Prezidențiale2025/Fotografierea buletinului de vot - interzisă; alegătorul poate să ceară ajutor în cabină doar pentru motive temeinice

Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot la alegerile prezidențiale este interzisă, iar alegătorul care, din motive temeinice, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el.
Biroul Electoral Central a luat o serie de măsuri pentru exercitarea dreptului de vot pe data de 18 mai, în condiții de legalitate, egalitate și integritate.
Potrivit BEC, candidații, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și oricare alegător au dreptul să conteste identitatea persoanei care se prezintă la vot, prin orice mijloc de comunicare.
În acest caz, identitatea se stabilește de președintele biroului electoral al secției de votare prin oricare mijloace legale.
''Verificările se vor derula cu tact și respect față de persoana a cărei identitate este contestată, urmărind evitarea situațiilor inconfortabile sau alte comportamente nepotrivite'', arată BEC.
În cazul în care contestația este întemeiată, președintele biroului electoral al secției de votare va opri de la votare pe alegătorul contestat, va consemna faptul într-un proces-verbal și va sesiza această situație autorităților publice competente prin predarea procesului-verbal personalului care asigură paza secției de votare din țară sau personalului misiunii diplomatice sau oficiului consular competente teritorial, în cazul secțiilor de votare din străinătate.
Incidentul se va anunța pe cale ierarhică de către reprezentanții autorităților publice care au primit procesul-verbal.
***
Alegătorul care se prezintă la secția de votare și, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el.
Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate/observatorilor, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
Prin motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur se înțelege situația obiectivă sau condiția medicală care îl pune pe alegător în imposibilitatea de a parcurge singur, în cabina de votare, activitatea de răsfoire a buletinului de vot și de aplicare a ștampilei cu mențiunea ''VOTAT'' pe competitorul electoral pe care dorește să îl aleagă.
Motivul temeinic trebuie să poată fi constatat cu ușurință de către președintele biroului electoral al secției de votare cu propriile simțuri sau din analiza unor înscrisuri doveditoare pe care le prezintă alegătorul, fără a fi necesare verificări suplimentare, menționează BEC.
Invocarea neștiinței de carte, a analfabetismului, a necunoașterii legii sau a necunoașterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur.
Totodată, în situația în care alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de către președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate semna în lista electorală, președintele face o mențiune în lista electorală, confirmată prin semnătura sa și a unui alt membru al biroului electoral.
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.
***
Președintele biroului electoral al secției de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții.
Atribuțiile sale, în această privință, se întind și în afara localului de vot, în sediul secției de votare, în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul sediului secției de votare, precum și pe străzi și în piețe publice până la o distanță de 500 metri.
Pentru menținerea ordinii, președintele biroului electoral al secției de votare va avea la dispoziție mijloacele de ordine necesare, asigurate de primar și de prefect, împreună cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.
În afară de membrii biroului electoral al secției, de personalul tehnic auxiliar al acestuia, de personalul tehnic desemnat să asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice și de comunicații utilizate în procesul electoral, de candidați și de delegații și de observatorii acreditați, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.
La toate operațiunile efectuate de birourile electorale ale secțiilor de votare pot asista, în afara membrilor acestora, a operatorilor de calculator și a personalului de pază, candidații, persoanele acreditate în condițiile legii, reprezentanții Autorității Electorale Permanente, membrii birourilor electorale superioare și ai Biroului Electoral Central.
Pe durata votării se interzice membrilor birourilor electorale și persoanelor acreditate să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală.
Sunt interzise comercializarea și/sau consumul de alcool în jurul sediului secției din țară, pe durata votării, până la o distanță de 500 metri.
Prin organizarea evenimentelor de orice gen nu se poate obstrucționa accesul persoanelor la secțiile de votare în preziua votării și în ziua votului. AGERPRES/(AS - redactor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
* Prezidențiale2025/ Trei institute vor efectua duminică sondaje de opinie la ieșirea de la urne
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Uniunea Europeană prelungește protecția temporară pentru refugiații din #Ucraina
Consiliul Uniunii Europene a votat vineri în unanimitate în favoarea unei propuneri de prelungire până în 4 martie 2027 a protecției temporare pentru peste 4 milioane de ucraineni refugiați din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva țării lor, arată un comunicat al instituției. Ministrul de interne polo
Ambasadoarea Țărilor de Jos: Europa - în centrul NATO; nu există niciun motiv pentru care să nu ne consolidăm apărarea
Ambasadoarea Țărilor de Jos, Willemijn van Haaften, a declarat, într-un interviu pentru TVR, că Europa este în centrul alianței NATO și nu există niciun motiv pentru care țările din alianță să nu-și consolideze apărarea și în acest fel să convingă Federația Rusă că ar fi o idee foarte proastă să atace Flancul estic. 'Să s
Ilie Bolojan: Premierul care, foarte probabil, va fi desemnat săptămâna viitoare are nevoie de autoritate
Premierul care, foarte probabil, va fi desemnat săptămâna viitoare are nevoie de autoritate și nu trebuie să fie 'un om de mucava', a declarat, vineri, președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan. 'Premierul care, foarte probabil, va fi desemnat săptămâna viitoare, pentru a face performanță, indiferent cine este el, are
Bolojan: Vor fi luate măsuri de corecție a deficitului; majoritatea sunt nepopulare, dar necesare
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat vineri că vor fi luate măsuri de corecție pentru reducerea deficitului bugetar care majoritatea sunt nepopulare, dar necesare și și-a exprimat speranța că săptămâna viitoare discuțiile între partide se vor finaliza. 'Vor fi luate măsuri de corecție care majoritatea sunt ne
PSD solicită partidelor implicate în definirea măsurilor fiscal-bugetare să renunțe la abordările conflictuale
Partidul Social Democrat solicită partidelor reprezentate în grupul de lucru de la Cotroceni să renunțe la abordările conflictuale și să adopte o atitudine constructivă pentru finalizarea pachetului de măsuri privind consolidarea bugetară. 'Din respect față de cetățenii români și față de interesul național, avem cu toții obliga
PSD acuză apariția unui fals manifest de protest la adresa conducerii formațiunii
Partidul Social Democrat dezminte categoric existența unui așa-numit 'manifest de protest' la adresa conducerii formațiunii care ar circula în interiorul partidului. 'Textul presupusei scrisori este un fake-news cap-coadă. Cea mai evidentă dovadă este că persoana ce deține adresa de e-mail prezentată în document (adrian
Grindeanu: Le-am cerut colegilor parlamentari care au o proprietate în Capitală să renunțe la deconturile chiriei
Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a anunțat, vineri, că le-a solicitat tuturor colegilor parlamentari să renunțe la sumele provenite din deconturi ale chiriei, în condițiile în care dețin o proprietate în Capitală. 'Le-am cerut tuturor colegilor parlamentari să renunțe de urgență la sumele provenite din deco
Dominic Fritz: Am depus cerere pentru cetățenia română anul trecut; aștept la rând
Președintele USR, Dominic Fritz, a precizat vineri că și-a depus de un an dosarul pentru cetățenia română, dar că dosarul său 'așteaptă la rând', fiind 50.000 de cereri doar anul trecut. 'Vreau să clarific că mi-am depus de un an dosarul pentru cetățenia României. Îndeplinesc toate condițiile. Trebuie să loc
Dominic Fritz: Sunt conștient că preiau conducerea USR în vremuri provocatoare
Președintele ales al USR, Dominic Fritz, a declarat, vineri, că este conștient că preia conducerea în vremuri provocatoare, dar, totodată, promițătoare pentru un partid 'asumat'. 'Sunt conștient că preiau conducerea USR în vremuri provocatoare, cred însă că sunt și vremuri promițătoare pentru un partid asumat. Exi
UPDATE Dominic Fritz a fost ales președinte al USR, din primul tur
Președintele interimar al USR, Dominic Fritz, a câștigat alegerile interne pentru conducerea partidului, întrunind 62% dintre opțiuni (7.312 voturi). Au votat 10.914 de membri ai USR, reprezentând 57,15%. Fritz a fost urmat de Violeta Alexandru - 22,03% (2.396 voturi); Luiza Elena Oancea - 2,69% (292 voturi), Eduard Răd
Predoiu: Guvernul - respect față de cei care au făcut posibilă în 1989 și în 1990 deschiderea drumului democrației
Premierul interimar Cătălin Predoiu a transmis un mesaj vineri la împlinirea a 35 de ani de la 'Fenomenul Piața Universității' și Mineriada din 13 - 15 iunie 1990, în care a subliniat că România este la 35 de ani
AEP: Peste 19 milioane de lei - subvenții virate partidelor în luna iunie
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a virat, luna aceasta, în conturile a opt partide - PSD, AUR, PNL, USR, S.O.S. România, POT, PMP, Forța Dreptei - subvenții în sumă totală de 19.006.256. lei. Potrivit site-ului AEP, Partidul Social Democrat a primit 6.306.117 lei, Alianța pentru Unirea Românilor - 3.728.906 lei, Partidul
Nicușor Dan: Îmi asum să fiu președintele tuturor românilor și să valorific diversitatea vocilor cetățenilor
Președintele Nicușor Dan a transmis, vineri, un mesaj cu prilejul Congresului Mondial al Rutenilor, în care a subliniat că își asumă să fie președintele tuturor românilor și să valorifice diversitatea vocilor cetățenilor. 'Suntem o națiune construită pe buna înțelegere dintre cetățenii noștri de diferite etnii și confesiuni, iar &ic
Spitalul 'Agrippa Ionescu': Situația medicală a lui Ion Iliescu impune menținerea internării în ATI
Situația medicală a fostului președinte Ion Iliescu impune menținerea internării acestuia în Secția de terapie intensivă, unde beneficiază de îngrijiri medicale avansate, sub supravegherea unei echipe medicale multidisciplinare, a informat, vineri, Spitalul Clinic de Urgență 'Prof. Dr. Agrippa Ionescu', într-o
Nicușor Dan: Justiția are datoria de a face lumină în dosarul Mineriadei
Președintele Nicușor Dan a afirmat, vineri, că Mineriada din 13 - 15 iunie 1990 rămâne unul dintre 'cele mai dureroase' momente din istoria post-decembristă, subliniind că justiția are datoria de a face lumină în acest dosar. 'Nici până astăzi, după 35 de ani, Justiția nu a pronunțat o hotărâre definitivă în dosarul Mi