Seria de evenimente ''Zilele Marin Sorescu la Naţional''
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/Marin.jpg)
În perioada 27-29 februarie 2024, Teatrul Naţional Craiova organizează o serie de evenimente reunite sub numele de "Zilele Marin Sorescu la Naţional", în colaborare cu trei teatre din România.
Prin această iniţiativă, Naţionalul craiovean celebrează creaţia marelui scriitor al cărui nume îl poartă, la împlinirea a 88 de ani de la naşterea acestuia.
Sursa foto: Teatrul Naţional Craiova/Facebook
La 27 februarie, la sala "Ion D Sîrbu", va avea loc reprezentaţia spectacolului "Iona" de Marin Sorescu, producţie a Teatrului Dramaturgilor Români, coordonare scenică Victor Ioan Frunză, cu Lari Giorgescu, Adrian Nour, Lucian Maxim. În ziua următoare, tot la sala "Ion D. Sîrbu", Teatrul Elvira Godeanu din Târgu Jiu prezintă spectacolul "Sus, La Lilieci", scenariu Ana Maria Nistor, regia Florin Liţă, cu o bogată distribuţie.
Sursa foto: Teatrul Naţional Craiova/Facebook
În ziua de 29 februarie, data naşterii scriitorului, spectatorii vor putea viziona, în premieră naţională, la sala "Amza Pellea", spectacolul "Viziunea vizuinii", un proiect în care sunt implicaţi Simona Măicănescu (actriţă), Victor Solomon (muzică), Alexandru Dabija (asistent regie), Doina Levintza (scenografie). Spectacolul este produs de Fundaţia "Marin Sorescu", al cărei preşedinte este Radu Sorescu, unul dintre nepoţii scriitorului.
Sursa foto: Teatrul Naţional Craiova/Facebook
În 2023, Teatrul Naţional din Craiova l-a omagiat pe scriitorul Marin Sorescu în zilele de 27 şi 28 februarie, prin prezentarea spectacolului "Paracliserul", în interpretarea şi direcţia de scenă a lui Claudiu Bleonţ şi a videoproiecţiei spectacolului "Iona", ce l-a avut protagonist pe actorul Ilie Gheorghe.
***
Marin Sorescu, poet, prozator şi dramaturg, s-a născut în comuna Bulzeşti, judeţul Dolj, la 29 februarie 1936.
Marin Sorescu, 26.05.1983.
Foto: (c) FLORIN ROSOGA/Arhiva istorică AGERPRES
A urmat cursurile liceului ''Fraţii Buzeşti'' din Craiova şi Şcoala Medie Militară ''Dimitrie Cantemir'' din Predeal, potrivit volumului "Dicţionarul scriitorilor români" (Editura Albatros, Bucureşti, 2002). În 1960 a devenit licenţiat al Facultăţii de Filologie a Universităţii ''Al.I. Cuza'' din Iaşi. În 1992, şi-a susţinut doctoratul în filologie la Universitatea din Bucureşti, cu teza ''Insolitul ca energie creatoare, cu exemple din literatura română''.
Marin Sorescu s-a afirmat ca poet încă din anii studenţiei, conducând cenaclul Casei de Cultură a Studenţilor, conform dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)" (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române, Bucureşti, 2003). După absolvirea facultăţii, în 1960, s-a stabilit în Bucureşti, devenind în acelaşi an redactor la revista ''Viaţa Studenţească'' (unde a şi debutat, în 1959, cu versuri), apoi la ''Luceafărul'' (1963-1966).
A fost redactor la revistele ''Viaţa studenţească'', ''Luceafărul'', ''Viaţa românească'', redactor-şef la Studioul Cinematografic ''Animafilm'' din Bucureşti (1966-1972), redactor-şef al revistei ''Ramuri'' din Craiova (1978-1990), iar în 1990 a fost numit director al Editurii ''Scrisul românesc'' din Craiova.
A fost ministru al Culturii în perioada 25 noiembrie 1993 - 5 mai 1995.
După debutul ca poet în reviste literare, în 1964 a avut loc şi debutul editorial, cu volumul de parodii ''Singur printre poeţi'', stilul său original impunându-se şi prin volumele de versuri publicate ulterior.
Teatrul deţine o pondere însemnată în opera lui Sorescu. Ca dramaturg, Marin Sorescu a continuat experienţa teatrului existenţialist şi a teatrului absurdului, oglindită excepţional de piesele sale: ''Iona'' (1968, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru dramaturgie şi, apoi, Premiul Academiei Române), ''Există nervi'' (1968), ''Paracliserul'' (1970), ''Matca'' (1973), ''Pluta meduzei'' (1974), ''Setea muntelui de sare'' (1974, culegere de piese, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru dramaturgie), ''Răceala'' (1976), ''A treia ţeapă'' (1980), ''Ieşirea prin cer'' (1984), ''Vărul Shakespeare'' (1988).
A semnat şi proză umoristică şi satirică, eseuri, cronici literare.
La 9 martie 1991, Marin Sorescu a fost ales membru corespondent, apoi, la 12 martie 1992, membru titular al Academiei Române. A fost, de asemenea, membru al Academiei Mallarmé din Paris.
A murit la 8 decembrie 1996, la Bucureşti.
***
Teatrul Naţional ''Marin Sorescu'' din Craiova a fost înfiinţat în 1850. În primele decenii de existenţă, aici s-au pus în scenă preponderent spectacole muzicale şi vodeviluri, precum ''Muza de la Burdujeni'', ''Carantina'', ''Nuntă ţigănească'', ''Rudele nevestei mele''. În 1854, destinele instituţiei îi sunt încredinţate lui Theodor Teodorini, artist cu studii dramatice făcute în Franţa şi Italia, care dincolo de realizarea unor spectacole de bună factură, creează o adevărată şcoală a teatrului românesc cu actori precum Aristizza Romanescu, Constantin Serghie, Romald Bulfinski, Remus Comăneanu etc.
După 1900, accentul a fost pus pe spectacolele dramatice, în principal pe clasicii dramaturgiei universale, cu precădere Shakespeare şi Moliere.
Teatrul Naţional din Craiova a devenit un reper în viaţa culturală românească la jumătatea anilor '50, când aici au fost angajaţi mulţi dintre actorii ''generaţiei de aur'': Gheorghe Cozorici, Amza Pellea, Silvia Popovici, Constantin Rauţki, Victor Rebengiuc, Dumitru Rucăreanu, Sanda Toma, împreună cu profesorul lor, regizorul Vlad Mugur.
Începând cu anul 1989, Naţionalul din Craiova cunoaşte un neîntrerupt şir de succese, prin colaborarea cu regizorul Silviu Purcărete.
În anul 1999, Teatrul Naţional din Craiova a fost primul din Europa de Est care a devenit membru al Convenţiei Teatrale Europene.
Din iunie 2005, instituţia a primit numele lui Marin Sorescu.
Actuala clădire a teatrului craiovean, un adevărat simbol arhitectural al oraşului, creaţie a arhitectului Alexandru Iotzu, a fost inaugurată în 1973. În acelaşi an, muzeograful Constantin Gheorghiu a fondat Muzeul Teatrului Naţional, aflat în incinta clădirii. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: Teatrul Naţional Craiova/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cristian Diaconescu, numit în funcția de consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională (fișă biografică)
La 14 februarie 2025, Cristian Diaconescu a fost numit consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională, conform unui decret semnat în aceeași zi de către președintele interimar al Rom&acir
Săptămâna europeană 10-14 februarie 2025
Sesiunea plenară a Parlamentului European (PE); UE lansează inițiativa InvestAI pentru a mobiliza investiții în valoare de 200 de miliarde de euro în Inteligența Artificială; Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pentru 2025; UE va continua să sprijine #Ucraina dacă Kievul refuză un acord de pace Trump - Putin, asigură șefa diplomației europene K
Retrospectiva evenimentelor interne 10-14 februarie 2025
Demisia președintelui Klaus Iohannis și înlocuirea sa, interimar, cu președintele Senatului, Ilie Bolojan, promulgarea legilor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, preluarea de către Cătălin Predoiu a funcției de președinte interimar al PNL, transmiterea de către Ilie Bolojan a primului mesaj în calitate de președinte interima
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*Opera Națională București (ONB) celebrează Ziua îndrăgostiților prin prezentarea, de miercuri, 12 februarie, până duminică, 16 februarie, a unora dintre cele mai faimoase povești de iubire din repertoriul liric universal, potrivit unui comunicat al ONB. Conform ONB, iubitorii baletului și ai artei lirice vor putea urmări spectacol
Cutremure cu magnitudinea peste 4 produse în România (cronologie 2023-2025)
Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs, joi, 13 februarie 2025, la ora 22:44, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, la adâncimea de 119,4 kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 55 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 60 km nord-vest de Buzău, 61 km est de Brașov, 63 km vest de Focșani și 77 km nord de Ploiești. Seismologii au revizuit magnitudi
DOCUMENTAR: 20 de ani de la înregistrarea mărcii, logoului și domeniului platformei YouTube (14 februarie)
La 14 februarie 2005, trei tineri americani, Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim, foști angajați ai unei companii americane de plăți online, au înregistrat marca, logoul și domeniul YouTube, cu scopul de a crea o aplicație video de întâlniri, potrivit https://www.adido-digital.co.uk și
14 februarie - Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiților
În fiecare an, la 14 februarie, este sărbătorită Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiților, o zi dedicată dragostei și afecțiunii, fie că este vorba de dragoste romantică, prietenie sau legături familiale. Reprezintă un moment, în plus, ca oamenii să-și arate aprecierea față de persoanele speciale din viața lor și de a crea amintiri de neuitat.
CITATUL ZILEI
'Orice iubire e datoare să se apropie cu reverență de sufletul spre care se îndreaptă.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 14 februarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Auxentie, Maron și Avraam Greco-catolice Sf. cuv. Auxențiu; Sf. Ciril și Metodiu - Patronii Europei Romano-catolice SS. Ciril, călug., și Metodiu, ep., patroni ai Europei; Valentin, pr. m. Sfântul Cuvios Auxentie este po
Conferința anuală de securitate de la Munchen (14-16 februarie)
Cea de-a 61-a Conferință de securitate de la Munchen (MSC 2025) va avea loc în perioada 14-16 februarie 2025, la Hotel Bayerischer Hof din Munchen. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, vicepreședintele american, JD Vance, și secretarul de stat american, Marco Rubio, sunt printre numele cele mai rezonante de pe lista partic
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 februarie
Este a 45-a zi a anului 2025. Au mai rămas 320 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 17 m și apune la 17 h 43 m. Luna apune la 08 h 11 m și apune la 19 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)
PERSONALITATEA ZILEI: Arbitrul italian de fotbal Pierluigi Collina
Legendarul arbitru de centru în fotbal Pierluigi Collina s-a născut la 13 februarie 1960, la Bologna, Italia, arată olympedia.org. A devenit licențiat în economie în 1984, la universitatea din orașul natal.
A 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin
Ediția cu numărul 75 a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și sub denumirea de Berlinala, se desfășoară între zilele de 13 și 23 februarie 2025, potrivit berlinale.de. În deschidere, va rula pelicula germană 'Das Licht' (Lumina), regizată de Tom Tykwer, rolurile princip
DOCUMENTAR: Regizorul Alexandru Dabija împlinește 70 de ani (13 februarie)
Alexandru Dabija, unul dintre cei mai importanți regizori de teatru din România, s-a născut la 13 februarie 1955, la Piatra-Neamț, potrivit imdb.com. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică 'IL Caragiale' din București, secția Regie de teatru. A debutat în 1976 la Teat
Festivalul mondial de la Cannes privind inteligența artificială (13-15 februarie)
La 13 februarie 2025, Palatul Festivalurilor de la Cannes devine, timp de trei zile, capitala mondială a inteligenței artificiale, într-un eveniment reper dedicat acestei ramuri a tehnologiei, reunind actori și factori decizionali implicați într-o succesiune de prezentări și dezbateri dedicate acestui domeniu captivant al dezvoltării societății umane.