O PERSONALITATE PE ZI: Actriţa Marion Cotillard

Actriţa Marion Cotillard s-a născut la 30 septembrie 1975, la Paris. Şi-a petrecut copilăria la Alfortville, o suburbie a capitalei franceze. Crescută într-o familie de actori, s-a hotărât de la o vârstă mică să urmeze cariera părinţilor. A urcat pentru prima dată pe o scenă la vârsta de 3 ani şi a continuat să apară în piesele tatălui ei, alături de cei doi fraţi ai săi. De asemenea, a avut roluri şi în câteva filme de televiziune, realizate de un prieten de familie.
Când avea 10 ani, familia s-a mutat în regiunea La Beauce, lângă Orléans. În perioada în care urma Liceul Voltaire din Orléans, şi-a dorit să studieze dramaturgia la Conservator. A susţinut examenul de admitere şi a devenit cea mai tânără cursantă a acestei instituţii. Aici a câştigat ''Premier Prix du Conservatoire d'Orléans'' şi a primit Diploma în Artă Dramatică în iunie 1994. De asemenea, a jucat în piesa ''Y a des nounours dans les placards'', a vărului său, Laurent Cotillard, potrivit site-ului www.marion-cotillard.fr. A revenit la Paris, unde a jucat în mai multe filme artistice de scurtmetraj sau de lungmetraj, dar şi în filme de televiziune, printre care ''Chloe'' (1996), în regia lui Dennis Berry.
La vârsta de 23 de ani, a primit rolul Lilly Bertineau în filmul ''Taxi'' (1998). Cu toate că era un rol secundar, Cotillard i-a acordat toată atenţia, bucurându-se de o largă apreciere. De asemenea, în anul 1999 a fost nominalizată la categoria cea mai promiţătoare actriţă debutantă a premiilor César, potrivit imdb.com.
Cotillard a mai jucat în filmele: ''La Guerre Dans Le Haut Pays'' (1998), după romanul lui Charles Ferdinand Ramuz şi în regia lui Francis Reusser, ''Furia'' (1999), în regia lui Alexandre Aja, şi ''Du bleu jusqu'en Amerique'', în regia lui Sarah Lévy. În 2000, a jucat în ''Taxi 2'', care s-a bucurat de un succes şi mai mare decât originalul.
În 2001, este lansat filmul ''Lisa'', în care deţine rolul principal, alături de Jeanne Moreau. În acelaşi an, apare într-un episod din serialul tv ''Les Redoutables'' şi în ''Les Jolies Choses''. În ''Les Jolies Choses'', Cotillard interpretează un dublu rol, cel al surorilor gemene Marie şi Lucie. Prestaţia extraordinară îi aduce în anul 2002 cea de-a doua nominalizare la premiile César, pentru aceeaşi categorie a celei mai promiţătoare actriţe debutante, potrivit imdb.com.
În 2003, debutează la Hollywood, în filmul ''Big Fish'', în regia lui Tim Burton, dar joacă şi în ''Taxi 3''. În acelaşi an, primeşte recunoaşterea internaţională pentru rolul Sophie din filmul de debut al lui Yann Samuel, ''Jeux d'Enfants'' (2003). Pentru această peliculă a primit în 2004 premiul pentru cea mai bună actriţă la Newport Beach Film Festival.
În 2004, actriţa joacă în ''Innocence'' şi în ''Un long dimanche de fiançailles'', în care interpretează rolul Tinei Lombardi, pentru care este distinsă în 2005 cu premiul César pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, dar şi cu trofeul Chopard la Festivalul de Film de la Cannes.
În 2005, Marion Cotillard joacă în filmele ''Cavalcade'', ''Edy'', ''Ma vie en l'Air'', ''Mary'', ''Sauf Le Respect Que Je Vous Dois'', ''La Boîte Noire''. Anul 2006 vine cu alte patru filme pentru Marion Cotillard: comedia romantică ''Toi et moi'', ''Dikkenek'', ''Fair Play'' şi ''A Good Year''.
Regizorul Olivier Dahan a remarcat anumite trăsături ale actriţei care-i aminteau de Edith Piaf, aşa că Marion Cotillard a fost prima sa opţiune pentru rolul celebrei cântăreţe în filmul biografic ''La Môme''/''La vie en rose'' (2007). Marion Cotillard s-a pregătit pentru acest rol citindu-i biografiile, urmărindu-i interviurile şi ascultând-i melodiile. Filmările au început în 2006, iar actriţa s-a dedicat în întregime rolului. A întruchipat-o pe Edith Piaf între 19 şi 47 de ani, iar acesta s-a dovedit a fi rolul vieţii sale. Rolul lui Edith Piaf i-a adus în 2008 lui Marion Cotillard cele mai importante premii ale industriei cinematografice, la categoria cea mai bună actriţă în rol principal, precum: Globul de Aur, BAFTA, César şi Oscar, devenind, astfel, prima actriţa care a câştigat Oscarul pentru un rol exclusiv în limba franceză, notează imdb.com.
În 2009, a putut fi admirată alături de Johnny Depp în ''Public Enemies'', iar mai târziu, în acelaşi an, în musical-ul ''Nine'' (2009), primind o nominalizare în 2010 la Globul de Aur pentru rolul Luisa Contini. A mai putut fi văzută în ''Inception'' (2010), apoi în ''Midnight in Paris'' (2011) şi ''Contagion'' (2011), iar în 2012, în ''The Dark Knight Rises''. În anii 2011 şi 2012, a fost clasată pe primul loc în topul celor mai bine plătiţi actori din Franţa, realizat de revista Le Figaro.
În 2012, joacă în "De rouille et d'os", bucurându-se de aprecieri extraordinare. Filmul a fost un succes de box office în Franţa, iar Cotillard a fost distinsă cu premiile Globul de Cristal, echivalentul francez al Globului de Aur, şi cu Steaua de Aur şi a fost nominalizată, printre altele, la premiile Globul de Aur, BAFTA şi César.
În 2013, primeşte primul rol principal într-un film american, ''The Immigrant'', în care prestaţia sa este, din nou, apreciată de critici. În 2014, a jucat în filmul belgian "Deux Jours, Une Nuit" (2014), pentru care a primit premiul pentru cea mai bună actriţă europeană din 2014, din partea Academiei Europene de Film. De asemenea, a fost nominalizată la premiile Oscar şi César.
Proiectele anului 2015 ale actriţei au cuprins rolul Lady Macbeth din filmul ''Macbeth'', dar şi două filme de animaţie: ''The Little Prince'' (voce) şi ''Extraordinary World'' (voce). De asemenea, în anul 2016, Marion Cotillard a putut fi văzută în producţiile "Mal de pierres", "Juste la fin du monde" şi ''Assassin's Creed''. Marion Cotillard a mai jucat în Rock'n Roll (2017), Angel Face (2018), Nous finirons ensemble (2019), Dolittle (voce - 2020). AGERPRES/(Documentare - Andreea Onogea, Suzana Cristache Drăgan; editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)
Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu
CITATUL ZILEI
'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie
Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie
Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază
23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc
23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre
Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste
CITATUL ZILEI
'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie
Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea
Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă 26 aprilie la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul într-un comunicat. Ceremonia, la care se așteaptă să participe șefi de stat din întreaga lume, va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re. La final sicriul va fi dus la Bazilica Sa