logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Partidul Popular European: istoric şi prezentare generală

Image

În perioada 6-7 martie 2024 are loc, la Bucureşti, Congresul Partidului Popular European (PPE). La eveniment vor participa toţi şefii de state şi de guverne şi preşedinţii de partide din partea PPE, alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, şi toţi comisarii europeni care fac parte din familia politică a PPE.

Cele două sesiuni plenare ale Congresului, desfăşurate în zilele de 6 şi 7 martie, vor fi precedate, la 5 martie, de o şedinţă a Preşedinţiei PPE şi o şedinţă a Adunării Politice a PPE, la Crowne Plaza.

Programul Congresului PPE va cuprinde pregătirile şi strategia pentru alegerile pentru Parlamentul European. Reuniunea de la Bucureşti este găzduită de Partidul Naţional Liberal, în parteneriat cu Partidul Popular European.

Formaţiunile politice din România care sunt afiliate grupului PPE sunt PNL, PMP şi UDMR.

Delegaţia României în cadrul PPE cuprinde 14 membri, conduşi de europarlamentarul PNL, Rareş Bogdan, conform https://www.eppgroup.eu/.


***
Partidul Popular European (PPE), fondat în 1976 de către partide occidentale, de orientare creştin-democrată, dar şi anti-comuniste, îşi are rădăcinile în Grupul Creştin-Democrat, fondat la 23 iunie 1953 ca facţiune politică în Adunarea Comună a Comunităţii Europene pentru Cărbune şi Oţel. Odată cu organizarea primelor alegeri europarlamentare, în 1979, Grupul şi-a schimbat denumirea în Grupul Partidului Popular European, conform https://www.eppgroup.eu/.

Mai târziu, Grupul politic a integrat şi partide europene conservatoare sau alte formaţiuni politice de centru-dreapta din centrul şi estul Europei.

Grupul a devenit şi a rămas cel mai mare din Parlamentul European după alegerile europene din iulie 1999.

Între anii 1999 şi 2009, grupul şi-a schimbat denumirea în Grupul Partidului Popular European (Creştini democraţi) şi Europeni Democraţi, revenind la Grupul Partidului Popular European (Creştini democraţi) în iunie 2009.

Grupul PPE este şi cea mai influentă grupare europeană, actualii preşedinţi ai Consiliului European şi Comisiei Europene aparţinând PPE. Totodată, este şi cel mai mare partid în cadrul prezentei Comisii Europene.

Respectând structura clasică a partidelor politice naţionale, în cadrul PPE funcţionează o organizaţie de tineret, o organizaţie studenţească, dar şi o organizaţie de femei.

Actualul preşedinte al Grupului PPE în Parlamentul European este Manfred Weber. În istoria sa, PPE a avut cinci preşedinţi: belgianul Leo Tindemans (1976-1985), olandezul Piet Bukman (1985-1987), luxemburghezul Jacques Santer (1987-1990), belgianul Wilfried Martens (1990-2013), francezul Joseph Daul (2013-2019), polonezul Donald Tusk (2019-2022).

Din partea României, actualii membri ai PPE sunt: Traian Băsescu (PMP), Vasile Blaga (PNL), Rareş Bogdan (PNL), Daniel Buda (PNL), Cristian Buşoi (PNL), Gheorghe Falcă (PNL), Mircea Hava (PNL), Marian-Jean Marinescu (PNL), Dan Motreanu (PNL), Siegfred Mureşan (PNL), Vlad Nistor (PNL), Eugen Tomac (PMP), Lorant Vincze (UDMR), Iuliu Winkler (UDMR), scrie https://www.eppgroup.eu/.

Preşedinţia Grupului cuprinde 11 membri, dintre care un preşedinte şi 10 vicepreşedinţi. Grupul politic este format din 177 de deputaţi, mai indică sursa citată.

În privinţa valorilor promovate, PPE apără demnitatea umană, libertatea şi responsabilitatea, egalitatea şi justiţia, solidaritatea şi principiul subsidiarităţii. De asemenea, grupul politic recunoaşte valorile iudeo-creştine, fiind angajat în apărarea libertăţii religioase în întreaga lume. Democraţia reprezentativă, separarea puterilor în stat, drepturile omului, statul de drept, în faţa oricărei forme de totalitarism, o economie de piaţă socială bazată pe libertate, responsabilitate şi corectitudine etc sunt alte valori apărate de PPE, conform https://www.eppgroup.eu/.

PPE pledează pentru "o Europă unită în care fiecare individ îşi poate atinge întregul potenţial. O Europă mai echitabilă, mai competitivă şi democratică în care oamenii călătoresc, muncesc, fac afaceri, investesc, învaţă unii de la ceilalţi, cumpără, vând şi colaborează. O Europă încrezătoare care recunoaşte istoria şi moştenirea sa unică şi îşi apără modul de viaţă. O Europă puternică care este pregătită să lovească mai sus la nivel global."

Grupul PPE promovează în prezent politici de centru-dreapta şi susţine o agendă de reformă pentru viitorul Europei în vederea îmbunătăţirii competitivităţii acesteia, pentru asigurarea unui nivel mai înalt de creştere economică şi de ocupare a forţei de muncă, precum şi în vederea recâştigării încrederii cetăţenilor Europei. Piaţa unică este cel mai bun instrument pentru a atinge acest obiectiv. Normele în vigoare trebuie puse în aplicare, iar potenţialul pieţei unice digitale trebuie exploatat, se arată pe https://www.europarl.europa.eu/.

În prezent, există 7 grupuri politice în cadrul Parlamentului European: Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Renew Europe Group, Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, Grupul Identitate şi Democraţie, Grupul Stângii din Parlamentul European - GUE/NGL. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.epp.eu

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 06-02-2025 11:00

DOCUMENTAR: 5 ani de la moartea actorului Kirk Douglas (6 februarie)

Actorul Kirk Douglas s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice, plăcându-i în special să joace și să ''pună în scenă''. Și-a luat licența în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licență

Documentare 06-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Interpretul Bob Marley

Bob Marley s-a născut la 6 februarie 1945, în Nine Miles, Saint Ann, Jamaica, potrivit https://www.rollingstone.com/. Și-a început cariera muzicală în cadrul grupului Wailers, pe care artistul l-a format alături de Peter Tosh și Bunny Livingston în 1963. Bob Marley s-a căsători

Documentare 06-02-2025 09:30

Săptămâna Modei de la New York (6-11 februarie 2025)

Săptămâna Modei de la New York (New York Fashion Week - NYFW), eveniment de modelare a culturii, a tendințelor și a evoluției modei americane, se desfășoară în perioada 6-11 februarie 2025. Evenimentul are loc de două ori pe an, în lunile februarie și septembrie, conform https://nyfw.com/. Consi

Documentare 06-02-2025 09:30

6 februarie - Ziua tipografilor militari

La 6 februarie, începând din 2020, este marcată Ziua tipografilor militari, și, implicit, a Centrului Tehnic-Editorial al Armatei (CTEA), care este urmașul Imprimeriei Ministerului de Război, înființată în 1860, potrivit site-ului presamil.ro. Imprimeria Ministerului de Război era menți

Documentare 06-02-2025 09:00

6 februarie - Ziua internațională de toleranță zero față de mutilarea genitală feminină (ONU)

Ziua internațională de toleranță zero față de mutilarea genitală feminină este marcată, anual, la data de 6 februarie, și oferă o oportunitate de a evidenția progresul și de a crește gradul de conștientizare pentru a pune capăt acestei practici dăunătoare, se arată pe site-ul https://www.who.int/. În 201

Documentare 06-02-2025 09:00

6 februarie - Ziua mondială fără telefon mobil

În anul 2025, Ziua mondială fără telefon mobil, marcată la 6 februarie, a ajuns la ediția aniversară cu numărul 25. Rostul Zilei mondiale fără telefon mobil, inițiativă a scriitorului francez Phil Marso, a fost de a ne convinge să renunțăm, fie și pentru o zi, la utilizarea dispozitivelor mobile de comunicare. În 2025, însă, Phil Marso se ved

Documentare 06-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Atunci când spui ceva adevărat, adică ceva încercat, resimțit, oamenii nu te cred, oamenii nu vor să te creadă. Sau, câteodată, adevărul poate părea inexpresiv, gol, oarecare: lucrul adevărat n-a fost surprins, el orbește, nu e văzut, vom vedea mai târziu.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992) 

Documentare 06-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 februarie

Ortodoxe Sf. Ier. Vucol, episcopul Smirnei, și Fotie, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. cuv. ep. Vucol al Smirnei; Sf. m. Iulian Romano-catolice Ss. Paul Miki și îns., m.; Doroteea și Teofil, m. Sfântul Ierarh Vucol,

Documentare 06-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 februarie

Este a 37-a zi a anului 2025. Mai sunt 328 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 28 m și apune la 17 h 32 m. Luna apune la 02 h 22 m și răsare la 11 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 05-02-2025 09:00

PERSONALITATEA ZILEI: Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, împlinește 60 de ani

Supranumit 'Regele fotbalului românesc'' și ''Maradona din Carpați'', fostul mare fotbalist român Gheorghe Hagi s-a născut la 5 februarie 1965, în comuna Săcele, județul Constanța, potrivit 'Enciclopediei educației fizice și sportului din România' (Ed. Măiastra, București, 2015, Vol. VI). Descoperit d

Documentare 05-02-2025 09:00

TechChill, cel mai mare eveniment tehnologic baltic pentru start-up, la Riga (5-7 februarie)

TechChill, cel mai mare eveniment tehnologic din țările baltice, se desfășoară în perioada 5-7 februarie 2025, la Riga, adunând laolaltă investitori locali și internaționali, fondatori și jucători importanți din ecosistemul tehnologic, potrivit https://www.techchill.co/. Evenimentul dedicat te

Documentare 05-02-2025 08:30

DOCUMENTAR: 35 de ani de la reînființarea Muzeului Național al Țăranului Român (5 februarie)

Data de 5 februarie 1990 reprezintă ziua în care Muzeul Național al Țăranului Român a fost reînființat, la inițiativa ministrului Culturii de atunci, Andrei Pleșu, arată muzeultaranuluiroman.ro. Istoria Muzeului Național al Țăranului Român începe înainte de î

Documentare 05-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Din milă față de năpăstuit nu trebuie să cădem, aici pe pământ, în altă eroare. Scriptura a prevăzut acest pericol și ne povățuiește să nu apărăm pe cel slab contra celui drept.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005. 

Documentare 05-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 februarie

Ortodoxe Sf. Mc. Agata și Teodula Greco-catolice Sf. m. Agata Romano-catolice Sf. Agata, fc. m. Sfintele Mucenice Agata și Teodula sunt pomenite în calendarul creștin ortodox în ziua de 5 februarie. Sfânta Agata s-a năs

Documentare 05-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 februarie

Este a 36-a zi a anului 2025. Mai sunt 329 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 30 m și apune la 17 h 29 m. Luna apune la 01 h 03 m și răsare 10 h 41 m. Luna la Primul Pătrar 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)