logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

SĂRBĂTORI: Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena

Imagine din galeria Agerpres

Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sunt sărbătoriți de Biserică în ziua de 21 mai.

Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337) s-a născut în cetatea Naissus (astăzi, Niș, în Serbia), din provincia romană Moesia Superior. Tatăl său, Constanțiu Chlor, care la acea vreme era general, a ajuns mai târziu la conducerea imperiului. După moartea împăratului Constanțiu, în anul 306, armata l-a proclamat împărat pe fiul său, Constantin.

Pentru meritele sale și mai ales pentru marile servicii aduse creștinismului, Biserica l-a cinstit în chip deosebit, trecându-1 în rândul Sfinților și numindu-1 Cel întocmai cu Apostolii.

Din 324, Constantin a rămas singurul împărat al întregului Imperiu roman, până la moartea sa în 337. Creștinismul s-a bucurat de pace în tot Imperiul. Din religie nepermisă și persecutată, creștinismul devine, după 313, de drept și de fapt, 'religio licita', religie permisă.

Convertirea lui Constantin cel Mare a dat un nou curs istoriei universale, prin încercarea sa de a armoniza interesele superioare ale Imperiului roman cu interesele Bisericii creștine. (sursa: 'Istoria Bisericească Universală' vol. I, 1987)

Iată ce spunea într-una din legile sale: 'Mi-am propus mai întâi de a uni spiritele tuturor popoarelor, în una și aceeași credință în privința dumnezeirii. Apoi, am dorit să scap universul de jugul sclaviei, sub care gemea. Mă convingeam că aș fi atât de fericit pentru a aduce pe oameni să aibe toți pe același Dumnezeu. Această schimbare a religiei ar produce o altă schimbare în conducerea imperiului'. (sursa: 'Predici la praznice împărătești și la sfinții de peste an', Arhimandrit Cleopa Ilie - Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria)

Pentru a înțelege convertirea lui Constantin cel Mare la creștinism, ea, nu trebuie socotită ca fiind totală de la început.

'Este, firește, greu de cunoscut în intimitatea ei, evoluția lui religioasă, dar este știut că o dată declarat pentru libertatea creștinismului, Constantin a progresat continuu, începând cu lupta cu Maxențiu de la Pons Milvius din 28 octombrie 312 până la botezul lui în mai 337'. ('Istoria Bisericească Universală' vol. I, 1987)

În tot acest timp, Împăratul Constantin s-a apropiat tot mai mult de creștinism și s-a lăsat tot mai mult pătruns și influențat de el.

Că împăratul a fost influențat de educația și exemplul tatălui său Constanțiu, care s-a arătat tolerant cu creștinii, sau al mamei sale, Sfânta Elena, care a devenit o credincioasă devotată a lui Hristos, că l-a impresionat sfârșitul lui Galeriu și al altor persecutori ai creștinilor, că era convins de nereușita persecuțiilor și de decadența progresivă a păgânismului se poate înțelege.

Aceste fapte reale nu infirmă însă sinceritatea convingerii sale. Schimbarea hotărâtoare a lui Constantin s-a produs în momentul psihologic din 312, în ajunul luptei cu Maxențiu, când el atribuie victoria obținută ajutorului lui Dumnezeu.

Politica religioasă a Sfântul Împărat Constantin cel Mare

Politica sa religioasă este caracterizată mai ales de câteva fapte: actul de libertate religioasă de la Milan din 313; înfrângerea împăratului Liciniu, care inițial tolerase creștinismul, devenind mai apoi persecutor al creștinilor; alegerea unei noi reședințe imperiale; convocarea Sinodului I ecumenic de la Niceea din 325.

Prin edictul de la Milan, Constantin cel Mare asigura pentru viitor nu numai libertatea, ci și victoria creștinismului în Imperiu. Din tolerant față de toate religiile, Constantin devine protector al creștinismului.

El ia una după alta măsuri favorabile Bisericii.

Încă de la început, în 313, împăratul scutește pe clericii creștini de obligația grea și costisitoare a funcțiunilor municipale, favoare de care se bucurau preoții păgâni, șefii iudeilor, medicii și profesorii. El acordă subvenții importante pentru întreținerea clerului, spre a se putea ocupa numai cu slujirea bisericească.

Constantin cel Mare a început să înlăture din legile penale dispoziții și pedepse contrare spiritului creștinismului: răstignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul roșu). S-a îmbunătățit tratamentul în închisori, s-a ușurat situația sclavilor, recunoscându-se și episcopilor și preoților dreptul de a-i proclama liberi, în biserică, în fața credincioșilor.

S-au luat măsuri de protecție și de ajutor pentru săraci, orfani, văduve și bolnavi. S-au adus restricții luptelor de gladiatori și s-au trimis condamnații la mine, în loc de asemenea lupte.

A fost modificată în spirit creștin legislația referitoare la căsătorie, la celibatari, la părinții fără copii, s-a îngreunat divorțul, s-au pedepsit adulterul și siluirea, s-a interzis aruncarea copiilor și s-a îngrădit vinderea lor prin ajutoare date părinților săraci.

Sfântul Împărat Conslantin cel Mare a generalizat Duminica, sărbătoarea săptămânală a creștinilor, ca zi de repaus în Imperiu, în 321. În această zi, soldații asistau la slujbe.

Împăratul Constantin cel Mare a început încă de la 317 să bată și monede cu monogramul creștin. După victoria finală asupra lui Liciniu în 323, emblemele păgâne încep să dispară, măsurile favorabile creștinismului se înmulțesc.

În funcțiunile înalte, el numea de preferință creștini. Funcționarilor păgâni li s-a interzis aducerea de sacrificii. Cât privește cultul păgân, Constantin l-a tolerat, restrângându-1 însă treptat prin anumite măsuri. Cultul împăratului a pierdut sensul lui religios, păstrând mai mult semnificația lui politică: cinstirea autorității împăratului ca exponent al puterii Imperiului roman; templele dedicate lui devin localuri publice, fără statui și fără sacrificii. Cultele unite cu imoralitatea și cu înșelătoria au fost interzise.

Împăratul și membrii familiei sale, mama sa Elena, soția sa Fausta, sora sa Anastasia, fiica sa Constantina, dădeau episcopilor îndemnuri și mijloace materiale ca să repare bisericile sau să ridice altele mai mari. La Ierusalim și în alte locuri din Palestina, la Antiohia, Tyr, Nicomidia, la Roma și în alte orașe, s-au ridicat biserici mărețe.

Unele greșeli ale împăratului nu pot face însă să i se uite meritele.

Fără sprijinul său, creștinismul ar fi avut să sufere încă mult, ereziile hristologice, apărute chiar în timpul său, ar fi destrămat Biserica, păgânismul ar fi rezistat încă mult cu ajutorul statului, mahomedanismul ar fi găsit creștinismul fără protecția unui stat mare și puternic. Cu ajutorul împăratului, Biserica creștină a intrat într-un «secol de aur».

El a pus însă asprime în unele din actele sale de suveran, a pedepsit sângeros, pentru motive de infidelitate politică și pentru acte de trădare de stat, s-a lăsat influențat de unii curtezani și de arieni, a ezitat în unele chestiuni bisericești, și-a amânat Botezul până aproape de moarte.

Împăratul Constantin cel Mare domnea într-o situație grea, în care, fără energie și fără măsuri de apărare, tronul lui și unitatea statului erau amenințate. Greșelile politicii lui bisericești se datoresc mai mult ierarhilor care l-au influențat și l-au sfătuit, cum a fost Eusebiu al Nicomidiei. În ceea ce privește Botezul, în vremea sa acesta era amânat de mulți catehumeni cu anii.

După moartea sa la tron au urmat cei trei fii ai săi, Constantin II (337-340), Constanțiu (337-361), Constans (337-350). Din 350, Constanțiu a domnit singur ca împărat până la 361, când i-a urmat Iulian Apostatul (361-363), care a încercat zadarnic să facă din nou din religia greco-romană, o religie favorizată a Imperiului, declanșând din nou persecuții dure împotrive creștinilor. (surse: 'Istoria Bisericească Universală' vol. I (1-1054), Preot prof. dr. Ioan Rămureanu, Preot prof. dr. Milan Șesan, Preot prof. dr. Teodor Bodogae, Ed. Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1987; 'Predici la praznice împărătești și la sfinții de peste an', Arhimandrit Cleopa Ilie, Ed. Episcopiei Romanului, 1996) AGERPRES/(Documentare-Mariana Zbora-Ciurel, editor: Suzana Cristache Drăgan)

Afisari: 205

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 21-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)

Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î

Documentare 21-05-2025 10:00

21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)

În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni

Documentare 21-05-2025 09:30

Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai

În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și

Documentare 21-05-2025 09:15

Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)

Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion

Documentare 21-05-2025 09:00

21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)

Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit

Documentare 21-05-2025 08:30

Ziua maritimă europeană, marcată în perioada 21-23 mai

Ziua maritimă europeană (EMD) 2025 va avea loc la Cork, Irlanda, în perioada 21-23 mai, informează maritime-forum.ec.europa.eu. Manifestarea reprezintă ocazia de a aduce un omagiu 'Europei maritime' și de a pune în lumină toate sectoarele și activitățile maritime pen

Documentare 21-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Există o infinitate de conduite ce par ridicole, dar ale căror motive ascunse sunt foarte înțelepte și foarte solide.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019) 

Documentare 21-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 21 mai

Ortodoxe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena Greco-catolice Sfânta Împărăteasă Elena și fiul ei, Împăratul Constantin Romano-catolice Ss. Cristofor Magallanes, pr. și îns., m.; Elena, mama împ

Documentare 21-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 mai

Este a 141-a zi a anului 2025. Au mai rămas 224 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 43 m. Luna răsare la 02 h 37 m și apune la 13 h 44 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 20-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Compozitorul de muzică de film Zbigniew Preisner

Zbigniew Preisner, considerat unul din cei mai importanți compozitori de muzică de film din Polonia, s-a născut la 20 mai 1955. A colaborat îndeaproape cu regizorul Krzysztof Kieslowski și cu scenaristul său Krzysztof Piesiewicz. Compozițiile pentru filmele lui Kieslowski 'No end' (1985), 'Dekalog' (1989), 'The Double Life of Veroniqu

Documentare 20-05-2025 10:15

DOCUMENTAR: 35 de ani de la primele alegeri libere din România postcomunistă (20 mai)

La 20 mai 1990, în urmă cu 35 de ani, aveau loc primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după căderea regimului comunist și după Revoluția din decembrie 1989. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare s-au desfășurat în baza Decretului-lege nr. 92/1990, votat la 14 martie 1990 de Consiliul Provizoriu de Uniune Națională - organism provi

Documentare 20-05-2025 09:45

Ceremonia de decernare a Premiului International Booker 2025

Ceremonia de decernare a International Booker Prize 2025 are loc la muzeul Tate Modern din Capitala Regatului Unit, la 20 mai 2025. Ediția din 2025 a premiului a fost deschisă operelor de ficțiune de mari dimensiuni, precum și colecțiilor de povestiri traduse în limba engleză și publicate în Regatul Unit și în Irlanda în perioada 1 mai 2024 - 30 april

Documentare 20-05-2025 09:30

Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale (20-21 mai)

Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale din 2025 se va întruni în zilele de 20 și 21 mai la Oviedo. Acesta este al treilea dintre cele opt premii internaționale conferite de Fundația Prințesa de Asturia în acest an. Pentru competiția din 2025, aflată la a 45-a ediție, s-au depus 40 de candidatu

Documentare 20-05-2025 08:00

20 mai - Ziua mondială a albinelor (ONU)

La 20 mai 2025 este sărbătorită, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială a albinelor în cadrul temei ''Albinele inspirate de natură pentru a ne hrăni pe noi toți'', punând în lumină deopotrivă rolul vital al albinelor și al polenizatorilor în ce privește restaurarea ecosistemului, conservării biodiversității, securi