BISERICI ŞI CATEDRALE: Bazilica Sacre-Coeur din Paris

Bazilica romano-catolică Sacre-Coeur este amplasată pe colina Montmartre, arondismentul 18 din partea nordică a Parisului.
Construcţia a fost ridicată din dorinţa francezilor de a-şi regăsi identitatea după înfrângerea din Războiul Franco-Prusac (19 iulie 1870-28 ianuarie 1871) şi în memoria compatrioţilor care şi-au pierdut viaţa în conflict. Lucrarea a fost finanţată, în mare parte, din donaţii private.
La 18 ianuarie 1872, Cardinalul Joseph-Hippolyte Guibert, arhiepiscop de Paris, îşi dă binecuvântarea pentru proiectul ridicării unui lăcaş de cult dedicat Inimii Sfinte a lui Iisus. În anul următor, proiectul primeşte votul Parlamentului, iar între 1 februarie şi 30 iunie 1874, are loc competiţia publică pentru cel mai bun plan arhitectural, potrivit sacre-coeur-montmartre.com. Din cele 77 de propuneri, câştigătoare a fost desemnată cea semnată de arhitectul Paul Abadie (1812-1884). Stilul este considerat o combinaţie de elemente romanice şi bizantine, fiind asemănător cu cel al Catedralei Sfânta Sofia din Constantinopol sau cu cel al Bazilicii Sfântul Marcu din Veneţia.
Piatra de temelie a edificiului a fost pusă la 16 iunie 1875, iar la 1 august 1885 a avut loc prima împărtăşire a credincioşilor, notează sursa citată. În noiembrie 1895, este donat bazilicii impresionantul clopot "Savoyarde", cu diametrul de trei metri şi o greutate de 19 tone, cel mai mare din Franţa şi al cincilea ca mărime din Europa.
Bazilica a fost consacrată la 16 octombrie 1919, sub hramul "Inima lui Hristos", de către cardinalul Amette, arhiepiscop al Parisului şi în prezenţa cardinalului Vico, nunţiul apostolic.
Construcţia măsoară 85 de metri în lungime şi 35 de metri în lăţime, iar înălţimea maximă a domului este de 83 de metri. Având în vedere că dealul Montmartre este situat la 129 de metri deasupra nivelului mării, bazilica poate fi observată din numeroase puncte ale Parisului, iar din domul său, deschis turiştilor, poate fi admirat întregul oraş pe o rază de 50 de kilometri. Accesul la bazilică se poate face şi cu funicularul.
De altfel, Montmartre este, în sine, un loc plin de istorie religioasă, aici găsindu-se urme ale unor temple din perioada galo-romană. Tot aici, Sfântul Dionisie, considerat primul episcop al Parisului, a devenit martir în anul 250. Până la Revoluţia Franceză (1789-1799), pe deal a existat o mare mănăstire benedictină.
Materialul folosit la construcţia bazilicii este travertinul, o rocă sedimentară poroasă şi calcaroasă, extrasă din cariera Souppes, din Seine-et-Marne, departament din centrul Franţei. Acesta conferă edificiului nuanţa de alb-deschis, vizibilă în special după căderea precipitaţiilor.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO
Porticul bazilicii are trei arcade, străjuite de două statui ecvestre: regele Ludovic al IX-lea al Franţei şi Ioana d'Arc. Ambele au fost realizate în bronz de către sculptorul francez Hippolyte Lefebvre.
Faţada este dominată de o statuie a lui Iisus Hristos, de cinci metri înălţime.
Cripta de la Sacre-Coeur adăposteşte statui reprezentând Sfinţi şi o relicvă despre care se crede că ar fi chiar Inima Sfântă a lui Hristos. Aici se face adoraţie perpetuă, notează site-ul pelerinaje-mariane.ro.
Unul din punctele principale de atracţie din interior este mozaicul de deasupra absidei. Intitulat "Hristos în Glorie", acesta a fost inaugurat în 1923, măsoară 475 de metri pătraţi şi a fost realizat de Olivier Merson. Îl înfăţişează pe Iisus după Înviere, purtând veşminte albe. Are braţele larg deschise, iar în dreptul pieptului i se dezvăluie inima aurită, simbol al iubirii divine. Printre personajele care îl înconjoară se află Sfânta Fecioară, Sfântul Mihail şi Sfânta Ioana d'Arc.
Orga principală a fost fabricată de Aristide Cavaille-Coll, fiind restaurată între anii 1980-1985.
Bazilica Sacre-Coeur primeşte peste 10 milioane de vizitatori anual, potrivit discoverwalks.com.
O copie mult mai mică a bazilicii, intitulată "Sacre Coeur de la Balata", se află la nord de Fort-de-France, capitala departamentului Martinica.
În octombrie 2019, relicvele sfântului român Vladimir Ghika au fost aşezate în altarul bazilicii Sacre-Coeur, ceremonia fiind celebrată de monseniorul Michel Aupetit, arhiepiscopul Parisului, arată rfi.ro.
Foto: (c)JULIEN DE ROSA/EPA
În contextul pandemiei de COVID-19, bazilica şi-a închis porţile la 19 martie 2020, o premieră în istoria edificiului. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat
24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)
La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip
24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)
Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi
Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)
Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu
CITATUL ZILEI
'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie
Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie
Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)