logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului internaţional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea

Image

Între zilele de 9 şi 13 octombrie 2024, are loc la Sala Gloria şi Cinema Muzeul Ţăranului cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului internaţional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea, cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală şi Sud-Est, potrivit https://kinodiseea.ro/.

Filmele programate au tematici educative şi sociale, fiind premiate la competiţii importante precum: Annecy International Animated Film Festival, BUFF Malmo, Kristiansand CFF, Locarno Kids IFF, Just Film CFF Tallinn şi Zlin CFF 2024.

Din selecţia de filme de lungmetraj pregătite pentru ediţia de anul acesta a Festivalului KINOdiseea, fac parte peliculele: "Vulpea şi iepuraşul salvează pădurea", regia Mascha Halberstad, "Jaful familiei Pincher", regia Leif Lindblom, "Sirocco şi Regatul Vânturilor", regia Benoît Chieux, "Salutări de pe Marte", regia Sarah Winkenstette, "Nina şi secretul ariciului", regia Jean-Loup Felicioli şi Alain Gagnol, "Max şi brigada seniorilor", regia Winfried Oelsner.

Proiecţiile de film sunt însoţite de activităţi distractive şi interactive: spectacole de jonglerii pe picioroange, baloane modelabile şi face painting, precizează sursa citată.

Proiectul este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis şi beneficiază de finanţare din partea Primăriei Sectorului 3 prin fonduri nerambursabile de la bugetul local, fiind cofinanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei. Tinerii cinefili, părinţii şi cadrele didactice interesate pot consulta programul complet al festivalului pe https://kinodiseea.ro, informează sursa citată.

Precedenta ediţia a festivalului, una aniversară, s-a desfăşurat în 2023, astfel: în Bucureşti şi Botoşani (23 - 25 iunie), KINOdiseea Open Air în Bucureşti (22 august - 3 septembrie), KINOdiseea competiţional Bucureşti (11 - 15 octombrie) şi KINOdiseea competiţional Tulcea (6 - 12 noiembrie).

La etapa din Tulcea, festivalul a fost găzduit de Teatrul "Jean Bart" şi Casa Avramide din municipiu. Printre filmele proiectate, s-au numărat: "Aventurile lui Jules în lumea lui Asha", regia Sophie Farkas Bolla, peliculă din 2023 care a primit Premiul pentru Cel mai bun film la Montreal International Children's Film; "Ernest şi Celestine", regia Julien Chheng, Jean Christophe Roger, animaţie din 2022 care a primit o nominalizare la Premiile Cesar; "Zâna florilor şi trolul de piatră" în regia Karlei Nor Holmback, animaţie daneză nominalizată la Annecy International Animated Film Festival pentru Cel mai bun film. Acesta din urmă a fost desemnat câştigătorul ediţiei de către juriul competiţiei de lungmetraje, constituit din actorii Ada Condeescu, Alex Mărgineanu şi regizorul şi scenaristul tulcean Alexandru Vitzentzatos.

Nu au lipsit ateliere şi spectacole interactive de pantomimă, percuţie şi trucuri magice.

Ediţia a XIV-a a Festivalului internaţional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea a adus, la Bucureşti, între 14 şi 18 septembrie 2022, filme pentru publicul tânăr la Cinema Gloria şi în aer liber, în curtea Cinema Muzeul Ţăranului. Printre peliculele prezentate publicului, s-au numărat: "Prinţesa dragon" - regia Jean-Jacques Denis şi Anthony Roux, animaţie, 2021, Franţa; "Inimă de fluture" - regia Inesa Kurklietyte, 2021, Lituania; "Steaua Laurei" - regia Joya Thome, 2021; Germania; "Cum am învăţat să zbor" - regia Radivoje Andric, 2022. Filmul "Prinţesa Dragon" a fost declarat câştigătorul competiţiei de către juriul care i-a avut în componenţă pe actorii Ion Bechet, Ada Condeescu şi Sabrina Iaşchievici.

În 2021, festivalul s-a desfăşurat online, între 20 şi 31 octombrie. Programul a cuprins 13 filme de lungmetraj pentru copii şi familie, atât filme bine primite de public la ediţiile festivalului din 2020 şi 2021 dar şi lungmetraje româneşti, 5 calupuri de scurtmetraje şi o serie de ateliere de actorie cu Lulu Trăsnea, animaţie stop-motion cu Augustin Pop şi storytelling cu Alina Tofan. Filmele şi atelierele au putut fi urmărite pe site-ul Eventbook.ro.

Filmele româneşti difuzate au fost: "Străjerii", regia Liviu Mărghidan, 2018; "Călătoria fantastică a Maronei", regia Anca Damian, 2019; "Mercy Street", regia Alex Bordeanu, 2016; "Usturoi", regia Radu Alexandrescu, 2015; "Acasă", regia Radu Ciorniciuc, 2020.

Prima ediţie a KINOdiseea a avut loc între 22 şi 27 septembrie 2009, la Sala Gloria şi Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. A inclus zece lungmetraje pentru copii, dintre care cinci de ficţiune, patru de animaţie şi un documentar, selecţionate şi premiate la festivaluri internaţionale. Câteva dintre acestea, au fost: "Căluţul lui Winky" (Olanda - Belgia) şi "Unde-i căluţul lui Winky?" (Olanda - Belgia) de Mischa Kamp, "Prinţul de hârtie" (Serbia) de Marko Kostic, "Cui i-e frică de lup?" (Cehia) de Maria Procházková, "Mommo" (Turcia) de Atalay Tasdiken, "Ponyo" (Japonia) de Hayao Miyazaki, arată feeder.ro.

În Ziua Filmului Românesc, spectatorii au avut ocazia de a viziona patru pelicule clasice ale cinematografiei autohtone dedicate copiilor şi tinerilor: "Dumbrava minunată" (1980) de Gheorghe Naghi, "Saltimbancii" (1981) de Elisabeta Bostan, animaţia "Uimitoarele aventuri ale muschetarilor" (1987) de Victor Antonescu şi "Maria-Mirabela" (1981) de Ion Popescu Gopo.

Încă de la prima ediţie, KINOdiseea - Festivalul internaţional de film pentru publicul tânăr şi-a propus să aducă în atenţia spectatorilor cele mai noi filme pentru copii, în premieră în România sau chiar Europa de Sud-Est, producţii apreciate de publicul internaţional şi de criticii de film din întreaga lume, premiate la festivaluri precum precum Berlin, Sundance sau festivaluri de profil cu tradiţie, filme cu tematici educative şi sociale, care nu intră în reţeaua clasică de distribuţie, arată primarie3.ro. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: KINOdiseea - International Children Film Festival/Facebook.com

Afisari: 36

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)