logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Compozitorul și dirijorul francez de origine română Vladimir Cosma împlinește 85 de ani (13 aprilie)

Image

Vladimir Cosma, violonist, compozitor și dirijor francez de origine română, s-a născut la 13 aprilie 1940, la București, într-o familie de muzicieni. ''Autor a peste 400 de compoziții, atât pentru film, dar și pentru teatru, desen animat și operă, Vladimir Cosma marchează fără echivoc istoria cinematografului francez din a doua jumătate a secolului XX'', menționa un comunicat de presă al Institutului Cultural Român (ICR) de la Paris, în 2019.

A sosit la Paris în anul 1963, continuându-și studiile muzicale cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris, conform https://www.icr.ro/. În 1968, Yves Robert îi încredințează prima sa lucrare de muzică de film pentru pelicula ''Alexandre le Bienheureux'', succes confirmat și consolidat în 1972 cu muzica din filmul ''Le Grand Blond avec une chausseure noire'' ('Marele blond cu un pantof negru'), indică sursa citată.

Este creatorul coloanelor sonore pentru filme celebre precum: 'Distratul'; ''Aripioară sau picior''; ''Asul așilor''; 'Aventurile rabinului Jacob' (unul din clasicele Louis de Funes); ''La Boum''; ''Diva''; ''Sunt timid dar mă tratez'' (cu Pierre Richard); ''Dineu cu proști'', ''Jucăria'', ''Jaguarul'' (toate trei în regia lui Francis Veber); mai multe serii ''Asterix'' etc.



A compus coloana sonora a filmului românesc ''Octav'' (2017, regia Serge Ioan Celebidachi), primind o nominalizare pentru Premiul muzică originală 'Adrian Enescu' la Premiile UCIN din 2018.

Pe lângă formația clasică, Vladimir Cosma s-a simțit mereu atras de muzica de jazz, de muzica de film și de toate formele muzicilor populare, indică și site-ul https://www.societateamuzicala.ro/. Astfel, spre exemplu, inspirat de muzica românească și de naiul lui Gheorghe Zamfir, a realizat împreună cu acesta coloana sonoră a filmului 'Marele blond cu un pantof negru'.



''Cinematografia i-a permis să abordeze și jazz-ul (colaborând cu Chet Baker, Toots Thielemans, Don Byas, Stéphane Grappelli, Jean-Luc Ponty, Philip Catherine). În paralel, Vladimir Cosma a compus muzică clasică: lucrări pentru cor și orchestră, concerte pentru vioară, eufoniu, trompetă, violoncel, mandolină, muzică de cameră, un divertisment după Fabulele lui La Fontaine creat pentru Lambert Wilson și o operă, ''Marius et Fanny', după Marcel Pagnol, prezentată în premieră de Roberto Alagna și Angela Gheorghiu'' (https://www.icr.ro/).

În paralel cu activitatea de compozitor, Vladimir Cosma s-a consacrat și dirijării și rescrierii propriilor compoziții muzicale pentru film, în scopul de a fi interpretate în afara sălilor de cinematograf, în cadrul concertelor de muzică simfonică, notează https://www.societateamuzicala.ro/. Vladimir Cosma dirijează mari orchestre simfonice în Franța și în străinătate.



În noiembrie 2011, Vladimir Cosma a revenit după 50 de ani în țara natală, România, și a susținut la Ateneul Român două spectacole, intitulate ''Concert de autor'', alături de orchestra simfonică și corul Filarmonicii ''George Enescu''. La 17 noiembrie 2011 i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Muzică din București.

Opera compozitorului Vladimir Cosma, care a marcat cinematografia franceză a anilor '70, a fost adusă din nou în luminile rampei în interpretarea Orchestrei Române de Tineret în patru mari săli de concert din Franța și Elveția, în perioada 9-14 februarie 2017, cu sprijinul Institutului Cultural Român, în cadrul proiectului ''Vladimir Cosma - 50 de ani de succes'' (https://www.icr.ro/).



Vladimir Cosma, Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat 'Transilvania' Cluj Napoca au susținut la 23 iunie 2018 în Piața Cetății din Alba Iulia un concert desfășurat în cadrul evenimentului intitulat 'Sărbătoarea Muzicii'.

Un concert extraordinar al compozitorului și dirijorului Vladimir Cosma a avut loc la Paris la 26 ianuarie 2019 pentru a marca Președinția română a Consiliului Uniunii Europene. Evenimentul a avut loc în prestigioasa sală de concerte Le Grand Rex, Institutul Cultural Român și Ambasada României la Paris făcând parte dintre organizatori. ''În intervențiile din cadrul spectacolului, Vladimir Cosma a vorbit cu mândrie și nostalgie despre originile sale, despre folclorul românesc care a stat la baza construirii propriului limbaj muzical, revelând sau amintind, cu umor, publicului de la Grand Rex faptul că cele mai cunoscute melodii franceze de film sunt de fapt de inspirație românească'', se menționa într-un comunicat de presă al ICR de la Paris, din 27 ianuarie 2019.



A primit două premii Cesar pentru cea mai bună muzică de film pentru ''Diva'', regia Jean-Jacques Beineix (1982), și ''Le Bal'', regia Ettore Scola (1984), două premii '7 d'Or' pentru cea mai bună muzică TV, în 1986 și 1991, și diferite premii și distincții în Franța și în lume. A obținut numeroase Discuri de Aur și Platină, în Franța, Germania, Japonia, Anglia, Elveția, Belgia, Italia, Olanda etc.

A primit, de asemenea, distincțiile Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, Mare Ofițer al Meritului Cultural Român și Comandor al Ordinului Artelor și Literelor, acordat de Ministerul francez al Culturii.

La 24 octombrie 2016, Principesa Margareta, Custodele Coroanei, a decorat, în numele Regelui Mihai (1921-2017), o serie de personalități, între care și compozitorul Vladimir Cosma, acesta primind Decorația Regală Nihil Sine Deo.

La 19 martie 2018, în anul Centenarului Marii Uniri, nouă personalități franceze și ale diasporei românești, între care și Vladimir Cosma, au primit din partea Institutului Cultural Român Premii de excelență în arte și cultură, distincții onorifice de recunoaștere a transmiterii internaționale a valorilor culturale românești și a francofoniei. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: Vladimir Cosma/Facebook

Afisari: 528

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 14-04-2025 10:48

A murit marele scriitor latino-amercian Mario Vargas Llosa (fișă biografică)

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a încetat din viață la 13 aprilie, la Lima, la vârsta de 89 de ani, marcând finalul un

Documentare 14-04-2025 08:00

CITATUL ZILEI

'Timpul este scump ca și sufletul. Ai pierdut timpul, ai pierdut sufletul! Că eu dacă n-aș fi economisit bine timpul și n-aș fi trăit cu program, nimic n-aș fi făcut în viață.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea S

Documentare 14-04-2025 07:00

Consiliul Afaceri Externe al UE din 14 aprilie 2025

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) are loc la 14 aprilie 2025, la Luxemburg, pe ordinea de zi aflându-se teme precum: războiul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, relațiile UE-Africa sau Balcanii de Vest, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. Cons

Documentare 14-04-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Luni (Denie); Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului (Slujba lui se va săvârșii anticipat, în Duminica Floriilor); Sf. Ier. Martin Mărturisitorul, episcopul Romei; Sf. Mc. Tomaida Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Sf. ap. Aristarh, Pud și Trofim, din cei 70. Începutul Săptăm

Documentare 14-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 aprilie

Este a 104-a zi a anului 2025. Au mai rămas 261 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 34 m și apune la 19 h 59 m. Luna răsare la 21 h 48 m și apune la 06 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 13-04-2025 17:00

SĂRBĂTORI: Săptămâna Pătimirilor Domnului - Săptămâna Mare

Săptămâna Mare a Sfintelor și Mântuitoarelor Patimi ale lui Hristos începe în Duminica Intrării în Ierusalim a Domnului, în acest an în ziua de 13 aprilie. Caracteristica liturgică a Săptămânii Mari este reprezentată de Denii. Prin felul și conținutul lor, deniile sunt slujbe unicat în cultul divin ortodox.

Documentare 13-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Criticul de film Irina-Margareta Nistor

Irina-Margareta Nistor, reputat critic de film și inconfundabila 'voce a filmului românesc', s-a născut la 26 martie 1957, în București. A terminat în 1980, ca absolventă de franceză - engleză, Universitatea din București, având ca subiect, la lucrarea de diplomă, ''Cocteau și Poezia cinematografică', după cum indică site-ul

Documentare 13-04-2025 10:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 155 de ani de la înființarea Muzeului Metropolitan de Artă din New York City

Muzeul Metropolitan de Artă din New York, cel mai mare muzeu de artă din SUA, a fost fondat la 13 aprilie 1870, fiind deschis publicului începând cu 20 februarie 1872, potrivit metmuseum.org. Inițiativa de a înființa 'The Met', denumirea colocvială a muzeului, a aparținut unui grup de

Documentare 13-04-2025 09:15

Maratonul de la Paris (13 aprilie)

Maratonul Schneider Electric de Paris, organizat la 13 aprilie 2025, este una dintre cele mai prestigioase curse, ce are loc pe distanța de 42,195 km. Totodată, este unul dintre cele mai mari maratoane din lume, atât datorită numărului participanților, cât și pentru performanțele alergătorilor săi. Maratonul în sine combină provocarea personală cu șansa de

Documentare 13-04-2025 09:00

DOCUMENTAR: 95 de ani de la nașterea regizorului și actorului Sergiu Nicolaescu (13 aprilie)

Reputat regizor, actor, producător de film și scenarist, Sergiu Nicolaescu s-a născut la 13 aprilie 1930, la Târgu-Jiu, conform imdb.com. La vârsta de cinci ani a plecat din orașul natal împreună cu familia, care și-a stabilit reședința la Timișoara, orașul în care marele regizor a copilărit.

Documentare 13-04-2025 08:30

Expoziția mondială Osaka 2025

Orașul Osaka găzduiește anul acesta, în perioada 13 aprilie - 13 octombrie, expoziția mondială Expo 2025. Expoziția are ca temă 'Designing Future Society for Our Lives' ('Proiectarea societății viitorului pentru viețile noastre'). Cele trei teme secundare ale expoziției, 'Saving Lives', 'Empowering Lives' și 'Connecting Lives' su

Documentare 13-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor) (13 aprilie)

Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în duminica dinaintea Învierii Domnului (a Sfintelor Paști), în acest an în ziua de 13 aprilie. Este prăznuit acum unul dintre cele mai mari evenimente din viața pământească a Domnului nostru Iisus Hristos: intrarea Lui sărbătorească în Ierusalim, spune Sfântul Luca

Documentare 13-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'E mai greu să ajungi om decât știutor de carte.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 13-04-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 aprilie

Ortodoxe Intrarea Domnului în Ierusalim Duminica a 6-a din Post Greco-catolice Duminica Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile). Sf. papă Martin Romano-catolice Duminica Floriilor Sf. Martin I, pp. m. Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în acest an de