logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prezidențiale2025/ Alegătorii - așteptați duminică la urne pentru decizia finală; aproape 19.000 de secții se deschid în țară

Imagine din galeria Agerpres

Aproape 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani dintre cei doi candidați ajunși în cursa finală pentru Cotroceni.

Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Capitală vor fi deschise 1.289 de secții. Românii cu drept de vot din diaspora vor vota în 965 de secții.

Potrivit BEC, operațiunile electorale în al doilea tur de scrutin se desfășoară în aceleași secții de votare organizate pentru primul tur. În situații temeinic justificate, sediile secțiilor de votare utilizate la al doilea tur pentru alegerea președintelui României pot fi diferite față de cele folosite la primul tur, cu condiția asigurării accesibilității și publicității acestora cu cel puțin trei zile înaintea zilei votării. Dacă schimbarea sediului secției de votare intervine cu mai puțin de trei zile înaintea zilei votării, publicitatea este asigurată de îndată.

Au dreptul să voteze cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

***

La alegerile din 18 mai, alegătorul își poate exprima dreptul constituțional la una dintre următoarele secții de votare:

* în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii; alegătorul cu domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de a alege la orice secție de votare aflată în alt județ;

* în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;

* în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate;

* în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al unei secții de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția unde își desfășoară activitatea;

* în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție care îi asigură accesul la urne.

***

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, și anume: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Biroul Electoral Central a venit cu precizări în cazul alegătorilor care dețin cărți electronice de identitate de pe care a fost eliminată mențiunea referitoare la adresa de domiciliu, fiind vizați cetățenii care vor fi trecuți în lista electorală suplimentară.

Prin art. II pct. 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 17/2025 pentru modificarea și completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români a fost eliminată de pe cărțile electronice de identitate în format tipărit mențiunea referitoare la adresa de domiciliu.

''Astfel, în cazul persoanelor care își vor exercita dreptul de vot în baza unei asemenea cărți electronice de identitate la o secție de votare unde sunt înscriși în lista electorală suplimentară, membrii biroului electoral al secției de votare se află în imposibilitatea de a completa cu informații probate de un înscris oficial rubrica destinată domiciliului alegătorului din respectiva listă electorală. În aceste situații, în vederea identificării corecte a adresei de domiciliu a alegătorului, președintele biroului electoral al secției de votare trebuie să apeleze Centrul de suport tehnic asigurat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, de unde va fi redirecționat către Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, care îi va comunica informațiile privind domiciliul alegătorului necesare corectei completări a listei electorale suplimentare'', precizează BEC.

***

În țară, votarea se desfășoară duminică, între orele 7:00 - 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23:59.

Când vin la vot, alegătorii își prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau și introduc datele personale ale acestora în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

SIMPV semnalează dacă:
* persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv;
* persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot;
* alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la secția respectivă;
* alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la altă secție de votare;
* alegătorul care s-a prezentat la vot este omis din lista electorală permanentă;
* alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că și-a mai exercitat dreptul de vot la același scrutin;
* alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că a votat prin corespondență, votul prin corespondență transmis de acesta fiind recepționat de biroul electoral competent.

Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea 'VOTAT' înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele unuia dintre cei doi candidați pentru care optează. Cel care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.

După ce a votat, alegătorul are obligația de a introduce buletinul de vot în urnă. Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.

Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fără a avea acest drept se pedepsește conform legii penale.

Totodată, alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizate în țară, denumit alegător netransportabil, poate depune cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale.

***

În cursa finală pentru Cotroceni au rămas doi candidați din cei 11 înscriși în competiția electorală - George Simion (AUR) și Nicușor Dan (independent).

George Simion, candidatul AUR, a obținut 3.862.761 voturi (40,96%) la primul tur de scrutin din 4 mai, fiind urmat de candidatul independent Nicușor Dan, cu 1.979.767 voturi (20,99%), potrivit rezultatelor finale anunțate de Biroul Electoral Central.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne la primul tur de scrutin a fost de 9.571.899, reprezentând 53,19% din numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente. AGERPRES/(AS - redactor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dãdârlat)

Citeşte şi:

Prezidențiale2025/George Simion și Nicușor Dan - pe buletinul de vot; ștampila se aplică în interiorul unui singur patrulater

Prezidențiale2025/ Urna specială - folosită în cazul persoanelor netransportabile, al celor spitalizate sau deținuților

Prezidențiale2025/ Alegătorul are dreptul la un singur vot; persoanele fără cetățenie română nu pot alege președintele

Prezidențiale2025/Fotografierea buletinului de vot - interzisă; alegătorul poate să ceară ajutor în cabină doar pentru motive temeinice

Prezidențiale2025/ Votarea se poate prelungi acolo unde sunt alegători la rând; aceștia primesc bonuri de ordine

Prezidențiale2025/Românii din diaspora - vot la secție sau prin corespondență; trei zile pentru a se prezenta la urne

Prezidențiale2025/ Trei institute vor efectua duminică sondaje de opinie la ieșirea de la urne

Prezidențiale2025/AEP: Au fost distribuite suficiente buletine de vot la secții ca votarea să se desfășoare în cele mai bune condiții

Prezidențiale2025/BEC va prezenta sâmbătă și duminică datele privind prezența la urne; pe site-ul AEP - urmărite în timp real

Prezidențiale2025/ 87 de jurnaliști străini acreditați la scrutinul din România; vor fi și 159 de observatori internaționali

Prezidențiale2025/ Operațiunile de numărare a voturilor la închiderea secțiilor - înregistrate prin intermediul unei tablete

Afisari: 467

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 18-06-2025 22:29

Peiu: Program în 12 puncte propus de AUR pentru depășirea crizei bugetare și politice

AUR propune pentru depășirea crizei bugetare și politice un program în 12 puncte, printre acestea numărându-se păstrarea principalelor impozite la nivelurile actuale pentru o stabilitate macroeconomică a țării, menținerea actuală a TVA, a impozitului pe venit și a celui pe profit, transmite miercuri liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu.

Politic 18-06-2025 20:49

Nicușor Dan: Voi colabora cu viitorul Guvern pentru un pachet de măsuri pentru protecția victimelor violenței

Președintele Nicușor Dan a făcut un apel, miercuri, la autoritățile responsabile să trateze fiecare caz de violență domestică cu maximă seriozitate, menționând că va colabora cu viitorul Guvern pentru a construi un pachet de măsuri concrete, care să asigure protecția reală a victimelor și prevenirea violenței de gen. 'România se confruntă cu un

Politic 18-06-2025 20:15

Predoiu: În ultimii ani, relația româno-germană a atins un nou nivel de maturitate și eficiență

Relația româno-germană a atins, în ultimii ani, un nou nivel de maturitate și eficiență, în spiritul solidarității europene pe care ambele țări o susțin, a declarat premierul interimar Cătălin Predoiu, cu prilejul recepției de rămas bun oferite de ambasadorul Republicii Federale Germania la București, Peer Gebauer. 'Ați reprezentat cu ono

Politic 18-06-2025 20:06

Cooperare între Institutul Fundeni și Spitalul pediatric 'Bambino Gesu' al Sfântului Scaun

Scrisoarea de intenție privind cooperarea dintre Institutul Clinic Fundeni și Spitalul pediatric 'Bambino Gesu' al Sfântului Scaun a fost semnată miercuri, în prezența ambasadorului României la Vatican, George Bologan. Din partea Institutului Clinic Fundeni a semnat managerul Anca Coliță, iar din partea clinicii vatic

Politic 18-06-2025 17:11

Tanasă: AUR nu va participa la consultările de la Cotroceni - doar praf în ochi, o mascaradă sinistră

AUR nu va participa la consultările de la Palatul Cotroceni pentru desemnarea premierului, a anunțat, miercuri, purtătorul de cuvânt al partidului, Dan Tanasă, care a susținut că ar fi vorba despre 'o mascaradă sinistră, praf în ochii oamenilor', în condițiile în care 'Guvernul este deja făcut'. 'Înțelegem că G

Politic 18-06-2025 16:39

Congresul USR va avea loc sâmbătă; Dominic Fritz va prezenta strategia politică pentru perioada următoare

Congresul USR va valida sâmbătă alegerea lui Dominic Fritz în funcția de președinte al partidului, acesta urmând să prezinte strategia politică a formațiunii pentru perioada următoare. La eveniment va fi prezentă și fosta președintă georgiană Salome Zurabișvili, a informat miercuri USR. 'Președintele USR, Dominic Fritz, va

Politic 18-06-2025 16:07

Fifor: Am participat la discuțiile tehnice cu seriozitate; comportamentul USR - agresiv, populist, lipsit de orice sens instituțional

Partidul Social Democrat a participat la discuțiile tehnice pentru formarea noului Guvern cu ''seriozitate' și 'responsabilitate'', a declarat, miercuri, liderul PSD Arad, Mihai Fifor, care a criticat comportamentul USR, caracterizându-l ca fiind ''agresiv, populist, lipsit de orice sens instituțional'', ''o amenințare re

Politic 18-06-2025 15:07

Camera Deputaților: Termenul de încadrare în funcție a 1.000 de persoane angajate pentru evaluarea pensiilor - prelungit

Camera Deputaților a decis, miercuri, prelungirea până la data de 30 iunie 2026 a încadrării în funcțiile contractuale de la Casa Naționale de Pensii Publice (CNPP) a 1.000 de persoane angajate pe perioadă determinată pentru evaluarea pensiilor. Deputații au adoptat un amendament în acest sens la proiectul de lege pentru aprobarea Ordon

Politic 18-06-2025 14:50

POT va participa la consultările de la Cotroceni pentru desemnarea candidatului la funcția de premier

Partidul Oamenilor Tineri a anunțat, miercuri, că va participa la consultările de la Cotroceni pentru desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru. Potrivit unei informări a POT, delegația va fi formată din deputații Anamaria Gavrilă, președinta partidului, Răzvan Chiriță, Daniel Grofu, Gabriela Porumboiu, Dan Nicolae, Alexandru Cristian Popa.

Politic 18-06-2025 14:45

Noua structură organizatorică și statul de funcții la Camera Deputaților - aprobate

Plenul Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, proiectul de hotărâre privind structura organizatorică și statul de funcții ale serviciilor Camerei. Hotărârea propune o structură organizatorică și un stat de funcții care să reflecte finalizarea procesului de reorganizare a serviciilor instituției. 'Principalele modificări

Politic 18-06-2025 14:30

Manole spune că votul PSD pentru intrarea la guvernare se dă vineri; sâmbătă - desemnarea miniștrilor prin competiție

Purtătorul de cuvânt al PSD, Florin Manole, a declarat că vineri și sâmbătă vor avea loc două ședințe ale social-democraților pentru a se decide intrarea sau nu la guvernare și pentru a fi nominalizați candidații pentru funcțiile de ministru. Manole a menționat că pentru desemnarea viitorilor miniștri ai PSD se va face o competiție internă.

Politic 18-06-2025 14:24

Ungureanu: Ideea de rotativă guvernamentală - o lipsă de responsabilitate; USR pregătit să guverneze bine la cele patru ministere

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a calificat, miercuri, drept 'o lipsă de responsabilitate' ideea de rotativă a funcției de premier, adăugând că nu ar trebui să se discute despre un Guvern fără unul dintre cele patru de partide pro-europene. El a susținut că USR este pregătit să guverneze foarte bine cu miniștrii pe care îi va numi la patru

Politic 18-06-2025 14:06

Emil Hurezeanu pledează pentru revenirea la negocieri, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a pledat, miercuri, pentru revenirea la negocieri, în vederea opririi ostilităților din Orientul Mijlociu. 'Este aproape un laitmotiv, ritualic, dacă vreți, dar suntem în situația în care cerem întoarcerea la negocieri, la respectarea ordinii internaționale prin negocieri, la respectarea

Viata Parlamentara 18-06-2025 13:55

Polul suveranist cu viziuni europene 'Alianța Întâi România', format în Parlament

Aproximativ 30 de parlamentari, membri S.O.S. România, POT și din grupul neafiliaților, au decis miercuri să formeze 'Alianța Întâi România', un pol suveranist 'cu viziuni europene'. 'În fața dumneavoastră găsiți un grup parlamentar, un pol, o mișcare, o alianță parlamentară formată din colegi

Viata Parlamentara 18-06-2025 13:35

Ungureanu (USR): DGA să facă orice act de cercetare penală, indiferent de natura infracțiunii (proiect)

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a anunțat miercuri că va depune la Parlament un proiect care prevede că lucrătorii de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) vor putea efectua, în condițiile legii, orice act de cercetare penală dispus de procurorul competent, indiferent de natura infracțiunii. 'Zilele