistente la deficitul de apă și la eroziunea solului, potrivit https://www.un.org/en/observances/argania-day.

În decembrie 2018, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) a recunoscut sistemul agro-silvo-pastoral pe bază de argan din zona Ait Souab-Ait Mansour din Maroc drept un sistem de patrimoniu agricol de importanță globală.

În cadrul unui eveniment organizat de Maroc în colaborare cu Agenția Națională pentru Dezvoltarea Zonelor de Oază și Argan (ANDZOA), Departamentul pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU (UN DESA), FAO, UNESCO și OMS, în februarie 2020, a fost lansată inițiativa în favoarea unei Zile internaționale a arborelui de argan. Rezoluția a fost depusă la ONU de Maroc și susținută de 113 state membre ale Națiunilor Unite. În 2021, Adunarea Generală a ONU a proclamat 10 mai Ziua internațională a Arganiei (a arborelui de argan).

Proclamarea Zilei internaționale a arborelui de argan reprezintă o recunoaștere a eforturilor depuse de Maroc pentru protejarea acestui arbore. De asemenea, evidențiază rolul-cheie al sectorului producției arborelui de argan în realizarea obiectivelor Agendei 2030 și contribuția sa în dezvoltare prin implicațiile sale economice, sociale și de mediu. Responsabilizarea și recompensarea financiară a femeilor care își desfășoară activitatea în zonele rurale, unde se regăsesc plantațiile de argan, reprezintă unul dintre pilonii textului rezoluției ONU.

Maroc susține dezvoltarea acestui sector ca un efort esențial pentru eradicarea sărăciei, prin promovarea comerțului și creșterea producției de argan și a derivatelor acestuia. Recunoaște proprietățile multiple ale uleiului de argan, în special în medicina tradițională și complementară și în industria culinară și cosmetică. De asemenea, în rezoluția avansată ONU, a subliniat oportunitatea locală pe care o reprezintă acest domeniu în crearea de locuri de muncă, conform site-ului https://undocs.org/.

Arborii de argan acoperă peste 71% din valea Souss din sud-vestul Marocului. Resursele bogate poziționează Marocul drept cel mai mare exportator internațional de produse pe bază de argan. Vânzările de produse din argan pentru medicină, cosmetice și consum reprezintă peste 90% din economia regiunii Souss-Massa. Adesea numit 'aurul lichid' al țării, vânzările globale de ulei de argan sunt în creștere, ajutate de studii care sugerează că acesta are beneficii pentru sănătate. Piața globală a uleiului de argan a fost evaluată la 264,5 miliarde de dolari americani în 2022 și se estimează că va atinge o valoare de 552,6 miliarde până în 2030, la o Rată de creștere anuală compusă de 11,1% între 2023 și 2030, menționează www.vantagemarketresearch.com. Peste 17.500 de mici cooperative sunt active în industria arganului. Cele mai multe dintre întreprinderile rurale angajează femei locale, precizează FAO.

Arborele de argan este endemic zonelor sud-vestice ale Marocului, dar crește și în Algeria, Mexic sau California, precum și în Negev, în sudul Statului Israel.

Arborele de argan este, în mod obișnuit, un arbore multifuncțional care sprijină generarea de venituri. Pădurile de arbori de argan furnizează produse forestiere, fructe și furaje. Frunzele și fructele sunt comestibile și foarte apreciate. Arborii sunt utilizați ca lemn de foc pentru gătit și încălzire. Din semințe se extrage uleiul de argan, cunoscut în întreaga lume, cu multiple aplicații. Timp de secole, arganul a fost un pilon al comunităților rurale indigene berbere și de origine arabă, care și-au dezvoltat o cultură și o identitate specifică.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a desemnat în 1988 zona de producție endemică drept Rezervația Biosferei Arganeraie, arată https://ich.unesco.org. Mai târziu, această moștenire culturală ancestrală și-a dobândit recunoașterea internațională, în 2014 fiind înscrisă în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității. Regiunea acoperită de arbori de argan include munții Atlasul Mare, Anti Atlas și Valea Souss, având o suprafață de 800.000 de hectare. Este mărginită de orașele Safi, la nord, Guelmin, la sud, oceanul Atlantic, la vest, și regiunea Taroudant, la est. Practicile și tehnicile legate de argan sunt concentrate aproape exclusiv în această zonă, potrivit documentului de nominalizare în patrimoniul UNESCO. Femei din mediul rural și, într-o măsură mai mică, bărbați care locuiesc în zona rezervației practică metodele tradiționale de extracție a uleiului de argan din fructul copacului. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: un.org

Afisari: 128

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 10-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197

Documentare 10-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai

Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve

Documentare 09-05-2025 13:53

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f