Prezidențiale2025/ Urna specială - folosită în cazul persoanelor netransportabile, al celor spitalizate sau deținuților

Urna mobilă poate fi folosită la alegerile prezidențiale din 18 mai în cazul alegătorilor din țară care, din motive de boală, invaliditate sau pentru că se află internați ori execută o pedeapsă privativă de libertate, nu pot să își exercite dreptul constituțional la o secție de votare. Alegătorii din străinătate nu pot solicita urna specială.
Cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale formulate la primul tur al alegerilor pentru președintele României din anul 2025 nu sunt luate în considerare cu ocazia celui de-al doilea tur de scrutin. Alegătorii aflați în această situație trebuie să depună noi cereri dacă optează pentru a vota la al doilea tur de scrutin prin intermediul urnei speciale.
*** Alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizate în țară, la alegerile prezidențiale din 18 mai, poate depune cerere pentru a-și exercita dreptul constituțional de a alege prin intermediul urnei speciale.
Potrivit Biroului Electoral Central, cererea trebuie să fie însoțită fie de adeverința eliberată de medicul de familie al alegătorului netransportabil, fie de copia oricărui act medical sau oficial din care rezultă situația care atrage imposibilitatea deplasării la sediul secției de votare, respectiv boala ori starea de invaliditate, nefiind necesar ca documentele să cuprindă în mod expres sintagma 'persoană netransportabilă'.
Cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale, însoțită de documentele necesare, se depune fizic la secția de votare la care este arondată adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei formate din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției, în preziua votării, între orele 18:00 - 20:00. Pentru a primi cererile, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare vor asigura permanența la sediul secției, în preziua votării, între orele 18:00 - 20:00.
Documentele pot fi depuse prin intermediul oricărei persoane. Cererea trebuie să fie datată și semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială și cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul alegătorului netransportabil (conform mențiunilor din actul de identitate), adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria și numărul actului de identitate, precum și numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.
Prin excepție, cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale și documentele necesare pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane, la biroul electoral județean sau la biroul electoral al sectorului municipiului București, cel mai târziu la data de 16 mai, ora 17:00, fizic sau prin mijloace electronice. În această situație, cererea poate fi semnată electronic sau poate fi transmis exemplarul scanat sau fotografiat al cererii semnate olograf. Cererile și documentele primite de biroul electoral județean sau de biroul electoral al sectorului municipiului București sunt imprimate și transmise prin grija președintelui biroului electoral județean sau al biroului electoral al sectorului municipiului București, după caz,
cu sprijinul primarului, cel mai târziu în preziua votării, între orele 18:00 - 20:00, biroului electoral al secției de votare la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.
În cazul în care alegătorul care solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege sau se constată că documentele depuse de către acesta sau în numele acestuia sunt incomplete, el este înștiințat, de îndată, prin grija președintelui biroului electoral județean, al sectorului municipiului București sau al biroului electoral al secției de votare la care a fost depusă cererea, după caz.
*** Și alegătorii care, în ziua alegerilor, se află în țară și care, din cauza specificului activității pe care o desfășoară, nu se pot prezenta la secția de votare, își pot exercita dreptul constituțional prin intermediul urnei speciale. În această situație, cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale va fi însoțită de o adeverință emisă de angajator din care rezultă că, în ziua alegerilor, alegătorul nu poate părăsi locul de muncă în intervalul orar 7:00 - 21:00. Nu este obligatorie ștampilarea adeverinței de către angajator.
*** Totodată, pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale și alegătorii internați într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea așezăminte sociale publice sau private, precum și aparținătorii acestora sau aparținătorii persoanelor fără drept de vot internate într-o asemenea unitate.
Cererile în acest caz pot fi depuse cel mai târziu în preziua votării, până la ora 12:00, la biroul electoral județean sau al sectorului municipiului București, prin intermediul oricărei persoane, fizic sau prin mijloace electronice.
În cazul în care biroul electoral județean sau biroul electoral al sectorului municipiului București constată că de la o unitate sanitară publică sau privată, de la un cămin pentru persoane vârstnice ori de la un alt asemenea așezământ social public sau privat au fost recepționate mai mult de 50 de cereri de vot prin intermediul urnei speciale, respectivul birou electoral stabilește, de îndată, prin decizie, repartizarea cererilor de vot la mai multe birouri electorale ale secțiilor de votare din proximitatea imobilului la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale. Prin respectiva decizie, numărul de cereri repartizate la secțiile de votare va fi stabilit luând în considerare particularitățile geografice și de logistică electorală ale județului sau sectorului municipiului București, urmând a repartiza la o secție de votare, de regulă, cel mult 100 de cereri.
În cazul aparținătorilor, cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale vor fi însoțite de o adeverință eliberată de conducătorii unităților din care să reiasă imposibilitatea deplasării aparținătorului la sediul secției de votare cauzată de necesitatea asistării unei persoane internate sau cazate într-o asemenea unitate.
*** De asemenea, persoanele deținute în baza unui mandat de reținere sau arestare preventivă și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale votează prin intermediul urnei speciale.
Cererile se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deținere ori la o persoană desemnată în acest sens, cel mai târziu în preziua votării, ora 9:00. Aceștia asigură depunerea cererilor cel mai târziu în preziua votării, ora 13:00, la biroul electoral județean sau al sectorului municipiului București, fizic sau prin mijloace electronice.
Persoanele aflate în arest la domiciliu își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în condițiile în care depun o cerere în acest sens, cel mai târziu în preziua votării, între orele 18:00 - 20:00, la biroul electoral al celei mai apropiate secții de votare.
În locurile de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor sunt custodiate peste 24.000 de persoane private de libertate. Dintre acestea, 22.924 de deținuți au fost identificați cu drept de vot valabil la alegerile prezidențiale.
XXX
În ziua votării, recomandabil până la ora 11:00, echipa va iniția deplasarea la imobilele unde se află alegătorii înscriși în extrasul din listele electorale, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne, cu următoarele materiale necesare exercitării dreptului de vot:
* urna specială, sigilată cu ștampila de control a secției de votare;
* extrasul din listele electorale care cuprinde toate datele de identificare ale persoanelor ce urmează a vota prin intermediul urnei speciale;
* o tușieră;
* o ștampilă cu mențiunea ''VOTAT'';
* cel puțin un pix, cu pastă de culoare albastră;
* buletine de vot, pe care este aplicată ștampila de control a secției de votare și timbre autocolante, în număr necesar corespunzător extrasului din listele electorale.
Se poate vota numai în baza unui act de identitate. Directorul penitenciarului sau al locului de detenție, după caz, îi eliberează alegătorului numai pentru exercitarea dreptului de vot actul de identitate aflat în dosarul individual.
Accesul cu urna specială în unitățile medicale se va face conform normelor de protecție sanitară aplicabile acestora.
În ziua votării, directorul penitenciarului sau al locului de deținere, după caz, permite accesul echipei formate pentru votul prin intermediul urnei speciale, în spațiul anume amenajat pentru votare, care trebuie să beneficieze de dotări minime pentru asigurarea secretului votului și fluiditatea procedurii de vot.
***
Echipa care se va deplasa cu urna specială va fi formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare.
Este interzisă deplasarea echipei la alte adrese decât cele prevăzute în extrasul de pe listele electorale întocmit de președintele biroului electoral al secției de votare.
Echipa nu poate primi noi cereri pentru a vota prin intermediul urnei speciale, nu poate modifica sau completa datele înscrise de președintele biroului electoral al secției de votare în extrasul de pe listele electorale. AGERPRES/(AS - redactor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
* Prezidențiale2025/ Trei institute vor efectua duminică sondaje de opinie la ieșirea de la urne
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Peiu: Program în 12 puncte propus de AUR pentru depășirea crizei bugetare și politice
AUR propune pentru depășirea crizei bugetare și politice un program în 12 puncte, printre acestea numărându-se păstrarea principalelor impozite la nivelurile actuale pentru o stabilitate macroeconomică a țării, menținerea actuală a TVA, a impozitului pe venit și a celui pe profit, transmite miercuri liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu.
Nicușor Dan: Voi colabora cu viitorul Guvern pentru un pachet de măsuri pentru protecția victimelor violenței
Președintele Nicușor Dan a făcut un apel, miercuri, la autoritățile responsabile să trateze fiecare caz de violență domestică cu maximă seriozitate, menționând că va colabora cu viitorul Guvern pentru a construi un pachet de măsuri concrete, care să asigure protecția reală a victimelor și prevenirea violenței de gen. 'România se confruntă cu un
Predoiu: În ultimii ani, relația româno-germană a atins un nou nivel de maturitate și eficiență
Relația româno-germană a atins, în ultimii ani, un nou nivel de maturitate și eficiență, în spiritul solidarității europene pe care ambele țări o susțin, a declarat premierul interimar Cătălin Predoiu, cu prilejul recepției de rămas bun oferite de ambasadorul Republicii Federale Germania la București, Peer Gebauer. 'Ați reprezentat cu ono
Cooperare între Institutul Fundeni și Spitalul pediatric 'Bambino Gesu' al Sfântului Scaun
Scrisoarea de intenție privind cooperarea dintre Institutul Clinic Fundeni și Spitalul pediatric 'Bambino Gesu' al Sfântului Scaun a fost semnată miercuri, în prezența ambasadorului României la Vatican, George Bologan. Din partea Institutului Clinic Fundeni a semnat managerul Anca Coliță, iar din partea clinicii vatic
Tanasă: AUR nu va participa la consultările de la Cotroceni - doar praf în ochi, o mascaradă sinistră
AUR nu va participa la consultările de la Palatul Cotroceni pentru desemnarea premierului, a anunțat, miercuri, purtătorul de cuvânt al partidului, Dan Tanasă, care a susținut că ar fi vorba despre 'o mascaradă sinistră, praf în ochii oamenilor', în condițiile în care 'Guvernul este deja făcut'. 'Înțelegem că G
Congresul USR va avea loc sâmbătă; Dominic Fritz va prezenta strategia politică pentru perioada următoare
Congresul USR va valida sâmbătă alegerea lui Dominic Fritz în funcția de președinte al partidului, acesta urmând să prezinte strategia politică a formațiunii pentru perioada următoare. La eveniment va fi prezentă și fosta președintă georgiană Salome Zurabișvili, a informat miercuri USR. 'Președintele USR, Dominic Fritz, va
Fifor: Am participat la discuțiile tehnice cu seriozitate; comportamentul USR - agresiv, populist, lipsit de orice sens instituțional
Partidul Social Democrat a participat la discuțiile tehnice pentru formarea noului Guvern cu ''seriozitate' și 'responsabilitate'', a declarat, miercuri, liderul PSD Arad, Mihai Fifor, care a criticat comportamentul USR, caracterizându-l ca fiind ''agresiv, populist, lipsit de orice sens instituțional'', ''o amenințare re
Camera Deputaților: Termenul de încadrare în funcție a 1.000 de persoane angajate pentru evaluarea pensiilor - prelungit
Camera Deputaților a decis, miercuri, prelungirea până la data de 30 iunie 2026 a încadrării în funcțiile contractuale de la Casa Naționale de Pensii Publice (CNPP) a 1.000 de persoane angajate pe perioadă determinată pentru evaluarea pensiilor. Deputații au adoptat un amendament în acest sens la proiectul de lege pentru aprobarea Ordon
POT va participa la consultările de la Cotroceni pentru desemnarea candidatului la funcția de premier
Partidul Oamenilor Tineri a anunțat, miercuri, că va participa la consultările de la Cotroceni pentru desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru. Potrivit unei informări a POT, delegația va fi formată din deputații Anamaria Gavrilă, președinta partidului, Răzvan Chiriță, Daniel Grofu, Gabriela Porumboiu, Dan Nicolae, Alexandru Cristian Popa.
Noua structură organizatorică și statul de funcții la Camera Deputaților - aprobate
Plenul Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, proiectul de hotărâre privind structura organizatorică și statul de funcții ale serviciilor Camerei. Hotărârea propune o structură organizatorică și un stat de funcții care să reflecte finalizarea procesului de reorganizare a serviciilor instituției. 'Principalele modificări
Manole spune că votul PSD pentru intrarea la guvernare se dă vineri; sâmbătă - desemnarea miniștrilor prin competiție
Purtătorul de cuvânt al PSD, Florin Manole, a declarat că vineri și sâmbătă vor avea loc două ședințe ale social-democraților pentru a se decide intrarea sau nu la guvernare și pentru a fi nominalizați candidații pentru funcțiile de ministru. Manole a menționat că pentru desemnarea viitorilor miniștri ai PSD se va face o competiție internă.
Ungureanu: Ideea de rotativă guvernamentală - o lipsă de responsabilitate; USR pregătit să guverneze bine la cele patru ministere
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a calificat, miercuri, drept 'o lipsă de responsabilitate' ideea de rotativă a funcției de premier, adăugând că nu ar trebui să se discute despre un Guvern fără unul dintre cele patru de partide pro-europene. El a susținut că USR este pregătit să guverneze foarte bine cu miniștrii pe care îi va numi la patru
Emil Hurezeanu pledează pentru revenirea la negocieri, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a pledat, miercuri, pentru revenirea la negocieri, în vederea opririi ostilităților din Orientul Mijlociu. 'Este aproape un laitmotiv, ritualic, dacă vreți, dar suntem în situația în care cerem întoarcerea la negocieri, la respectarea ordinii internaționale prin negocieri, la respectarea
Polul suveranist cu viziuni europene 'Alianța Întâi România', format în Parlament
Aproximativ 30 de parlamentari, membri S.O.S. România, POT și din grupul neafiliaților, au decis miercuri să formeze 'Alianța Întâi România', un pol suveranist 'cu viziuni europene'. 'În fața dumneavoastră găsiți un grup parlamentar, un pol, o mișcare, o alianță parlamentară formată din colegi
Ungureanu (USR): DGA să facă orice act de cercetare penală, indiferent de natura infracțiunii (proiect)
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a anunțat miercuri că va depune la Parlament un proiect care prevede că lucrătorii de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) vor putea efectua, în condițiile legii, orice act de cercetare penală dispus de procurorul competent, indiferent de natura infracțiunii. 'Zilele