logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Compozitorul și dirijorul francez de origine română Vladimir Cosma împlinește 85 de ani (13 aprilie)

Image

Vladimir Cosma, violonist, compozitor și dirijor francez de origine română, s-a născut la 13 aprilie 1940, la București, într-o familie de muzicieni. ''Autor a peste 400 de compoziții, atât pentru film, dar și pentru teatru, desen animat și operă, Vladimir Cosma marchează fără echivoc istoria cinematografului francez din a doua jumătate a secolului XX'', menționa un comunicat de presă al Institutului Cultural Român (ICR) de la Paris, în 2019.

A sosit la Paris în anul 1963, continuându-și studiile muzicale cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris, conform https://www.icr.ro/. În 1968, Yves Robert îi încredințează prima sa lucrare de muzică de film pentru pelicula ''Alexandre le Bienheureux'', succes confirmat și consolidat în 1972 cu muzica din filmul ''Le Grand Blond avec une chausseure noire'' ('Marele blond cu un pantof negru'), indică sursa citată.

Este creatorul coloanelor sonore pentru filme celebre precum: 'Distratul'; ''Aripioară sau picior''; ''Asul așilor''; 'Aventurile rabinului Jacob' (unul din clasicele Louis de Funes); ''La Boum''; ''Diva''; ''Sunt timid dar mă tratez'' (cu Pierre Richard); ''Dineu cu proști'', ''Jucăria'', ''Jaguarul'' (toate trei în regia lui Francis Veber); mai multe serii ''Asterix'' etc.



A compus coloana sonora a filmului românesc ''Octav'' (2017, regia Serge Ioan Celebidachi), primind o nominalizare pentru Premiul muzică originală 'Adrian Enescu' la Premiile UCIN din 2018.

Pe lângă formația clasică, Vladimir Cosma s-a simțit mereu atras de muzica de jazz, de muzica de film și de toate formele muzicilor populare, indică și site-ul https://www.societateamuzicala.ro/. Astfel, spre exemplu, inspirat de muzica românească și de naiul lui Gheorghe Zamfir, a realizat împreună cu acesta coloana sonoră a filmului 'Marele blond cu un pantof negru'.



''Cinematografia i-a permis să abordeze și jazz-ul (colaborând cu Chet Baker, Toots Thielemans, Don Byas, Stéphane Grappelli, Jean-Luc Ponty, Philip Catherine). În paralel, Vladimir Cosma a compus muzică clasică: lucrări pentru cor și orchestră, concerte pentru vioară, eufoniu, trompetă, violoncel, mandolină, muzică de cameră, un divertisment după Fabulele lui La Fontaine creat pentru Lambert Wilson și o operă, ''Marius et Fanny', după Marcel Pagnol, prezentată în premieră de Roberto Alagna și Angela Gheorghiu'' (https://www.icr.ro/).

În paralel cu activitatea de compozitor, Vladimir Cosma s-a consacrat și dirijării și rescrierii propriilor compoziții muzicale pentru film, în scopul de a fi interpretate în afara sălilor de cinematograf, în cadrul concertelor de muzică simfonică, notează https://www.societateamuzicala.ro/. Vladimir Cosma dirijează mari orchestre simfonice în Franța și în străinătate.



În noiembrie 2011, Vladimir Cosma a revenit după 50 de ani în țara natală, România, și a susținut la Ateneul Român două spectacole, intitulate ''Concert de autor'', alături de orchestra simfonică și corul Filarmonicii ''George Enescu''. La 17 noiembrie 2011 i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Muzică din București.

Opera compozitorului Vladimir Cosma, care a marcat cinematografia franceză a anilor '70, a fost adusă din nou în luminile rampei în interpretarea Orchestrei Române de Tineret în patru mari săli de concert din Franța și Elveția, în perioada 9-14 februarie 2017, cu sprijinul Institutului Cultural Român, în cadrul proiectului ''Vladimir Cosma - 50 de ani de succes'' (https://www.icr.ro/).



Vladimir Cosma, Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat 'Transilvania' Cluj Napoca au susținut la 23 iunie 2018 în Piața Cetății din Alba Iulia un concert desfășurat în cadrul evenimentului intitulat 'Sărbătoarea Muzicii'.

Un concert extraordinar al compozitorului și dirijorului Vladimir Cosma a avut loc la Paris la 26 ianuarie 2019 pentru a marca Președinția română a Consiliului Uniunii Europene. Evenimentul a avut loc în prestigioasa sală de concerte Le Grand Rex, Institutul Cultural Român și Ambasada României la Paris făcând parte dintre organizatori. ''În intervențiile din cadrul spectacolului, Vladimir Cosma a vorbit cu mândrie și nostalgie despre originile sale, despre folclorul românesc care a stat la baza construirii propriului limbaj muzical, revelând sau amintind, cu umor, publicului de la Grand Rex faptul că cele mai cunoscute melodii franceze de film sunt de fapt de inspirație românească'', se menționa într-un comunicat de presă al ICR de la Paris, din 27 ianuarie 2019.



A primit două premii Cesar pentru cea mai bună muzică de film pentru ''Diva'', regia Jean-Jacques Beineix (1982), și ''Le Bal'', regia Ettore Scola (1984), două premii '7 d'Or' pentru cea mai bună muzică TV, în 1986 și 1991, și diferite premii și distincții în Franța și în lume. A obținut numeroase Discuri de Aur și Platină, în Franța, Germania, Japonia, Anglia, Elveția, Belgia, Italia, Olanda etc.

A primit, de asemenea, distincțiile Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, Mare Ofițer al Meritului Cultural Român și Comandor al Ordinului Artelor și Literelor, acordat de Ministerul francez al Culturii.

La 24 octombrie 2016, Principesa Margareta, Custodele Coroanei, a decorat, în numele Regelui Mihai (1921-2017), o serie de personalități, între care și compozitorul Vladimir Cosma, acesta primind Decorația Regală Nihil Sine Deo.

La 19 martie 2018, în anul Centenarului Marii Uniri, nouă personalități franceze și ale diasporei românești, între care și Vladimir Cosma, au primit din partea Institutului Cultural Român Premii de excelență în arte și cultură, distincții onorifice de recunoaștere a transmiterii internaționale a valorilor culturale românești și a francofoniei. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: Vladimir Cosma/Facebook

Afisari: 623

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 10-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197

Documentare 10-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai

Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve

Documentare 09-05-2025 13:53

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f