logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Președintele Republicii Moldova: Mă bucur că în fruntea României avem un om care ne este prieten

Imagine din galeria Agerpres

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a apreciat marți faptul că în fruntea României se află 'un partener ferm' și un prieten al poporului moldovean, cum l-a numit pe omologul său, Nicușor Dan.

'Mă bucur că în fruntea României avem un partener ferm, un om care respectă Republica Moldova și care ne este prieten', a spus lidera de la Chișinău, într-o conferință de presă comună cu șeful statului român, Nicușor Dan, aflat într-o vizită oficială în țara vecină.

 



Ea a menționat că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova care au cetățenie română și au votat pentru opțiunea pro-europeană la alegerile prezidențiale din România 'au învins în fața unui pericol imens'.

Maia Sandu a amintit de amenințările Rusiei, atât militare, cât și hibride.

'Atât Republica Moldova, cât și România știu ce înseamnă această amenințare', a afirmat ea. 'Mulțumim România pentru sprijinul oferit Ucrainei. Este un sprijin care apără nu doar Ucraina, ci și Moldova și România', a subliniat președintele moldovean.

Ea a detaliat pericolele cu care se confruntă țara sa în actualul context.

'Avem de mers împreună pe un drum greu: război în vecinătatea noastră, incertitudine, trei ani de atacuri cu rachete și agresiune cu tancuri împotriva Ucrainei. Rusia a ales războiul și crima împotriva unei națiuni, o tragedie care ne amintește că pacea îți poate fi pur și simplu furată într-o noapte, că nu este un dat și că trebuie apărată zi de zi. Acest război nu e doar cu arme, e și un război care ne intoxică mințile și sufletele, un război al manipulării, al dezinformării, al fricii și dezbinării. E un atac sistematic asupra democrațiilor, asupra țărilor ca ale noastre, care aleg calea libertății, un atac care exploatează și abuzează chiar principiile democratice pentru a submina democrația și unitatea din interior. Este și ofensivă împotriva celor care susțin Ucraina, menită să slăbească acest sprijin și, în final, să contribuie la slăbirea Uniunii Europene ca proiect de pace și prosperitate', a afirmat lidera de la Chișinău.

Potrivit Maiei Sandu, 'pericolul nu a dispărut, dimpotrivă se transformă, se adaptează și continuă să pândească, așteptând momentul potrivit să lovească din nou'.

Ea a făcut apel la istoria care 'a arătat cu o durere greu de pus în cuvinte ce se poate întâmpla atunci când nu reușim să ne apărăm de rău' - 'am fost despărțiți cu sârmă ghimpată, ni s-a interzis limba, părinții și bunicii noștri au fost deportați, familiile destrămate, iar cultura și tradițiile subminate; au fost vremuri în care oamenilor li se lua dreptul de a simți, de a vorbi, de a spera'.

'Dacă Moldova ar cădea pe mâna Rusiei, nu doar Chișinăul ar fi amenințat, ci și Bucureștiul, și Odesa, și Europa', a transmis Maia Sandu.

Ea a menționat și proiectele de infrastructură comune cu Bucureștiul, printre care și linia electrică Chișinău - Vulcănești, în curs de finalizare.

'Din 2027, vom cumpăra gaze românești din Marea Neagră și ne dorim să mergem mai departe, să încheiem un contract de livrare de energie electrică din noile reactoare de la Cernavodă, odată ce acestea vor deveni operaționale. Economiile noastre sunt deja legate într-un mod natural și sănătos', a arătat președinta Republicii Moldova.

Ea a subliniat nevoia de îmbunătățire a trecerii terestre din Republica Moldova în România.

'Cozile la vamă ne amintesc că mai avem de lucru. Am vorbit cu domnul președinte despre nevoia de a reduce timpii de așteptare la frontieră. Prutul trebuie să fie o punte, nu o piedică', a spus Maia Sandu.

Totodată, ea a punctat rolul României în sprijinirea procesului de aderare a țării sale la Uniunea Europeană.

'România ne este alături pe acest drum cu experiență, cu sprijin concret, dar mai ales cu o voce fermă la Bruxelles, o voce care ne apără interesele, care ne susține aspirațiile. Pentru asta le suntem recunoscători. Vă mulțumim că ne sprijiniți, că ne încurajați, că vorbiți în numele nostru acolo unde deocamdată noi nu avem un loc la masă. Dar, acel loc va veni și nu doar pentru că avem nevoie de sprijin, dar și pentru că avem ce oferi. Moldova poate contribui la o Europă mai sigură, prin stabilitate la granițele Uniunii, prin securitate în regiunea Mării Negre, printr-o voce clară în fața amenințărilor venite din Est', a evidențiat Maia Sandu. AGERPRES/(A - redactor: Oana Ghiță, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

Citeşte şi:

Nicușor Dan: Proiectul cel mai important al Republicii Moldova - aderarea la UE; aveți sprijinul nostru

Președintele Nicușor Dan a ajuns la Chișinău, unde a fost primit de Maia Sandu

Afisari: 245

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 16-06-2025 21:58

Kelemen Hunor: Eu aș crește TVA-ul de la 19 la 21% și aș lăsa TVA-ul coborât doar pentru alimente și medicamente

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că una din măsurile fiscale care ar trebui adoptate pentru reducerea deficitului bugetar este creșterea TVA de la 19% la 21%, cu păstrarea cotelor de TVA coborâte pentru medicamente și alimente. El a răspuns astfel întrebat luni seară la Digi 24 care dintre măsurile fiscale vehiculat

Politic 16-06-2025 21:30

Kelemen Hunor: Mare parte a programului de guvernare e gata; nu se poate merge mai departe fără un premier

Mare parte a programului de guvernare este gata, dar nu se poate merge mai departe nici cu măsurile fiscale și nici cu programul de guvernare până când nu avem un candidat la funcția de prim-ministru, a afirmat, luni, președintele UDMR, Kelemen Hunor. El a fost întrebat care este stadiul discuțiilor între PSD, PNL, UDMR și USR privind f

Viata Parlamentara 16-06-2025 20:09

Camera Deputaților/ Rîndașu (ANAR): Situația la Praid - dificilă; populația nu este în pericol în acest moment

Directorul Departamentului pentru situații de urgență de la Administrația Națională Apele Române, Sorin Rîndașu, a declarat, luni, la Comisia pentru mediu a Camerei Deputaților, că surparea planșeului la Salina Praid nu este una iminentă, menționând, însă, că situația este dificilă din punct de vedere al alimentării cu apă a populației.

Viata Parlamentara 16-06-2025 18:55

Florin Roman: Nu dețin apartamente sau case în București sau județul Ilfov

Deputatul PNL Florin Roman a afirmat, luni, că nu deține în proprietate un apartament în București, de aceea încasează suma de decontare a chiriei, menționând, însă, că soția sa are locuința în Capitală, la care el nu are niciun drept. 'Am fost acuzat că dețin proprietate în București, în Ilfov, alții ați vor

Viata Parlamentara 16-06-2025 18:27

Ciprian Șerban: Depun un proiect de modificare a Statutului parlamentarilor; cei cu proprietăți în București nu beneficiază de decontarea chiriilor

Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Ciprian Șerban, a anunțat, luni, că va depune un proiect de modificare a statutului astfel încât parlamentarii care au proprietăți în București, inclusiv soțiile acestora, nu vor mai beneficia de sumele pentru decontarea chiriilor. 'Mai bine mai târziu decât niciodată. Am ses

Viata Parlamentara 16-06-2025 17:20

Camera Deputaților/AUR și S.O.S. România cer comisie de anchetă privind Salina Praid; urmează votul în plen

Grupurile parlamentare AUR și S.O.S. România din Camera Deputaților au solicitat, luni, la Biroul permanent, înființarea unei comisii de anchetă privind investigarea cauzelor producerii accidentului ecologic de la Salina Praid și identificarea responsabilităților instituționale. Conducerea Camerei Deputaților a stabilit ca această cerere să fie inc

Politic 16-06-2025 16:14

Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării, alături de cel al Transporturilor, trebuie să livreze investiții

Ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, a declarat, luni, la Timișoara, că ministerul pe care îl conduce, alături de cel al Transporturilor, trebuie 'să livreze investiții'. 'Noi avem trei criterii, trei hotărâri de guvern în vigoare. Avem deja câteva prioritizări atâ

Politic 16-06-2025 15:30

Manole: Sunt câteva blocaje în negocieri; PSD - în dezacord cu ideea vânzării acțiunilor companiilor de stat profitabile

PSD este în dezacord 'complet' cu ideea vânzării de pachete de acțiuni ale companiilor de stat profitabile, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al partidului, Florin Manole, menționând că acest subiect reprezintă unul dintre blocajele din negocierile privind măsurile de guvernare. Manole a precizat, la Parlament, că, în

Viata Parlamentara 16-06-2025 14:14

Ghinea (USR): Viitorul premier trebuie nominalizat cât mai rapid; atunci pot fi reluate negocierile

Senatorul USR Cristian Ghinea consideră că viitorul premier trebuie nominalizat 'cât mai rapid', subliniind că 'abia în acel moment', cu un leadership asumat al viitoarei coaliții de guvernare, pot fi reluate negocierile pe pachetul fiscal privind reducerea deficitului bugetar. 'Menirea acestui grup de lucru era să treacă î

Viata Parlamentara 16-06-2025 13:36

Blaga: Trebuie să fii fraier să faci rocadă a doua oară pentru funcția de premier

Senatorul PNL Vasile Blaga a pledat, luni, pentru seriozitate în negocierea noului guvern și a măsurilor de reducere a deficitului bugetar. 'Numai mâine nu este 20 iunie. Și România trebuie să prezinte la Bruxelles un plan viabil. Altfel, vom avea mari probleme. Pe de altă parte, toate partidele care participă la negocier

Politic 16-06-2025 13:34

AUR respinge 'ferm' orice intenție de 'a împovăra suplimentar' românii prin creșterea taxelor și impozitelor

România are nevoie de un stat 'mai suplu și mai eficient' pentru a reduce deficitul bugetar, motiv pentru care AUR respinge 'ferm' orice intenție de 'a împovăra suplimentar' românii prin creșterea taxelor și impozitelor, a transmis, luni, formațiunea. 'România are nevoie un stat mai suplu și mai eficient. Ali

Politic 16-06-2025 13:17

Ministrul Bogdan Ivan, în vizită inopinată pe șantierul de la Praid - a cerut transparentizarea totală a graficului zilnic de lucrări

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a efectuat, luni dimineața, o vizită pe șantierul lucrărilor care se desfășoară la Praid și a declarat că a cerut transparentizarea graficului zilnic de lucrări și ca ritmul de derulare să fie atent monitorizat, iar dacă termenele nu sunt respectate, se vor aplica penalizări și contractul va fi reziliat. '

Politic 16-06-2025 12:47

Nicușor Dan: România - într-un moment de cotitură; prin dialog social putem găsi variante adecvate

Președintele Nicușor Dan afirmă că i-a invitat, luni, la Palatul Cotroceni, pe reprezentanții sindicatelor pentru a avea un schimb deschis de idei despre soluțiile care să genereze un echilibru fiscal. 'România se află într-un moment de cotitură, iar deciziile pe care le vom lua acum vor trasa direcția țării noastre pentru urmă

Politic 16-06-2025 12:09

Hossu: Se va face o analiză cu partidele, patronatele, sindicatele pe măsurile privind deficitul; un guvern - până pe 30 iunie

Liderul sindicatului Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat luni, după întâlnirea cu președintele Nicușor Dan, că până pe 20 iunie se va face o analiză împreună cu partidele și patronatele pe tema măsurilor privind reducerea deficitului bugetar, afirmând că un guvern cu puteri depline va fi până pe 30 iunie.

Politic 16-06-2025 09:18

Nicușor Dan - întâlnire cu sindicaliștii; Hossu: Măsurile de austeritate care s-au vehiculat sunt inacceptabile

Președintele Nicușor Dan s-a întâlnit, luni, cu reprezentanții sindicatelor Cartel Alfa, Blocul Național Sindical, CNSLR - Frăția, Meridian și Confederația Sindicatelor Democratice din România (CSDR). Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat în debutul întâlnirii că măsurile de austeritate vehiculate &i