logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FRAGMENT DE ISTORIE: Premiera, la Paris, a operei 'Carmen', de Georges Bizet (3 martie 1875)

Image

La 3 martie 1875, avea loc la 'Opéra Comique' din Paris, premiera operei 'Carmen', a compozitorului Georges Bizet, pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée, conform https://pad.philharmoniedeparis.fr/.

Cu atractivitatea sa universală și farmecul amețitor, 'Carmen' este, astăzi, una dintre cele mai interpretate opere din lume. La fel ca eroina sa cu ochi negri, capodopera compozitorului francez este rebelă, dar în aceeași măsură și senzuală, plină de strălucire și întuneric, alternând între scene intime și refrenuri triumfale. Atingerea strălucitoare a lui Georges Bizet a fascinat publicul: dincolo de partitură, el a fost și cel care a scris cele mai nepieritoare rânduri ale libretului, bazat pe nuvela lui Prosper Mérimée. Totul servește dramei. Ritmul insolent de expresiv vrăjește; orchestrația cu tușele ei hispanice este o gură de aer proaspăt. Pe meterezele Seviliei, femeia fatală își revendică libertatea. După cum prevăzuse, ea dispare într-un duet final, despre care cel mai înfocat admirator al ei, filosoful Friedrich Nietzsche, ar fi spus: 'Nu cunosc niciun caz în care gluma tragică care constituie esența iubirii să fie exprimată atât de strict, tradusă cu aceeași groază într-o formulă, ca în strigătul lui Don José: Da, am ucis-o, eu - adorata mea Carmen!', potrivit https://www.opera-lausanne.ch.

Compusă la sfârșitul vieții, după crearea a nu mai puțin de zece lucrări dramatice care s-au jucat pe scenele lirice franceze, 'opera operelor' - după cum o numește Nietzsche - a avut parte de critici la premiera pariziană. Atmosfera exotică, senzualitatea nedisimulată a personajului principal, finalul violent, toate au șocat și scandalizat primul public și au suscitat proteste ale unei părți a criticii. Opera a avut, însă, parte și de numeroase mărturii de admirație, de la aceea a lui Theodore de Banville la cele ale lui Camille Saint-Saens și ale lui Friedrich Nietzsche, indică https://archiv.magyaropera.ro/.

Sursa foto: Opera Națională București /Facebook


Georges Bizet a murit brusc la trei luni de la premieră, după cea de-a 33-a reprezentație, nebănuind că lucrarea sa va obține recunoașterea internațională în anii următori. În 1883, a fost jucată din nou la Paris, fiind de această dată aclamată de public și de critică, conform https://pad.philharmoniedeparis.fr/.

După războiul din 1870, Bizet a fost numit conducător al corurilor Operei, iar un an mai târziu, a preluat postul de șef de cânt de la Opera Comică. Acest teatru i-a montat opera comică 'Djamileh' (1872) și i-a comandat 'Carmen'. Opera în patru acte s-a născut din alăturarea unor arii, coruri, interludii, scene de o intensă pasiune reflectând caracterul personajelor, situațiile dramatice, atmosfera. Mai târziu, specialiștii au afirmat că această operă formează puntea între tradiția reprezentată de 'opéra comique' și realismul sau 'verismo', care a caracterizat opera italiană de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Sursa foto: Opera Națională București /Facebook


Personajele operei 'Carmen', a cărei acțiune se petrece în Sevilla, la începutul secolului al XIX-lea, sunt: Carmen, o tânără gitană care lucrează la o fabrică de țigări; Don Jose, caporal de dragoni; Micaela, iubita lui; Escamillo, toreador; Zuniga, căpitan de dragoni; Frasquita și Mercedes, prietenele lui Carmen; Morales, ofițer de dragoni; Remendado și Dancairo, contrabandiști; lucrătoare, ostași, toreadori, contrabandiști, copii, potrivit lucrării 'Ghid de operă' (Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor, București, 1971).

Frumoasa și temperamentala Carmen îl seduce pe Don Jose care, de dragul ei părăsește cariera militară și devine contranbandist. Renunță și la iubita sa, Micaela, care încerca să-l readucă pe calea cea bună. Iubirea Carmencitei însă s-a stins la fel de iute cum s-a aprins, Escamillo, toreadorul, devenind ținta următoarei sale cuceriri. Don Jose, rănit, disperat, orbit de durere, se răzbună ucigând-o, notează https://archiv.magyaropera.ro/.

Pentru această tragică poveste, Bizet a creat o muzică de un exotism distinctiv iberic, în pofida faptului că nu a vizitat niciodată Spania. Celebrele arii-dansuri 'Habanera' ('L'amour est un oiseau rebelle') și 'Seguidila' ('Pres des ramparts de Séville') conturează temperamentul și pasionalitatea eroinei principale, în contrast cu aria Micaelei, în stilul bel canto-ului francez de grand opera. Aria cuceritorului toreador ('Votre toast, je peux vous le rendre') este un marș triumfător, pe când personajul Don Jose are o partitură emoțională extrem de complexă, împletită cu motivul apăsător al destinului implacabil, conform https://stageagent.com/ și https://www.kennedy-center.org/.


 

Sursa foto: Opera Națională București /Facebook


Reprezentant de seamă al sfârșitului epocii romantice franceze, compozitorul francez Georges Bizet (25 octombrie 1838 - 3 iunie 1875) și-a dedicat aproape întreaga creație teatrului muzical și muzicii dramatice în ansamblu. Lucrările sale, începând cu 'Simfonie în Do major' (1855, cântată în primă audiție de-abia în 1935), urmată de opereta 'Le Docteur miracle' (1857, Premiul Romei), cantata 'Clovis et Clothilde' (1857), opera buffa 'Don Procopio' (1860), operele 'Ivan le Terrible' (1862-1863), 'Les Pecheurs de perles' (1863) și 'La Jolie Fille de Perth' (1867), simfonia 'Roma' (1869), partitura 'Noe' (scrisă de Halévy terminată de Bizet, 1870), opera comică 'Djamileh' (1872), uvertura 'Patrie' (1874), partitura pentru pian la patru mâini 'Jeux d'enfants' (1871-1872), partitura pentru piesa de teatru 'L'Arlésienne' de Alphonse Daudet adaptată după o poveste din 'Lettres de mon moulin' și încheind cu opera în patru acte 'Carmen' (1875), chiar dacă nu au avut mare succes în momentul creării lor, astăzi, fac parte din capodoperele nepieritoare ale istoriei operei. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: francais.radio.cz

Afisari: 583

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)