logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Primul vaccin antipolio a fost autorizat în SUA (12 aprilie 1955)

Image

La 12 aprilie 1955, au fost anunțate rezultatele testelor clinice pentru vaccinul antipolio dezvoltat de virusologul american Jonas Salk. Vaccinul era sigur și eficient, astfel că a fost autorizat în SUA în aceeași zi. În cei doi ani anteriori disponibilității pe scară largă a vaccinului, numărul mediu de cazuri de poliomielită în SUA era de peste 45.000. Până în 1962, acesta scăzuse la 910. Jonas Salk nu a brevetat niciodată vaccinul și nici nu a câștigat bani din descoperirea sa, preferând ca acesta să fie cât mai accesibil pe scară largă, notează https://www.salk.edu/.

Poliomielita este o boală extrem de infecțioasă, produsă de un enterovirus, care afectează în principal copiii mici, atacă sistemul nervos și poate duce la paralizie spinală și respiratorie, iar în unele cazuri la moarte. Poliomielita există încă din timpuri preistorice - imaginile egiptene antice arată copii mergând cu bastoane, cu membre slăbite, caracteristice bolii. Deși a afectat copiii din întreaga lume timp de milenii, prima descriere clinică cunoscută a poliomielitei, realizată de medicul britanic Michael Underwood, a fost realizată abia în 1789, iar aceasta a fost recunoscută oficial ca afecțiune în 1840 de medicul german Jakob Heine, amintește Organizația Mondială a Sănătății.

Jonas Salk

Sursa foto: who.int 


La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, epidemiile frecvente au făcut ca poliomielita să devină cea mai de temut boală din lume. În 1916, în New York, o epidemie devastatoare a ucis peste 2.000 de oameni, iar cea mai gravă epidemie din SUA, în 1952, a avut un bilanț de 3.000 de decese. Mulți dintre cei care au supraviețuit bolii s-au confruntat cu urmări pe viață. Membrele deformate au însemnat că au avut nevoie de orteze pentru picioare, cârje sau scaune cu rotile, iar unii au fost nevoiți să folosească dispozitive respiratorii artificiale.

Până la mijlocul secolului al XX-lea, virusul poliomielitic putea fi identificat în întreaga lume și ajunsese la un bilanț de peste o jumătate de milion de victime (decese și paralizii) în fiecare an. Fără niciun antidot și cu epidemii în creștere, exista o nevoie urgentă de un vaccin.

O descoperire importantă a avut loc în 1949, când John Enders, Thomas Weller și Frederick Robbins, de la Spitalul de Copii din Boston, au reușit să identifice capacitatea virusurilor poliomielitice de a crește pe culturi de diferite tipuri de țesuturi. Pentru această cercetare, au fost recompensați cu Premiul Nobel în 1954.

Sursa foto: who.int 


Nu după mult timp, la începutul anilor 1950, primul vaccin de succes a fost creat de medicul Jonas Salk. Salk și-a testat vaccinul experimental cu virus inactivat pe el însuși și în familia sa în 1953. Toți au dezvoltat anticorpi anti-poliomielită și nu au prezentat reacții negative la vaccin. Un an mai târziu, 1,6 milioane de copii din Canada, Finlanda și SUA au primit vaccinul.

Rezultatele au fost anunțate pe 12 aprilie 1955, iar vaccinul poliomielitic inactivat (IPV) al lui Salk a fost autorizat în aceeași zi. Conform statisticilor publicate pe site-ul OMS - www.who.int, până în 1957, cazurile anuale au scăzut de la 58.000 la 5.600, iar în 1961, numărul anual de cazuri ajunsese la 161.

Salk s-a angajat să asigure accesul echitabil la vaccinul său și a înțeles că eforturile de eliminare a bolii nu ar funcționa fără vaccinarea universală cu costuri reduse sau gratuite. Șase companii farmaceutice au fost autorizate să producă IPV, iar Salk nu a obținut niciun profit de pe urma partajării formulei sau proceselor de producție.

Într-un interviu din 1955, când a fost întrebat cine deținea brevetul pentru IPV, el a răspuns: 'Ei bine, oamenii, aș spune. Nu există brevet. Ați putea breveta soarele?'.

Un al doilea tip de vaccin antipoliomielitic, vaccinul oral antipoliomielitic (OPV), a fost dezvoltat de medicul și microbiologul Albert Sabin. Vaccinul lui Sabin era cu virus viu atenuat. Analizele independente ale OMS asupra studiilor clinice efectuate în Uniunea Sovietică și Cehoslovacia au confirmat concluziile pozitive ale acestora - o validare crucială în timpul Războiului Rece. Ușurința administrării l-a transformat în mijlocul ideal pentru campaniile de vaccinare. Ungaria l-a introdus în 1959, iar Cehoslovacia la începutul anului 1960, devenind prima țară din lume care a eliminat poliomielita.

În 1988, Adunarea Mondială a Sănătății a adoptat o rezoluție pentru eradicarea poliomielitei - cu ținta de reducere permanentă la zero a acesteia, fără risc de reintroducere - iar în același an, a fost lansată Inițiativa Globală de Eradicare a Poliomielitei (GPEI). Cu asistența OMS, producția de vaccinuri a fost extinsă la nivel global, cu o capacitate semnificativă dezvoltată în țări precum India și Indonezia.

În 1995, au avut loc campanii de vaccinare în masă în China și India. Până în 1994, poliomielita fusese eliminată din America, iar până în 2000, Pacificul de Vest era liber de poliomielită. Până în 2003, poliomielita rămânea endemică în doar 6 țări - iar până în 2006, acest număr scăzuse la 4.

Secolul XXI a cunoscut progrese suplimentare, cazurile scăzând cu peste 99% la nivel mondial în mai puțin de două decenii. Regiunea Asiei de Sud-Est a OMS a fost certificată ca fiind liberă de poliomielită în 2014, regiunea africană în 2020, iar regiunea est-mediteraneană a restricționat aria de acoperire a virusului la doar câteva districte. În 2022, virusul poliomielitic sălbatic de tip 1 era endemic în două țări: Pakistan și Afganistan, potrivit datelor OMS. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: American Experience | PBS/Facebook

Afisari: 205

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 12-04-2025 08:30

12 aprilie - Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu (ONU)

La 12 aprilie 2025 este aniversată Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu, fiind instituită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 65/271 din 7 aprilie 2011, indică www.un.org. Celebrarea acestei zile pe plan internațional are rolul de a aduce în atenția publică începutul

Documentare 12-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Nu-i de mirare dacă privighetoarea închisă în aceeași colivie cu un corb nu va mai cânta.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) 

Documentare 12-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Sava de la Buzău Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul, episcop de Parion Greco-catolice Sâmbăta lui Lazăr. Sf. ep. Vasile al Parionului; Sf. m. Sava de la Buzău Romano-catolice Ss. Iuliu I, pp. m.; Sava Gotul, m. Sfântul M

Documentare 12-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 aprilie

Este a 102-a zi a anului 2025. Au mai rămas 263 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 37 m și apune la 19 h 57 m. Luna răsare la 19 h 38 m și apune la 06 h 12 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 11-04-2025 13:58

Retrospectiva evenimentelor interne 7-11 aprilie 2025

Conferința de presă a președintelui interimar pe tema tarifelor comerciale impuse de Statele Unite ale Americii Uniunii Europene, discuțiile pe marginea omului de afaceri Dragoș Sprînceană, pe care premierul român l-ar fi abordat pentru a prezenta în SUA situația din România, retragerea de către USR a sprijinului politic pentru Elena Lasconi,

Documentare 11-04-2025 12:00

Săptămâna europeană 7-11 aprilie 2025

Adoptarea de către UE a primelor sale măsuri de ripostă la tarifele vamale introduse de Donald Trump, anunțul președintei Comisiei Europene privind amânarea de către Uniunea Europeană cu 90 de zile a aplicării taxelor vamale decise asupra importurilor din SUA (după ce Donald Trump a anunțat același lucru), acordul provizoriu între Consiliu și Parlament as

Documentare 11-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Vernisajul expoziției 'Învierea Domnului, Sărbătoarea Nemuririi, dăruită oamenilor, în ilustrate românești' are loc pe 11 aprilie, de la ora 13.00, la Biblioteca Metropolitană București (BMB), sediul Central 'Mihail Sadoveanu'. Expoziția explorează legătura profundă dintre tradițiile pascale românești și mesajul de iubi

Documentare 11-04-2025 10:30

FRAGMENT DE ISTORIE: Eliberarea lagărelor de la Buchenwald, Mittelbau Dora, Bergen-Belsen, Ravensbruck (11 aprilie 1945)

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, contraofensiva din Ardeni a fost un eșec pentru armata germană, fiind nevoită să se retragă la 25 ianuarie 1945, iar acest fapt a oferit un imbold semnificativ forțelor aliate, care în martie 1945 au trecut Rinul și au avansat în teritoriul Germaniei naziste, potrivit

Documentare 11-04-2025 10:00

11 aprilie - Ziua educației financiare

Ziua educației financiare este marcată în fiecare an la 11 aprilie, pentru a evidenția importanța acestui domeniu cu implicații fundamentale în dezvoltarea economică a societății. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 83 din 11 aprilie 2022. Potrivit actului normativ, Parlamentul României, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Ba

Documentare 11-04-2025 09:45

11 aprilie - Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson

Anual, data de 11 aprilie marchează Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson, cu scopul de a crește gradul de informare cu privire la această afecțiune, de a evidenția impactul pe care îl are asupra celui suferind, asupra familiei sale și a societății, precum și în vederea strângerii de fonduri pentru proiecte de cercetare dedicate acesteia.

Documentare 11-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'A milui tigrul cel cu dinții ascuțiți înseamnă a fi tiranul oilor.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) 

Documentare 11-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 11 aprilie

Ortodoxe Sf. Ier. Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului; Sf. Sfințit Mc. Antipa, episcopul Pergamului Greco-catolice Sf. ep. m. Antipa al Pergamului Romano-catolice Ss. Stanislau, ep. m.; Gemma Galgani, fc. Sfântul Calinic de la Cerni

Documentare 11-04-2025 07:10

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost

Documentare 11-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărâ