logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Imagine din galeria Agerpres

*Opera Națională București (ONB) celebrează Ziua îndrăgostiților prin prezentarea, de miercuri, 12 februarie, până duminică, 16 februarie, a unora dintre cele mai faimoase povești de iubire din repertoriul liric universal, potrivit unui comunicat al ONB.

Conform ONB, iubitorii baletului și ai artei lirice vor putea urmări spectacolele: 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev (12 februarie, ora 18:30), 'Trubadurul' de Giuseppe Verdi (13 februarie, ora 18:30) și 'Bărbierul din Sevilla' de Gioachino Rossini (15-16 februarie, ora 18:30).

Sursa foto: operanb.ro 


În plus, vineri, 14 februarie, Opera Națională București va prezenta, de la ora 18:30, un concert de Ziua îndrăgostiților, în care se vor interpreta câteva dintre duetele lirice celebre ale umanității cântând iubirea, precizează sursa citată.

Agenția Națională de Presă AGERPRES se numără printre partenerii media ai evenimentelor.

*Primăria Municipiului București, prin Biblioteca Metropolitană București (BMB), aniversează Ziua națională a lecturii (15 februarie), printr-o serie de activități cultural-educative, desfășurate de filiale în zilele de 13, 14 și 15 februarie.


Sursa foto: pmb.ro


În data de 14 februarie, de la ora 18:00, sediul central 'Mihail Sadoveanu' găzduiește un spectacol-lectură, susținut de studenții anului II ai Facultății de Arte - Universitatea Hyperion. Protagoniștii vor lectura fragmente din piesele de teatru ale binecunoscutului dramaturg și scriitor român Ion Băieșu. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

De asemenea, Ziua națională a lecturii este celebrată și în filialele BMB, prin diverse activități, conform următorului program:
- Filiala 'Nicolae Bălcescu'- 13 februarie, ora 15:00 - atelier de lectură, la care participă elevii de la Școala Șerban Vodă, și expoziție de carte dedicată personalităților Titu Maiorescu și Spiru Haret;
- Filiala 'Nichita Stănescu' - 13 februarie, ora 13:00 - atelier de lectură, la care participă elevii de la Școala Teddy Bear;
- Filiala 'Nicolae Labiș'- 13, 14 februarie, ora 10:00 - atelier de lectură, la care participă copiii de la Grădinița nr. 272;
- Filiala 'Mihai Eminescu' - 13 februarie, ora 13:00 - atelier de lectură și expoziție de carte;
- Filiala 'Vasile Alecsandri' - 14 februarie, ora 11:30 - atelier de lectură;
- Filiala 'Marin Preda' - 14 februarie, ora 14:00 - club de lectură, la care participă elevii de la Liceul Bilingv 'Olga Gudynn';
- Filiala 'Dimitrie Bolintineanu' - 14 februarie, ora 10:00 - club de lectură, intitulat 'Cartea, prietena mea';
- Filiala 'Liviu Rebreanu' - 14 februarie, ora 12:00 - atelier de lectură, la care participă adolescenții din comunitatea filialei;
- Filiala 'Bogdan Petriceicu Hașdeu' - 15 februarie, ora 11:00 - atelier de lectură;
- Filiala 'Petre Ispirescu' - 14 februarie, ora 12:30 - atelier de lectură, intitulat 'Lectura te face om'';
- Filiala 'Lucian Blaga' - 14 februarie, ora 12:00 - atelier de lectură cu tema 'De ce citim?', la care participă elevii clasei a XI -a de la Colegiul Național 'Mihai Viteazul'.

* 'Rigoletto', una dintre cele mai interpretate opere din lume, va putea fi văzută sâmbătă, 15 februarie 2025, la ora 18:30, în Sala Operei pe scena Operei Brașov. 'Rigoletto', bufonul cu destin tragic, din capodopera care poartă același titlu, compusă de Giuseppe Verdi, împreună cu alte două opere ale compozitorului, 'La Traviata' și 'Aida', sunt printre cele mai interpretate lucrări la nivel mondial. Conform statisticilor, fiecare spectacol amintit se joacă, în medie, de 300 - 400 ori anual, se arată într-un comunicat al Operei Brașov.


Sursa foto: fest.ro 


Premiera mondială a 'Rigoletto' a avut loc la 11 martie 1851, la Teatrul 'La Fenice' din Veneția, bucurându-se de un succes extraordinar. Opera lui Verdi se bazează pe o piesă a lui Victor Hugo, iar compozitorul spera inițial să folosească chiar numele piesei, 'Le roi s'amuse' (Regele se amuză). Când titlul a fost respins, el a sugerat 'La Maledizione' (Blestemul), înainte de a decide, în cele din urmă, să numească opera după cvasi-protagonistul ei. 'La maledizione' se referă la blestemul adresat ducelui de Mantova și lui Rigoletto de către un curtean a cărui fiică a fost sedusă de duce, cu încurajarea lui Rigoletto. Blestemul se împlinește când Gilda, unica fiică a lui Rigoletto, se îndrăgostește de duce și își sacrifică viața pentru a o salva pe a acestuia de asasinii angajați de tatăl ei.

Numele bufonului ducelui și, totodată, al personajului din titlu, Rigoletto, este adaptat din cuvântul francez 'rigoler', care înseamnă 'a râde'. În piesa originală a lui Victor Hugo, bufonul se numea Triboulet, numele adevărat al bufonului regelui Francois I. Însă apelativul trebuia schimbat pentru a obține aprobarea cenzorilor, de aceea libretul a trebuit să fie supus unor revizuiri substanțiale.

Conducerea muzicală a spectacolului va fi asigurată de maestrul Traian Ichim. Regia artistică îi aparține lui Matteo Mazzoni (Italia). Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Asistent regie: Silvia Papadopoulos. Asistent mișcare scenică: Diana Drăgan. Bodypainting: Giusy Campolungo, Lucia Postacchini. Regie scenă: Alina Nistor, Silvia Papadopoulos, se mai arată în comunicat.

*Regizorul Botond Nagy montează, în premieră, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București (TNB), la 16 februarie 2025, piesa 'Proorocul Ilie', o povestire despre apocalipsă de Tadeusz Slobodzianek. Este cea de-a doua montare pe care o realizează Botond Nagy la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, după 'Cuvântul progres rostit de mama suna teribil de fals' de Matei Vișniec, conform unui comunicat al TNB.


Sursa foto: tnb.ro 


Lucrările lui Tadeusz Slobodzianek (regizor, dramaturg, director de teatru) sunt printre cele mai originale din dramaturgia poloneză contemporană și au fost răsplătite cu prestigioase distincții literare poloneze. Între cele mai cunoscute creații ale sale se numără tripticul de scenă constând din dramele: 'Țarul Nicolae' (1985), 'Profetul Ilya' (1992) și 'Moartea unui profet' (2011).

'Proorocul Ilie' se bazează pe informațiile publicate de Wlodzimierz Pawluczuk, sociolog și cercetător în domeniul religiei, care a descris fenomenul profetului Ilya, în studiul său din 1974, centrat pe figura lui Eliasz Klimowicz, un bărbat excentric, care a trăit în regiunea poloneză de nord-est Bialystok, în anii '30 - '40, se mai arată în comunicat.

Pentru Botond Nagy, 'Proorocul Ilie' este 'un text provocator și obraznic', 'o povestire de necrezut în XIV scene' (subtitlul dat de autor), cu 14 personaje, o poveste dură, pe care regizorul o îmbracă într-o imagine axată pe lumină. 'Totul este foarte comic și în același timp foarte dureros'. Botond Nagy invită cu această nouă montare la o meditație profundă și sinceră despre credință și religie.

Din distribuție fac parte actorii: Richard Bovnoczki, Aylin Cadîr, Florentina Țilea, Silviu Mircescu, Emilian Mârnea, Răzvan Oprea, Ofelia Popii, Florin Călbăjos, Lari Giorgescu, Vitalie Bichir, Mihai Calotă, Leonard Chionac, Oana Laura Gabriela, Teo Dincă.

Scenografia este semnată Irina Moscu, muzica originală și sound design - Claudiu Urse, lighting design și video design - Cristian Niculescu.

Primele reprezentații vor avea loc în zilele de 14, 15, 16 februarie (premiera oficială) și 20 martie, de la ora 19:00 și pe 22 martie de la ora 12:00. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Primăria Municipiului București, prin Biblioteca Metropolitană București (BMB), aniversează Ziua națională a lecturii (15 februarie), printr-o serie de activități cultural-educative, desfășurate de filiale în zilele de 13, 14 și 15 februarie.

Afisari: 450

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 18-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah

Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform

Documentare 18-05-2025 08:30

18 mai - Ziua internațională a muzeelor

În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag

Documentare 18-05-2025 08:00

18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA

Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI

Documentare 18-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit

Documentare 18-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,

Documentare 18-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai

Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 17-05-2025 11:00

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy

Documentare 17-05-2025 09:00

17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători

Documentare 17-05-2025 08:00

17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează

Documentare 17-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 17-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai

Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&

Documentare 17-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai

Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate