DOCUMENTAR: Actriţa Ioana Pavelescu, la aniversarea a 75 de ani (28 iulie)

Actriţa Ioana Pavelescu s-a născut la 28 iulie 1949, conform Ghidului bio-filmografic "1234 Cineaşti români" (Editura Ştiinţifică, 1996). Este fiica actriţei Corina Constantinescu şi a medicului pediatru Mihai Pavelescu, potrivit biografiei prezentate pe site-ul Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR).
Teatrul Mic i-a fost a doua casă, mergea zilnic după şcoală, aminteşte https://mnlr.ro.
Actriţa Ioana Pavelescu, 28.09.1994.
Foto: (c) LUCIAN TUDOSE/Arhiva istorică AGERPRES
"Copilăria mea a fost magică, cea mai frumoasă perioadă a vieţii mele. Mama mea are tot meritul. Iar tata ocrotea tot ce era în jurul nostru. (...) Mama m-a învăţat să mă bucur de cele mai mici şi neînsemnate lucruri - o floare, un anotimp, un copac. Ei îi datorăm noi perceperea vrăjii, a magiei lucrurilor. Iar tatei, siguranţa zilei de mâine, mândria apartenenţei de un nume atât de celebru şi respectat.'', a mărturisit Ioana Pavelescu într-un interviu acordat scriitoarei Loreta Popa, publicat pe site-ul MNLR.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar, şi a fost angajată prin repartiţie la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. A debutat la 19 ani, în "Pantoful Cenuşăresei" (1969), în regia lui Jean Georgescu.
În 1975, a revenit la Bucureşti şi s-a angajat la Teatrul Mic.
Devenea cunoscută în 1976, odată cu filmul "Osânda", de Sergiu Nicolaescu, în rolul tulburător al Ruxandrei, iubita lui Manolache Preda, ''interpretat magistral de Amza Pellea'', după cum notează sursa citată.
A urmat un alt rol apreciat de critica de specialitate, cel din "Rătăcire" (1978), regia Alexandru Tatos.
A mai jucat în producţiile: "Războiul de independenţă" (1979, serial), "Cumpăna" (1979), "Întâlnirea" (1982), "Calculatorul mărturiseşte" (1982), "Trandafirul galben" (1982), "Misterele Bucureştilor" (1983), "Viraj periculos" (1983), "Întunecare" (1985), "A doua variantă" (1987), "Mircea" (1988), "Polul Sud" (1993), "Punctul zero" (1995).
Stabilită la New York timp de mai bine de 20 de ani, Ioana Pavelescu a continuat să se dedice şi teatrului, jucând în câteva spectacole pe Broadway. A păstrat legătura cu scena românească, unde a mai jucat în: ''Lettice & Lovage'', de Peter Shaffer - o savuroasă comedie satirică, "Secretul doctorului Honigberger", de Mircea Eliade, la Teatrul Metropolis, "Doamna Godot", de Olga Delia Mateescu, la Teatrul Dramaturgilor Români, "Hoţii de frumuseţe", de Pascal Bruckner , la Teatrul Evreiesc de Stat, "Lear(a)", de William Shakespeare, în regia lui Andrei Şerban, la Teatrul Bulandra, conform Teatral.ro.
Un alt rol marcant pe scena teatrului a fost cel al Zeldei. Spectacolul ''Zelda'', o adaptare a piesei "The Last Flapper" de William Luce, s-a jucat pe mai multe scene de teatru independent din capitală, iar în mai 2013 a intrat în repertoriul Teatrului Mic şi Foarte Mic.
Reprezentaţiile acestui spectacol apreciat, un "one woman show", au atins punctul culminant în 2016, când Institutul Cultural Român anunţa: "Ioana Pavelescu într-un rol de zile mari, pe scena londoneză". Premiera londoneză a spectacolului tulburător ''Zelda - The Last Flapper'' s-a desfăşurat la 12 noiembrie 2016. "Soţia talentată, complicată, carismatică a celebrului scriitor F. Scott Fitzgerald, autorul romanului ''Marele Gatsby'', e întruchipată la modul superlativ de una dintre cele mai îndrăgite actriţe românce de film şi teatru, Ioana Pavelescu, recunoscută pentru o întreagă galerie de roluri feminine interpretate cu sensibilitate şi forţă", conform www.icr.ro.
Sursa foto: icr.ro
În 2004, Ioana Pavelescu a făcut parte din distribuţia filmului "Method", cu Elizabeth Hurley în rol principal. În 2011, a apărut în "Assassination Games", cu Jean-Claude Van Damme. A jucat apoi în producţii ale unor regizori români: "Puzzle" (2013), regia semnată de Andrei Zincă, ''Palatul pionierilor'' (2015), regizor fiind Bobby Păunescu, şi scurtmetrajul ''Poveste corectă'' (2021), regizor Felix Crainicu.
Pentru rolul din ''Puzzle'' a fost recompensată cu premiul pentru rol principal feminin la New York City Independent Film Festival, conform https://www.imdb.com.
A făcut parte din juriul unor competiţii de profil, printre care s-a numărat Bucharest Best Comedy Film Festival, desfăşurat în perioada 20-30 octombrie 2023. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
* Explicaţie foto din deschidere: Ioana Pavelescu participă la evenimentul aniversar cultural-cinematografic '30 de ani de la infiinţarea U.A.R.F.', organizat de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, 30.01.2023.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai
Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025
Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai
30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari
iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT
30 aprilie - Ziua Infanteriei Române
Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la
PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)
La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c
Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025
Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel
CITATUL ZILEI
''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.
CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024
Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie
Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)
O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de