O PERSONALITATE PE ZI: Matei Vişniec, dramaturg, poet şi prozator


Matei Vişniec, dramaturg, poet şi prozator, s-a născut la 29 ianuarie 1956, la Rădăuţi, judeţul Suceava. Şcoala primară şi liceul le-a urmat în oraşul natal (1963-1975), apoi a absolvit cursurile Facultăţii de Filosofie şi Istorie a Universităţii din Bucureşti (1976-1980), potrivit volumului "Dicţionarul general al literaturii române" (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2009).
A fost unul dintre membrii fondatori ai Cenaclului de Luni, condus de Nicolae Manolescu. După absolvirea facultăţii, a fost profesor de istorie şi geografie în comuna Plătăreşti, judeţul Călăraşi. A debutat cu versuri, în 1972, la revista şcolară "Luceafărul" din Rădăuţi, iar editorial cu placheta ''La noapte va ninge'', apărută la Editura Albatros (1980). Înainte de 1989 i-au mai apărut în România volumele ''Oraşul cu un singur locuitor'' (Editura Albatros,1982) şi ''Înţeleptul la ora de ceai'' (Editura Cartea Românească, 1984).
În 1987, piesa "Caii la fereastră" i-a fost interzisă cu doar o zi înainte de premiera programată la Teatrul Nottara. Drept urmare, Matei Vişniec a cerut azil politic în Franţa, unde s-a stabilit în 1987. În perioada august 1988 - octombrie 1989 a locuit la Londra, fiind jurnalist la BBC, secţia română, potrivit volumului ''Dicţionarul scriitorilor români'' (Editura Albatros, Bucureşti, 2002).
Foto: (c) AGERPRES FOTO
Revine la Paris în 1989 şi începe, ca bursier, studii doctorale de drept, pregătind teza "Rezistenţa culturală în Europa de Răsărit sub regimurile comuniste". După ce obţine diploma de studii aprofundate, abandonează doctoratul în favoarea teatrului şi a activităţii la Secţia română de la Radio France Internationale, notează "Dicţionarul general al literaturii române" (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2009).
A colaborat la "România liberă", "Steaua", "Vatra", "Convorbiri literare", "Amfiteatru", "Cronica", "Transilvania", "Echinox", "Contemporanul", "Viaţa românească", "Secolul 20" etc.
Cea mai mare parte a operei sale a văzut lumina tiparului în Franţa. Piesele sale sunt jucate în peste 50 de ţări (între care Franţa, Polonia, Rusia, Olanda, Elveţia, Germania, Canada, Belgia, Italia, SUA, Austria, Finlanda, Republica Moldova etc.) şi traduse în peste 20 de limbi.
După 1989 piesele îi sunt jucate pe numeroase scene din România: "Sufleurul fricii" (Timişoara, 1990), "Bine, mamă, da' ăştia povestesc în actu' doi ce se-ntâmplă în actu'ntâi' (Piatra Neamţ, 1990-1991; Timişoara, 1996-1997; Bucureşti, 1998-1999), "Angajare de clovn" (Iaşi, 1991-1992), "Spectatorul condamnat la moarte" (Iaşi, 1991-1992), "Artur osânditul" (Târgu Mureş, 1992-1993), "Caii la fereastră" (Bucureşti, 1994), "Şi cu violoncelul ce facem?" (Oradea, 1995-1996; Timişoara, 1998-1999), "Ţara lui Gufy" (Botoşani, 1997-1998), "Trei nopţi cu Madox" (Bucureşti, 1998-1999) ş.a., menţionează "Dicţionarul general al literaturii române". În ianuarie 2016, piesa "Requiem" a fost pusă în scenă la Teatrul Naţional din Bucureşti.
Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO
Volumul ''Înţeleptul la ora de ceai'', împreună cu celelalte volume de poezie ale lui Matei Vişniec au fost publicate, în 2004, în România, sub titlul ''Oraşul cu un singur locuitor'', iar în 2006 i-au apărut două cărţi de teatru - ''Mansardă la Paris cu vedere spre moarte'' şi ''Omul cu o singură aripă'', ultima fiind premiată de Uniunea Scriitorilor din România. Mai amintim dintre cărţile lansate în România: romanele "Sindromul de panică în Oraşul Luminilor" şi "Cafeneaua Pas-Parol" (2009), "Cabaretul cuvintelor. Exerciţii de muzicalitate pură pentru actorii debutanţi" (2012), "Procesul comunismului prin teatru" (2013) ş.a.
Activitatea dramatică i-a fost răsplătită cu numeroase premii: Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, 1992, 1996, 1998), Premiul UNITER (1991), Marele Premiu de teatru radiofonic al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa (1994), Premiul Academiei Române (1998) etc. În 2009, Matei Vişniec a primit premiul european acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa (SACD), pentru întreaga sa activitate.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
În iunie 2015, Matei Vişniec a fost prezent în Portugalia, la invitaţia Institutului Cultural Român (ICR) din Lisabona, pentru a participa la o serie de montări ale pieselor sale "Despre senzaţia de elasticitate când păşeşti peste cadavre" şi "Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt".
Prima antologie în limba engleză a lui Matei Vişniec, intitulată "How to Explain the History of Communism to Mental Patients and Other Plays", publicată de Editura Seagull Books, a fost lansată, în decembrie 2015, în prezenţa autorului, la sediul ICR din Londra.
Matei Vişniec s-a numărat printre câştigătorii Premiilor USR pe anul 2014, decernate la 31 august 2015, fiindu-i acordat Premiul pentru Cartea de teatru, pentru "Omul din care a fost extras răul".
La 15 ianuarie 2016, Matei Vişniec a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofiţer.
Foto: (c) VIOREL LAZARESCU / AGERPRES FOTO
La Salonul Cărţii de la Paris / ''Livre Paris'', desfăşurat la 24-27 martie 2017, România a participat cu un stand şi o serie de evenimente organizate de ICR, sub sloganul "Diagonale şi confluenţe franco-române / Diagonales et confluences franco-roumaines", între care s-a numărat şi lansarea volumului "Le marchand de premieres phrases" de Matei Vişniec (Éditions Actes Sud, trad. Laure Hinckel). Tot în 2017, Matei Vişniec a fost preşedintele de onoare al Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură, desfăşurat la Bucureşti.
În 2012 Matei Vişniec a fost numit cetăţean de onoare al municipiului Suceava, iar în 2016 a fost înfiinţat Teatrul Municipial "Matei Vişniec" din Suceava. La 17 mai 2018, dramaturgul a primit distincţia de excelenţă a Prefecturii Suceava pentru susţinerea teatrului de aici.
La cea de a 39-a ediţie a Salonului Cărţii de la Paris / ''Livre Paris'' (15-18 martie 2019), România a participat sub sloganul "2019 - L'année de la Roumanie en Europe / Anul României în Europa", cu aproximativ 35 de edituri şi cu o serie de evenimente organizate la standul ICR, iar printre noutăţile editoriale s-au numărat traduceri în franceză ale unor titluri, între care şi "Pourquoi Hecube" (Editions Non Lieu), de Matei Vişniec, potrivit www.icr.ro. AGERPRES/(Documentare: Ruxandra Bratu, editor: Liviu Tatu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)
Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î
21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)
În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni
Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai
În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și
Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)
Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion
21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)
Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit
Ziua maritimă europeană, marcată în perioada 21-23 mai
Ziua maritimă europeană (EMD) 2025 va avea loc la Cork, Irlanda, în perioada 21-23 mai, informează maritime-forum.ec.europa.eu. Manifestarea reprezintă ocazia de a aduce un omagiu 'Europei maritime' și de a pune în lumină toate sectoarele și activitățile maritime pen
SĂRBĂTORI: Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena
Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sunt sărbătoriți de Biserică în ziua de 21 mai. Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337) s-a născut în cetatea Naissus (astăzi, Niș, în Serbia), din provincia romană Moesia Superior. Tatăl său, Constanțiu Chlor, care la
CITATUL ZILEI
''Există o infinitate de conduite ce par ridicole, dar ale căror motive ascunse sunt foarte înțelepte și foarte solide.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 21 mai
Ortodoxe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena Greco-catolice Sfânta Împărăteasă Elena și fiul ei, Împăratul Constantin Romano-catolice Ss. Cristofor Magallanes, pr. și îns., m.; Elena, mama împ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 mai
Este a 141-a zi a anului 2025. Au mai rămas 224 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 43 m. Luna răsare la 02 h 37 m și apune la 13 h 44 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Compozitorul de muzică de film Zbigniew Preisner
Zbigniew Preisner, considerat unul din cei mai importanți compozitori de muzică de film din Polonia, s-a născut la 20 mai 1955. A colaborat îndeaproape cu regizorul Krzysztof Kieslowski și cu scenaristul său Krzysztof Piesiewicz. Compozițiile pentru filmele lui Kieslowski 'No end' (1985), 'Dekalog' (1989), 'The Double Life of Veroniqu
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primele alegeri libere din România postcomunistă (20 mai)
La 20 mai 1990, în urmă cu 35 de ani, aveau loc primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după căderea regimului comunist și după Revoluția din decembrie 1989. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare s-au desfășurat în baza Decretului-lege nr. 92/1990, votat la 14 martie 1990 de Consiliul Provizoriu de Uniune Națională - organism provi
Ceremonia de decernare a Premiului International Booker 2025
Ceremonia de decernare a International Booker Prize 2025 are loc la muzeul Tate Modern din Capitala Regatului Unit, la 20 mai 2025. Ediția din 2025 a premiului a fost deschisă operelor de ficțiune de mari dimensiuni, precum și colecțiilor de povestiri traduse în limba engleză și publicate în Regatul Unit și în Irlanda în perioada 1 mai 2024 - 30 april
Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale (20-21 mai)
Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale din 2025 se va întruni în zilele de 20 și 21 mai la Oviedo. Acesta este al treilea dintre cele opt premii internaționale conferite de Fundația Prințesa de Asturia în acest an. Pentru competiția din 2025, aflată la a 45-a ediție, s-au depus 40 de candidatu
20 mai - Ziua mondială a albinelor (ONU)
La 20 mai 2025 este sărbătorită, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială a albinelor în cadrul temei ''Albinele inspirate de natură pentru a ne hrăni pe noi toți'', punând în lumină deopotrivă rolul vital al albinelor și al polenizatorilor în ce privește restaurarea ecosistemului, conservării biodiversității, securi