logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "Grăbeşte-te încet" (1981)

Image

Comedia "Grăbeşte-te încet", regizată de Geo Saizescu după un scenariu scris de Ion Băieşu (adaptare după piesa "Alibi" a acestuia), a avut premiera în 1981.

Totul începe cu un accident. Un bărbat important - Viorel Dumitraşcu, şeful Administraţiei Parcurilor -, grăbit întotdeauna, dar mai ales când este la volan, loveşte cu maşina un pieton ciudat: pe Bebe, un tânăr globe-trotter aiurit, care calcă ferm, dar merge unde nu trebuie, pe mijlocul şoselei. Şoferul fuge de la locul faptei, dar mustrat de conştiinţă el se întoarce la locul accidentului, însă nu mai găseşte victima. El se hotărăşte să se ducă la autorităţi şi să-şi recunoască vina, dar victima apare, din senin, în casa lui, dând peste cap viaţa întregii familii, iscând încurcături dramatice, dar şi comic-sentimentale, întrucât fiica lui Viorel, Fifi, se îndrăgosteşte de Bebe, notează site-urile https://www.cinemagia.ro/ şi http://www.tvr.ro/, în prezentarea filmului.

Criticul de film Alice Mănoiu scria, într-o cronică publicată în revista "Cinema" nr. 2 din februarie 1981, că "după umorul parodic din 'Şantaj', Geo Saizescu revine la comicul de situaţie din 'Astă seară dansăm în familie'; apar însă în această nouă comedie şi câteva elemente noi, care scot din qui-pro-quo-ul de vodevil accente critice mai substanţiale".

 


"Creator prin excelenţă de tipuri comice bazate pe automatisme verbale şi gestice, cu o psihologie simplă, cuplul Băieşu-Saizescu îşi completează aici pitorescul galeriei cu câteva produse ale mediului, ceva mai complexe: un fost consultant juridic la ICRAL cu diploma obţinută 'mai cu o extindere de spaţiu, mai cu o reparaţie la domiciliul profesorului'; un periculos suflet de hârtie ce-şi amână purificarea conştiinţei prea încărcate de încondeierile la dosarele salariaţilor, până după pensie, când vrea să se facă poştaş voluntar ca să repare nedreptăţile, aducând fostelor victime numai veşti bune. Perfid trafic de influenţă sau vulgar comerţ cu indulgenţe, deformările sugerate depăşesc hazul încurcăturii sentimentale, dând comediei de moravuri şi o tentă socială mai pronunţată.", scria criticul de film, conform site-ului http://aarc.ro/.

În blocul în care locuieşte Viorel Dumitraşcu (interpretat de actorul Dem Rădulescu) împreună cu soţia Aneta (interpretată de actriţa Tamara Buciuceanu-Botez) şi fiica lor Fifi (interpretată de actriţa Tania Filip) mai locuiesc nişte vecini ciudaţi - Bubulac (interpretat de actorul Cornel Vulpe), Velceasca (interpretată de actriţa Ileana Stana Ionescu), Butuşilă (interpretat de actorul Nicu Constantin). Toţi se confruntă cu tot felul de situaţii - unele ilare, altele neaşteptate şi încearcă să găsească rezolvare la Dumitraşcu, el fiind şi preşedinte de bloc.

Şi cum încurcătura cu accidentul de pe şosea nu era suficientă, mai apare încurcătura unei subalterne a lui Dumitreşcu, Valentina (interpretată de actriţa Vasilica Tastaman), care se îndrăgosteşte de un coleg, Firicel, vrea să divorţeze de Puiu, soţul ei, dar ca să evite un scandal, Valentina îl roagă pe Dumitraşcu să-i spună lui Puiu că el, şeful, e cel de care s-a îndrăgostit. Neşansa face ca Aneta să afle şi începe cearta dinte Aneta şi Viorel Dumitraşcu.

"Din creatori de individualităţi amuzante, excentricităţi comice, autorii devin comediografi mai ambiţioşi, iar filmul lor se substanţializează fără să-şi piardă savoarea. E drept că la această savoare contribuie din plin interpreţii, în primul rând cei ai rolurilor amintite: Ştefan Mihăilescu-Brăila, dând relief şi profunzime, credibilitate psihologică unei abjecţii numită Gripcă, sau Cornel Vulpe pe postul inventivului traficant de influenţă, intrigant şi lipsit de scrupule. Sunt, apoi, eroii peripeţiilor stârnite de accidentul rutier dovedit finalmente un fals accident, dar provocând crize de conştiinţă celui care se crede vinovat de uciderea unui pieton; ca şi pseudo-escapada declanşând gelozia nevestei ce se crede părăsită. Cuplul în suferinţă (pasageră) e susţinut cu vervă de Tamara Buciuceanu-Botez (temperament autentic comic) şi Dem Rădulescu într-o 'compoziţie' de placiditate conjugală datorată unui complex de culpabilitate. (...) Apar pe rând, susţinându-şi cu brio recitalul (...) şi Stela Popescu, pe post de portăreasă ce notează fiecare mişcare din bloc ca să aibă cu ce întreţine şedinţele de duminică dimineaţă, şi Ileana Stana lonescu alături de Marian Hudac, într-un cuplu de vecini şicanieri, şi Vasilica Tastaman, Aurel Giurumia plus Mihai Mălaimare, într-un triunghi conjugal, şi Sebastian Papaiani, serbând avansarea fratelui cu un pahar în plus, şi obişnuiţii reclamagii de bloc care-şi terorizează sectoristul", nota Alice Mănoiu în cronica de film.

Coloana sonoră a filmului este semnată de compozitorul Temistocle Popa şi întreţine inspirat diverse momente ale comediei - motivul muzical vesel ce însoţeşte apariţia insolită a lui Bebe Ciupercuţă (interpretat de actorul Radu Gheorghe), globe-trotteurul ocolind pământul cu o umbreluţă roşie în mână şi promovând mersul pe jos; schimbarea de tonalitate de la exuberanţa petrecerii în aer liber prilejuită de avansarea responsabilului cu spaţiile verzi, la atmosfera apăsătoare, ca un drum fără ieşire, a lui Dumitraşcu, după accident şi fuga de la locul faptei; discuţia dintre Tamara Buciuceanu şi Mihăilescu-Brăila, fiecare referindu-se la altceva, potrivit site-ului http://aarc.ro/.

Din distribuţia filmului fac parte actorii Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Cornel Vulpe, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Aurel Giurumia, Mihai Mălaimare, Tania Filip, Radu Gheorghe, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Adriana Şchiopu, Cristina Stamate, Dorina Done, Matei Alexandru, Nicu Constantin, Dumitru Rucăreanu, Ştefan Tapalagă, Marian Hudac, Valentin Plătăreanu, Nae Lăzărescu, Marius Pepino, Geo Saizescu, cărora şi se adaugă cascadorul Szobi Cseh. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.cinemagia.ro

Afisari: 25

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc

Documentare 23-04-2025 08:00

23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre

Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste

Documentare 23-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )

Documentare 23-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis

Documentare 23-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie

Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 22-04-2025 12:06

Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea

Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San

Documentare 22-04-2025 11:48

Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif

Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă 26 aprilie la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul într-un comunicat. Ceremonia, la care se așteaptă să participe șefi de stat din întreaga lume, va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re. La final sicriul va fi dus la Bazilica Sa

Documentare 22-04-2025 08:00

22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)

La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&

Documentare 22-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)

Documentare 22-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)