logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Partidul Popular European: istoric şi prezentare generală

Image

În perioada 6-7 martie 2024 are loc, la Bucureşti, Congresul Partidului Popular European (PPE). La eveniment vor participa toţi şefii de state şi de guverne şi preşedinţii de partide din partea PPE, alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, şi toţi comisarii europeni care fac parte din familia politică a PPE.

Cele două sesiuni plenare ale Congresului, desfăşurate în zilele de 6 şi 7 martie, vor fi precedate, la 5 martie, de o şedinţă a Preşedinţiei PPE şi o şedinţă a Adunării Politice a PPE, la Crowne Plaza.

Programul Congresului PPE va cuprinde pregătirile şi strategia pentru alegerile pentru Parlamentul European. Reuniunea de la Bucureşti este găzduită de Partidul Naţional Liberal, în parteneriat cu Partidul Popular European.

Formaţiunile politice din România care sunt afiliate grupului PPE sunt PNL, PMP şi UDMR.

Delegaţia României în cadrul PPE cuprinde 14 membri, conduşi de europarlamentarul PNL, Rareş Bogdan, conform https://www.eppgroup.eu/.


***
Partidul Popular European (PPE), fondat în 1976 de către partide occidentale, de orientare creştin-democrată, dar şi anti-comuniste, îşi are rădăcinile în Grupul Creştin-Democrat, fondat la 23 iunie 1953 ca facţiune politică în Adunarea Comună a Comunităţii Europene pentru Cărbune şi Oţel. Odată cu organizarea primelor alegeri europarlamentare, în 1979, Grupul şi-a schimbat denumirea în Grupul Partidului Popular European, conform https://www.eppgroup.eu/.

Mai târziu, Grupul politic a integrat şi partide europene conservatoare sau alte formaţiuni politice de centru-dreapta din centrul şi estul Europei.

Grupul a devenit şi a rămas cel mai mare din Parlamentul European după alegerile europene din iulie 1999.

Între anii 1999 şi 2009, grupul şi-a schimbat denumirea în Grupul Partidului Popular European (Creştini democraţi) şi Europeni Democraţi, revenind la Grupul Partidului Popular European (Creştini democraţi) în iunie 2009.

Grupul PPE este şi cea mai influentă grupare europeană, actualii preşedinţi ai Consiliului European şi Comisiei Europene aparţinând PPE. Totodată, este şi cel mai mare partid în cadrul prezentei Comisii Europene.

Respectând structura clasică a partidelor politice naţionale, în cadrul PPE funcţionează o organizaţie de tineret, o organizaţie studenţească, dar şi o organizaţie de femei.

Actualul preşedinte al Grupului PPE în Parlamentul European este Manfred Weber. În istoria sa, PPE a avut cinci preşedinţi: belgianul Leo Tindemans (1976-1985), olandezul Piet Bukman (1985-1987), luxemburghezul Jacques Santer (1987-1990), belgianul Wilfried Martens (1990-2013), francezul Joseph Daul (2013-2019), polonezul Donald Tusk (2019-2022).

Din partea României, actualii membri ai PPE sunt: Traian Băsescu (PMP), Vasile Blaga (PNL), Rareş Bogdan (PNL), Daniel Buda (PNL), Cristian Buşoi (PNL), Gheorghe Falcă (PNL), Mircea Hava (PNL), Marian-Jean Marinescu (PNL), Dan Motreanu (PNL), Siegfred Mureşan (PNL), Vlad Nistor (PNL), Eugen Tomac (PMP), Lorant Vincze (UDMR), Iuliu Winkler (UDMR), scrie https://www.eppgroup.eu/.

Preşedinţia Grupului cuprinde 11 membri, dintre care un preşedinte şi 10 vicepreşedinţi. Grupul politic este format din 177 de deputaţi, mai indică sursa citată.

În privinţa valorilor promovate, PPE apără demnitatea umană, libertatea şi responsabilitatea, egalitatea şi justiţia, solidaritatea şi principiul subsidiarităţii. De asemenea, grupul politic recunoaşte valorile iudeo-creştine, fiind angajat în apărarea libertăţii religioase în întreaga lume. Democraţia reprezentativă, separarea puterilor în stat, drepturile omului, statul de drept, în faţa oricărei forme de totalitarism, o economie de piaţă socială bazată pe libertate, responsabilitate şi corectitudine etc sunt alte valori apărate de PPE, conform https://www.eppgroup.eu/.

PPE pledează pentru "o Europă unită în care fiecare individ îşi poate atinge întregul potenţial. O Europă mai echitabilă, mai competitivă şi democratică în care oamenii călătoresc, muncesc, fac afaceri, investesc, învaţă unii de la ceilalţi, cumpără, vând şi colaborează. O Europă încrezătoare care recunoaşte istoria şi moştenirea sa unică şi îşi apără modul de viaţă. O Europă puternică care este pregătită să lovească mai sus la nivel global."

Grupul PPE promovează în prezent politici de centru-dreapta şi susţine o agendă de reformă pentru viitorul Europei în vederea îmbunătăţirii competitivităţii acesteia, pentru asigurarea unui nivel mai înalt de creştere economică şi de ocupare a forţei de muncă, precum şi în vederea recâştigării încrederii cetăţenilor Europei. Piaţa unică este cel mai bun instrument pentru a atinge acest obiectiv. Normele în vigoare trebuie puse în aplicare, iar potenţialul pieţei unice digitale trebuie exploatat, se arată pe https://www.europarl.europa.eu/.

În prezent, există 7 grupuri politice în cadrul Parlamentului European: Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Renew Europe Group, Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, Grupul Identitate şi Democraţie, Grupul Stângii din Parlamentul European - GUE/NGL. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.epp.eu

Afisari: 48

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir