UE vrea să-și etaleze ''leadership-ul'' în ceea ce privește protecția oceanelor înainte de summitul ONU

Uniunea Europeană își prezintă joi strategia pentru o mai bună protejare a oceanelor în fața încălzirii globale și a poluării și este așteptată să-și afișeze poziția de lider și ambițiile înaintea marelui summit al ONU pentru protecția mărilor și oceanelor ce va fi organizat la Nisa săptămâna viitoare, transmite AFP.
''Oceanul se încălzește. Nivelul său crește. Devine acid. Poluarea cu plastice, produse chimice și poluarea sonoră afectează ecosistemele marine (...) Trebuie acționat de urgență'', a declarat comisarul european pentru pescuit și oceane Costas Kadis.
Însă un prim proiect al acestui 'pact' european pentru oceane a fost făcut public la mijlocul lunii mai, iar organizațiile de mediu s-au declarat profund dezamăgite de absența unor măsuri drastice.
Executivul european a recunoscut necesitatea creșterii și diversificării finanțării, fără a-și lua angajamente concrete.
În ciuda ''progreselor în aplicarea legilor existente'', această foaie de parcurs ''nu conține acțiuni concrete pentru a răspunde la cele mai urgente amenințări'', au semnalat ONG-urile Surfrider, WWF, ClientEarth sau Oceana.
În zonele marine protejate, aceste organizații cer, în special, interdicția imediată a pescuitului cu traul de fund, o practică cu impact destructiv asupra mediului marin. Dar acest subiect, sensibil pentru multe state membre, împarte forțele politice, dreapta și centrul pledând pentru o abordare de la caz la caz.
În documentul provizoriu dezvăluit la jumătatea lunii mai de către publicația Contexte, Comisia nu promite măsuri ferme în materie de protecția mărilor și oceanelor, ci doar o serie de măsuri pentru a consolida sau a aplica mai bine legile existente.
Executivul european ar dori să revizuiască o ''directivă-cadru'' pe mediile marine, veche de peste 15 ani, care armonizează regulile cu privire la protecția biodiversității în cele 27 de state membre.
Bruxelles-ul a menționat, de asemenea, pentru 2026, un plan de acțiune pentru cartografierea și extinderea ecosistemelor marine capabile să capteze în continuare CO2.
De asemenea, Comisia a promis că va eficientiza sistemul de supraveghere prin satelit CleanSeaNet, care observă mările pentru a detecta cât mai rapid episoadele de poluare.
Un raport recent al Curții de Conturi Europene a demonstrat lacunele considerabile. În perioada 2022-2023, CleanSeaNet a observat mai mult de 7.700 de scurgeri potențiale de hidrocarburi în mările europene, în special în Spania (1.462), Grecia (1.367) și Italia (1.188).
Pornind de la aceste observații prin satelit statele membre au verificat mai puțin de jumătate din alerte și au confirmat doar poluarea în 7% din cazuri.
La jumătatea lunii mai, după publicarea informațiilor de către Contexte, Comisia a insistat asupra caracterului provizoriu al documentului de lucru.
Prin noua sa strategie, Uniunea Europeană promite să acorde o atenție deosebită ''micilor pescari'' și ''comunităților de coastă vulnerabile''.
Bruxelles-ul subliniază locul mării în viața de zi cu zi a europenilor. Aproximativ 40% dintre cetățenii europeni trăiesc la mai puțin de 50 de kilometri de mare. ''Economia albastră'' reprezintă aproape cinci milioane de locuri de muncă și contribuie cu peste 250 de miliarde de euro la PIB -ul anual al UE. Dar paradoxal, UE rămâne în continuare dependentă: 70% din fructele de mare consumate în UE sunt de import.
După prezentarea de la Bruxelles, președinta Comisiei Europene Ursula Von der Leyen va apăra luni acest ''pact'' la Nisa, în sudul Franței, în cadrul celei de-a treia Conferințe ONU asupra oceanelor.
Conferința va permite ''fie să inverseze declinul oceanelor până în 2030, fie să documenteze eșecul umanității de a face acest lucru'', a avertizat Maritza Chan, ambasadorul din Costa Rica la ONU. Costa Rica este țară care co-organizează conferința alături de Franța.
Maritza Chan spune că așteaptă 100 de miliarde de dolari în noi finanțări publice și private în favoarea dezvoltării durabile a oceanelor. ''Acest lucru este diferit de data aceasta: retorica zero, rezultatele maxime'', vrea ea să creadă. AGERPRES/(AS - editor: Codruț Bălu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bulgaria se confruntă cu peste 230 de incendii de vegetație
Bulgaria se luptă duminică cu 236 de incendii de vegetație în timp ce trece printr-un val de caniculă, cu temperaturi care depășesc 40 de grade Celsius, și așteaptă sprijinul Uniunii Europene cu echipamente aeriene de stingere a flăcărilor, a declarat șeful serviciului național de combatere a incendiilor, Alexander Djartov, relatează agenția EFE.
VIDEO Turcia a evacuat mai multe mii de persoane din cauza incendiilor de vegetație
Pompierii din Turcia se luptau cu flăcările duminică, în urma unui val de caniculă mediteraneeană, iar autoritățile au evacuat peste 3.600 de persoane în două provincii, informează Reuters. Incendiile de vegetație din provinciile sudice Mersin și Antalya, precum și din provincia centrală Usak au fost, în cea mai mare parte, a
Grecia / Peste o mie de hectare, pârjolite într-un incendiu forestier în regiunea Peloponez
Pompierii greci luptau joi pentru cea de-a treia zi consecutivă cu un incendiu de pădure declanșat în regiunea Peloponez (sud-vestul Greciei), care a devastat până acum ''1.145 de hectare de teren'', potrivit serviciului european Copernicus, informează AFP. Peste 350 de pompieri asistați de 75 de vehicule, 15 bombardiere de apă și 1
Două decese, locuințe distruse în urma unui incendiu masiv de vegetație în Cipru
Două persoane și-au pierdut viața și sute de locuitori au fost evacuați după ce un incendiu masiv de vegetație a devastat regiuni din sudul Ciprului, distrugând locuințe și punând în pericol comunități întregi pe fundalul unui val intens de caniculă, informează Reuters. Cel puțin 100 de kilometri pătrați au fost pârjoliți în
10 decese și 14 răniți în incendiile de vegetație din centrul Turciei
Zece pompieri și-au pierdut viața și alți 14 au fost răniți în timp ce luptau să stingă un incendiu de vegetație izbucnit în provincia Eskisehir, din centrul Turciei, a spus miercuri ministrul pentru Agricultură și Păduri, Ibrahim Yumakli, potrivit Reuters. Pompierii și echipele de salvatori depun eforturi încă de marți pentru a limita un inc
Valul de căldură se intensifică în Grecia, iar lipsa apei a devenit o sursă de îngrijorare
Valul de căldură din Grecia s-a intensificat miercuri și se așteaptă să se agraveze și mai mult joi, conform prognozelor meteo, temperaturile locale apropiindu-se deja de 45°C marți, transmite AFP. Lipsa ploilor și căldura provoacă, de asemenea, o secetă și o penurie de apă care alarmează autoritățile. Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a
Cinci decese în Italia în contextul unui val de caniculă care a paralizat zone din sudul Europei
Cinci decese s-au înregistrat în Italia din cauza căldurii extreme care afectează în continuare regiuni din sudul Europei, informează DPA. Miercuri până la ora 10:00 (08:00 GMT), temperaturile depășiseră deja 30 de grade Celsius în Sicilia. Turcia și Grecia se confruntă de asemenea cu temperaturi ri
Nou val de caniculă în Grecia, autoritățile au suspendat munca în aer liber
Ministerul Muncii din Grecia a suspendat marți munca în aer liber în mai multe regiuni din cauza temperaturilor care ar putea ajunge până la 43 de grade Celsius în această țară, informează AFP. Din cauza ''temperaturilor și a nivelurilor de disconfort deosebit de ridicate'', munca în exterior a fost interzisă marți
Islanda/ Ceață vulcanică și poluare după erupția unui vulcan
O ceață vulcanică și o puternică poluare a aerului persistau luni în Islanda după erupția de miercuri a unui vulcan din peninsula Reykjanes, provenind de la două cratere rămase active, au indicat autoritățile islandeze, informează luni AFP. 'Zone întinse din țară sunt complet acoperite de ceață', a declarat pentru AFP Hlynu
Două noi arii marine protejate vor fi create în Grecia
Grecia va înființa două noi arii marine protejate, a anunțat luni guvernul de la Atena, care va respecta astfel promisiunea făcută în cadrul celei de-a treia conferințe ONU asupra oceanelor ce a avut loc în luna iunie, transmite AFP. 'Astăzi ne ținem această promisiune prin înființarea a două noi Parcuri Naționale M
Furtunile lovesc sudul Chinei continentale după trecerea taifunului Wipha
Furtunile s-au revărsat luni asupra zonelor sudice din China continentală determinând emiterea unor avertizări de viituri și alunecări de teren la o zi după ce taifunul Wipha s-a abătut asupra Hong Kong-ului. Ploile torențiale au afectat orașele Yangjiang, Zhanjiang și Maoming, din provincia Guangdong, sudul Chinei, după ce furtuna a atins uscatul duminică seară, infor
Inundații în Texas / Numărul dispăruților a fost revizuit în scădere
Autoritățile din Texas au revizuit în scădere numărul persoanelor date dispărute în urma inundațiilor catastrofale survenite la începutul lunii iulie, precizând că vor continua căutările pentru găsirea a trei persoane în zona cea mai grav afectată, informează AFP. Comitatul Kerr, epicentrul inundațiilor, ''confirmă că trei
Iran: Cutremur cu magnitudinea 5,2 în nordul țării
Un cutremur cu magnitudinea 5,2 a lovit duminică dimineață provincia Golestan din nordul Iranului, potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), transmite Reuters. Seismul s-a produs la orele 01:07 (sâmbătă, 21:37 GMT), la o adâncime de șapte kilometri. Epicentrul a fost localizat la 36 de kilometri sud-sud-vest de orașul
Două râuri gigantice ce curgeau la suprafața Antacticii în urmă cu 80 de milioane de ani, descoperite sub gheață
Oamenii de știință au descoperit albiile a două râuri gigantice în Antarctica, un peisaj pierdut de mult timp, care a fost conservat sub calota glaciară antarctică timp de 30 de milioane de ani, conform unui studiu publicat la 11 iulie în revista Nature Geoscience, transmite Li
Pagube majore în sudul Franței în urma unui incendiu de amploare
Un incendiu forestier de amploare a provocat pagube majore în sudul Franței, peste 1000 de pompieri luptând cu flăcările din jurul orașului portuar Martigues de lângă Marsilia, informează dpa vineri. Focul a cuprins 240 de hectare și s-a extins extrem de rapid, potrivit serviciului local de pompieri. În prezent, cea mai