A 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin
![Image](https://agerpres.ro/data/202502/20250212214749_560843.png)
Ediția cu numărul 75 a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și sub denumirea de Berlinala, se desfășoară între zilele de 13 și 23 februarie 2025, potrivit berlinale.de.
În deschidere, va rula pelicula germană 'Das Licht' (Lumina), regizată de Tom Tykwer, rolurile principale aparținându-le actorului și rapperului Lars Eidinger și actriței, cântăreței și fotomodelului Nicolette Krebitz.
Directoarea artistică a festivalului este jurnalista americană de film Tricia Tuttle.
Juriul pentru competiția principală este prezidat de cineastul american Todd Haynes și alcătuit din: actrița chineză Fan Bingbing; actrița și producătoarea germană Maria Schrader; cineastul argentinian Rodrigo Moreno; Nabil Ayouch, producător franco-marocan; Bina Daigeler, designer de costume din Germania și criticul american de film Amy Nicholson.
În competiție au intrat 19 lungmetraje, realizate de regizori cunoscuți, precum Richard Linklater, Hong Sangsoo și Michel Franco, având în distribuțiile lor o serie de vedete precum Margaret Qualley, Ethan Hawke, Jessica Chastain, Claes Bang și Marion Cotillard.
Printre cele 19 pelicule se numără și 'Kontinental '25', o coproducție România-Brazilia-Elveția-Marea Britanie și Luxemburg, regizată de Radu Jude. 'Kontinental '25' este o comedie neagră și abordează teme precum criza imobiliară și ascensiunea naționalismului, precizează screendaily.com. Din distribuție fac parte actorii Eszter Tompa, Gabriel Spahiu, Adonis Tanța, Șerban Pavlu, Oana Mardare, Annamaria Biluska, Adrian Sitaru, Marius Damian, Nicodim Ungureanu, Ilinca Manolache și Dan Ursu.
Radu Jude va fi prezent anul acesta la Berlin și cu filmul-eseu 'Sleep #2' în selecția 'Woche der Kritik' / 'Săptămâna Criticii', eveniment organizat de Asociația Criticilor de Film din Germania, care se desfășoară în paralel cu Berlinala.
Un moment încărcat de emoție al Berlinalei din 2025 va fi marcat de proiecția unui documentar despre un actor israelian luat ostatic în Fâșia Gaza. În 'A Letter to David' ('O scrisoare pentru David'), regizorul israelian Tom Shoval îl evocă pe prietenul și colaboratorul său David Cunio, răpit la 7 octombrie 2023.
Britanica Tilda Swinton va primi Ursul de Aur Onorific pentru întreaga carieră.
***
Precedenta ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin s-a desfășurat între 15 și 25 februarie 2024. Producția 'Dahomey', în regia franco-senegalezei Mati Diop, a fost recompensată cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film. A fost a doua producție africană care câștigă Ursul de Aur (după filmul sud-african 'U-Carmen e-Khayelitsha' ('Carmen de Khayelitsha') de Mark Dornford-May, în 2005, potrivit AFP. Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol principal a fost acordat actorului român Sebastian Stan pentru rolul său din producția 'A Different Man' (SUA).
Ediția din 2024 a Berlinalei a fost criticată pentru că a servit drept platformă pentru declarații antisemite în timpul ceremoniei de decernare a premiilor, în legătură cu războiul israelian împotriva Hamas din Fâșia Gaza. 'Antisemitismul nu are loc la Berlin, iar asta se aplică și artiștilor', a denunțat primarul capitalei germane, Kai Wegner, iar ministrul german al Culturii, Claudia Roth, a cerut o anchetă asupra festivalului, care primește finanțare atât de la guvernul german, cât și de la administrația locală a Berlinului.
În 2023, Berlinala a avut loc între 16 și 26 februarie 2023. În deschidere, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o intervenție video, în cadrul căreia a declarat, printre altele, că 'Cinematografia (...) poate inspira și influența oamenii care pot schimba lumea'.
Regizorul Radu Jude a făcut parte din Juriul Internațional al Festivalului, condus de actrița americană Kristen Stewart.
Producția 'On the Adamant' ('Sur l'Adamant'), în regia lui Nicolas Philibert, a fost recompensată cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film. Filmele românești 'Între revoluții', o docuficțiune regizată și scrisă de Vlad Petri, precum și 'Mammalia', primul lungmetraj al regizorului Sebastian Mihăilescu, au fost proiectate, în premieră mondială, în cadrul secțiunii competiționale Forum. 'Între revoluții' a fost distins cu Premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film (FIPRESCI), o asociație a organizațiilor naționale ale jurnaliștilor și criticilor de film ce acordă premii în cadrul festivalurilor de film.
În 2022, Berlinala și-a deschis porțile la 10 februarie și a tras cortina la 20 februarie. Ursul de Aur Onorific i-a fost înmânat actriței franceze Isabelle Huppert. Lungmetrajul care a câștigat Ursul de Aur a fost 'Alcarras', regizat de Carla Simon, coproducție Spania/Italia. Eseul documentar 'Amintiri de pe Frontul de Est' de Radu Jude și Adrian Cioflancă a intrat în competiția Berlinale Shorts, alături de alte 20 de scurtmetraje.
În anul 2021, ediția cu numărul 71 a Festivalului Internațional de Film de la Berlin s-a desfășurat între 1 și 5 martie, în format online, pe fondul restricțiilor din pandemie. Lungmetrajul ''Babardeală cu bucluc sau porno balamuc'', de Radu Jude, coproducție România-Luxemburg-Croația-Cehia, a fost recompensat cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film.
A fost cel de-al treilea Urs de Aur câștigat de industria de film din țara noastră în mai puțin de un deceniu. În 2013, cea mai importantă distincție a Berlinalei a fost obținută de filmul 'Poziția copilului', regizat de Călin Peter Netzer, cu Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache în rolurile principale. În 2018, Ursul de Aur a revenit peliculei 'Nu mă atinge-mă', regizată de Adina Pintilie, cu Laura Benson și Tomas Lemarquis în rolurile principale.
În 2010, drama 'Eu când vreau să fluier, fluier', regizată de Florin Șerban și inspirată piesa omonimă de Andreea Vălean, a primit Premiul Special al Juriului, Ursul de Argint, a doua distincție ca importanță a Berlinalei. Performanța a fost repetată în 2015, atunci când lungmetrajul 'Aferim!' de Radu Jude a obținut Ursul de Argint pentru cel mai bun film.
La categoria scurtmetraje, România a câștigat Ursul de Aur de două ori: în 2004, pentru pelicula 'Un cartuș de Kent și un pachet de cafea', în regia lui Cristi Puiu, precum și în 2008, cu 'O zi bună de plajă', de Bogdan Mustață.
Festivalul Internațional de Film de la Berlin (Internationale Filmfestspiele Berlin) este unul dintre cele mai importante cinci festivaluri de film din lume, alături de cele de la Cannes, Veneția, Toronto și Sundance.
Aproximativ 400 de pelicule rulează pe tot parcursul evenimentului în diferite locații ale Berlinului, dar în special în Potsdamer Platz. În competiția principală sunt selectate în jur de 20 de filme. În paralel cu Berlinala, este programat târgul internațional European Film Market, la care participă distribuitori de filme, producători, finanțatori etc. În parteneriat cu Berlinala, pe durata festivalului sunt organizate conferințe și workshop-uri sunt denumirea Berlinale Talents, dedicate cineaștilor aspiranți.
Prima ediție a festivalului s-a desfășurat între 6 și 17 iunie 1951, găzduit de cinematograful Titania-Palast din cartierul Steglitz. În deschidere a rulat 'Rebecca', thrillerul psihologic regizat de Alfred Hitchcock în 1940. Au fost acordate cinci trofee Ursul de Aur în competiția internațională, pentru prima și ultima dată în istoria festivalului. Musicalul 'Cinderella', realizare a Walt Disney Productions, a câștigat atât la categoria dedicată coloanei sonore, cât și premiul publicului.
Între 1952 și 1955, laureații Ursului de Aur au fost aleși exclusiv de public, festivalul nefiind acreditat de Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film.
Prima producție germană care a triumfat la Berlinală a fost 'Die Ratten', în regia lui Robert Siodmak, cu scenariul inspirat de piesa omonimă a dramaturgului german Gerhart Hauptmann, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1912.
Din 1957 și până în anul 2000, principalele evenimente ale Berlinalei au fost programate la Zoo Palast, pentru ca din anul 2000, acestea să fie organizate în Potsdamer Platz.
Cel mai important trofeu al festivalului este Ursul de Aur, acordat de un juriu internațional format din mari personalități ale cinematografiei, pentru cel mai bun film. Formal, premiul îi este înmânat producătorului respectivului film.
Statueta reprezintă un urs ce se ridică pe picioarele din spate, ursul fiind simbolul heraldic al Berlinului. Designul îi aparține artistei germane Renee Sintenis (1888-1965).
Din 1982, fără a avea neapărat o frecvență anuală, este acordat Ursul de Aur Onorific, ce răsplătește o carieră în cinematografie cu totul remarcabilă. Primul laureat a fost actorul american James Stewart.
Ursul de Argint este acordat la opt categorii, câștigătorii fiind desemnați, de asemenea, de juriul internațional. Al doilea ca importanță premiu al Berlinalei este Ursul de Argint - Marele Premiul al Juriului, acordat din 1965. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Berlinale - Berlin International Film Festival/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Criticul literar Dan Alexandru Condeescu
Criticul literar Dan Alexandru Condeescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române (1990-2007), s-a născut la 15 februarie 1950, în București, potrivit volumului 'Dicționarul General al Literaturii Române (Ed.Univers Enciclopedic, 2004). A absolvit Colegiul 'Sf. Sava' (1969) și Facultatea de Limba și Literatura Rom&acir
15 februarie - Ziua națională a lecturii
În fiecare an, la data de 15 februarie, este sărbătorită Ziua națională a lecturii. O propunere legislativă privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, la 22 martie 2021, de mai mulți deputați și senatori, potrivit site-ului
15 februarie - Ziua internațională a copilului bolnav de cancer
Ziua internațională a copilului bolnav de cancer reprezintă o campanie globală ce are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la cancerul infantil și evidențierea sprijinului necesar pentru copiii și adolescenții cu cancer, supraviețuitorii și familiile acestora, notează https://internatio
CITATUL ZILEI
'Cea mai minunată viață e aceea care niciodată nu a avut nevoie de o minune.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 15 februarie
Ortodoxe Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior Greco-catolice Sf. ap. Onisim Romano-catolice Sf. Claudiu de la Colombiere, pr. Sfântul Apostol Onisim este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 15 februarie. Sfâ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 februarie
Este a 46-a zi a anului 2025. Au mai rămas 319 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 15 m și apune la 17 h 45 m. Luna apune la 08 h 27 m și răsare la 20 h 52 m și. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)
Cristian Diaconescu, numit în funcția de consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională (fișă biografică)
La 14 februarie 2025, Cristian Diaconescu a fost numit consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională, conform unui decret semnat în aceeași zi de către președintele interimar al Rom&acir
Săptămâna europeană 10-14 februarie 2025
Sesiunea plenară a Parlamentului European (PE); UE lansează inițiativa InvestAI pentru a mobiliza investiții în valoare de 200 de miliarde de euro în Inteligența Artificială; Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pentru 2025; UE va continua să sprijine #Ucraina dacă Kievul refuză un acord de pace Trump - Putin, asigură șefa diplomației europene K
Retrospectiva evenimentelor interne 10-14 februarie 2025
Demisia președintelui Klaus Iohannis și înlocuirea sa, interimar, cu președintele Senatului, Ilie Bolojan, promulgarea legilor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, preluarea de către Cătălin Predoiu a funcției de președinte interimar al PNL, transmiterea de către Ilie Bolojan a primului mesaj în calitate de președinte interima
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*Opera Națională București (ONB) celebrează Ziua îndrăgostiților prin prezentarea, de miercuri, 12 februarie, până duminică, 16 februarie, a unora dintre cele mai faimoase povești de iubire din repertoriul liric universal, potrivit unui comunicat al ONB. Conform ONB, iubitorii baletului și ai artei lirice vor putea urmări spectacol
Cutremure cu magnitudinea peste 4 produse în România (cronologie 2023-2025)
Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs, joi, 13 februarie 2025, la ora 22:44, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, la adâncimea de 119,4 kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 55 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 60 km nord-vest de Buzău, 61 km est de Brașov, 63 km vest de Focșani și 77 km nord de Ploiești. Seismologii au revizuit magnitudi
DOCUMENTAR: 20 de ani de la înregistrarea mărcii, logoului și domeniului platformei YouTube (14 februarie)
La 14 februarie 2005, trei tineri americani, Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim, foști angajați ai unei companii americane de plăți online, au înregistrat marca, logoul și domeniul YouTube, cu scopul de a crea o aplicație video de întâlniri, potrivit https://www.adido-digital.co.uk și
14 februarie - Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiților
În fiecare an, la 14 februarie, este sărbătorită Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiților, o zi dedicată dragostei și afecțiunii, fie că este vorba de dragoste romantică, prietenie sau legături familiale. Reprezintă un moment, în plus, ca oamenii să-și arate aprecierea față de persoanele speciale din viața lor și de a crea amintiri de neuitat.
CITATUL ZILEI
'Orice iubire e datoare să se apropie cu reverență de sufletul spre care se îndreaptă.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 14 februarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Auxentie, Maron și Avraam Greco-catolice Sf. cuv. Auxențiu; Sf. Ciril și Metodiu - Patronii Europei Romano-catolice SS. Ciril, călug., și Metodiu, ep., patroni ai Europei; Valentin, pr. m. Sfântul Cuvios Auxentie este po