logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ONU 75 de ani: Aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite

Imagine din galeria Agerpres

Problematica aderării României la Organizaţia Naţiunilor Unite a reprezentat un obiectiv important de politică externă imediat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Efortul depus de România şi Armata Română pentru câştigarea războiului şi înfrângerea Germaniei naziste a reprezentat un argument solid pentru aprecierea internaţională în cancelariile lumii a statului român.

În ianuarie 1945, într-un discurs susţinut în Camera Comunelor, deputatul laburist I. Thomas cerea: ''De vreme ce România este a patra ţară cu efective pe frontul împotriva Germaniei, ar fi cazul de a propune să i se acorde statut de cobeligeranţă''. Însă, României i-au fost impuse condiţii grele, politice şi economice, atât prin Convenţia de la Moscova din septembrie 1944 cât şi prin prevederi ale Tratatului de Pace semnat în 10 februarie 1947, potrivit lucrării ''Istoria Militară a Românilor'' (Editura Militară, Bucureşti, 1992).

În perioada de după încheierea celei de-a doua conflagraţii mondiale, statul român s-a angajat într-o luptă diplomatică consistentă pentru afirmarea pe plan internaţional şi pentru apartenenţa la cea mai importantă organizaţie postbelică destinată prezervării păcii şi securităţii internaţionale - Organizaţia Naţiunilor Unite.

Intenţia aderării României la ONU a fost formulată la scurt timp de la configurarea Organizaţiei Naţiunilor Unite. Un prim moment important în acest sens a fost reprezentat de avansarea declaraţiei din data de 13 august 1946, cu prilejul Conferinţei de pace de la Paris, de către ministrul afacerilor străine de la acel moment, Gheorghe Tătărescu, conform volumului ''România la Sfârşitul Războiului Rece'' (Mihail Dobre, Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2011). ''România înţelege să aducă fără întârziere adeziunea ei totală la principiile Cartei Naţiunilor Unite, principii pe care le-a şi tradus în fapt'', potrivit declaraţiei enunţate de oficialul român.

Nerecunoaşterea statutului de ţară cobeligerantă a influenţat parcursul postbelic al României, inclusiv în ce priveşte aderarea la ONU. Acest demers reflecta în fapt oglindirea statutului de fost membru al Societăţii Naţiunilor.

Anul 1947 a reprezentat traducerea în fapt a dorinţei de aderare la ONU. Guvernul român a avansat mai multe propuneri, prima fiind semnată de Gheorghe Tătărescu la 9 iulie 1947, chiar înainte de intrarea în vigoare a Tratatului de Pace. Ulterior, au fost avansate cereri către secretarul general al ONU la 12 octombrie şi 9 noiembrie 1948 prin scrisorile ministrului de externe de la acea vreme Ana Pauker.

La 25 septembrie 1954, şeful diplomaţiei române de la acel moment, Simion Bughici, a trimis printr-o cablogramă intenţia României de aderare la Organizaţia Naţiunilor Unite. Opoziţia SUA sau a aliaţilor săi exprimată prin veto a blocat accesul României. Acest lucru s-a datorat în principal situaţiei apărute la nivel mondial prin coagularea celor doi poli de putere, Statele Unite şi Uniunea Sovietică.

Aderarea a fost facilitată, în cele din urmă, tocmai de starea de detensionare dintre cele două superputeri, când grupuri de state respinse anterior de cei doi adversari au primit acceptul aderării la Organizaţia Naţiunilor Unite. Au avut loc dezbateri aprinse pe marginea acestei chestiuni, discuţiile desfăşurându-se în cadrul celei de-a zecea sesiuni a Adunării Generale a ONU (20 septembrie - 20 decembrie 1955) şi oferind la final posibilitatea adoptării comune a cererilor de aderare exprimate de mai multe state, respectiv 16.

România a fost admisă în ONU, la 14 decembrie 1955. La acel moment, componenţa Consiliului de Securitate reunea Belgia, Brazilia, China-Taiwan, Franţa, Iran, Noua Zeelandă, Peru, Turcia, Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. În ce priveşte votul acordat României, reprezentanţii a două state s-au abţinut (SUA şi China) şi restul statelor au votat favorabil, fără să existe vreun vot împotrivă. În ce priveşte votul asupra rezoluţiei colective care exprima aderarea celor 16 membri, votul a fost exprimat astfel: 8 voturi pentru şi 3 voturi împotrivă (China-Taiwan, Belgia şi SUA).

În aceeaşi zi, Adunarea Generală a ONU a aprobat cu 49 de voturi favorabile, 2 împotrivă (China-Taiwan şi Cuba) şi 5 abţineri (Olanda, Filipine, SUA, Republica Dominicană şi Grecia) primirea României în Organizaţia Naţiunilor Unite, iar rezoluţia în ansamblu a fost votată în unanimitate, conform portalului www.iiccmer.ro.

Ministrul român al afacerilor externe, Corneliu Mănescu, a fost ales în toamna anului 1967 drept cel de-al 22-lea preşedinte al Adunării Generale a Naţiunilor Unite, fiind primul lider din blocul socialist care a deţinut această funcţie, indică volumul ''România la Sfârşitul Războiului Rece''. Alegerea ministrului român al afacerilor externe în această funcţie înaltă în cadrul sistemului ONU a reprezentat recunoaşterea contribuţiei României de până la acel moment pe scena relaţiilor internaţionale în slujba păcii şi securităţii. AGERPRES/(Documentare - Liviu-Ioan Tatu, editor: Irina Andreea Cristea)

Afisari: 46

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)