DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Opera Națională București (ONB) celebrează Ziua îndrăgostiților prin prezentarea, de miercuri, 12 februarie, până duminică, 16 februarie, a unora dintre cele mai faimoase povești de iubire din repertoriul liric universal, potrivit unui comunicat al ONB.
Conform ONB, iubitorii baletului și ai artei lirice vor putea urmări spectacolele: 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev (12 februarie, ora 18:30), 'Trubadurul' de Giuseppe Verdi (13 februarie, ora 18:30) și 'Bărbierul din Sevilla' de Gioachino Rossini (15-16 februarie, ora 18:30).
Sursa foto: operanb.ro
În plus, vineri, 14 februarie, Opera Națională București va prezenta, de la ora 18:30, un concert de Ziua îndrăgostiților, în care se vor interpreta câteva dintre duetele lirice celebre ale umanității cântând iubirea, precizează sursa citată.
Agenția Națională de Presă AGERPRES se numără printre partenerii media ai evenimentelor.
*Primăria Municipiului București, prin Biblioteca Metropolitană București (BMB), aniversează Ziua națională a lecturii (15 februarie), printr-o serie de activități cultural-educative, desfășurate de filiale în zilele de 13, 14 și 15 februarie.
Sursa foto: pmb.ro
În data de 14 februarie, de la ora 18:00, sediul central 'Mihail Sadoveanu' găzduiește un spectacol-lectură, susținut de studenții anului II ai Facultății de Arte - Universitatea Hyperion. Protagoniștii vor lectura fragmente din piesele de teatru ale binecunoscutului dramaturg și scriitor român Ion Băieșu. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
De asemenea, Ziua națională a lecturii este celebrată și în filialele BMB, prin diverse activități, conform următorului program:
- Filiala 'Nicolae Bălcescu'- 13 februarie, ora 15:00 - atelier de lectură, la care participă elevii de la Școala Șerban Vodă, și expoziție de carte dedicată personalităților Titu Maiorescu și Spiru Haret;
- Filiala 'Nichita Stănescu' - 13 februarie, ora 13:00 - atelier de lectură, la care participă elevii de la Școala Teddy Bear;
- Filiala 'Nicolae Labiș'- 13, 14 februarie, ora 10:00 - atelier de lectură, la care participă copiii de la Grădinița nr. 272;
- Filiala 'Mihai Eminescu' - 13 februarie, ora 13:00 - atelier de lectură și expoziție de carte;
- Filiala 'Vasile Alecsandri' - 14 februarie, ora 11:30 - atelier de lectură;
- Filiala 'Marin Preda' - 14 februarie, ora 14:00 - club de lectură, la care participă elevii de la Liceul Bilingv 'Olga Gudynn';
- Filiala 'Dimitrie Bolintineanu' - 14 februarie, ora 10:00 - club de lectură, intitulat 'Cartea, prietena mea';
- Filiala 'Liviu Rebreanu' - 14 februarie, ora 12:00 - atelier de lectură, la care participă adolescenții din comunitatea filialei;
- Filiala 'Bogdan Petriceicu Hașdeu' - 15 februarie, ora 11:00 - atelier de lectură;
- Filiala 'Petre Ispirescu' - 14 februarie, ora 12:30 - atelier de lectură, intitulat 'Lectura te face om'';
- Filiala 'Lucian Blaga' - 14 februarie, ora 12:00 - atelier de lectură cu tema 'De ce citim?', la care participă elevii clasei a XI -a de la Colegiul Național 'Mihai Viteazul'.
* 'Rigoletto', una dintre cele mai interpretate opere din lume, va putea fi văzută sâmbătă, 15 februarie 2025, la ora 18:30, în Sala Operei pe scena Operei Brașov. 'Rigoletto', bufonul cu destin tragic, din capodopera care poartă același titlu, compusă de Giuseppe Verdi, împreună cu alte două opere ale compozitorului, 'La Traviata' și 'Aida', sunt printre cele mai interpretate lucrări la nivel mondial. Conform statisticilor, fiecare spectacol amintit se joacă, în medie, de 300 - 400 ori anual, se arată într-un comunicat al Operei Brașov.
Sursa foto: fest.ro
Premiera mondială a 'Rigoletto' a avut loc la 11 martie 1851, la Teatrul 'La Fenice' din Veneția, bucurându-se de un succes extraordinar. Opera lui Verdi se bazează pe o piesă a lui Victor Hugo, iar compozitorul spera inițial să folosească chiar numele piesei, 'Le roi s'amuse' (Regele se amuză). Când titlul a fost respins, el a sugerat 'La Maledizione' (Blestemul), înainte de a decide, în cele din urmă, să numească opera după cvasi-protagonistul ei. 'La maledizione' se referă la blestemul adresat ducelui de Mantova și lui Rigoletto de către un curtean a cărui fiică a fost sedusă de duce, cu încurajarea lui Rigoletto. Blestemul se împlinește când Gilda, unica fiică a lui Rigoletto, se îndrăgostește de duce și își sacrifică viața pentru a o salva pe a acestuia de asasinii angajați de tatăl ei.
Numele bufonului ducelui și, totodată, al personajului din titlu, Rigoletto, este adaptat din cuvântul francez 'rigoler', care înseamnă 'a râde'. În piesa originală a lui Victor Hugo, bufonul se numea Triboulet, numele adevărat al bufonului regelui Francois I. Însă apelativul trebuia schimbat pentru a obține aprobarea cenzorilor, de aceea libretul a trebuit să fie supus unor revizuiri substanțiale.
Conducerea muzicală a spectacolului va fi asigurată de maestrul Traian Ichim. Regia artistică îi aparține lui Matteo Mazzoni (Italia). Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Asistent regie: Silvia Papadopoulos. Asistent mișcare scenică: Diana Drăgan. Bodypainting: Giusy Campolungo, Lucia Postacchini. Regie scenă: Alina Nistor, Silvia Papadopoulos, se mai arată în comunicat.
*Regizorul Botond Nagy montează, în premieră, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București (TNB), la 16 februarie 2025, piesa 'Proorocul Ilie', o povestire despre apocalipsă de Tadeusz Slobodzianek. Este cea de-a doua montare pe care o realizează Botond Nagy la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, după 'Cuvântul progres rostit de mama suna teribil de fals' de Matei Vișniec, conform unui comunicat al TNB.
Sursa foto: tnb.ro
Lucrările lui Tadeusz Slobodzianek (regizor, dramaturg, director de teatru) sunt printre cele mai originale din dramaturgia poloneză contemporană și au fost răsplătite cu prestigioase distincții literare poloneze. Între cele mai cunoscute creații ale sale se numără tripticul de scenă constând din dramele: 'Țarul Nicolae' (1985), 'Profetul Ilya' (1992) și 'Moartea unui profet' (2011).
'Proorocul Ilie' se bazează pe informațiile publicate de Wlodzimierz Pawluczuk, sociolog și cercetător în domeniul religiei, care a descris fenomenul profetului Ilya, în studiul său din 1974, centrat pe figura lui Eliasz Klimowicz, un bărbat excentric, care a trăit în regiunea poloneză de nord-est Bialystok, în anii '30 - '40, se mai arată în comunicat.
Pentru Botond Nagy, 'Proorocul Ilie' este 'un text provocator și obraznic', 'o povestire de necrezut în XIV scene' (subtitlul dat de autor), cu 14 personaje, o poveste dură, pe care regizorul o îmbracă într-o imagine axată pe lumină. 'Totul este foarte comic și în același timp foarte dureros'. Botond Nagy invită cu această nouă montare la o meditație profundă și sinceră despre credință și religie.
Din distribuție fac parte actorii: Richard Bovnoczki, Aylin Cadîr, Florentina Țilea, Silviu Mircescu, Emilian Mârnea, Răzvan Oprea, Ofelia Popii, Florin Călbăjos, Lari Giorgescu, Vitalie Bichir, Mihai Calotă, Leonard Chionac, Oana Laura Gabriela, Teo Dincă.
Scenografia este semnată Irina Moscu, muzica originală și sound design - Claudiu Urse, lighting design și video design - Cristian Niculescu.
Primele reprezentații vor avea loc în zilele de 14, 15, 16 februarie (premiera oficială) și 20 martie, de la ora 19:00 și pe 22 martie de la ora 12:00. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
* Explicaţie foto din deschidere: Primăria Municipiului București, prin Biblioteca Metropolitană București (BMB), aniversează Ziua națională a lecturii (15 februarie), printr-o serie de activități cultural-educative, desfășurate de filiale în zilele de 13, 14 și 15 februarie.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr
CITATUL ZILEI
''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie
Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace
Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N
FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)
La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare
Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)
În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o
1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor
Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi
Barometrul statistic al lunii martie 2025
Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform
CITATUL ZILEI
''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită