Expoziția mondială Osaka 2025

Orașul Osaka găzduiește anul acesta, în perioada 13 aprilie - 13 octombrie, expoziția mondială Expo 2025. Expoziția are ca temă 'Designing Future Society for Our Lives' ('Proiectarea societății viitorului pentru viețile noastre'). Cele trei teme secundare ale expoziției, 'Saving Lives', 'Empowering Lives' și 'Connecting Lives' subliniază contribuția statelor la atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă, așa cum acestea au fost formulate de ONU. La expoziție se așteaptă participarea a peste 150 de țări și 25 de organizații internaționale, precum și vizita a peste 28 de milioane de vizitatori, menționează www.mae.ro.
Expoziția mondială va avea loc pe insula Yumeshima, o insulă artificială construită pe malul mării în orașul Osaka, unul dintre cele două centre administrative majore ale regiunii Kansai, alături de Kyoto. România va fi prezentă cu un pavilion național, construit în spiritul sustenabilității. În cadrul reuniunii Comitetului interministerial de organizare a participării României la Expo 2025 Osaka din 21 august 2023 a fost adoptat conceptul arhitectural al pavilionului, denumit 'The Romanian Magic Box'. Conceptul arhitectural a fost selectat în urma concursului organizat de către Universitatea de Arhitectură și Urbanism 'Ion Mincu' din București, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, la care au participat studenți din cadrul Facultății de Arhitectură, mai menționează www.mae.ro.
Expo 2025 se dorește a fi, potrivit conceptului său, un 'laborator viu' pentru o societate viitoare, un loc în care 'cunoștințele lumii, cum ar fi tehnologia de ultimă oră, vor fi aduse la un loc, utilizate pentru a crea idei noi și împărtășite pentru a contribui la rezolvarea problemelor globale, cu care se confruntă omenirea'. În cadrul unei expoziții mondiale, oameni și inovații din întreaga lume își dau întâlnire în 'încercarea de a de a aborda probleme cu care se confruntă omenirea la scară globală', potrivit site-ului oficial al evenimentului, www.expo2025.or.jp. Aceasta va fi a treia oară când Osaka găzduiește expoziția mondială, organizată o dată la cinci ani, după edițiile din 1970 și 1990. Expoziția din 1970, 'prima din Japonia și din Asia, a devenit un simbol al creșterii economice rapide a Japoniei și unul dintre cele mai cele mai lăudate evenimente din țară', amintesc organizatorii ediției din acest an.
Unul dintre cele două scopuri anunțate ale Expo 2025 este acela de a contribui la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) - elaborate și adoptate printr-o rezoluție a Adunării Generale a Națiunilor Unite cunoscută drept 'Agenda 2030', organizatorii susținând că, la doar cinci ani distanță de această țintă, anul 2025 este unul 'crucial' pentru intensificarea eforturilor de atingere a acestor obiective, Expo 2025 devenind astfel 'o platformă-cheie pentru atingerea ODD-urilor până în 2030'. Al doilea scop al Expo 2025 este realizarea strategiei naționale a Japoniei numită 'Societatea 5.0' - un concept cunoscut și sub denumirea 'Super Smart Society', pentru o societate viitoare, introdus de guvernul japonez în 2016 - de a dezvolta o societate centrată pe om, care progresează economic și rezolvă problemele sociale prin intermediul unui sistem care combină atât spațiul cibernetic, cât și pe cel fizic. Noua societate, 5.0, urmează cronologic societăților vânătorilor-culegători (Societatea 1.0), agricolă (Societatea 2.0), industrială (Societatea 3.0) și informațională (Societatea 4.0) și este capabilă să rezolve o varietate de probleme la scară globală cu ajutorul unor tehnologii precum internetul obiectelor (IoT), inteligența artificială (AI), robotica, big data și biotehnologia. Conform organizatorilor Expo 2025, această societate este cea care va duce la îndeplinire ODD-urile.
Prin participarea țărilor la Expo 2025 vor fi aduse la un loc 'înțelepciunea lumii, inclusiv tehnologiile revoluționare, pentru a crea și comunica idei noi, extinderea investițiilor interne și externe, crearea de inovații prin activarea interacțiunii umane, activarea economiilor regionale și a întreprinderilor mici și mijlocii'. De asemenea, fiecare țară participantă va avea ocazia de a-și promova bogăția culturală. Locul de desfășurare a expoziției, insula artificială Yumeshima, subliniază conceptul de conectare cu lumea, pe mare și pe calea aerului. Cu o arteră principală circulară, care unește pavilioane și piețe ce duc spre aceasta, locul expoziției va simboliza, conform organizatorilor, 'Unitatea în diversitate', prin 'integrarea conceptelor de descentralizare și dispersie (...) cu ideea de conectare'. Expoziția prezintă idei din întreaga lume pentru o 'Societate a viitorului pentru viețile noastre' din peste 150 de țări, dar și organizații internaționale, companii, organizații nonprofit sau inițiative cetățenești, care își vor propune viziunile asupra atingerii ODD-urilor, dar și asupra viitorului post-ODD-uri. În acest scop, vor fi organizate, printre altele, proiecte tematice dezvoltate de opt creatori de top din diverse domenii, dar și programul 'Team Expo 2025' de co-creare de bune practici, lansat înainte de expoziție și care se va încheia după aceasta.
Cele opt proiecte tematice propuse de Asociația Japoniei pentru Expoziția Mondială din 2025 sunt: căutarea vieții (urmărește să poziționeze omenirea ca ființă vie în cadrul întregului sistem al vieții); totalitatea vieții (creat cu intenția de a le oferi vizitatorilor ocazia de a experimenta o conexiune între toate formele de viață, din spațiu, marine și terestre); acceptarea vieților (își propune să ofere o viziune a unui viitor în care viața, în toată diversitatea ei, va fi protejată prin recunoașterea în propria persoană a existenței celorlalți); ciclul vieților (urmărește să pună în evidență legătura dintre gastronomie și natură, cultură și oameni); amplificarea vieților (își propune să extindă funcțiile și capacitățile oamenilor și ale altor organisme și să exploreze posibilități mai largi de viață cu ajutorul științei și noilor tehnologii); vieți animate (urmărește să creeze un spațiu pentru co-creație, în care oamenii își vor putea îmbunătăți viața experimentând bucuria de a trăi prin joc, învățare, sport și artă); modelarea vieților (prin combinarea naturalului cu artificialul, a spațiului fizic cu cel virtual, acest proiect își propune să exploreze forma de artă ce poate fi în armonie cu natura, pentru un viitor mai bun); rezonanța vieților (prin recunoașterea și aprecierea unicității fiecărui individ, acest proiect își propune să creeze un model pentru o lume în care fiecare individ se poate afirma, oferind vizitatorilor ocazia de a experimenta armonia creată de diverse forme de viață).
Logo-ul Expo 2025 a fost ales pe baza propunerilor și comentariilor adunate de la public, potrivit organizatorilor, iar mascota, numită Myaku-Myaku, care combină elemente din logo, reprezintă o creatură misterioasă născută din uniunea dintre celule și apă, menționează site-ul oficial al evenimentului, www.expo2025.or.jp. Melodia oficială a expoziției este 'Kono Hoshi no Tsuzuki wo' a grupului japonez Kobukuro. Pentru persoanele care nu vor putea vizita Expo 2025, va fi organizată o expoziție virtuală, prin utilizarea tehnologiilor de ultimă generație, precum realitatea augmentată (AR) și realitatea virtuală (VR). Expoziția va include și elemente de divertisment, precum spectacole acvatice la Water World, proiecții, spectacole de lumini, muzicale și de arte interpretative desfășurate în piețe, săli de evenimente și alte scene, precum și parade. AGERPRES/(Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Tourism Shikoku/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir