UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/Lucrări de reparaţii de aproape 400 milioane de lei în linii CF la graniţă şi în Portul Constanţa

De la izbucnirea războiului în Ucraina, CFR SA a executat, din fonduri proprii, pe raza sucursalelor regionale de cale ferată Cluj, Iaşi şi Galaţi lucrări de reparaţii în regie proprie pe 66,72 kilometri de cale ferată.
Lucrările în valoare totală de 11,6 milioane lei au fost realizate atât pe linii directe, cât şi pe linii curente din staţiile de cale ferată, care asigură tranzitul trenurilor de marfă şi de călători prin punctele de frontieră feroviare cu Republica Moldova (CFM) şi Ucraina (UZ).
De asemenea, potrivit informaţiilor companiei, remise la solicitarea AGERPRES, valoarea lucrărilor de reparaţii în Portul Constanţa pentru redeschiderea celor 99 de linii de cale ferată (CF), care au inclus şi montarea a 126 de aparate de cale, este de 318,99 milioane de lei, cu finanţare din Fondul de Rezervă şi de la bugetul de stat.
"În derulare la ora actuală este Prioritatea 3, care prevede lucrările de reparaţii pe alte şapte linii CF şi montarea a 14 aparate de cale, în valoare de 38,55 milioane lei, cu finanţare asigurată de la bugetul de stat", a precizat CFR SA.
În ceea ce priveşte lucrările pe raza sucursalelor regionale de cale ferată Cluj, Iaşi şi Galaţi, acestea au fost executate în regie proprie, cu personal feroviar specializat, şi au avut drept scop redeschiderea traficului feroviar de marfă şi de călători prin punctele de frontieră, dar şi creşterea capacităţii de transport, desfăşurându-se atât pe linii CF cu ecartament normal, dar şi pe linii CF cu ecartament larg.
Ele s-au desfăşurat astfel: Portul Galaţi (Ro) - Giurgiuleşti (CFM) - Reni (UZ): lucrări de reparaţii pentru redeschiderea circulaţiei în Portul Galaţi pe linia 706 J Cale Largă - Galaţi Largă Ana - Galaţi Bazin - Galaţi Mărfuri - Port Docuri (ecartament larg) şi pe linia 706 I Siloz Port Docuri - Galaţi Mărfuri - Galaţi Călători (ecartament normal); Dărmăneşti - Dorneşti - Vicşani (Ro) - Frontiera Ucraina - Vadu Siret (UZ): lucrări de reparaţii pentru redeschiderea circulaţiei şi creşterea capacităţii de transport pe 12 linii CF (ecartament normal şi ecartament larg) din staţiile Dorneşti, Dărmăneşti, Vicşani, Milişăuţi şi Văratec; Linia CF Zorleni - Fălciu (Ro) - Frontieră Moldova - Prut (CFM): lucrări de întreţinere şi reparaţii pentru refacerea instalaţiilor sanitare, de iluminat, interiorul clădirii de călători din Hm Fălciu şi repunerea în funcţie a sistemului de supraveghere video al sectorului poliţiei de frontieră; Linia CF Halmeu (Ro) - Frontieră Ucraina - Diakovo (UZ): lucrări de reparaţii pentru redeschiderea circulaţiei şi creşterea capacităţii de transport pe 15 linii CF (ecartament normal şi ecartament larg) din staţia Halmeu; Linia CF Teresva (UZ) - Frontieră Câmpulung la Tisa (Ro) - Sighet - Bocicoi - Cămara Sighet -Valea Vişeului - Frontieră Ucraina - Berlibaş (Ucraina): lucrări de reparaţii pe linii CF curente şi din staţii (ecartament normal şi ecartament larg) pe întregul interval pentru redeschiderea traficului de călători.
De asemenea, în Portul Constanţa, au fost executate lucrări de reparaţii, cu firme specializate, pe o lungime de 43,193 km de cale ferată (Priorităţile 1 şi 2) în trei staţii CF - staţia Port Grupa A, staţia Port Grupa B cu subgrupele A1, A2, B1, B2, B3, Triaj Zona II, Triaj Zona III şi staţia Mol V cu subgrupele Chimpex, Triaj Zona IV, Triaj Zona V.
Valoarea lucrărilor de reparaţii pentru redeschiderea celor 99 de linii CF, care au inclus şi montarea a 126 de aparate de cale, este de 318,99 milioane de lei, lucrările fiind incluse în "Memorandumul pentru stabilirea unor măsuri de eficientizare a activităţii de transport feroviar de marfă din zona Portului Constanţa (Măsurile 4.1 şi 4.2)", cu finanţare din Fondul de Rezervă şi de la bugetul de stat.
În derulare la ora actuală este Prioritatea 3, care prevede lucrările de reparaţii pe alte şapte linii CF şi montarea a 14 aparate de cale, în valoare de 38,55 milioane lei, cu finanţare asigurată de la bugetul de stat.
"Raportat la investiţiile demarate de CFR SA, în contextul războiului din Ucraina, care vor fi finanţate din fonduri nerambursabile (CEF), precizăm faptul că a fost lansată licitaţia pentru etapa I a programului de modernizare în Portul Constanţa şi, de asemenea, au fost semnate alte două contracte de finanţare, unul pentru etapa a II-a a programului de modernizare în Portul Constanţa şi cel de-al doilea pentru demararea proiectului 'Linii de solidaritate - îmbunătăţirea linei de cale ferată la graniţa Vicşani (Ro) - Vadul Siret (UZ)'", precizează CFR SA.
Astfel, contractul de finanţare pentru Modernizarea infrastructurii din Portul Constanţa, etapa a II-a, are o valoare de 125,606 milioane de euro, din care contribuţia maximă acordată prin CEF este de 106,765 milioane de euro. În prezent, este în pregătire documentaţia de achiziţie pentru serviciile de proiectare şi execuţie lucrări.
Contractul de finanţare pentru proiectul "Linii de solidaritate - îmbunătăţirea linei de cale ferată la graniţa Vicşani (Ro) - Vadul Siret (UZ)" are o valoare totală de 48,761 milioane de euro, din care pentru România, valoarea maximă a contribuţiei CEF este de 23,158 milioane de euro.
Contractul pentru modernizarea infrastructurii din Portul Constanţa - etapa I Valu lui Traian - are o valoare estimată de 456,93 milioane lei fără TVA, licitaţia fiind în derulare. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ REPORTAJ Tulcea: Vieţi marcate de tancurile ruseşti
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Poziţia comunităţii internaţionale faţă de războiul din Ucraina
UCRAINA - DOI ANI DE RĂZBOI/ Cristian Pîrvulescu: NATO - mult mai pregătit să contracareze Rusia
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Bilanţul invaziei
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI / Sinteza evenimentelor
UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ O linie de front de 1000 km separă cele două tabere
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Compania Apple și-a păstrat prima poziție în Top 100 Global al mărcilor (Kantar)
Compania Apple și-a păstrat, pentru al patrulea an, prima poziție în Top 100 Global, clasamentul celor mai valoroase branduri, cu o valoare a mărcii de 1,3 trilioane de dolari, în creștere cu 28% față de anul precedent, potrivit Kantar, lider mondial în domeniul datelor și analizelor de marketing. Singurul brand de un trilion
Bursa de la București a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de tranzacționare de miercuri
Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de miercuri, iar valoarea tranzacțiilor a fost de 78,888 milioane de lei (15,457 milioane de euro). Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a depreci
Alro a înregistrat, în primul trimestru din 2025, un profit net de 20,7 milioane lei
Grupul Alro a obținut în primul trimestru din acest an un profit net de 20,7 milioane lei, comparativ cu o pierdere netă de 14,9 milioane lei în perioada similară din 2024, conform unui comunicat transmis, miercuri, Bursei de Valori București. Cifra de afaceri a grupului s-a ridicat la 1,03 miliarde lei, fiind mai mare față de cea
Ministrul Energiei a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale, în cadrul Fondului pentru Modernizare, informează ministerul de resort printr-un comunicat. Contractele de finanțare au fost semnate în cadrul Programului-cheie 1 - Surse regenerabile de energi
Stocklosa (CCIB): Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene
Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene, în țara noastră fiind, în prezent, circa 19.000 de firme cu capital turcesc, susține președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, CCIB a semnat un protoco
Comisia Europeană a lansat în consultare o listă de măsuri suplimentare de protecție a minorilor în mediul online (ANCOM)
Comisia Europeană a lansat, în consultare publică, o listă de măsuri care urmăresc să sprijine platformele online care nu sunt microîntreprinderi sau întreprinderi mici, accesibile minorilor, în asigurarea unui nivel ridicat de protecție a acestora în mediul online, sub forma unor Orientări. Potrivit unui comunica
ADR și ANIS colaborează în domeniul transformării digitale pentru atingerea obiectivelor din 'Deceniul Digital 2030'
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) au semnat, miercuri, un protocol de colaborare în domeniul transformării digitale și pentru a derula activități comune prin intermediul Consiliului Național de Transformare Digitală, în vederea atingerii obiectivelor Comisiei Europene s
Cristian Bușoi: Ministerul Energiei din România rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova și pentru Ucraina
România își reafirmă susținerea pentru Ucraina și pentru Republica Moldova și se alătură efortului Uniunii Europene de a consolida reziliența energetică a celor două țări, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Cristian Bușoi. Acesta a participat, împreună cu consilierul ministrului Energiei, Adrian Vinti
AFM: Problemele aplicației informatice 'Rabla pentru tractoare', cauzate de limitările infrastructurii cloud
Disfuncționalitățile aplicației informatice dedicate programului 'Rabla pentru tractoare' au fost cauzate de limitările infrastructurii de tip cloud utilizate, care nu a putut gestiona volumul excepțional de cereri, arată rezultatele preliminare ale analizei tehnice realizată de către echipa tehnică din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
Grindeanu: O asociere de constructori români și turci a câștigat licitația pentru construcția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, miercuri, o asociere de constructori români și turci drept câștigătoare a licitației pentru execuția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni al Autostrăzii Unirii, a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
Camelia Taină (Ministerul Economiei): Curând vor fi migrate în cloud-ul guvernamental o serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri
O serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri vor fi migrate în cadrul cloud-ului guvernamental, în perioada imediat următoare, acesta fiind un pas important către debirocratizare, a afirmat miercuri Camelia Taină, director general al Direcției Generale Antreprenoriat și Finanțări pentru IMM-uri, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenori
Leul s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, dar a crescut față de dolarul american
Moneda națională s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1036 lei, în creștere cu 0,45 bani (+0,09%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei. În schimb, leul a câștigat teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5335 lei, în scădere cu 5,
Mediul de afaceri semnalează deteriorarea accelerată a climatului de afaceri și erodarea credibilității României
Contextul electoral prelungit a acutizat deficite, a încetinit reforme asumate de care depinde accesul la finanțare, stabilitatea locurilor de muncă și continuarea investițiilor planificate, atrag atenția reprezentanții a opt organizații ce reprezintă mediul de afaceri din România. 'Mediul de afaceri din România, reprezentat de organizați
Burnete: În următorii 2- 3 ani, fondurile europene sunt cheie; ne paște recesiunea dacă nu aducem fiecare euro în țară
Fondurile europene sunt cheie pentru economia României, în următorii doi-trei ani, existând riscul de recesiune dacă nu va fi absorbit fiecare euro, a afirmat miercuri directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, în cadrul unui eveniment de specialitate. 'În următorii doi-trei ani, fondurile europene
Lucian Judele (PMB): Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane lei a fost finalizată cu succes
Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane de lei, cu scadență la șase ani și o dobândă fixă de 8,47%, a fost finalizată cu succes demonstrând încrederea investitorilor în capacitatea financiară a Capitalei, a declarat, miercuri, Lucian Judele, administrator public al Municipiului București. 'Astăzi este un moment i