21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)

În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).
În cadrul celei de-a 31-a sesiuni a conferinței generale a UNESCO, desfășurată la Paris la 2 noiembrie 2001, a fost adoptată Declarația universală privind diversitatea culturală. Articolul 1 al acestei Declarații stipulează: 'Ca sursă de schimburi, inovație și creativitate, diversitatea culturală este necesară umanității așa cum biodiversitatea este pentru natură. În acest sens, patrimoniul comun al umanității trebuie să fie recunoscut și afirmat pentru generațiile prezente și viitoare', conform www.mae.ro. La 20 decembrie 2002, Adunarea Generală a ONU a decis, prin Rezoluția 57/249, proclamarea zilei de 21 mai drept Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare.
Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare sărbătorește nu numai bogăția culturilor lumii, dar și rolul esențial al dialogului intercultural pentru realizarea păcii și a dezvoltării durabile, se arată pe site-ul UNESCO, https://en.unesco.org. Această zi ne oferă o oportunitate de a ne aprofunda înțelegerea valorilor diversității culturale și pentru a avansa cele patru obiective ale Convenției UNESCO pentru protecția și promovarea diversității expresiilor culturale, adoptată la 20 octombrie 2005, și anume: sprijinirea sistemelor durabile de guvernanță pentru cultură; realizarea unui flux echilibrat de bunuri și servicii culturale și creșterea mobilității artiștilor și profesioniștilor din domeniul culturii; integrarea culturii în cadrele de dezvoltare durabilă; promovarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.
Diversitatea culturală este o forță motrice a dezvoltării, nu numai în ceea ce privește creșterea economică, dar și un mijloc spre o viață intelectuală, emoțională, morală și spirituală mai împlinită. Acest lucru este cuprins în convențiile culturale, care oferă o bază solidă pentru promovarea diversității culturale. Diversitatea culturală este astfel un atu indispensabil pentru reducerea sărăciei și realizarea dezvoltării durabile, se arată pe https://www.un.org/.
Trei sferturi din conflictele majore ale lumii au o dimensiune culturală. Reducerea decalajului dintre culturi este o măsură urgentă și necesară pentru pace, stabilitate și dezvoltare.
Protejarea diversității expresiilor culturale este mai importantă ca oricând. Potrivit datelor UNESCO, sectorul cultural și creativ este unul dintre cele mai puternice motoare de dezvoltare la nivel mondial. Acesta reprezintă peste 48 de milioane de locuri de muncă la nivel global - dintre care aproape jumătate sunt deținute de femei - reprezentând 6,2% din totalul locurilor de muncă existente și 3,1% din PIB-ul global. Este, de asemenea, sectorul care angajează și oferă oportunități pentru cel mai mare număr de tineri cu vârsta sub 30 de ani. Cu toate acestea, sectorul cultural și creativ nu își are încă locul pe care îl merită în politicile publice și cooperarea internațională.
În încercarea de a schimba acest lucru, în septembrie 2022, delegații din 150 de state s-au adunat în Mexic pentru MONDIACULT 2022, cea mai mare conferință mondială dedicată culturii din ultimii 40 de ani. Conferința Mondială UNESCO pentru Politici Culturale și Dezvoltare Durabilă - MONDIACULT 2022 - a reprezentat o ocazie istorică pentru ca factorii de decizie la nivel global, factorii de decizie privind politicile culturale și personalitățile-cheie din acest sector să se adune pentru a face un schimb deschis de practici inovatoare, să prevadă elaborarea de politici și să consolideze cooperarea internațională și multilaterală pentru a face față noilor realități mondiale ca un singur tot, ghidat de Agenda 2030, se arată pe site-ul https://en.unesco.org/. Participanții la această conferință au adoptat în unanimitate o Declarație pentru Cultură, cultura fiind menționată aici ca 'bun public global' și solicitându-se totodată ca aceasta să fie integrată 'ca un obiectiv specific în sine' în agenda de dezvoltare de după 2030.
Odată cu adoptarea, în septembrie 2015, a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, de către ONU, și a Rezoluției 57/249 privind Cultura și Dezvoltarea Durabilă, de către Adunarea Generală a ONU, în decembrie 2015, mesajul Zilei mondiale pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare este mai important ca oricând. Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă pot fi cel mai bine realizate prin valorificarea potențialului creativ al diverselor culturi ale lumii și prin angajarea într-un dialog continuu pentru a exista siguranța că toți membrii societății beneficiază de dezvoltarea durabilă, mai subliniază site-ul https://en.unesco.org/.
În perioada 6-8 iunie 2023 a avut loc la sediul UNESCO din Paris cea de-a noua sesiune a Conferinței Statelor Părți la Convenția din 2005 privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale, menită a examina starea implementării Convenției la nivel mondial și provocările majore cu care se confruntă sectoarele culturale și creative în contextul post-pandemie de COVID-19, potrivit https://www.un.org/. 'În cadrul celei de-a noua sesiuni a Conferinței Statelor Părți la Convenția din 2005 privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale, România a fost aleasă membru în Comitetul Interguvernamental al Convenției. Acest moment istoric reprezintă prima participare a României în calitate de membru al Comitetului de la ratificarea Convenției și marchează începutul unui mandat de patru ani (2023-2027) pentru a reprezenta grupul electoral est-european', a transmis la 9 iunie 2023 Ministerul Culturii.
Conferința MONDIACULT 2025, care va avea loc la Barcelona, în perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2025), oferă oportunitatea de a analiza realizările la nivel național, regional și internațional în urma adoptării Declarației MONDIACULT, care a stabilit un set de drepturi culturale ce trebuie garantate, se menționează pe https://www.un.org/. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Cerasela Bădiță, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.cultura.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)
Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î
Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai
În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și
Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)
Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion
21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)
Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit
Ziua maritimă europeană, marcată în perioada 21-23 mai
Ziua maritimă europeană (EMD) 2025 va avea loc la Cork, Irlanda, în perioada 21-23 mai, informează maritime-forum.ec.europa.eu. Manifestarea reprezintă ocazia de a aduce un omagiu 'Europei maritime' și de a pune în lumină toate sectoarele și activitățile maritime pen
SĂRBĂTORI: Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena
Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sunt sărbătoriți de Biserică în ziua de 21 mai. Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337) s-a născut în cetatea Naissus (astăzi, Niș, în Serbia), din provincia romană Moesia Superior. Tatăl său, Constanțiu Chlor, care la
CITATUL ZILEI
''Există o infinitate de conduite ce par ridicole, dar ale căror motive ascunse sunt foarte înțelepte și foarte solide.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 21 mai
Ortodoxe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena Greco-catolice Sfânta Împărăteasă Elena și fiul ei, Împăratul Constantin Romano-catolice Ss. Cristofor Magallanes, pr. și îns., m.; Elena, mama împ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 mai
Este a 141-a zi a anului 2025. Au mai rămas 224 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 43 m. Luna răsare la 02 h 37 m și apune la 13 h 44 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Compozitorul de muzică de film Zbigniew Preisner
Zbigniew Preisner, considerat unul din cei mai importanți compozitori de muzică de film din Polonia, s-a născut la 20 mai 1955. A colaborat îndeaproape cu regizorul Krzysztof Kieslowski și cu scenaristul său Krzysztof Piesiewicz. Compozițiile pentru filmele lui Kieslowski 'No end' (1985), 'Dekalog' (1989), 'The Double Life of Veroniqu
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primele alegeri libere din România postcomunistă (20 mai)
La 20 mai 1990, în urmă cu 35 de ani, aveau loc primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după căderea regimului comunist și după Revoluția din decembrie 1989. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare s-au desfășurat în baza Decretului-lege nr. 92/1990, votat la 14 martie 1990 de Consiliul Provizoriu de Uniune Națională - organism provi
Ceremonia de decernare a Premiului International Booker 2025
Ceremonia de decernare a International Booker Prize 2025 are loc la muzeul Tate Modern din Capitala Regatului Unit, la 20 mai 2025. Ediția din 2025 a premiului a fost deschisă operelor de ficțiune de mari dimensiuni, precum și colecțiilor de povestiri traduse în limba engleză și publicate în Regatul Unit și în Irlanda în perioada 1 mai 2024 - 30 april
Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale (20-21 mai)
Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale din 2025 se va întruni în zilele de 20 și 21 mai la Oviedo. Acesta este al treilea dintre cele opt premii internaționale conferite de Fundația Prințesa de Asturia în acest an. Pentru competiția din 2025, aflată la a 45-a ediție, s-au depus 40 de candidatu
20 mai - Ziua mondială a albinelor (ONU)
La 20 mai 2025 este sărbătorită, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială a albinelor în cadrul temei ''Albinele inspirate de natură pentru a ne hrăni pe noi toți'', punând în lumină deopotrivă rolul vital al albinelor și al polenizatorilor în ce privește restaurarea ecosistemului, conservării biodiversității, securi