logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Principalele obiective ale Congresului PPE de la Bucureşti

Image

În perioada 6-7 martie 2024 are loc, la Romexpo, în Bucureşti, Congresul Partidului Popular European (PPE). La eveniment participă toţi şefii de state şi de guverne şi preşedinţii de partide din partea PPE, alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, şi toţi comisarii europeni care fac parte din familia politică a PPE.

Cei 11 şefi de stat şi de guvern din UE care vor lua cuvântul la congres sunt preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul finlandez Petteri Orpo, premierul luxemburghez Luc Frieden, premierul suedez Ulf Kristersson, premierul cipriot Nikos Christodoulides, cancelarul austriac Karl Nehammer, premierul irlandez Leo Varadkar, premierul croat Andrej Plenkovic, premierul polonez Donald Tusk, premierul elen Kyriakos Mitsotakis şi şefa guvernului lituanian, Ingrida Šimonyte.

La eveniment participă şi lideri europeni din afara UE, membri ai PPE, cum ar fi preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, sau preşedinta Elveţiei, Viola Amherd.

Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al PPE, cele mai importante decizii care vor fi luate în cadrul evenimentului, sunt: oficializarea candidaturii Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene; adoptarea Manifestului Partidului Popular European pentru alegerile europene din iunie 2024, document ce defineşte obiectivele şi planurile de acţiune ale PPE pentru următorii cinci ani; precum şi adoptarea strategiei PPE pentru amintitele alegeri.

Actuala preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este singura care s-a înscris în cursa pentru desemnarea candidatului PPE la preşedinţia executivului UE.

Preşedintele PPE, Manfred Weber, a primit o scrisoare de nominalizare a Ursulei von der Leyen din partea partidului german Christlich Demokratische Union. Susţinerea necesară din partea a două partide membre PPE a fost asigurată de Platforma Obywatelska din Polonia şi Nea Demokratia din Grecia, care au semnat o scrisoare comună în acest sens. Niciun alt candidat nu a fost nominalizat.

Conform procedurii interne, nominalizarea depusă este evaluată de Adunarea politică a PPE pe 5 martie şi, după validare, este supusă votului la Congresul PPE de la Bucureşti, la 7 martie.

La 21 februarie, liderul PPE, Manfred Weber, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă de la Parlamentul European că formaţiunea paneuropeană va susţine candidatura Ursulei von der Leyen la un nou mandat de preşedintă a Comisiei Europene.

La momentul lansării candidaturii, Ursula von der Leyen a menţionat lupta împotriva consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus şi promovarea investiţiilor într-o industrie curată şi digitală drept două dintre succesele primului său mandat. "Am orientat Europa către viitor şi către sarcinile viitorului", a spus ea.

"Cel mai important lucru sunt democraţia, statul de drept pe care îl apărăm şi pacea pe care o avem împreună", a mai declarat Von der Leyen cu altă ocazie, de asemenea în februarie.

Ea a spus că în campania electorală le va transmite clar preşedintelui rus Vladimir Putin şi partidelor de extremă dreapta din Europa că "democraţia din Europa le va sta în cale". "Ei vor să o distrugă, vor să distrugă Europa şi de aceea este atât de important ca oamenii să contribuie la asigurarea păstrării Europei lor", a subliniat ea.

Ursula von der Leyen a devenit prima femeie care conduce Comisia Europeană când a fost aleasă în funcţie în 2019. Mandatul său la conducerea Comisiei Europene a fost marcat de războiul din Ucraina - în care UE a oferit ajutor militar letal pentru prima dată în istoria sa - şi de pandemia de COVID-19.

În privinţa Documentului-Manifest al PPE, valorile pe care se axează sunt securitatea, siguranţa, readucerea păcii în Europa şi promovarea democraţiei europene.

Pentru atingerea şi consolidarea acestor deziderate, documentul subliniază nevoia unei politici de apărare corespunzătoare şi a revitalizării capacităţii europene de apărare. O apărare solidă garantează domnia legii, respectarea libertăţilor cetăţeneşti şi a principiilor democraţiei.

În acest sens, la 5 martie, preşedintele PPE, Manfred Weber, a declarat că liderii europeni trebuie să facă tot ce este posibil pentru a păstra pacea "măcar în interiorul UE". "Nu putem garanta pacea în Europa, pentru că avem războiul din Ucraina, dar trebuie să păstrăm pacea măcar în interiorul UE. Pentru a realiza acest lucru avem nevoie de lideri europeni, trebuie să protejăm banii plătitorilor de taxe, trebuie să facem inovare comună în domeniul militar, trebuie să fim atât de puternici încât Putin să nici nu se gândească să ne atace", a spus Manfred Weber.

Siguranţa şi stabilitatea sociale presupun atât existenţa unei industrii de apărare puternice, cât şi o economie funcţională, durabilă şi prosperă. Astfel, documentul se referă şi la economia socială, circulară, la beneficiile parteneriatelor win-win, sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, încurajarea inovaţiilor pe piaţa de afaceri, precum şi scurtarea etapelor pe care întreprinzătorii le parcurg în procesul de trecere de la concept la realitate.

Sprijinirea activităţii fermierilor europeni şi creşterea nivelului de trai în zonele rurale sunt, de asemenea, priorităţi avute în vedere de manifestul PPE. Totodată, se urmăreşte ajutarea Ucrainei în privinţa exportului de produselor agricole, dar fără afectarea pieţei agricole europene.

Tranziţia verde şi ţintele de mediu sunt, de asemenea, puncte importante pe agenda popularilor europeni.

Protejarea familiilor şi comunităţilor sunt esenţiale pentru politica PPE a următorilor cinci ani. PPE propune, în acest sens, o grijă sporită faţă de familiile cu nevoi speciale, de cele monoparentale şi de familiile aflate în pragul sărăciei.

La rândul său, deputata UDMR Biro Rozalia, care este şi preşedinta organizaţiei de femei a PPE - EPPWomen, a vorbit, la 29 februarie, despre adoptarea în cadrul Congresului PPE de la Bucureşti a cinci rezoluţii: una pentru alte măsuri de sancţionare a Rusiei; o alta privind politica şi priorităţile de apărare ale PPE; o rezoluţie privind mobilitatea rurală, competitivitatea actorilor din agricultură prin influenţarea evoluţiei demografice în mediul rural; planul european pentru victoria Ucrainei şi o rezoluţie referitoare la Albania.

Prima zi a Congresului PPE este deschisă prin discursuri de bun-venit rostite de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum şi preşedintele PPE, Manfred Weber. Va urma o dezbatere despre "vocea satelor, oraşelor şi regiunilor", continuată de discuţii de grup în stil Davos, concentrate pe trei teme: securitatea şi apărarea; solidaritatea între generaţii; economia şi locurile de muncă. Apoi, vor avea intervenţii şefi de stat şi de guvern europeni din afara UE, precum şi lideri de partide de opoziţie din afara UE, afiliate PPE.

Prima zi se încheie cu prezentarea şi votarea manifestului PPE pentru alegerile europene.

A doua zi a congresului, 7 martie, va fi dedicată alegerii candidatului principal al PPE la preşedinţia Comisiei Europene. În prima parte a zilei, vor avea intervenţii în sesiunea plenară lideri de partide de opoziţie din UE. Acestea vor fi urmate de o intervenţie a preşedintelui PPE, Manfred Weber, şi de un discurs al candidatei Ursula von der Leyen. Va urma votul secret pentru alegerea capului de listă al PPE pentru alegeri. Reuniunea va fi continuată apoi de intervenţii ale unor vicepremieri PPE din UE, urmate de intervenţiile şefilor de stat şi de guvern din UE.

Ziua se va încheia cu discursuri ale preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, urmate de anunţarea rezultatului votului şi de discursul de acceptare a candidaturii de către candidatul PPE pentru şefia CE.

Congresul este cel mai înalt organism decizional al PPE. Este cel mai important eveniment pentru partid şi are loc de obicei la fiecare trei ani. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiţă,Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.epp2024.eu

 

Citiţi şi:

 

Congresul PPE de la Bucureşti din 17-18 octombrie 2012

 

Partidul Popular European: istoric şi prezentare generală

Afisari: 35

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir