logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Fundația Memorialul Închisoarea Pitești

Scrisoare deschisă

Conservarea Închisorii Pitești - O responsabilitate a conștiinței istorice

Domnului Ilie Bolojan, Președintele Interimar al României

Doamnei Natalia-Elena Intotero, Ministrul Culturii

Doamnei Valeria Oana Zaharia, Manager interimar Institutul Național al Patrimoniului Domnului Marinescu Mihail, Director General Apă Canal 2000 SA

Domnului Cristian Gentea, Primar al Municipiului Pitești

Domnilor Membri ai Consiliului Local al Municipiului Pitești

Vă scriem în numele Fundației Memorialul Închisoarea Pitești și al Platformei Europene pentru Memorie și Conștiință.

Dorim să salutăm, în primul rând, pasul important făcut de Primăria Municipiului Pitești și Consiliul Local prin achiziționarea unei părți a imobilului fostei Închisori Pitești și prin angajamentul exprimat de a conserva cel puțin subsolul - o componentă esențială a structurii istorice.

Înțelegem provocările complexe care vin odată cu echilibrarea nevoilor de dezvoltare urbană și datoria de a proteja siturile istorice și apreciem deschiderea pe care ați arătat-o în privința colaborării pe acest subiect în 2023.

În același timp, ne simțim datori să reamintim tuturor autorităților competente că fosta Închisoare Pitești nu este doar un reper local - ci un loc de importanță internațională, un simbol al suferinței îndurate de populație în timpul represiunilor politice ale dictaturii comuniste.

'Experimentul Pitești' este recunoscut la nivel mondial ca una dintre cele mai cumplite acțiuni de dezumanizare organizate într-un regim comunist. Conservarea autentică a acestui sit declarat în 2023, prin eforturile Fundației Memorialul Închisoarea Pitești, Monument Istoric de importanță națională, reprezintă o responsabilitate nu doar față de istoria României, ci și față de valorile universale ale drepturilor omului, demnității și memoriei colective.

În întreaga Europă, fostele locuri de detenție și represiune - fie ele închisori, lagăre sau centre de detenție - au fost salvate, păstrate și transformate în memoriale și muzee puternice, oferind noilor generații șansa de a înțelege trecutul și de a proteja democrația. Memorialul Închisoarea Pitești este un astfel de muzeu, cunoscut pe plan internațional și vizitat de 10.000 de persoane anual, din care aproximativ jumătate din afara României.

Vizitatori, cercetători și specialiști din România și din străinătate așteaptă și speră ca acest sit să fie salvat și redat publicului, urmând această tradiție onorabilă a unor situri precum: Berlin Wall Memorial (Germania), Hohenschonhausen Memorial (Germania), House of Leaves (Albania), Terror House (Ungaria), Auschwitz (Polonia).

Ne exprimăm îngrijorarea că imobilul achiziționat, parte a complexului fostului Penitenciar Pitești, a fost predat de către Primăria Pitești, prin HCL 429/17/10.2024, într-un schimb de imobile, pentru folosința companiei Apă Canal 2000 SA, care, la acest moment, desfășoară ample lucrări de renovare atât la interior cât și la exterior.

Prin urmare, vă adresăm solicitarea de a asigura conservarea autentică a clădirii și a altor elemente originale supraviețuitoare ale acesteia, respectând integritatea lor istorică, garantarea accesului public la aceste spații păstrate, în scop educațional, memorial și de cercetare și colaborarea strânsă și transparentă cu organizațiile de specialitate, asociațiile supraviețuitorilor și partenerii internaționali în dezvoltarea viitorului acestui sit.

Suntem pregătiți să vă oferim sprijin prin expertiză, documentare și contactele noastre în rețelele internaționale de locuri ale memoriei. Împreună, putem transforma Pitești într-un loc al memoriei vii, care onorează victimele și educă generațiile viitoare - un loc al vindecării și reparației istorice de care orașul Pitești, România și Europa să fie mândri.

Deciziile pe care le luați astăzi vor fi judecate mâine - de către istorie și de către conștiința colectivă a umanității. Suntem datori să lucrăm împreună pentru a ne asigura că acest sit unic nu se pierde, ci capătă un nou sens, în beneficiul tuturor.

Cu respect,

Maria Axinte, Președinte, Fundația Memorialul Închisoarea Pitești

Marek Mutor, Președinte, Platforma Europeană pentru Memorie și Conștiință

Afisari: 120

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].