Comunicat de presă - Institutul Francez din România
'Tapiserie Verdure' - când arta textilă devine experiență imersivă
O instalație de Lauriane Obry, prezentată în cadrul Romanian Design Week 2025, cu sprijinul de Institutului Francez din România
Institutul Francez din România are plăcerea de a vă invita să vizitați, până pe 25 mai, instalația 'Tapiserie Verdure', semnată de artista franceză Lauriane Obry, în cadrul Romanian Design Week 2025.
'Tapiserie Verdure' oferă o experiență imersivă unică, situată la intersecția dintre arta textilă, realitatea augmentată și interacțiunea digitală. Pornind de la două țesături tradiționale păstrate în colecția Muzeului Național de Artă al României, instalația explorează noi modalități de a percepe și interacționa cu textilele. Țesătura devine un suport viu, ce invită publicul la reflecție și redescoperire, transformând spațiul și percepția privitorului. Proiectul este realizat cu sprijinul Agora du Design și Institut francais (Paris), în parteneriat cu Orange România.
Lauriane Obry, absolventă a ENSCI-Les Ateliers Creation et Technologie Contemporaine și licențiată a Manufacture des Gobelins, îmbină savoir-faire-ul tradițional cu noile tehnologii, punând în discuție rolul contemporan al tapiseriei. Proiectul ei reînnoiește forma, utilizarea și percepția asupra țesăturii, evidențiind procesul de creație și readucând în actualitate tradiția decorului mobil imersiv.
Vizitatorii sunt invitați să interacționeze cu artefactele digitale prin intermediul smartphone-urilor proprii. Prin utilizarea unor instrumente digitale - lumini, dispozitive mobile și realitate augmentată - se accesează noi dimensiuni ale țesăturii, în care detaliile, animațiile și jocul proporțiilor sunt dezvăluite privitorului. Tapiseria devine astfel un suport codificat, încărcat de informații, care funcționează ca un portal de acces către noi forme de interacțiune cu tapiseriile de patrimoniu.
'Tapiserie Verdure' poate fi vizitată în perioada 16- 25 mai 2025, în cadrul Romanian Design Week.
Găzduită în clădirea istorică a fostului restaurant Cina (Str. Benjamin Franklin 10), instalația este inclusă în secțiunea RDW Design Flags, care reunește expoziții internaționale relevante din Austria, Franța, Italia, Spania, Suedia, Ungaria, Cehia, Danemarca și Republica Moldova.
Detalii despre programul de vizitare și acces : https://bilete.romaniandesignweek.ro/
foto credit: Stephane 'Sby' Balmy.
***
Instalația 'Tapiserie Verdure', prezentată de Institutul Francez din România la București, în cadrul festivalului Romanian Design Week 2025, face parte din sezonul cultural 'Primăvara Franceză ÎMPREUNÃ'. Desfășurat în perioada martie - iunie 2025, acest sezon reprezintă punctul culminant al Centenarului Institutului Francez din România, care sărbătorește, prin evenimente, cei 100 de ani de cooperare culturală, științifică și educațională între Franța și România, cu un accent special pe tineri, creația contemporană, cercetare și implicarea societății civile. Institutul Francez din România a fost fondat la București pe 30 mai 1924 și s-a extins ulterior la Cluj, Iași și Timișoara.
***
Un proiect The Institute, Romanian Design Week este festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative din România, care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică.
Cea de-a 13-a ediție Romanian Design Week se desfășoară în perioada 16 -25 mai 2025, în București, în 3 spații din centrul orașului: clădirea monument istoric din Piața George Enescu, care a găzduit în trecut celebrul restaurant CINA, Casa Fratelli și Muzeul Național de Artă al României. Sub tema 'Design Tomorrow Today', Romanian Design Week 2025 prezintă un program ce reunește o varietate de experiențe dedicate designului: 10 expoziții realizate în colaborare cu organizații locale relevante, 12 expoziții internaționale prezentate alături de parteneri culturali, o instalație imersivă, 4 intervenții în spațiul public și peste 140 de evenimente răspândite în tot orașul.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].