DOCUMENTAR: Primul vaccin antipolio a fost autorizat în SUA (12 aprilie 1955)

La 12 aprilie 1955, au fost anunțate rezultatele testelor clinice pentru vaccinul antipolio dezvoltat de virusologul american Jonas Salk. Vaccinul era sigur și eficient, astfel că a fost autorizat în SUA în aceeași zi. În cei doi ani anteriori disponibilității pe scară largă a vaccinului, numărul mediu de cazuri de poliomielită în SUA era de peste 45.000. Până în 1962, acesta scăzuse la 910. Jonas Salk nu a brevetat niciodată vaccinul și nici nu a câștigat bani din descoperirea sa, preferând ca acesta să fie cât mai accesibil pe scară largă, notează https://www.salk.edu/.
Poliomielita este o boală extrem de infecțioasă, produsă de un enterovirus, care afectează în principal copiii mici, atacă sistemul nervos și poate duce la paralizie spinală și respiratorie, iar în unele cazuri la moarte. Poliomielita există încă din timpuri preistorice - imaginile egiptene antice arată copii mergând cu bastoane, cu membre slăbite, caracteristice bolii. Deși a afectat copiii din întreaga lume timp de milenii, prima descriere clinică cunoscută a poliomielitei, realizată de medicul britanic Michael Underwood, a fost realizată abia în 1789, iar aceasta a fost recunoscută oficial ca afecțiune în 1840 de medicul german Jakob Heine, amintește Organizația Mondială a Sănătății.
Jonas Salk
Sursa foto: who.int
La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, epidemiile frecvente au făcut ca poliomielita să devină cea mai de temut boală din lume. În 1916, în New York, o epidemie devastatoare a ucis peste 2.000 de oameni, iar cea mai gravă epidemie din SUA, în 1952, a avut un bilanț de 3.000 de decese. Mulți dintre cei care au supraviețuit bolii s-au confruntat cu urmări pe viață. Membrele deformate au însemnat că au avut nevoie de orteze pentru picioare, cârje sau scaune cu rotile, iar unii au fost nevoiți să folosească dispozitive respiratorii artificiale.
Până la mijlocul secolului al XX-lea, virusul poliomielitic putea fi identificat în întreaga lume și ajunsese la un bilanț de peste o jumătate de milion de victime (decese și paralizii) în fiecare an. Fără niciun antidot și cu epidemii în creștere, exista o nevoie urgentă de un vaccin.
O descoperire importantă a avut loc în 1949, când John Enders, Thomas Weller și Frederick Robbins, de la Spitalul de Copii din Boston, au reușit să identifice capacitatea virusurilor poliomielitice de a crește pe culturi de diferite tipuri de țesuturi. Pentru această cercetare, au fost recompensați cu Premiul Nobel în 1954.
Sursa foto: who.int
Nu după mult timp, la începutul anilor 1950, primul vaccin de succes a fost creat de medicul Jonas Salk. Salk și-a testat vaccinul experimental cu virus inactivat pe el însuși și în familia sa în 1953. Toți au dezvoltat anticorpi anti-poliomielită și nu au prezentat reacții negative la vaccin. Un an mai târziu, 1,6 milioane de copii din Canada, Finlanda și SUA au primit vaccinul.
Rezultatele au fost anunțate pe 12 aprilie 1955, iar vaccinul poliomielitic inactivat (IPV) al lui Salk a fost autorizat în aceeași zi. Conform statisticilor publicate pe site-ul OMS - www.who.int, până în 1957, cazurile anuale au scăzut de la 58.000 la 5.600, iar în 1961, numărul anual de cazuri ajunsese la 161.
Salk s-a angajat să asigure accesul echitabil la vaccinul său și a înțeles că eforturile de eliminare a bolii nu ar funcționa fără vaccinarea universală cu costuri reduse sau gratuite. Șase companii farmaceutice au fost autorizate să producă IPV, iar Salk nu a obținut niciun profit de pe urma partajării formulei sau proceselor de producție.
Într-un interviu din 1955, când a fost întrebat cine deținea brevetul pentru IPV, el a răspuns: 'Ei bine, oamenii, aș spune. Nu există brevet. Ați putea breveta soarele?'.
Un al doilea tip de vaccin antipoliomielitic, vaccinul oral antipoliomielitic (OPV), a fost dezvoltat de medicul și microbiologul Albert Sabin. Vaccinul lui Sabin era cu virus viu atenuat. Analizele independente ale OMS asupra studiilor clinice efectuate în Uniunea Sovietică și Cehoslovacia au confirmat concluziile pozitive ale acestora - o validare crucială în timpul Războiului Rece. Ușurința administrării l-a transformat în mijlocul ideal pentru campaniile de vaccinare. Ungaria l-a introdus în 1959, iar Cehoslovacia la începutul anului 1960, devenind prima țară din lume care a eliminat poliomielita.
În 1988, Adunarea Mondială a Sănătății a adoptat o rezoluție pentru eradicarea poliomielitei - cu ținta de reducere permanentă la zero a acesteia, fără risc de reintroducere - iar în același an, a fost lansată Inițiativa Globală de Eradicare a Poliomielitei (GPEI). Cu asistența OMS, producția de vaccinuri a fost extinsă la nivel global, cu o capacitate semnificativă dezvoltată în țări precum India și Indonezia.
În 1995, au avut loc campanii de vaccinare în masă în China și India. Până în 1994, poliomielita fusese eliminată din America, iar până în 2000, Pacificul de Vest era liber de poliomielită. Până în 2003, poliomielita rămânea endemică în doar 6 țări - iar până în 2006, acest număr scăzuse la 4.
Secolul XXI a cunoscut progrese suplimentare, cazurile scăzând cu peste 99% la nivel mondial în mai puțin de două decenii. Regiunea Asiei de Sud-Est a OMS a fost certificată ca fiind liberă de poliomielită în 2014, regiunea africană în 2020, iar regiunea est-mediteraneană a restricționat aria de acoperire a virusului la doar câteva districte. În 2022, virusul poliomielitic sălbatic de tip 1 era endemic în două țări: Pakistan și Afganistan, potrivit datelor OMS. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: American Experience | PBS/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)