logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Regizorul Alexandru Dabija împlinește 70 de ani (13 februarie)

Imagine din galeria Agerpres

Alexandru Dabija, unul dintre cei mai importanți regizori de teatru din România, s-a născut la 13 februarie 1955, la Piatra-Neamț, potrivit imdb.com. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică 'IL Caragiale' din București, secția Regie de teatru.

A debutat în 1976 la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, cu piesa ''Răfuiala' de Philip Massinger, obținând premiul pentru cel mai bun regizor al anului, notează www.tnb.ro. Pe aceeași scenă a montat, printre altele ''O noapte furtunoasă'' de I. L. Caragiale (1979), ''Orfanul Zhao'' de Ji Jun-Xiang (1995), ''Comedia erorilor'' și ''Mult zgomot pentru nimic'' de William Shakespeare (1996).


Alexandru Dabija,1993.

Foto: (c)  ROBERT GHEMENT/Arhiva istorică AGERPRES


Din 1991 este regizor al Teatrului Odeon din București. A fost director al Teatrului Odeon între anii 1991-1994 și 1996-2002, arată https://teatrul-odeon.ro/.

De-a lungul anilor, a regizat numeroase spectacole atât în București, cât și în țară, la Iași, Sibiu, Brașov, Piatra-Neamț, Ploiești, în care a abordat texte clasice dar și din dramaturgia contemporană română și străină. Între acestea se află: ''Avram Iancu'' de Mihai Măniuțiu (Studioul de Teatru Casandra, 1978), ''Taifunul' de Cao Yu (Teatrul Nottara, 1988), ''Burghezul gentilom'' de Moliere (Teatrul Nottara, 1989), ''Lola Blau'' de Georg Kreisler (Teatrul Evreiesc de Stat, 1993), ''Lungul drum al zilei către noapte'' de Eugene O'Neill (Teatrul Nottara, 1998), ''Școala femeilor'' de Moliere (Teatrul Mic, 1998), ''Gaițele'' de Alexandru Kirițescu (Teatrul Odeon, 2002), ''... escu'' de Tudor Mușatescu (Teatrul de Comedie, 2002), ''Aici nu se simte'' de Lia Bugnar (Teatrul Luni de la Green Hours, 2003), ''Leonce și Lena'' de Georg Buchner (Teatrul Odeon, 2004), 'Trei surori' de A.P. Cehov (Teatrul Dramatic ''Toma Caragiu'', 2004), ''Aventurile lui Habarnam'' de N. Nosov (Teatrul Odeon, 2005), ''Pyramus & Thisbe 4 You'' după William Shakespeare (Teatrul Odeon, 2010), ''Două loturi'' de I.L. Caragiale (TNB, 2012), ''Titanic Vals'', de Tudor Mușatescu (Teatrul Odeon, 2013), ''Logodnicii din provincie'' de Georges Feydeau (Teatrul Maghiar de Stat Cluj, 2014), ''O...ladă'', creație colectivă după Ion Creangă (Teatrul Tineretului Piatra Neamț, 2014), ''Variațiuni pe modelul lui Kraepelin'' de Davide Carnevali (Teatrul Național din Iași, 2015), ''Recviem'' de Matei Vișniec (TNB, 2016), 'Svejk' după Jaroslav Hasek (Teatrul Odeon, 2016), 'Șofer / Pictor' de Hillel Mitelpunkt (Teatrul Evreiesc de Stat, 2017), drama istorică 'Viforul' de Barbu Ștefănescu Delavrancea (Teatrul Național 'I.L. Caragiale', 2018), ''Moș Nichifor', după 'Moș Nichifor Coțcariul' de Ion Creangă (Teatrul Act, 2019), 'Afară, departe, pe câmp', după un scenariu dramatic de Cătălin Ștefănescu, la care a semnat și scenografia (Teatrul de Comedie, 2020), 'Orașul nostru' de Thornton Wilder (Teatrul Excelsior București, 2023), 'Capul de rățoi' de George Ciprian (Teatrul Național din Cluj-Napoca, 2023).

Actorul Victor Rebengiuc (stg.) si regizorul Alexandru Dabija (dr.), 2004.

Foto: (c)  SORIN LUPŞA/Arhiva istorică AGERPRES


În actuala stagiune a Teatrului Național din București, montează piesele 'Creatorul de teatru' de Thomas Bernhard și 'D-ale carnavalului' de Ion Luca Caragiale, potrivit tnb.ro.

În realizarea spectacolelor sale a colaborat cu mari actori ai scenei românești, între care: Emil Hossu, Diana Lupescu, Mircea Diaconu, Cristian Șofron, Dana Dogaru, George Constantin, Marcel Iureș, George Mihăiță, Dorina Chiriac, Maia Morgenstern, Marius Manole, Ana Ciontea, Valentin Teodosiu, Eugen Racoți, Dorina Lazăr, Constantin Cojocaru, Ionel Mihăilescu, Marius Stănescu, Carmen Tănase, Virginia Rogin, Elvira Deatcu, Paula Niculiță, Antoaneta Zaharia, Dana Voicu, Petre Nicolae, Ana Maria Moldovan, Pavel Bartoș, Alexandru Bogdan, Dan Rădulescu, Lucian Ionescu, Sara Chifor, Miral Solcanu, Tudor Roșu, Vlad Bazgă, Axel Moustache, Bogdan Cotleț, Lucian Iftimie, Gavril Pătru.

Ceremonia de decernare a Premiilor Naţionale pentru Arte. În imagine: Alexandru Dabija, premiu pentru regia spectacolelor 'Ionescu - 5 piese scurte' (Teatrul Odeon, Bucureşti), 'Capra sau cine e Sylvia?' (Teatrul Act, Bucuresti), 'Naşul'(Teatrul 'Radu Stanca' Sibiu), 'OO!' (Teatrul Tineretului, Piatra Neamţ), 'Block Bach' ( Teatrul Odeon) şi 'Pauza regelui' (spectacol radiofonic).\r\n

Foto: (c)   CRISTIAN NISTOR/ AGERPRES FOTO


Alexandru Dabija a debutat ca actor în scurtmetrajul ''O umbră de nor'' (2013) în regia lui Radu Jude, care a avut premiera, la Festivalul de la Cannes, în cadrul secțiunii Quinzaine des Réalisateurs. A mai jucat în lungmetrajele: ''Aferim!'' (prezentat în premieră mondială la 11 februarie 2015, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin), 'Inimi cicatrizate' (2016) și 'Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari' (2018), toate în regia lui Radu Jude.

A participat cu spectacolele sale la festivaluri recunoscute de teatru, între care: Festivalul Comediei Românești - festCO, Festivalul Național de Teatru, Festivalul MITEM - 'Madach International Theatre Meeting', organizat de Teatrul Național din Budapesta, Festivalul European al Spectacolului - Festivalul Dramaturgiei Românești, Festivalul de Teatru Scurt, organizat de Teatrul 'Regina Maria' din Oradea, Festivalul Internațional de Teatru 'Povești' Alba Iulia, Festivalul Internațional de Teatru Clasic Arad, Festivalul 'Bucureștii lui Caragiale', Festivalul Internațional de Teatru Clasic Arad, Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad, Festivalul Internațional de Teatru 'Miturile Cetății' Constanța, Festivalul Zile și Nopți de Teatru la Brăila, Festivalul Internațional Eurokontext s.k. de la Bratislava, Festivalul Internațional de Teatru Independent Constanța.

În 2014, secțiunea ''Personalități notorii ale teatrului românesc'', inaugurată în cadrul Festivalului Internațional al Artelor Scenice - Bienala Teatrului ''Eugene Ionesco'' (BITEI) de la Chișinău, i-a fost dedicată, fiindu-i selecționate cinci producții: ''Vârciorova. Carantină'' de Matei Milo și Vasile Alecsandri, ''O...Ladă'' și ''OO!'' - creații colective după Ion Creangă, ''Gaițele'' de Alexandru Kirițescu și ''Titanic vals'' de Tudor Mușatescu. În 2017, la Gala Tânărului Actor HOP de la Costinești, a condus pentru prima dată un atelier cu tema 'Entuziasmul facil în piesele de teatru ale lui Cehov'.

Regizorul Alexandru Dabija (in img.) îi 'redescoperă şi reinventează' pe scena Teatrului Municipal Bacovia din Bacău pe Vasile Alecsandri şi Matei Millo prin spectacolul 'Varciorova. Carantina'.

Foto: (c)   CORNEL CEPARIU / AGERPRES FOTO


A fost invitat să monteze piese de teatru în Porto, Berlin, Bruxelles, Atena.

Activitatea sa regizorală a fost premiată de-a lungul timpului, obținând numeroase aprecieri: Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol - ''Orfanul Zhao'' (1995), Cel mai bun regizor la Festivalul Național de Comedie (Galați) și Cel mai bun spectacol la Festivalul Dramaturgiei Românești (Timișoara) pentru spectacolul ''Ionesco - 5 piese scurte'' (2007), nominalizare la Premiul UNITER pentru Cel mai bun regizor și pentru Cel mai bun spectacol ''Ionesco - 5 piese scurte'' (2008), Premiul Național pentru Artă, categoria Spectacol, acordat de Ministerul Culturii și Cultelor (2008), Premiul UNITER pentru cea mai bună regie pentru spectacolul ''Pyramus & Thisbe 4 You'' (2010), Premiul UNITER pentru regia spectacolului 'Două loturi' de I.L. Caragiale (2013), Premiul Gopo pentru cel mai bun actor într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficțiune - ''Aferim!'' (2016), Premiul 'Aristizza Romanescu' în domeniul artelor spectacolului (Premiile Academiei Române 2014 decernate în decembrie 2016), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2018), Premiul Gopo pentru cel mai bun actor într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficțiune - 'Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari' (2019), Premiul pentru cea mai bună regie - spectacolul 'Salba Dracului', după Vasile Alecsandri, producția Teatrului Dramatic 'Fani Tardini' Galați, acordat de Festivalul Național de Comedie desfășurat la Galați între 4-13 octombrie (2019).

La 1 decembrie 2000, a fost distins cu Ordinul Național 'Serviciul Credincios' în grad de Ofițer, potrivit cdep.ro. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 122

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Arbitrul italian de fotbal Pierluigi Collina

Legendarul arbitru de centru în fotbal Pierluigi Collina s-a născut la 13 februarie 1960, la Bologna, Italia, arată olympedia.org. A devenit licențiat în economie în 1984, la universitatea din orașul natal.

Documentare 13-02-2025 10:30

A 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin

Ediția cu numărul 75 a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și sub denumirea de Berlinala, se desfășoară între zilele de 13 și 23 februarie 2025, potrivit berlinale.de. În deschidere, va rula pelicula germană 'Das Licht' (Lumina), regizată de Tom Tykwer, rolurile princip

Documentare 13-02-2025 09:00

Festivalul mondial de la Cannes privind inteligența artificială (13-15 februarie)

La 13 februarie 2025, Palatul Festivalurilor de la Cannes devine, timp de trei zile, capitala mondială a inteligenței artificiale, într-un eveniment reper dedicat acestei ramuri a tehnologiei, reunind actori și factori decizionali implicați într-o succesiune de prezentări și dezbateri dedicate acestui domeniu captivant al dezvoltării societății umane.

Documentare 13-02-2025 08:00

13 februarie - Ziua mondială a radioului (ONU)

Proclamată în 2011 de statele membre ale Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (A/RES/67/124) în 2012, Ziua mondială a radioului (WRD) este marcată în fiecare an la 13 februarie. Ziua mondială a radioului 2025 are tema 'Radioul și schimbările climatice

Documentare 13-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Nu poți face aur din plumbul timpului tău, dar cel puțin îi poți da o efigie nobilă.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 13-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 13 februarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Martinian; Sf. Ap. și Mc. Acvila și Priscila; Sf. Ier. Evloghie, patriarhul Alexandriei Greco-catolice Sf. cuv. Martinian Romano-catolice Sf. Martinian, pustnic Sfântul Cuvios Martinian este pomenit în calendarul c

Documentare 13-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 februarie

Este a 44-a zi a anului 2025. Au mai rămas 321 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 18 m și apune la 17 h 42 m. Luna apune la 07 h 53 m și răsare 18 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 12-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul tenismen Juan Carlos Ferrero

Fostul jucător profesionist de tenis și actual antrenor Juan Carlos Ferrero s-a născut la 12 februarie 1980, în orașul Ontinyent din provincia Valencia, în estul Spaniei, arată atptour.com. Supranumit 'Țânțarul' ('Mosquito') pentru agilitatea sa și constituția fizică zveltă, Ferrero a început să joace tenis de la vâ

Documentare 12-02-2025 10:00

12 februarie - Ziua internațională pentru prevenirea extremismului violent care ar conduce la terorism (ONU)

Extremismul violent reprezintă un afront adus scopurilor și principiilor Națiunilor Unite. Subminează pacea și securitatea, drepturile omului și dezvoltarea durabilă. Nicio țară sau regiune nu este imună la impactul acestuia, subliniază www.un.org. Extremismul violent este un fenomen divers, fără o definiție cl

Documentare 12-02-2025 09:00

Festivalul Lampioanelor din Taiwan are loc între 12 și 23 februarie 2025

Festivalul Lampioanelor din Taiwan debutează, anul acesta, pe 12 februarie și se va încheia pe 23 februarie, menționează www.taiwanobsessed.com. Evenimentul oferă o oportunitate unică de a descoperi cultura taiwaneză și este emblematic pentru tradiția locală fiind caracterizat de multitudinea felinarelor col

Documentare 12-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Nu pe râul între pajiști, ci pe ape singuratice și amare, locuite de furtuni, se află măreția.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 12-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 februarie

Ortodoxe Sf. Ier. Meletie, arhiepiscopul Antiohiei; Sf. Mucenic Hristea Greco-catolice Sf. aep. Meletie al Antiohiei Romano-catolice Ss. Martiri din Abitina Sfântul Meletie, arhiepiscop al Antiohiei, este pomenit în calendarul creșt

Documentare 12-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 februarie

Este a 43-a zi a anului 2025. Au mai rămas 322 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 20 m și apune la 17 h 41 m. Luna apune la 07 h 32 m și apune la 17 h 33 m. Lună Plină 15 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 11-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Creatorul de modă Alexander McQueen

Alexander McQueen s-a născut la 17 martie 1969, la Londra. A fost un designer britanic cunoscut pentru hainele sale inovatoare, show-urile șocante de pe podium și o croitorie precisă. A crescut în East End, fiind cel mai mic dintre cei șase copii ai unui tată, șofer de taxi, și a unei mame, care era profesoară de studii sociale și genealog. La vârs