Principalele obiective ale Congresului PPE de la Bucureşti

În perioada 6-7 martie 2024 are loc, la Romexpo, în Bucureşti, Congresul Partidului Popular European (PPE). La eveniment participă toţi şefii de state şi de guverne şi preşedinţii de partide din partea PPE, alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, şi toţi comisarii europeni care fac parte din familia politică a PPE.
Cei 11 şefi de stat şi de guvern din UE care vor lua cuvântul la congres sunt preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul finlandez Petteri Orpo, premierul luxemburghez Luc Frieden, premierul suedez Ulf Kristersson, premierul cipriot Nikos Christodoulides, cancelarul austriac Karl Nehammer, premierul irlandez Leo Varadkar, premierul croat Andrej Plenkovic, premierul polonez Donald Tusk, premierul elen Kyriakos Mitsotakis şi şefa guvernului lituanian, Ingrida imonyte.
La eveniment participă şi lideri europeni din afara UE, membri ai PPE, cum ar fi preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, sau preşedinta Elveţiei, Viola Amherd.
Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al PPE, cele mai importante decizii care vor fi luate în cadrul evenimentului, sunt: oficializarea candidaturii Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene; adoptarea Manifestului Partidului Popular European pentru alegerile europene din iunie 2024, document ce defineşte obiectivele şi planurile de acţiune ale PPE pentru următorii cinci ani; precum şi adoptarea strategiei PPE pentru amintitele alegeri.
Actuala preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este singura care s-a înscris în cursa pentru desemnarea candidatului PPE la preşedinţia executivului UE.
Preşedintele PPE, Manfred Weber, a primit o scrisoare de nominalizare a Ursulei von der Leyen din partea partidului german Christlich Demokratische Union. Susţinerea necesară din partea a două partide membre PPE a fost asigurată de Platforma Obywatelska din Polonia şi Nea Demokratia din Grecia, care au semnat o scrisoare comună în acest sens. Niciun alt candidat nu a fost nominalizat.
Conform procedurii interne, nominalizarea depusă este evaluată de Adunarea politică a PPE pe 5 martie şi, după validare, este supusă votului la Congresul PPE de la Bucureşti, la 7 martie.
La 21 februarie, liderul PPE, Manfred Weber, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă de la Parlamentul European că formaţiunea paneuropeană va susţine candidatura Ursulei von der Leyen la un nou mandat de preşedintă a Comisiei Europene.
La momentul lansării candidaturii, Ursula von der Leyen a menţionat lupta împotriva consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus şi promovarea investiţiilor într-o industrie curată şi digitală drept două dintre succesele primului său mandat. "Am orientat Europa către viitor şi către sarcinile viitorului", a spus ea.
"Cel mai important lucru sunt democraţia, statul de drept pe care îl apărăm şi pacea pe care o avem împreună", a mai declarat Von der Leyen cu altă ocazie, de asemenea în februarie.
Ea a spus că în campania electorală le va transmite clar preşedintelui rus Vladimir Putin şi partidelor de extremă dreapta din Europa că "democraţia din Europa le va sta în cale". "Ei vor să o distrugă, vor să distrugă Europa şi de aceea este atât de important ca oamenii să contribuie la asigurarea păstrării Europei lor", a subliniat ea.
Ursula von der Leyen a devenit prima femeie care conduce Comisia Europeană când a fost aleasă în funcţie în 2019. Mandatul său la conducerea Comisiei Europene a fost marcat de războiul din Ucraina - în care UE a oferit ajutor militar letal pentru prima dată în istoria sa - şi de pandemia de COVID-19.
În privinţa Documentului-Manifest al PPE, valorile pe care se axează sunt securitatea, siguranţa, readucerea păcii în Europa şi promovarea democraţiei europene.
Pentru atingerea şi consolidarea acestor deziderate, documentul subliniază nevoia unei politici de apărare corespunzătoare şi a revitalizării capacităţii europene de apărare. O apărare solidă garantează domnia legii, respectarea libertăţilor cetăţeneşti şi a principiilor democraţiei.
În acest sens, la 5 martie, preşedintele PPE, Manfred Weber, a declarat că liderii europeni trebuie să facă tot ce este posibil pentru a păstra pacea "măcar în interiorul UE". "Nu putem garanta pacea în Europa, pentru că avem războiul din Ucraina, dar trebuie să păstrăm pacea măcar în interiorul UE. Pentru a realiza acest lucru avem nevoie de lideri europeni, trebuie să protejăm banii plătitorilor de taxe, trebuie să facem inovare comună în domeniul militar, trebuie să fim atât de puternici încât Putin să nici nu se gândească să ne atace", a spus Manfred Weber.
Siguranţa şi stabilitatea sociale presupun atât existenţa unei industrii de apărare puternice, cât şi o economie funcţională, durabilă şi prosperă. Astfel, documentul se referă şi la economia socială, circulară, la beneficiile parteneriatelor win-win, sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, încurajarea inovaţiilor pe piaţa de afaceri, precum şi scurtarea etapelor pe care întreprinzătorii le parcurg în procesul de trecere de la concept la realitate.
Sprijinirea activităţii fermierilor europeni şi creşterea nivelului de trai în zonele rurale sunt, de asemenea, priorităţi avute în vedere de manifestul PPE. Totodată, se urmăreşte ajutarea Ucrainei în privinţa exportului de produselor agricole, dar fără afectarea pieţei agricole europene.
Tranziţia verde şi ţintele de mediu sunt, de asemenea, puncte importante pe agenda popularilor europeni.
Protejarea familiilor şi comunităţilor sunt esenţiale pentru politica PPE a următorilor cinci ani. PPE propune, în acest sens, o grijă sporită faţă de familiile cu nevoi speciale, de cele monoparentale şi de familiile aflate în pragul sărăciei.
La rândul său, deputata UDMR Biro Rozalia, care este şi preşedinta organizaţiei de femei a PPE - EPPWomen, a vorbit, la 29 februarie, despre adoptarea în cadrul Congresului PPE de la Bucureşti a cinci rezoluţii: una pentru alte măsuri de sancţionare a Rusiei; o alta privind politica şi priorităţile de apărare ale PPE; o rezoluţie privind mobilitatea rurală, competitivitatea actorilor din agricultură prin influenţarea evoluţiei demografice în mediul rural; planul european pentru victoria Ucrainei şi o rezoluţie referitoare la Albania.
Prima zi a Congresului PPE este deschisă prin discursuri de bun-venit rostite de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum şi preşedintele PPE, Manfred Weber. Va urma o dezbatere despre "vocea satelor, oraşelor şi regiunilor", continuată de discuţii de grup în stil Davos, concentrate pe trei teme: securitatea şi apărarea; solidaritatea între generaţii; economia şi locurile de muncă. Apoi, vor avea intervenţii şefi de stat şi de guvern europeni din afara UE, precum şi lideri de partide de opoziţie din afara UE, afiliate PPE.
Prima zi se încheie cu prezentarea şi votarea manifestului PPE pentru alegerile europene.
A doua zi a congresului, 7 martie, va fi dedicată alegerii candidatului principal al PPE la preşedinţia Comisiei Europene. În prima parte a zilei, vor avea intervenţii în sesiunea plenară lideri de partide de opoziţie din UE. Acestea vor fi urmate de o intervenţie a preşedintelui PPE, Manfred Weber, şi de un discurs al candidatei Ursula von der Leyen. Va urma votul secret pentru alegerea capului de listă al PPE pentru alegeri. Reuniunea va fi continuată apoi de intervenţii ale unor vicepremieri PPE din UE, urmate de intervenţiile şefilor de stat şi de guvern din UE.
Ziua se va încheia cu discursuri ale preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, urmate de anunţarea rezultatului votului şi de discursul de acceptare a candidaturii de către candidatul PPE pentru şefia CE.
Congresul este cel mai înalt organism decizional al PPE. Este cel mai important eveniment pentru partid şi are loc de obicei la fiecare trei ani. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiţă,Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.epp2024.eu
Citiţi şi:
Congresul PPE de la Bucureşti din 17-18 octombrie 2012
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr