logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PERSONALITATEA ZILEI: Criticul de film Irina-Margareta Nistor

Imagine din galeria Agerpres

Irina-Margareta Nistor, reputat critic de film și inconfundabila 'voce a filmului românesc', s-a născut la 26 martie 1957, în București. A terminat în 1980, ca absolventă de franceză - engleză, Universitatea din București, având ca subiect, la lucrarea de diplomă, ''Cocteau și Poezia cinematografică', după cum indică site-ul https://www.icr.ro/.

Tot din 1980, începe să traducă la Cinemateca Română și să lucreze la Televiziune, unde subtitrează peste 500 de pelicule, fiind, de asemenea, redactor și apoi realizator al emisiunilor 'Video-Ghid', 'Serialul Serialelor' și 'Ecranul', ''Perpetuum Mobile' (pentru RomSat, unde este director de programe pentru o firmă americană), ''Film Puzzle'(pentru TVR2) sau ''Lexicon cinematografic', ''Universul desenului animat' sau ''De la benzi desenate la fotograme animate', la TVR, conform sursei de mai sus.

A dublat, pe video, între 1985-1996, peste 5.000 de filme din engleză, franceză și italiană. A conceput o serie de cine-documente 'Istoria se repetă', despre anii 1957, 1958,1959, iar în 1993, realizează, în franceză, pentru canalul internațional TV5, programul 'Cinematografia românească după 1989'.

A urmat cursurile Seminarului de la Salzburg și a participat la opt ediții ale Forumului European de Cinema și Televiziune. Între 1991 și 1996 a predat engleza la Conservatorul din București.

A fost redactor-șef al revistelor 'Cinema Paradis' și 'Avanpremiera'. Colaborează la diverse ziare și reviste, precum ''Evenimentul Zilei'', ''TV Mania'', ''România Literară'', ''Observator Cultural'', ''Cotidianul'', ''Almanahul Cațavencu'', ''România Liberă'', ''Gazeta Teatrului'', ''LiterNet'' ș.a.

Irina-Margareta Nistor a tradus peste 90 de cărți, inclusiv dicționare, piese de teatru și romane.

În 1995 participă, ca expert, la Congresul Traducătorilor din audio-vizual organizat de UNESCO, la Strasbourg.

A pregătit un lexicon al cineaștilor români născuți în afara granițelor, introducerea la albumul despre afișele filmelor românești (''The Silver Screen in the Golden Age'' / ''Marele ecran în Epoca de Aur''), pe care îl traduce integral în franceză, a fost consilier HBO și membră în mai multe comisii CNC pentru scenarii.

S-a ocupat, totodată, de selecționarea filmelor proiectate la Cinema Studio, participând, anual, la întâlnirile Europe Cinémas, de la Cannes. De asemenea, este invitată de UniFrance la Paris, pentru a realiza interviuri cu cineaștii din peliculele ce urmează a fi distribuite în România.

Irina Margareta Nistor, critic de film, la ceremonia în cadrul căreia actorul Ştefan Iordache a primit post-mortem o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, şi Placheta oraşului Bucureşti, în semn de respect şi apreciere pentru întreaga sa activitate.

Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO


Participarea la festivaluri din țară și de peste hotare

În 1995, a fost membru în juriul Festivalului Dakino și, în 1996, director artistic la Festivalul de la Costinești. Din 2002, a făcut parte din juriul de preselecție al Festivalului Internațional de Film Dakino și, din 2007, la Anonimul. De asemenea, a co-organizat festivaluri de film românesc la Bordeaux și la Montreal, iar din 2011 participă la Festivalul de Psihanaliză și Film de la Londra, pe care îl organizează între timp, anual, din 2012, și la București, se menționa într-un comunicat de presă al ICR Istanbul din 2019.

Irina-Margareta Nistor este membră UCIN, ambasador al Festivalului Serile Filmului Românesc (SFR), membră în diverse jurii la Festivalurile din țară și străinătate, prezintă pelicule și susține sesiuni de Q&A.

Irina Margareta Nistor, ambasadorul cultural al SFR, participă la conferinţa de presă ocazionată de cea de-a VIII-a ediţie a festivalului 'Serile Filmului Românesc' (10-14 mai), organizată la Palatul Roznovanu din Iaşi.

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Astfel, a fost invitat special la cea de-a 28-a ediție a Festivalul Național de Teatru (FNT), din 2018, invitat special la Festivalul Internațional de Film IKSV Istanbul, ediția XXXVIII, din 2019, invitat de onoare al primei ediții a festivalului de film pentru copii VRANKINO, de la Focșani, din 2019. A făcut parte din juriul secțiunii competiționale a celei de-a treia ediții a Central European Film Festival Timișoara, fiind și ambasadoare CEFFTM, în 2019.

Gala de deschidere a Festivalului de artă cinematografică Bucharest International Film Festival, editia a XIII-a, la Cinema 'Elvire Popesco' din Bucureşti; în imagine Irina Margareta Nistor.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


În cadrul celei de a patra ediții ''Les Films de Cannes a Iași'' (18- 20 octombrie 2019), a avut loc lansarea cărții ''Cannes 1939, Festivalul care n-a mai avut loc'', de Olivier Loubes, apărută în 2019 la Editura Libris & Mioritics, în traducerea Irinei-Margareta Nistor, care a fost prezentă la lansare.

Activitatea sa din perioada 1985-1996, când a dublat peste 5.000 de filme distribuite pe casete video, a reprezentat obiectul filmului ''Chuck Norris vs. Communism''. ''În pofida interdicțiilor, mii de filme occidentale reușesc să pătrundă în România anilor '80. Bunuri prețioase, acestea sunt dublate de o singură persoană: Irina Margareta Nistor care devine vocea unei generații plină de speranță. Un hibrid între ficțiune și documentar, ''Chuck Norris vs. Communism'' vorbește despre magia filmului și puterea acestuia de a schimba vieți'', se amintește într-un comunicat de presă Les Films de Cannes a Iași, din 17 octombrie 2019.

Actorul Victor Rebengiuc şi Irina-Margareta Nistor participă la gala de deschidere a Festivalului Serile Filmului Românesc (SFR), în Piaţa Unirii din Iaşi.

Foto: (c)  ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


De asemenea, Irina-Margareta Nistor a prezidat juriul festivalului 'Bucharest Best Comedy' (22 - 27 noiembrie 2019), primul festival internațional de film de comedie din București, a făcut parte din juriul competiției de film documentar a Festivalului de Film și Istorii Râșnov 2020, a fost președinta juriului primei ediții a Festivalului internațional de film science fiction și fantasy 'The Galactic Imaginarium' (TGIFF), desfășurat online în perioada 23 - 27 septembrie 2020, precum și președinta juriului celei de-a doua ediții a Bucharest Best Comedy Film Festival, desfășurat în perioada 1 - 10 decembrie 2020 pe canalul ComedyEst și pe platforma Digi online.

Irina Margareta Nistor şi actorul Florin Piersic după participarea la conferinţa de presă ce deschide cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Serile Filmului Românesc (SFR), eveniment care se desfăşoară la Iaşi în perioada 12 - 16 iunie.

Foto: (c)  ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Prima ediție a Festivalului de Psihanaliză și Film Cluj, organizată online, în perioada 27-29 noiembrie 2020, sub genericul 'Pandemia = Solidaritate?', a fost moderată și cine-interpretată de Irina-Margareta Nistor, care este și directorul festivalului, după cum menționa un comunicat de presă al festivalului din 19 noiembrie 2020.

A mai fost, între altele, membră a juriului Bucharest Best Comedy Film 2021, invitat special la cea de-a doua ediție a festivalului FilmeDar, de la Cetatea Feldioara (22-24 iulie 2022), președinta juriului Festivalului Bucharest Best Comedy Film, ediția a V-a (2023), curatorul Festivalului de artă 'Film în Sat', de la Islaz (2023), președinta juriului festivalului internațional de film Science Fiction și Fantasy (SFF) 'The Galactic Imaginarium', a V-a ediție (13 - 22 septembrie 2024) de la Timișoara, precum și președintele onorific al celei de-a XX-a ediții a Bucharest Internațional Film Festival - BIFF (septembrie 2024).

Irina Margareta Nistor participă la premiera de gală în versiune 4K a filmului 'Balanţa', regia Lucian Pintilie, eveniment găzduit de Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti.

Foto: (c)   SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


La 1 iulie 2021, ambasadorul Franței, Laurence Auer, a înmânat, la Institutul Francez din București, criticului de film Irina-Margareta Nistor însemnele de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor pentru angajamentul său în serviciul culturii, al cinematografiei. Laurence Auer a spus, la evenimentul desfășurat înainte de deschiderea Festivalului Filmului Francez, că Irina-Margareta Nistor reprezintă o autoritate în România, în Europa în domeniul cinematografiei, cronicile sale fiind apreciate atât de profesioniști, cât și de public. Laurence Auer a amintit că, de-a lungul anilor, Irina-Margareta Nistor a luat interviuri mai multor ambasadori francezi în România, dar și altor personalități, precum Isabelle Huppert, Yann Tiersen, Jean-Claude Carriere, Julie Delpy, Charles Aznavour, Francis Ford Coppola, Claude Lelouch. Cu același prilej, Irina-Margareta Nistor a declarat că adoră Franța și cinematografia franceză.

Foto: (c)  ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


La 13 ianuarie 2023, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, președintele Klaus Iohannis i-a conferit Irinei-Margareta Nistor Ordinul 'Meritul Cultural' în grad de Cavaler, Categoria F - 'Promovarea culturii'.

La 30 martie 2023, Decorația Cavaler Coroana României a fost acordată Irinei Margareta Nistor, de către Custodele Coroanei, MS Margareta, la Palatul Regal.

La Gala 'România te recunoaște' din 16 decembrie 2024, un proiect organizat sub patronajul Ministerului Culturii, care omagiază personalitățile ce duc dincolo de granițe valorile culturale ale României, un moment special a fost dedicat acordării unui Premiu In Memoriam, în onoarea lui Jean Negulesco, unul dintre cei mai de succes regizori din Hollywoodul anilor '40-'50. Premiul a fost înmânat Irinei-Margareta Nistor, fiind decernat de ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 306

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 14-04-2025 19:13

Printre cele mai grave accidente de tramvai produse în perioada 2019-2025 (cronologie)

La 14 aprilie 2025, circulația tramvaielor de pe liniile 1, 10, 19, 23 și 27 este blocată din cauza unui tramvai al liniei 19 care a deraiat în jurul orei 17:35, în intersecția Bulevardului Camil

Documentare 14-04-2025 10:48

A murit marele scriitor latino-amercian Mario Vargas Llosa (fișă biografică)

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a încetat din viață la 13 aprilie, la Lima, la vârsta de 89 de ani, marcând finalul un

Documentare 14-04-2025 08:00

CITATUL ZILEI

'Timpul este scump ca și sufletul. Ai pierdut timpul, ai pierdut sufletul! Că eu dacă n-aș fi economisit bine timpul și n-aș fi trăit cu program, nimic n-aș fi făcut în viață.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea S

Documentare 14-04-2025 07:00

Consiliul Afaceri Externe al UE din 14 aprilie 2025

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) are loc la 14 aprilie 2025, la Luxemburg, pe ordinea de zi aflându-se teme precum: războiul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, relațiile UE-Africa sau Balcanii de Vest, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. Cons

Documentare 14-04-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Luni (Denie); Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului (Slujba lui se va săvârșii anticipat, în Duminica Floriilor); Sf. Ier. Martin Mărturisitorul, episcopul Romei; Sf. Mc. Tomaida Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Sf. ap. Aristarh, Pud și Trofim, din cei 70. Începutul Săptăm

Documentare 14-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 aprilie

Este a 104-a zi a anului 2025. Au mai rămas 261 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 34 m și apune la 19 h 59 m. Luna răsare la 21 h 48 m și apune la 06 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 13-04-2025 17:00

SĂRBĂTORI: Săptămâna Pătimirilor Domnului - Săptămâna Mare

Săptămâna Mare a Sfintelor și Mântuitoarelor Patimi ale lui Hristos începe în Duminica Intrării în Ierusalim a Domnului, în acest an în ziua de 13 aprilie. Caracteristica liturgică a Săptămânii Mari este reprezentată de Denii. Prin felul și conținutul lor, deniile sunt slujbe unicat în cultul divin ortodox.

Documentare 13-04-2025 10:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 155 de ani de la înființarea Muzeului Metropolitan de Artă din New York City

Muzeul Metropolitan de Artă din New York, cel mai mare muzeu de artă din SUA, a fost fondat la 13 aprilie 1870, fiind deschis publicului începând cu 20 februarie 1872, potrivit metmuseum.org. Inițiativa de a înființa 'The Met', denumirea colocvială a muzeului, a aparținut unui grup de

Documentare 13-04-2025 09:45

DOCUMENTAR: Compozitorul și dirijorul francez de origine română Vladimir Cosma împlinește 85 de ani (13 aprilie)

Vladimir Cosma, violonist, compozitor și dirijor francez de origine română, s-a născut la 13 aprilie 1940, la București, într-o familie de muzicieni. ''Autor a peste 400 de compoziții, atât pentru film, dar și pentru teatru, desen animat și operă, Vladimir Cosma marchează fără echivoc istoria cinematografului francez din a doua jumătate a secolului

Documentare 13-04-2025 09:15

Maratonul de la Paris (13 aprilie)

Maratonul Schneider Electric de Paris, organizat la 13 aprilie 2025, este una dintre cele mai prestigioase curse, ce are loc pe distanța de 42,195 km. Totodată, este unul dintre cele mai mari maratoane din lume, atât datorită numărului participanților, cât și pentru performanțele alergătorilor săi. Maratonul în sine combină provocarea personală cu șansa de

Documentare 13-04-2025 09:00

DOCUMENTAR: 95 de ani de la nașterea regizorului și actorului Sergiu Nicolaescu (13 aprilie)

Reputat regizor, actor, producător de film și scenarist, Sergiu Nicolaescu s-a născut la 13 aprilie 1930, la Târgu-Jiu, conform imdb.com. La vârsta de cinci ani a plecat din orașul natal împreună cu familia, care și-a stabilit reședința la Timișoara, orașul în care marele regizor a copilărit.

Documentare 13-04-2025 08:30

Expoziția mondială Osaka 2025

Orașul Osaka găzduiește anul acesta, în perioada 13 aprilie - 13 octombrie, expoziția mondială Expo 2025. Expoziția are ca temă 'Designing Future Society for Our Lives' ('Proiectarea societății viitorului pentru viețile noastre'). Cele trei teme secundare ale expoziției, 'Saving Lives', 'Empowering Lives' și 'Connecting Lives' su

Documentare 13-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor) (13 aprilie)

Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în duminica dinaintea Învierii Domnului (a Sfintelor Paști), în acest an în ziua de 13 aprilie. Este prăznuit acum unul dintre cele mai mari evenimente din viața pământească a Domnului nostru Iisus Hristos: intrarea Lui sărbătorească în Ierusalim, spune Sfântul Luca

Documentare 13-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'E mai greu să ajungi om decât știutor de carte.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)