DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/8111530.jpg)
*Opera Națională București (ONB) celebrează Ziua îndrăgostiților prin prezentarea, de miercuri, 12 februarie, până duminică, 16 februarie, a unora dintre cele mai faimoase povești de iubire din repertoriul liric universal, potrivit unui comunicat al ONB.
Conform ONB, iubitorii baletului și ai artei lirice vor putea urmări spectacolele: 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev (12 februarie, ora 18:30), 'Trubadurul' de Giuseppe Verdi (13 februarie, ora 18:30) și 'Bărbierul din Sevilla' de Gioachino Rossini (15-16 februarie, ora 18:30).
Sursa foto: operanb.ro
În plus, vineri, 14 februarie, Opera Națională București va prezenta, de la ora 18:30, un concert de Ziua îndrăgostiților, în care se vor interpreta câteva dintre duetele lirice celebre ale umanității cântând iubirea, precizează sursa citată.
Agenția Națională de Presă AGERPRES se numără printre partenerii media ai evenimentelor.
*Primăria Municipiului București, prin Biblioteca Metropolitană București (BMB), aniversează Ziua națională a lecturii (15 februarie), printr-o serie de activități cultural-educative, desfășurate de filiale în zilele de 13, 14 și 15 februarie.
Sursa foto: pmb.ro
În data de 14 februarie, de la ora 18:00, sediul central 'Mihail Sadoveanu' găzduiește un spectacol-lectură, susținut de studenții anului II ai Facultății de Arte - Universitatea Hyperion. Protagoniștii vor lectura fragmente din piesele de teatru ale binecunoscutului dramaturg și scriitor român Ion Băieșu. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
De asemenea, Ziua națională a lecturii este celebrată și în filialele BMB, prin diverse activități, conform următorului program:
- Filiala 'Nicolae Bălcescu'- 13 februarie, ora 15:00 - atelier de lectură, la care participă elevii de la Școala Șerban Vodă, și expoziție de carte dedicată personalităților Titu Maiorescu și Spiru Haret;
- Filiala 'Nichita Stănescu' - 13 februarie, ora 13:00 - atelier de lectură, la care participă elevii de la Școala Teddy Bear;
- Filiala 'Nicolae Labiș'- 13, 14 februarie, ora 10:00 - atelier de lectură, la care participă copiii de la Grădinița nr. 272;
- Filiala 'Mihai Eminescu' - 13 februarie, ora 13:00 - atelier de lectură și expoziție de carte;
- Filiala 'Vasile Alecsandri' - 14 februarie, ora 11:30 - atelier de lectură;
- Filiala 'Marin Preda' - 14 februarie, ora 14:00 - club de lectură, la care participă elevii de la Liceul Bilingv 'Olga Gudynn';
- Filiala 'Dimitrie Bolintineanu' - 14 februarie, ora 10:00 - club de lectură, intitulat 'Cartea, prietena mea';
- Filiala 'Liviu Rebreanu' - 14 februarie, ora 12:00 - atelier de lectură, la care participă adolescenții din comunitatea filialei;
- Filiala 'Bogdan Petriceicu Hașdeu' - 15 februarie, ora 11:00 - atelier de lectură;
- Filiala 'Petre Ispirescu' - 14 februarie, ora 12:30 - atelier de lectură, intitulat 'Lectura te face om'';
- Filiala 'Lucian Blaga' - 14 februarie, ora 12:00 - atelier de lectură cu tema 'De ce citim?', la care participă elevii clasei a XI -a de la Colegiul Național 'Mihai Viteazul'.
* 'Rigoletto', una dintre cele mai interpretate opere din lume, va putea fi văzută sâmbătă, 15 februarie 2025, la ora 18:30, în Sala Operei pe scena Operei Brașov. 'Rigoletto', bufonul cu destin tragic, din capodopera care poartă același titlu, compusă de Giuseppe Verdi, împreună cu alte două opere ale compozitorului, 'La Traviata' și 'Aida', sunt printre cele mai interpretate lucrări la nivel mondial. Conform statisticilor, fiecare spectacol amintit se joacă, în medie, de 300 - 400 ori anual, se arată într-un comunicat al Operei Brașov.
Sursa foto: fest.ro
Premiera mondială a 'Rigoletto' a avut loc la 11 martie 1851, la Teatrul 'La Fenice' din Veneția, bucurându-se de un succes extraordinar. Opera lui Verdi se bazează pe o piesă a lui Victor Hugo, iar compozitorul spera inițial să folosească chiar numele piesei, 'Le roi s'amuse' (Regele se amuză). Când titlul a fost respins, el a sugerat 'La Maledizione' (Blestemul), înainte de a decide, în cele din urmă, să numească opera după cvasi-protagonistul ei. 'La maledizione' se referă la blestemul adresat ducelui de Mantova și lui Rigoletto de către un curtean a cărui fiică a fost sedusă de duce, cu încurajarea lui Rigoletto. Blestemul se împlinește când Gilda, unica fiică a lui Rigoletto, se îndrăgostește de duce și își sacrifică viața pentru a o salva pe a acestuia de asasinii angajați de tatăl ei.
Numele bufonului ducelui și, totodată, al personajului din titlu, Rigoletto, este adaptat din cuvântul francez 'rigoler', care înseamnă 'a râde'. În piesa originală a lui Victor Hugo, bufonul se numea Triboulet, numele adevărat al bufonului regelui Francois I. Însă apelativul trebuia schimbat pentru a obține aprobarea cenzorilor, de aceea libretul a trebuit să fie supus unor revizuiri substanțiale.
Conducerea muzicală a spectacolului va fi asigurată de maestrul Traian Ichim. Regia artistică îi aparține lui Matteo Mazzoni (Italia). Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Asistent regie: Silvia Papadopoulos. Asistent mișcare scenică: Diana Drăgan. Bodypainting: Giusy Campolungo, Lucia Postacchini. Regie scenă: Alina Nistor, Silvia Papadopoulos, se mai arată în comunicat.
*Regizorul Botond Nagy montează, în premieră, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București (TNB), la 16 februarie 2025, piesa 'Proorocul Ilie', o povestire despre apocalipsă de Tadeusz Slobodzianek. Este cea de-a doua montare pe care o realizează Botond Nagy la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, după 'Cuvântul progres rostit de mama suna teribil de fals' de Matei Vișniec, conform unui comunicat al TNB.
Sursa foto: tnb.ro
Lucrările lui Tadeusz Slobodzianek (regizor, dramaturg, director de teatru) sunt printre cele mai originale din dramaturgia poloneză contemporană și au fost răsplătite cu prestigioase distincții literare poloneze. Între cele mai cunoscute creații ale sale se numără tripticul de scenă constând din dramele: 'Țarul Nicolae' (1985), 'Profetul Ilya' (1992) și 'Moartea unui profet' (2011).
'Proorocul Ilie' se bazează pe informațiile publicate de Wlodzimierz Pawluczuk, sociolog și cercetător în domeniul religiei, care a descris fenomenul profetului Ilya, în studiul său din 1974, centrat pe figura lui Eliasz Klimowicz, un bărbat excentric, care a trăit în regiunea poloneză de nord-est Bialystok, în anii '30 - '40, se mai arată în comunicat.
Pentru Botond Nagy, 'Proorocul Ilie' este 'un text provocator și obraznic', 'o povestire de necrezut în XIV scene' (subtitlul dat de autor), cu 14 personaje, o poveste dură, pe care regizorul o îmbracă într-o imagine axată pe lumină. 'Totul este foarte comic și în același timp foarte dureros'. Botond Nagy invită cu această nouă montare la o meditație profundă și sinceră despre credință și religie.
Din distribuție fac parte actorii: Richard Bovnoczki, Aylin Cadîr, Florentina Țilea, Silviu Mircescu, Emilian Mârnea, Răzvan Oprea, Ofelia Popii, Florin Călbăjos, Lari Giorgescu, Vitalie Bichir, Mihai Calotă, Leonard Chionac, Oana Laura Gabriela, Teo Dincă.
Scenografia este semnată Irina Moscu, muzica originală și sound design - Claudiu Urse, lighting design și video design - Cristian Niculescu.
Primele reprezentații vor avea loc în zilele de 14, 15, 16 februarie (premiera oficială) și 20 martie, de la ora 19:00 și pe 22 martie de la ora 12:00. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
* Explicaţie foto din deschidere: Primăria Municipiului București, prin Biblioteca Metropolitană București (BMB), aniversează Ziua națională a lecturii (15 februarie), printr-o serie de activități cultural-educative, desfășurate de filiale în zilele de 13, 14 și 15 februarie.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cristian Diaconescu, numit în funcția de consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională (fișă biografică)
La 14 februarie 2025, Cristian Diaconescu a fost numit consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională, conform unui decret semnat în aceeași zi de către președintele interimar al Rom&acir
Săptămâna europeană 10-14 februarie 2025
Sesiunea plenară a Parlamentului European (PE); UE lansează inițiativa InvestAI pentru a mobiliza investiții în valoare de 200 de miliarde de euro în Inteligența Artificială; Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pentru 2025; UE va continua să sprijine #Ucraina dacă Kievul refuză un acord de pace Trump - Putin, asigură șefa diplomației europene K
Retrospectiva evenimentelor interne 10-14 februarie 2025
Demisia președintelui Klaus Iohannis și înlocuirea sa, interimar, cu președintele Senatului, Ilie Bolojan, promulgarea legilor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, preluarea de către Cătălin Predoiu a funcției de președinte interimar al PNL, transmiterea de către Ilie Bolojan a primului mesaj în calitate de președinte interima
Cutremure cu magnitudinea peste 4 produse în România (cronologie 2023-2025)
Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs, joi, 13 februarie 2025, la ora 22:44, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, la adâncimea de 119,4 kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 55 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 60 km nord-vest de Buzău, 61 km est de Brașov, 63 km vest de Focșani și 77 km nord de Ploiești. Seismologii au revizuit magnitudi
DOCUMENTAR: 20 de ani de la înregistrarea mărcii, logoului și domeniului platformei YouTube (14 februarie)
La 14 februarie 2005, trei tineri americani, Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim, foști angajați ai unei companii americane de plăți online, au înregistrat marca, logoul și domeniul YouTube, cu scopul de a crea o aplicație video de întâlniri, potrivit https://www.adido-digital.co.uk și
14 februarie - Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiților
În fiecare an, la 14 februarie, este sărbătorită Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiților, o zi dedicată dragostei și afecțiunii, fie că este vorba de dragoste romantică, prietenie sau legături familiale. Reprezintă un moment, în plus, ca oamenii să-și arate aprecierea față de persoanele speciale din viața lor și de a crea amintiri de neuitat.
CITATUL ZILEI
'Orice iubire e datoare să se apropie cu reverență de sufletul spre care se îndreaptă.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 14 februarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Auxentie, Maron și Avraam Greco-catolice Sf. cuv. Auxențiu; Sf. Ciril și Metodiu - Patronii Europei Romano-catolice SS. Ciril, călug., și Metodiu, ep., patroni ai Europei; Valentin, pr. m. Sfântul Cuvios Auxentie este po
Conferința anuală de securitate de la Munchen (14-16 februarie)
Cea de-a 61-a Conferință de securitate de la Munchen (MSC 2025) va avea loc în perioada 14-16 februarie 2025, la Hotel Bayerischer Hof din Munchen. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, vicepreședintele american, JD Vance, și secretarul de stat american, Marco Rubio, sunt printre numele cele mai rezonante de pe lista partic
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 februarie
Este a 45-a zi a anului 2025. Au mai rămas 320 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 17 m și apune la 17 h 43 m. Luna apune la 08 h 11 m și apune la 19 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)
PERSONALITATEA ZILEI: Arbitrul italian de fotbal Pierluigi Collina
Legendarul arbitru de centru în fotbal Pierluigi Collina s-a născut la 13 februarie 1960, la Bologna, Italia, arată olympedia.org. A devenit licențiat în economie în 1984, la universitatea din orașul natal.
A 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin
Ediția cu numărul 75 a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și sub denumirea de Berlinala, se desfășoară între zilele de 13 și 23 februarie 2025, potrivit berlinale.de. În deschidere, va rula pelicula germană 'Das Licht' (Lumina), regizată de Tom Tykwer, rolurile princip
DOCUMENTAR: Regizorul Alexandru Dabija împlinește 70 de ani (13 februarie)
Alexandru Dabija, unul dintre cei mai importanți regizori de teatru din România, s-a născut la 13 februarie 1955, la Piatra-Neamț, potrivit imdb.com. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică 'IL Caragiale' din București, secția Regie de teatru. A debutat în 1976 la Teat
Festivalul mondial de la Cannes privind inteligența artificială (13-15 februarie)
La 13 februarie 2025, Palatul Festivalurilor de la Cannes devine, timp de trei zile, capitala mondială a inteligenței artificiale, într-un eveniment reper dedicat acestei ramuri a tehnologiei, reunind actori și factori decizionali implicați într-o succesiune de prezentări și dezbateri dedicate acestui domeniu captivant al dezvoltării societății umane.