Prezidențiale2025/Românii din diaspora - vot la secție sau prin corespondență; trei zile pentru a se prezenta la urne

Românii cu drept de vot din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a-l alege pe cel care va conduce țara în următorii cinci ani, fiind așteptați la urne, în cel de-al doilea tur de scrutin, pe 16, 17 și 18 mai.
În cele 965 de secții de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an pot vota cetățenii români care se află în străinătate în ziua scrutinului, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării.
Cele mai multe secții de votare sunt în Italia și Malta - 161, Spania - 147, Marea Britanie - 108, Franța și Principatul Monaco - 69, Republica Moldova - 64, SUA - 50, Belgia - 29, Țările de Jos - 23.
Pentru alegerile din acest an, 29 de secții au fost relocate în localități sau zone apropiate, fie ca urmare a consultărilor cu reprezentanții comunităților de cetățeni români, fie pentru o mai bună acoperire a comunităților din diverse zone, în scopul facilitării accesului acestora la secțiile de votare, arată Ministerul Afacerilor Externe.
MAE precizează că în cazul a cinci secții de votare din Franța, Marea Britanie și Spania vor fi utilizate adrese diferite între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale.
***
Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise, și în al doilea tur de scrutin, timp de trei zile, după cum urmează:
* Vineri, 16 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale)
* Sâmbătă, 17 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale); în prima și a doua zi ale votării în străinătate, alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secției, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de a alege, până cel mai târziu la ora locală 23:59
* Duminică, 18 mai, între orele 7:00 (ora locală) și 21:00 (ora locală a României); nu mai târziu de ora 21:00, ora României, cu posibilitatea de prelungire pentru încă trei ore pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora de închidere a secției respective, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției.
În a treia zi a votării în străinătate - 18 mai, secțiile organizate în zone al căror fus orar este avansat față de cel al României (se va ajunge la ora locală 21:00 înainte ca România să ajungă la respectiva oră) se închid la ora locală 21:00. În această situație, alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secției din străinătate, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul constituțional până cel mai târziu la ora locală 23:59.
Secțiile de votare din străinătate organizate în zone situate pe același fus orar cu cel al României (se va ajunge la ora locală 21:00 în același moment) se închid la ora locală 21:00. În această situație, alegătorii care la ora locală 21:00 se află la rând pentru a vota pot să își exercite dreptul de a alege până cel mai târziu la ora locală 23:59.
Secțiile de votare din străinătate organizate în zone al căror fus orar este înapoiat față de cel al României (se va ajunge la ora locală 21:00 ulterior momentului în care România ajunge la respectiva oră) se închid la ora locală a României 21:00. În această situație, alegătorii care la ora locală a României 21:00 se află la rând pot să își exercite dreptul de vot până cel mai târziu la ora locală a României 23:59.
***
Totodată, alegătorii români din străinătate au posibilitatea votului prin corespondență.
Un număr de 6.085 de cereri de vot prin corespondență dintre cele 6.496 depuse în acest sens pe portalul www.votstrainatate.ro au îndeplinit condițiile legale, a anunțat Autoritatea Electorală Permanentă.
Conform site-ului AEP, cele mai multe cereri pentru vot prin corespondență s-au înregistrat în Germania, Marea Britanie, Elveția, Franța, Statele Unite, Italia și Spania.
***
Alegătorii din străinătate pot vota cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).
***
VOT LA SECȚIE
Când se prezintă la urne, alegătorul arată actele de identitate membrului-operator de calculator, care preia și introduce datele personale ale acestuia în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
La secțiile de votare organizate în străinătate se utilizează numai liste electorale suplimentare care sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate în SIMPV.
Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea 'VOTAT' înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.
După ce a votat, alegătorul are obligația de a introduce buletinul de vot în urnă.
Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.
***
VOT PRIN CORESPONDENȚÃ
Românii din diaspora își pot exercita dreptul de vot prin corespondență o singură dată, la fiecare scrutin, sub sancțiunea legii penale. Alegătorul pentru care biroul electoral pentru votul prin corespondență a înregistrat primirea plicului exterior nu își poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul secției.
Alegătorul are obligația, sub sancțiunea legii penale, de a respecta caracterul secret al votului, divulgarea opțiunii de vot exprimate prin corespondență către alte persoane fiind interzisă.
Procedura de vot este următoarea: pe buletinul de vot se lipește autocolantul cu mențiunea ''VOTAT' în patrulaterul care conține numele candidatului pentru care alegătorul a optat; se introduce buletinul în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi se sigilează plicul cu eticheta de siguranță; se completează certificatul de alegător, menționând data și semnând olograf; se introduce plicul interior și certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează cu eticheta de siguranță și se expediază plicul.
Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei alegerilor, pentru a asigura livrarea acestora până cu 4 zile înaintea zilei votării, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz. Astfel, termenul limită pentru acestea a fost 14 mai, ora 23:59. Plicurile livrate după această dată vor fi anulate fără a mai fi desigilate.
Autoritatea Electorală Permanentă va notifica alegătorii, prin intermediul poștei electronice, cu privire la recepționarea sau nerecepționarea documentelor de vot prin corespondență de către birourile electorale. Alegătorii care au fost notificați, prin email, că documentele de vot prin corespondență nu au ajuns la biroul electoral pentru votul prin corespondență pot vota la orice secție din străinătate.
***
Potrivit BEC, la secțiile de votare din străinătate, procesele de colectare a datelor privind prezența la vot, de verificare a îndeplinirii condițiilor legale de către persoanele care se prezintă la vot, precum și de generare a listelor electorale suplimentare din străinătate sunt realizate prin intermediul Aplicației de verificare a dreptului de vot (ADV), pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
La prezentarea în secția de votare, primul pas procedural constă în preluarea în aplicație a codului numeric personal al alegătorului în vederea verificării îndeplinirii condițiilor de exercitare a dreptului de vot.
Ulterior, doar dacă alegătorul îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a vota, membrul - operator de calculator asigură preluarea semnăturii alegătorului prin intermediul terminalului informatic, prin semnarea pe ecranul acestuia. La secțiile de votare din străinătate, semnarea listei electorale suplimentare prin intermediul terminalului informatic este echivalentul semnării fizice a listelor electorale la secțiile de votare din țară.
Alegătorul primește ștampila și buletinul de vot doar după ce semnează și se apasă butonul 'Salvează semnătura'. După ce își exercită dreptul de vot, acesta introduce buletinul în urnă și returnează ștampila, ocazie cu care membrul - operator de calculator îi înmânează actul de identitate.
Astfel, BEC atrage atenția:
* nu se pot introduce în ADV date ale unei persoane care nu se prezintă la vot;
* dacă alegătorul nu îndeplinește condițiile legale pentru exercitarea dreptului de vot, nu va putea semna în lista electorală;
* operațiunea de validare a alegătorului în ADV este anterioară operațiunii de semnare de către acesta în lista electorală suplimentară;
* alegătorul nu primește buletinul de vot și ștampila decât după ce a semnat în lista electorală și se apasă butonul 'Salvează semnătura';
* procedural, este imposibil ca alegătorul să își exercite dreptul de vot înainte de semnarea în lista electorală și salvarea semnăturii;
* votul este exprimat pe buletinul de vot tipărit, și nu prin intermediul sistemului informatic;
* nu este posibilă identificarea buletinului de vot utilizat de către un alegător deoarece acesta se introduce în urnă și nu prezintă elemente distinctive.
***
La primul tur de scrutin au votat în diaspora 973.129 de cetățeni români. AGERPRES/(AS - redactor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
* Prezidențiale2025/ Trei institute vor efectua duminică sondaje de opinie la ieșirea de la urne
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
VIDEO Prezidențiale2025/ Bolojan: Am avut alegeri desfășurate în bune condiții
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat miercuri că alegerile prezidențiale s-au desfășurat în bune condiții.
Roberta Metsola - vizită de două zile în România; întâlnire informală cu președintele ales, pe agendă
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, începe miercuri o vizită de două zile în România. Ea va avea miercuri după-amiază o întâlnire informală cu președintele ales, Nicușor Dan. Potrivit programului oficial anunțat pe site-ul Centrului multimedia al Parlamentului European, joi, Metsola va fi la Timișoar
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan salută nominalizarea noului ambasador al SUA; el susține consolidarea Parteneriatului Strategic
Președintele ales, Nicușor Dan, salută nominalizarea lui Darryl Nirenberg pentru funcția de ambasador al Statelor Unite ale Americii în România. 'Aș dori să îi mulțumesc președintelui Trump pentru conducerea sa fermă și angajamentul față de relația dintre România și Statele Unite ale Americii, precum și pentru nominalizarea domnului
Prezidențiale2025/ Anamaria Gavrilă (POT): Dacă vom fi invitați la consultări la domnul președinte, vom merge
Președinta POT, Anamaria Gavrilă, a declarat miercuri că reprezentanții partidului său vor merge la consultări la Palatul Cotroceni, dacă președintele ales, Nicușor Dan, îi va invita. 'Aș vrea să spun că suntem aici să facem treabă. Eu nu sunt cineva care să port ranchiună sau răzbunare. După cum ați văzut, am putut să trec și peste faptul că am ieși
AUR: Niciun parlamentar sau lider de filială nu va părăsi rândurile
Parlamentarii sau liderii de filială AUR nu vor părăsi partidul, ei vor rămâne 'uniți, determinați și neînfricați în fața oricăror presiuni sau tentative de destabilizare', transmite AUR, miercuri, la încheierea Consiliului Național de Conducere (CNC) al partidului. 'Rămânem uniți și luptăm în continuare pentru d
Camera Deputaților - Comisia juridică/Misiunile diplomatice pot îndeplini activități notariale cu plata prealabilă a taxelor aferente
Misiunile diplomatice și oficiile consulare pot îndeplini activități notariale cu plata prealabilă a taxelor aferente, prevede un proiect de lege adoptat miercuri de Comisia juridică a Camerei Deputaților. Deputații juriști au dat astfel un vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea art.18 alin.(4) din Legea notarilor publici și a activității n
Mihai Botez (USR Vaslui): Nicușor Dan va începe reconstrucția României
Președintele USR Vaslui, deputatul Mihai Botez, a afirmat, miercuri, că Nicușor Dan va fi cel care va începe reconstrucția României și va uni românii. Parlamentarul a criticat atitudinea lui George Simion, pe care îl acuză că dă dovadă de 'ură și dispreț' față de cei care nu l-au votat. 'Să ameninți șase milio
Predoiu: Investițiile americane în economia românească consolidează Parteneriatul Strategic cu SUA
Investițiile americane în economia românească consolidează Parteneriatul Strategic cu SUA, a afirmat premierul interimar Cătălin Predoiu, după întâlnirea pe care a avut-o, miercuri, la Palatul Victoria, cu reprezentanții companiei americane Sig Sauer. Potrivit unui comunicat al Guvernului, discuțiile au reprezentat o continuare a dialog
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: Elaborarea unui plan pentru reducerea cheltuielilor nu mai poate fi amânată
Președintele ales, Nicușor Dan, subliniază că prioritatea principală în această perioadă este corectarea deficitului bugetar și că nu mai poate fi amânată elaborarea unui plan pentru reducerea cheltuielilor publice. Toate informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la structura viitorului Guvern sau la posibile nomi
Abrudean: România are nevoie de lideri care nu doar analizează, ci inspiră,care nu vorbesc doar despre viitor, ci îl modelează
Românii și-a reafirmat, prin votul dat duminică, direcția, respectiv calea europeană, o cale a dialogului și cooperării într-o lume care are nevoie de echilibru și înțelepciune, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality, președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean.
Palatul Parlamentului va fi iluminat pe 26 iunie în culorile drapelului României
Palatul Parlamentului va fi iluminat pe 26 iunie în culorile drapelului României. Potrivit legislației în vigoare, pe 26 iunie se sărbătorește Ziua Drapelului Național al României. Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a propus în ședința Biroului permanent de miercuri ca pe 26 iunie Pal
Cameră/ Aurora Simu, demisionară din POT: Săptămâna viitoare vom fi în formație completă; anunțăm luni
Demisiile celor șase deputați din Partidul Oamenilor Tineri (POT) vor fi urmate, cel mai probabil, și de altele, săptămâna viitoare 'fiind în formație completă', după cum a precizat, miercuri, deputata Aurora Simu, care a anunțat o conferință de presă în acest sens la începutul săptămânii viitoare. 'Vr
Camera Deputaților: Judecătoria Însurăței din județul Brăila - desființată
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede desființarea Judecătoriei Însurăței din județul Brăila și a parchetului de pe lângă aceasta. S-au înregistrat 247 de voturi pentru, un vot împotrivă și două abțineri. Proiectul de lege prevede eliminarea acestei judecătorii din Anexa nr. 1 la
Camera Deputaților/ Vaccinarea gratuită anti-HPV - extinsă la fete și băieți până la 26 de ani
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care vaccinarea gratuită anti-HPV va fi asigurată pentru fetele și băieții cu vârsta cuprinsă între 11 și 26 de ani. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare extinderea accesului la vaccinarea anti-HPV pentru toate categoriile de vârstă recomandate
Gavrilă (POT) despre parlamentarii care au plecat din partid: Nu au fost ai suveranismului, ci ai intereselor personale
Președinta POT, Anamaria Gavrilă, a declarat, miercuri, după ce mai mulți deputați au demisionat din partid, că aceia care au ales să plece 'nu fost ai suveranismului', ci 'au fost ai intereselor personale, ai calculelor cinice, ai funcțiilor și ai confortului'. 'Cei care au fugit nu ne-au trădat pe noi. I-au trădat pe rom&