logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Imagine din galeria Agerpres

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigratorybirdday.org/)

În fiecare an, în întreaga lume sunt organizate evenimente publice, precum festivaluri, programe educaționale, expoziții și excursii de observare a păsărilor pentru a sărbători WMBD. Toate aceste activități pot fi întreprinse în orice moment al anului, deoarece țările sau regiunile constată vârful migrațiilor în momente diferite, dar principalele zile pentru sărbătorirea internațională sunt în cea de-a doua sâmbătă a lunii mai și în octombrie.

Sursa foto: worldmigratorybirdday.org 


Ziua mondială a păsărilor migratoare (World Migratory Bird Day - WMBD) constituie o oportunitate pentru o campanie anuală de conștientizare care evidențiază necesitatea conservării păsărilor migratoare și a habitatelor acestora, potrivit www.worldmigratorybirdday.org.

Evenimentul are o acoperire globală și este un instrument eficient pentru a ajuta la creșterea gradului de conștientizare global cu privire la amenințările cu care se confruntă păsările migratoare, importanța ecologică a acestora și necesitatea cooperării internaționale pentru conservarea lor, arată sursa citată.

Partenerii Zilei mondiale a păsărilor migratoare au anunțat că tema campaniei din 2025 va fi dedicată creării de orașe și comunități prietenoase cu păsările.

În 2025, WMBD urmărește creșterea gradului de conștientizare cu privire la numeroasele provocări cu care se confruntă păsările migratoare din cauza activităților umane și a dezvoltării urbane în expansiune. Campania va pleda pentru planificare urbană strategică și eforturi de conservare care încorporează practici prietenoase cu păsările, asigurându-se că înseși comunitățile să devină refugii pentru acești călători remarcabili. Tema din 2025 încurajează acțiuni din toate sectoarele, inclusiv guverne naționale și locale, companii, grupuri comunitare și persoane fizice din întreaga lume, conform www.worldmigratorybirdday.org.
***

Ziua mondială a păsărilor migratoare a fost lansată în 2006 de Secretariatul Acordului privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice (AEWA) în colaborare cu Secretariatul Convenției privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (CMS).

Inițial, ideea desemnării unei zile pentru păsările migratoare a apărut în Statele Unite în 1993, când Serviciul SUA pentru Pește și Faună Sălbatică, Centrul Smithsonian pentru păsări migratoare și Laboratorul de ornitologie al Universității Cornell au inițiat marcarea 'Zilei internaționale a păsărilor migratoare' (International Migratory Bird Day - IMBD), care încuraja festivaluri și programe educaționale în America. Deși această zi a fost și continuă să fie sărbătorită cu succes în emisfera vestică, ceva similar lipsea pentru restul lumii.

Cu ocazia celei de-a 10-a aniversări, în 2005, Secretariatul AEWA a inițiat Ziua păsărilor de apă migratoare (Migratory Waterbird Days - MWD) care a avut loc în Africa, Europa și părți ale Asiei. Deoarece acest eveniment a avut un impact pozitiv în regiunea afro-eurasiatică, s-a decis transformarea sa într-o zi care să fie marcată la scară globală.

Prima Zi mondială a păsărilor migratoare a fost lansată de AEWA și CMS în weekendul 8-9 aprilie 2006 în faimoasa rezervație a faunei sălbatice 'Ole Ari Nyiro' din Laikipia, Kenya. Evenimentul central de la lansare, denumit WINGS, la care a participat o serie de personalități internaționale din lumea artei, afacerilor și conservării, a fost inspirat de fenomenul migrației păsărilor.

De atunci, WMBD a fost sărbătorită anual și a crescut în popularitate în fiecare an. Campania globală continuă să fie organizată la nivel central din Bonn, Germania, de Secretariatele CMS și AEWA. În fiecare an, mai multe țări, organizații și oameni se alătură campaniei.

***
În 2024, pentru prima dată, Ziua mondială a păsărilor migratoare a avut drept temă importanța insectelor pentru păsările migratoare și a evidențiat preocupările legate de scăderea populațiilor de insecte.

Insectele sunt surse esențiale de energie pentru multe specii de păsări migratoare. De-a lungul rutelor lor de migrație, păsările caută activ insecte în câmpuri, păduri, zone umede și diverse habitate în timpul escalelor.

Momentul migrației păsărilor coincide adesea cu abundența maximă a insectelor în locurile de escală, furnizând hrană păsărilor pentru a-și reface rezervele de energie înainte de a-și continua călătoriile.

Pierderea și perturbarea populațiilor de insecte în locurile de reproducere și de-a lungul rutelor de migrație aviară amenință supraviețuirea și bunăstarea păsărilor. Spațiile naturale care au fost transformate sau puse în pericol de agricultura intensivă și dezvoltarea urbană și efectele acesteia, cum ar fi poluarea luminoasă, pot duce la o scădere a populațiilor de insecte. La fel, pesticidele și erbicidele dăunează insectelor pe care se bazează păsările pentru a se hrăni.

Păsările joacă un rol crucial în polenizare și controlul dăunătorilor, iar lipsa insectelor perturbă aceste funcții ecosistemice. Suprapopularea anumitor insecte, fără prădătorii lor naturali, păsările, poate provoca, de asemenea, focare care dăunează sănătății plantelor și agriculturii.

Campania de Ziua mondială a păsărilor migratoare din 2024 sublinia necesitatea unor măsuri proactive de conservare. Aceasta include reducerea utilizării pesticidelor și îngrășămintelor și, acolo unde este posibil, trecerea la agricultura ecologică. Alte măsuri includ menținerea și conectarea zonelor de vegetație naturală care oferă hrană și adăpost păsărilor și altor specii în peisajele agricole. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 70

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 10-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197

Documentare 10-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai

Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve

Documentare 09-05-2025 13:53

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f

Documentare 09-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră