logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

EURO 2024: Campionatul European de fotbal 2024 - Germania

Image

Germania găzduieşte în acest an ediţia cu numărul 17 a Campionatului European de fotbal. Decizia organizării acestui turneu de către Germania a fost luată de Comitetul Executiv al UEFA cu prilejul reuniunii de la Nyon din 27 septembrie 2018, potrivit portalului oficial al UEFA, www.uefa.com. Tragerea la sorţi a ţintarului grupelor pentru acest turneu final a avut loc la 2 decembrie 2023, la Hamburg.

Cealaltă ţară care a depus dosarul de candidatură pentru găzduirea turneului european de fotbal ediţia 2024 a fost Turcia.

Republica Federală Germania a găzduit în anul 1988 ediţia turneului de campionat european, însă ediţia din acest an este prima organizată pe teritoriul statului german de la unificarea din 3 octombrie 1990. Cupa Mondială din 2006 a fost de asemenea găzduită de Germania.

Un număr de 53 de echipe au concurat pentru calificarea la turneul campionatului european din Germania 2024. În cele zece grupe de calificări, câte două echipe au ocupat primele două poziţii şi au primit biletele pentru turneul din Germania, alături de naţionala ţării gazdă, conform https://www.sportingnews.com.

Echipele calificate direct din faza grupelor, de pe primele două locuri, au fost în ordinea alfabetică a grupelor: Spania, Scoţia, Franţa, Ţările de Jos, Anglia, Italia, Turcia, Croaţia, Albania, Cehia, Belgia, Austria, Ungaria, Serbia, Danemarca, Slovenia, România, Elveţia, Portugalia, Slovacia, conform https://www.sportingnews.com.

România s-a calificat de pe prima poziţie în Grupa I, cu un total de 22 de puncte, strânse în şase victorii şi patru meciuri încheiate la egalitate.

Celelalte trei echipe au fost stabilite în cadrul turneului de play-off la care au participat cele 12 echipe provenite din grupele de calificare ale formatului Ligii Naţiunilor UEFA 2022/2023. În cazul în care una dintre aceste echipe câştigătoare îşi obţinuse deja calificarea la turneul final EURO 2024, atunci următoarea cea mai bine clasată echipă reprezentativă participa la turneul de play-off. Douăsprezece echipe au ajuns în faza de playoff a Ligii Naţiunilor pentru a juca cele trei finale care asigurau accesul la turneul final EURO 2024: în liga A - Polonia, Estonia, Ţara Galilor, Finlanda; în liga B - Israel, Islanda, Bosnia şi Herţegovina, Ucraina; în liga C - Georgia, Luxemburg, Grecia, Kazahstan. În meciurile din semifinale desfăşurate la 21 martie 2024: în Liga A Polonia a învins Estonia (5-1), Ţara Galilor a trecut de Finlanda cu 4-1, în Liga B Israel a pierdut cu 1-4 în faţa Islandei, Bosnia şi Herţegovina cu 1-2 în faţa Ucrainei, iar în Liga C Georgia a învins cu 2-0 Luxemburg, iar Grecia a trecut cu scorul de 5-0 de reprezentativa Kazahstan, potrivit https://www.uefa.com. În cadrul finalelor disputate la 26 martie 2024, după scorul alb 0-0 timp de 90 de minute, Polonia a învins la penalty cu 5-4 la general echipa Ţara Galilor, Ucraina a trecut de Islanda cu 2-1, iar tot în urma unui scor alb timp de 90 de minute Georgia a învins la penalty Grecia cu 4-2 la general, mai indică https://www.uefa.com. Cele trei echipe care au completat tabloul final al celor 24 prezente la turneul final al EURO 2024 Germania au fost Polonia, Ucraina şi în premieră Georgia.

Turneul final al campionatului european din Germania este organizat în perioada 14 iunie - 14 iulie 2024, cele 51 de partide sunt susţinute în 22 de zile de joc propriu-zis. Faza grupelor se desfăşoară până la 26 iunie, iar din data de 29 iunie încep meciurile din fazele eliminatorii. Echipa naţională a Germaniei, respectiv a Germaniei federale (Republica Federală Germania), a participat la fiecare ediţie a turneului european începând din 1972 şi până în prezent. Echipa naţională a Germaniei de Vest a câştigat turneul european de fotbal din 1972 şi din 1980, iar echipa naţională a Germaniei reunificate a obţinut trofeul ediţiei EURO 1996, indică sursa citată https://www.uefa.com/euro2024. Meciul de deschidere al turneului european din Germania are loc pe arena din Munchen între echipa naţională a ţării gazdă şi Scoţia la 14 iunie.

În componenţa celor şase grupe regăsim cele 24 de echipe participante, Georgia fiind pentru prima dată calificată la un turneu final european: Grupa A - Germania, Scoţia, Ungaria şi Elveţia; Grupa B - Spania, Croaţia, Italia, Albania; Grupa C - Slovenia, Danemarca, Serbia, Anglia; Grupa D - Polonia, Olanda, Austria, Franţa; Grupa E - Belgia, Slovacia, România, Ucraina; Grupa F - Turcia, Georgia, Portugalia, Cehia.

Formatul pentru desfăşurarea competiţiei păstrează caracteristicile ediţiei precedente. Primele două echipe din fiecare grupa merg în faza următoare, a optimilor, alături de patru cele mai bine clasate echipe naţionale de pe locul trei. Turneul este găzduit de cele nouă stadioane de la ediţia de Cupă Mondială din 2006 plus Düsseldorf Arena. Cele zece stadioane care găzduiesc meciurile competiţiei brăzdează aproape întreaga Germanie la acest turneu final: Olympiastadion Berlin (71.000 spectatori), Cologne Stadium (43.000 spectatori), BVB Stadion Dortmund (62.000 spectatori), Düsseldorf Arena (47.000 spectatori), Frankfurt Arena (47.000 spectatori), Arena AufSchalke (50.000 spectatori), Volksparkstadion Hamburg (49.000 spectatori), Leipzig Stadium (40.000 spectatori), Munich Football Arena (66.000 spectatori), Stuttgart Arena (51.000 spectatori). Stadionul echipei Bayern Munchen găzduieşte meciuri pentru a doua oară consecutiv la o ediţie de turneu european, fiind unul dintre cele 11 terenuri oficiale unde au fost organizate partide cu prilejul ediţiei UEFA EURO 2020. Finala este găzduită de Olympiastadion din Berlin la 14 iulie 2024.

Mingea oficială a competiţiei este denumită Fussballliebe, modelul fiind dezvăluit de UEFA şi compania producătoare Adidas în noiembrie 2023 cu prilejul unui eveniment găzduit de Olympiastadion în Berlin. Pentru prima dată la o ediţie de turneu european, balonul oficial utilizează tehnologia implementată de Adidas - Connected Ball Technology.

Mascota acestui turneu este ursul Albärt, fiind votat de 32% dintre utilizatorii portalului UEFA.com şi de elevii din Europa, prin intermediul programului UEFA Fotbal în Şcoală. Această mascotă, cea de-a 12-a de la un turneu european, a fost introdusă pentru prima dată în Germania de fanii echipei din Gelsenkirchen, în iunie 2023, înaintea unui meci amical cu reprezentativa naţională a Columbiei. La ediţia din 1980, din Italia, a campionatului european a fost introdusă pentru prima dată o mascotă, la acel moment fiind vorba de Pinocchio.

Pentru buna desfăşurare a acestei ediţii a turneului european din Germania sunt implicaţi şi circa 16.000 de voluntari din 124 de naţiuni. La această selecţie de voluntari şi-au arătat interesul peste 146.000 de entuziaşti ai fenomenului fotbal.

Ambasadorii oraşelor care găzduiesc meciurile la această ediţie a turneului final sunt: Kevin-Prince Boateng pentru Berlin; Harald Schumacher pentru Koln; Roman Weidenfeller şi Annike Krahn pentru Dortmund; Martina Voss-Tecklenburg, Sandra Mikolaschek şi Selin Oruz pentru Düsseldorf; Alex Meier, Deborah Levi pentru Frankfurt; Gerald Asamoah pentru Gelsenkirchen; Patrick Esume pentru Hamburg; profesorul Dr Jörg Junhold, Anja Mittag, Jürgen Zielinski pentru Leipzig; Dr Felix Brych pentru Munchen; Cacau, Niko Kappel, Eli Seitz pentru Stuttgart.

Melodia competiţiei este Fire, produsă de italienii de la Meduza, trupa pop-rock americană OneRepublic şi interpretul compozitor german Leony. Cântecul a fost scris de Ryan Tedder de la One Republic şi a fost produs de Meduza, conform https://www.uefa.com/euro2024.

Premiul total în bani în valoare de 331 de milioane de euro este distribuit echipelor participante la această ediţie a campionatului european, cuantum similar ediţiei precedente. Echipa care câştigă turneul primeşte 40 de medalii de aur, iar vicecampioana europeană 40 de medalii de argint. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Euro 2024 Germany/Facebook

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De