logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Congresul PPE de la Bucureşti din 17-18 octombrie 2012

Image

În perioada 6-7 martie 2024 are loc, la Bucureşti, Congresul Partidului Popular European (PPE). La eveniment vor participa toţi şefii de state şi de guverne şi preşedinţii de partide din partea PPE, alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, şi toţi comisarii europeni care fac parte din familia politică a PPE.

Cele două sesiuni plenare ale Congresului, desfăşurate în zilele de 6 şi 7 martie, vor fi precedate, la 5 martie, de o şedinţă a Preşedinţiei PPE şi o şedinţă a Adunării Politice a PPE, la Crowne Plaza.

Programul Congresului PPE va cuprinde pregătirile şi strategia pentru alegerile pentru Parlamentul European. Reuniunea de la Bucureşti este găzduită de Partidul Naţional Liberal, în parteneriat cu Partidul Popular European.

Formaţiunile politice din România care sunt afiliate grupului PPE sunt PNL, PMP şi UDMR.

Delegaţia României în cadrul PPE cuprinde 14 membri, conduşi de europarlamentarul PNL, Rareş Bogdan, conform https://www.eppgroup.eu/.

***
Congresul PPE a mai avut loc la Bucureşti, în zilele de 17-18 octombrie 2012. În cadrul Congresului s-a ales conducerea partidului paneuropean (ce are loc, conform statutului, o dată la trei ani), s-a discutat platforma program a PPE şi s-a conturat un profil al candidatului popularilor europeni pentru preşedinţia Comisiei Europene în 2014. De asemenea, a fost adoptată şi o rezoluţie, prin care PPE a reafirmat angajamentul său cu privire la economia socială de piaţă la nivel european şi global, conform https://www.epp.eu/.

Cu privire la desfăşurarea Congresului de la Bucureşti, cu o zi înainte de eveniment, la 16 octombrie 2012, secretarul general al Partidului Popular European, Antonio Lopez, a declarat, că prin organizarea Congresului PPE la Bucureşti popularii europeni au dorit ca România să fie în prim planul politicii europene, subliniind că la eveniment vor fi prezenţi 16 premieri şi şefi de stat din ţări ale UE şi 2.000 de delegaţi ai partidelor membre ale PPE.

Reuniunea, desfăşurată la Palatul Parlamentului, s-a deschis, la 17 octombrie 2012, cu un seminar (study days) în care au avut intervenţii liderul grupului europarlamentar PPE, Joseph Daul, preşedintele PPE, Wilfried Martens, preşedintele PDL, Vasile Blaga, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor şi liderul delegaţiei române în grupul PPE al Parlamentului European, Theodor Stolojan.

Tot la 17 octombrie 2012, în prima sesiune plenară a Congresului PPE, au luat cuvântul preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, preşedintele României, Traian Băsescu, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, premierul bulgar, Boiko Borisov, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, premierul polonez, Donald Tusk.

În intervenţia sa, preşedintele PPE, Wilfried Martens, a declarat că Partidul Popular European (PPE) nu va tolera atacurile împotriva valorilor democratice, a standardelor democratice şi a statului de drept, iar toţi reprezentanţii poporului în România trebuie să respecte aceste valori. ''Soluţia pentru provocările noastre este, indubitabil, mai multă integrare politică şi economică, iar răspunsul la problemele actuale este "mai multă Europă, nu mai puţină'', a afirmat Martens.

La rândul său, liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, a subliniat, în prima zi a reuniunii de la Bucureşti, importanţa unei Europe unite şi nevoia unei Uniuni politice veritabile, alături de consolidarea coeziunii fiscale şi sociale în Europa. "Europa este politica agricolă comună, politica de dezvoltare regională şi, bineînţeles, Schengen. Este Erasmus, împreună cu cele 2 milioane de studenţi ai săi. Europa este extindere. Este politica de vecinătate, prin care creăm o zonă de parteneriat, prosperitate şi pace. Europa înseamnă politici concrete de pe urma cărora europenii beneficiază în fiecare zi. Astăzi avem datoria de a merge mai departe pentru integrare, pentru o creştere economică mai mare, pentru mai multe locuri de muncă şi mai multă prosperitate", a spus Daul, în faţa celor 1.200 de delegaţi la congresul celui mai mare şi influent partid paneuropean.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus, în intervenţia sa din 17 octombrie, că actuala criză economică din zona euro şi UE în ansamblul său a fost cauzată de iresponsabilitatea arătată de sectorul privat, apreciind că Europa are nevoie, mai mult ca niciodată, de solidaritate şi responsabilitate, de măsuri de stimulare a creşterii economice şi de măsuri de austeritate, în egală măsură.

Cancelarul german, Angela Merkel, a evidenţiat, în context, faptul că prin reuniunea de la Bucureşti, PPE şi-a propus să transmită un semnal că principiile democratice trebuie respectate şi că se va asigura că acest lucru se va întâmpla în continuare. "Mulţumesc pentru ospitalitatea dvs, pentru că ne-aţi primit să ne reunim la Bucureşti, astăzi, pentru a da un semnal, pentru a arăta că peste tot în Europa democraţia are câştig de cauză, că principiile democratice trebuie respectate şi noi ne vom asigura că acest lucru se va întâmpla în continuare", a spus Angela Merkel.

La Congres a participat şi preşedintele român de la acea vreme, Traian Băsescu. Acesta a declarat, în context, că este adeptul unei Europe "tot mai integrate", care poate astfel să devină "tot mai puternică". "Personal, aşa cum mulţi dintre dvs ştiu, sunt un adept foarte hotărât al proiectului unei Europe tot mai integrate şi, prin aceasta, tot mai puternice", a spus Băsescu, în discursul său. El a mai subliniat că sloganul Congresului PPE, "Răspunsul este mai multă Europă", este unul "inspirat".

La 17 octombrie 2012, belgianul Wilfried Martens a fost reales, cu 91% din voturi, preşedinte pentru încă un mandat de trei ani la conducerea Partidului Popular European. Unic candidat la şefia PPE, Martens s-a aflat la conducerea Popularilor Europeni încă din anul 1992, când a fost ales în cadrul congresului desfăşurat la Atena.

La scurt timp după anunţul realegerii sale în fruntea PPE, fostul premier belgian, Wilfried Martens, a declarat că l-a desemnat secretar general al formaţiunii paneuropene pe Antonio Lopez-Isturiz, actualul titular al acestei funcţii.

În cea de-a doua zi a reuniunii, la 18 octombrie, vicepreşedinta PDL, Anca Boagiu, a fost aleasă, cu 274 voturi, unul dintre cei 10 vicepreşedinţi ai Partidului Popular European.

Tot la 18 octombrie 2012, delegaţii la Congresul PPE i-au ales pe Antonio Lopez-Isturiz şi pe Ingo Friedrich în funcţiile de secretar general, respectiv trezorier al formaţiunii pan-europene.

În manifestul adoptat la Bucureşti, la 18 octombrie 2012, membrii PE au militat, între altele, pentru o adâncire a integrării şi o Uniune politică europeană, bazată pe alegerea directă a preşedintelui Comisiei Europene, finalizarea pieţei unice europene, promovarea familiei, continuarea extinderii UE, consolidarea partidelor politice europene.

Rezoluţia din 17-18 octombrie, adoptată în cadrul Congresului de la Bucureşti, a avut în centru conceptul de economie socială de piaţă. "Europa trebuie să-şi afirme angajamentul cu privire la modelul economiei sociale de piaţă. Viitorul popoarelor şi naţiunilor europene se bazează pe o comunitate construită pe principiile responsabilităţii şi solidarităţii, reunite în cadrul economiei sociale de piaţă.", se arată în preambulul Rezoluţiei indicate, conform https://www.epp.eu/.

De asemenea, rezoluţia prevede că, în contextul pregătirilor pentru alegerile europene din anul 2014, noua preşedinţie a PPE ar trebui să convină asupra unei proceduri pentru a demara un proces intern de nominalizare a unui candidat comun pentru funcţia de preşedinte al următoarei Comisii Europene.

Congresul PPE din 17-18 octombrie 2012 a avut loc la Bucureşti într-un context politic dificil, în urma referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din luna iulie. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.epp2024.eu

Afisari: 36

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201

Documentare 19-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,

Documentare 19-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie

Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 10:45

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr

Documentare 17-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi

Documentare 17-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice