logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

COP26: Peste o sută de lideri ai lumii şi-au luat angajamentul de a stopa defrişările

Image

Şefi de state din peste 100 de ţări, dintre care unele, precum Brazilia, au fost criticate din cauza defrişărilor intense, şi-au luat angajamentul, marţi, la Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26), de a conserva pădurile pentru a salva clima globală, însă promisiunea lor a fost considerată lipsită de fermitate de unii dintre activiştii de mediu, informează AFP.

Pădurile, considerate "plămânul Terrei" alături de oceane, joacă un rol esenţial în lupta împotriva schimbărilor climatice, absorbind o parte importantă din miliardele de tone de gaze cu efect de seră care sunt eliberate în fiecare an în atmosferă în urma activităţilor umane.

Pentru a stopa degradarea lor şi pentru a restaura aceste "catedrale ale naturii", lideri politici din peste 100 de ţări care adăpostesc 85% din pădurile lumii, inclusiv pădurea boreală a Canadei, pădurea amazoniană a Braziliei şi pădurea tropicală din bazinul fluviului Congo, au adoptat o declaraţie despre păduri în cadrul Conferinţei ONU pentru climă (COP26), care se desfăşoară în această perioadă la Glasgow.

Iniţiativa, care va beneficia de o finanţare publică şi privată de 19,2 miliarde de dolari întinsă pe mai mulţi ani, este esenţială pentru ca omenirea să îşi atingă obiectivul de a limita încălzirea climei cu cel mult 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială, a anunţat prim-ministrul britanic Boris Johnson, gazda evenimentului.

"Nu putem să combatem pierderea devastatoare a habitatelor şi speciilor fără să luptăm împotriva schimbărilor climatice şi nu putem să combatem schimbările climatice fără să protejăm mediul natural şi să respectăm drepturile populaţiilor autohtone", a declarat politicianul britanic, marţi.

"Protejarea pădurilor noastre este lucrul corect care trebuie făcut nu doar pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, ci şi pentru a avea un viitor mai prosper pentru noi toţi", a adăugat el.

Suprafeţele acoperite de păduri scad într-un "ritm alarmant" şi echivalent cu 27 de terenuri de fotbal în fiecare minut, potrivit preşedinţiei britanice de la COP26. Potrivit ONG-ului Global Forest Watch, defrişările au accelerat la nivel mondial în ultimii ani: distrugerea pădurilor primare a crescut cu 12% în 2020 în raport cu anul precedent, în pofida crizei economice provocate de pandemia de COVID-19.

Printre semnatarii acestui angajament se află China, Rusia, Franţa, Australia şi Statele Unite.

"Conservarea pădurilor noastre şi a altor ecosisteme esenţiale este indispensabilă pentru a ne atinge obiectivele climatice", precum şi pentru a "avea o apă curată, pentru menţinerea biodiversităţii, susţinerea populaţiilor autohtone şi reducerea riscului de răspândire a bolilor", a declarat preşedintele american Joe Biden.

Teama de eşec

Guvernul brazilian, criticat pentru politica sa de mediu, a anunţat luni obiective mai ambiţioase pentru a-şi reduce emisiile de CO2 - cu 50% până în 2030 în loc de 43%, obţinerea neutralităţii carbonului până în 2050 - şi pentru a lupta împotriva despăduririlor.

De la începutul mandatului preşedintelui Jairo Bolsonaro în 2019, Amazonia braziliană a pierdut 10.000 de km2 de păduri pe an, comparativ cu 6.500 de km2 pe an în deceniul precedent.

Una dintre ţările vecine, Columbia, a decis să nu aştepte până în 2030 şi să protejeze 30% din teritoriul său încă din 2022, a anunţat marţi preşedintele columbian Ivan Duque.

În cadrul anunţului privind pădurile, 28 de ţări, care reprezintă împreună trei sferturi din comerţul mondial cu materii prime susceptibile să ameninţe pădurile, precum uleiul de palmier şi pudra de cacao, au semnat de asemenea o declaraţie prin care s-au angajat să acţioneze într-o manieră mai echitabilă şi transparentă.

Peste 30 de instituţii financiare, precum Aviva şi Axa, s-au angajat să nu mai investească în activităţi legate de despăduriri.

În prezent, aproape un sfert (23%) din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră provin din activităţi precum agricultura şi industria forestieră.

Noul angajament împotriva defrişărilor se înscrie în spiritul "Declaraţiei de la New York asupra pădurilor" din 2014, când numeroase ţări s-au angajat să scadă cu 50% defrişările până în 2020 şi cu 100% până în 2030.

Însă pentru reprezentanţii unor ONG-uri de mediu, precum Greenpeace, obiectivul anilor 2030 propus marţi este mult prea îndepărtat şi dă startul "unui deceniu suplimentar de despăduriri".

Reprezentanţii Global Witness se tem că se vor repeta "eşecurile precedentelor angajamente" similare, din cauza unei finanţări insuficiente şi a incertitudinilor legate de respectarea promisiunilor care au fost făcute.

Această declaraţie a fost semnată la o zi după discursul prin care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut "salvarea omenirii" în faţa celor 120 de şefi de state şi mii de delegaţi şi de observatori reuniţi la Glasgow. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mihaela Moise, editor online: Gabriela Badea) 

 

Citeşte şi:

 

Boris Johnson afirmă în timpul COP26 că nu are atribuţii pentru a opri un controversat proiect minier

 

Ursula von der Leyen explică la summitul COP26 cum va percepe UE o taxă vamală pe CO2 

 

COP26: Aproape 90 de ţări s-au alăturat unui pact ce vizează reducerea emisiilor de metan

 

VIDEO Iohannis: România se angajează să îmbunătăţească sistemul de protecţie a pădurilor şi să planteze păduri în zone noi 

 

VIDEO COP26: Regina Elisabeta a II-a le cere liderilor mondiali să facă o ''cauză comună'' în faţa schimbărilor climatice

 

COP26: Abordarea combaterii schimbărilor climatice impusă de ţările dezvoltate este în opinia preşedintelui Boliviei un 'proces de recolonizare'

 

COP26: Premierul Modi anunţă că India îşi propune să atingă neutralitatea emisiilor până în 2070

 

COP26: Preşedintele francez îndeamnă ''cei mai mari emiţători'' de CO2 să-şi majoreze obiectivele

 

COP26: Joe Biden dă asigurări că SUA îşi vor îndeplini obiectivele climatice

 

COP26: David Attenborough asigură că ''o revoluţie industrială sustenabilă este esenţială''

 

COP26: Liderii lumii, îndemnaţi să ''salveze umanitatea''

 

Boris Johnson: COP26 trebuie ''să marcheze începutul sfârşitului'' schimbării climatice 

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 06-05-2025 12:24

Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case

Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud

Planeta 05-05-2025 15:01

Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate

Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei

Planeta 05-05-2025 12:06

Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto

Planeta 05-05-2025 08:57

Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria

Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz

Planeta 02-05-2025 17:02

Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile

Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis

Planeta 02-05-2025 12:30

Regatul Unit/ Record de căldură pentru o zi de 1 mai

Mercurul din termometre a urcat joi până la 29, 3 grade Celsius la Londra, un record în Regatul Unit pentru o zi de 1 mai, după cea mai însorită lună aprilie de la debutul măsurătorilor meteorologice, a indicat Oficiul național de meteorologie, potrivit AFP. Această temperatură inedită a fost înregistrată de Met Office

Planeta 01-05-2025 04:38

VIDEO Incendii în Israel: Franța 'solidară' își oferă sprijinul (Macron)

Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat joi solidaritatea Franței cu Israelul și a oferit un 'sprijin material' țării în care se confruntă cu mai multe incendii devastatoare care amenință Ierusalimul, notează AFP. 'Solidaritate deplină cu poporul israelian care se confruntă cu incendii teribile',

Planeta 29-04-2025 19:02

Satelitul european Biomass a fost plasat cu succes pe orbită

Racheta Vega C ce a fost lansată marți, la ora locală 06:15 (09:15 GMT) de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză, a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite AFP. Satelitul a fost eliberat pe orbită la o altitudine de 666 km la 57 de minut

Planeta 28-04-2025 16:49

Vara lui 2024, cea mai caldă pe care a cunoscut-o Laponia în ultimii 2.000 de ani

Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată în Laponia, regiune care acoperă nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei, în ultimii 2.000 de ani, a indicat Institutul meteorologic finlandez, care a explicat luni pentru AFP că fenomenul este cauzat de încălzirea climei. 'Temperatura medie a verii trecute în

Planeta 26-04-2025 02:26

VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei

Planeta 25-04-2025 12:08

Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 4,5, fără răniți sau pagube materiale

Un cutremur cu magnitudinea 4,5 s-a produs în provincia turcă Kutahya, la aproximativ 350 km sud de Istanbul, vineri, la două zile după un puternic seism, cu magnitudinea 6,2. Nu au fost înregistrate persoane rănite sau pagube materiale, însă cutremurul de vineri a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor, transmit agențiil

Planeta 25-04-2025 12:01

India/ Un sistem de alertă pentru a preveni atacurile elefanților

În pădurile din centrul Indiei o echipă caută urme ale trecerii elefanților pentru a alimenta un sistem de alertă menit să limiteze incidentele dintre aceste animale și oameni, în urma cărora își pierd viața anual sute de persoane, notează AFP. ''Nu trebuie să facem zgomot pentru a evita orice confruntare'', ș

Planeta 25-04-2025 11:21

Cuba/ Un incendiu a distrus peste 1.900 ha de pădure în vestul țării

Un incendiu forestier de amploare a mistuit peste 1.900 de hectare de pădure în provincia Pinar del Río din vestul Cubei, transmite vineri agenția EFE. Incendiul, izbucnit în urmă cu cinci zile într-o zonă cunoscută sub numele de Arenales din Minas de Matahambre, s-a răspândit rapid, alimentat de vântul car

Planeta 24-04-2025 12:20

Peninsula Kamceatka/ Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi a acoperit trei sate

Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi din Peninsula Kamceatka, situată în Extremul Orient al Rusiei, a acoperit trei sate din districtul Milkovo, au anunțat joi serviciile locale de urgență, informează Xinhua. 'În prezent, cenușa vulcanică cade în trei sate din cauza emisiilor provenite de la vulcanul Bezimian

Planeta 24-04-2025 10:15

Istanbulul, zguduit de peste 185 de replici după seismul cu magnitudinea 6,2

O serie de cutremure au continuat să zguduie Istanbulul joi, Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia raportând noi replici, dintre care una cu magnitudinea 4,1, transmite agenția DPA. Replicile au fost înregistrate după