O PERSONALITATE PE ZI: Mihai Ralea, psiholog, sociolog, memorialist, membru titular al Academiei Române

Mihail Ralea, psiholog, sociolog, antropolog, estetician, critic literar, memorialist şi filosof, profesor universitar, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 1 mai 1896, în Huşi.
A urmat cursurile Liceului Internat din Iaşi, absolvind în 1914, apoi şi-a luat licenţa în drept şi litere la Universitatea din Iaşi (1918). Şi-a continuat pregătirea la École Normale Supérieure din Paris (1919-1923), unde a obţinut doctoratul în drept (1922) şi doctoratul în filosofie (Sorbona, 1923), se arată în "Dicţionarul general al literaturii române" apărut sub egida Academiei Române (Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2006).
La revenirea în ţară, a fost numit, la Universitatea din Iaşi, asistent la catedra de filosofie, apoi conferenţiar la catedra de pedagogie socială (1923-1926), profesor de psihologie şi estetică (1926-1938), apoi, din 1938, a fost profesor la Universitatea din Bucureşti.
În cadrul Universităţii din Iaşi a predat cursuri de psihologie generală, psihologie socială, psihologie comparată, caracterologie şi tipologie. ''În perioada ieşeană, Ralea a avut o contribuţie importantă la constituirea psihologiei ştiinţifice în România, prin analizele critice ale unor curente din psihologia vremii (behaviorism, structuralism) şi prin orientarea psihosociologică a unora din lucrările sale. În concepţia psihologică a lui Mihai Ralea, problema individualităţii şi a personalităţii ocupă o poziţie centrală. Fundamentează conceptul de "adaptare", subliniind caracterul activ al procesului. Ideea studierii psihologice a omului total, a omului concret, acţionând în contextul social căruia îi aparţine sau ideea condiţionării sociale a psihicului uman sunt câteva dintre contribuţiile sale importante în procesul de scientifizare a psihologiei româneşti. Cursul de psihologie socială (1931) este perfect articulat nivelului european la care evoluase această ştiinţă în epocă'', se arată pe site-ul http://150.uaic.ro/.
Discipol al lui G. Ibrăileanu, a devenit, începând din 1933, director la revista "Viaţa românească", la început împreună cu G. Călinescu, apoi cu D.I. Suchianu.
A intrat în politică alături de Partidul Naţional Ţărănesc şi o vreme a fost directorul oficiosului acestui partid, ziarul "Dreptatea". În 1939 intră în rândurile Frontului Renaşterii Naţionale, partidul unic întemeiat de regele Carol al II-lea, şi a fost numit ministru al Muncii şi Ocrotirilor Sociale. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este internat o perioadă, din cauza concepţiilor sale de stânga şi atitudinii antihitleriste, în lagărul de la Târgu Jiu. După 1944 a ocupat mai multe funcţii politice: ministru al Artelor în guvernul Petru Groza, ministru al României la Washington (1946-1948), vicepreşedinte al Prezidiului Marii Adunări Naţionale.
Mihai Ralea a fost, de asemenea, preşedinte al Comisiei Naţionale pentru UNESCO, precum şi preşedinte al grupului român pentru Uniunea Interparlamentară; şef al Catedrei de psihologie la Universitatea din Bucureşti.
A debutat în 1916 în revista "Convorbiri literare", cu studiul "Importanţa sociologică a lui G. Tarde", şi în continuare colaborează la "Viaţa românească", "Însemnări literare", "Adevărul literar şi artistic", "Dreptatea", "Cuvântul liber", "Dimineaţa", "Fapta", "Contemporanul", "Secolul 20" etc.
Ca doctrinar politic, a elaborat studiul "Perspectivele ţărănismului în faţa noilor curente sociale" (1934), potrivit "Dicţionarului general al literaturii române" apărut sub egida Academiei Române (Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2006).
A elaborat o serie de lucrări de mare însemnătate în domeniul psihologiei: ''Formarea ideii de personalitate- studiu de psihologie genetică'', "Problema inconştientului", "Ipoteze şi precizări în ştiinţa sufletului. Studii psihologice", "Psihologie şi viaţă", "Istoria psihologiei", "Introducere în psihologia socială" ş.a. Cea mai importantă lucrare a sa a fost considerată "Explicarea omului'' (1946), tradusă şi în franceză în 1949.
A întocmit, de asemenea, lucrări de referinţă şi în domeniul sociologiei: "Introducere în sociologie", "Sociologia succesului" ş.a.
Mihai Ralea a fost cel care a impus, în critica literară, causeria şi eseul literar, în care a reprezentat direcţia sociologică, psihologică şi chiar antropologică: ''Fenomenul românesc'', ''Interpretări'', ''Comentarii şi sugestii'', ''Perspective'', ''Atitudini'', ''Valori''.
Călător împătimit, a lăsat interesante note de călătorie: "Memorial. Note de drum în Spania", "Nord-Sud. Egiptul, Olanda, Anglia, Spania", "În Extremul Occident. Note de drum din Antile, California, Canada".
La 1 noiembrie 1948 a fost ales membru titular activ al Academiei Române, iar între 1959-1963 a fost preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Economice, Filosofice şi Juridice a Academiei Române, potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)" (Ed. Enciclopedică/Ed. Academiei Române, Bucureşti, 2003).
A murit la 17 august 1964, la Berlin. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: galeriaportretelor.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)