logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

A 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin

Image

Ediția cu numărul 75 a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și sub denumirea de Berlinala, se desfășoară între zilele de 13 și 23 februarie 2025, potrivit berlinale.de.

În deschidere, va rula pelicula germană 'Das Licht' (Lumina), regizată de Tom Tykwer, rolurile principale aparținându-le actorului și rapperului Lars Eidinger și actriței, cântăreței și fotomodelului Nicolette Krebitz.

Directoarea artistică a festivalului este jurnalista americană de film Tricia Tuttle.

Juriul pentru competiția principală este prezidat de cineastul american Todd Haynes și alcătuit din: actrița chineză Fan Bingbing; actrița și producătoarea germană Maria Schrader; cineastul argentinian Rodrigo Moreno; Nabil Ayouch, producător franco-marocan; Bina Daigeler, designer de costume din Germania și criticul american de film Amy Nicholson.

În competiție au intrat 19 lungmetraje, realizate de regizori cunoscuți, precum Richard Linklater, Hong Sangsoo și Michel Franco, având în distribuțiile lor o serie de vedete precum Margaret Qualley, Ethan Hawke, Jessica Chastain, Claes Bang și Marion Cotillard.

Printre cele 19 pelicule se numără și 'Kontinental '25', o coproducție România-Brazilia-Elveția-Marea Britanie și Luxemburg, regizată de Radu Jude. 'Kontinental '25' este o comedie neagră și abordează teme precum criza imobiliară și ascensiunea naționalismului, precizează screendaily.com. Din distribuție fac parte actorii Eszter Tompa, Gabriel Spahiu, Adonis Tanța, Șerban Pavlu, Oana Mardare, Annamaria Biluska, Adrian Sitaru, Marius Damian, Nicodim Ungureanu, Ilinca Manolache și Dan Ursu.

Radu Jude va fi prezent anul acesta la Berlin și cu filmul-eseu 'Sleep #2' în selecția 'Woche der Kritik' / 'Săptămâna Criticii', eveniment organizat de Asociația Criticilor de Film din Germania, care se desfășoară în paralel cu Berlinala.

Un moment încărcat de emoție al Berlinalei din 2025 va fi marcat de proiecția unui documentar despre un actor israelian luat ostatic în Fâșia Gaza. În 'A Letter to David' ('O scrisoare pentru David'), regizorul israelian Tom Shoval îl evocă pe prietenul și colaboratorul său David Cunio, răpit la 7 octombrie 2023.

Britanica Tilda Swinton va primi Ursul de Aur Onorific pentru întreaga carieră.

***
Precedenta ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin s-a desfășurat între 15 și 25 februarie 2024. Producția 'Dahomey', în regia franco-senegalezei Mati Diop, a fost recompensată cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film. A fost a doua producție africană care câștigă Ursul de Aur (după filmul sud-african 'U-Carmen e-Khayelitsha' ('Carmen de Khayelitsha') de Mark Dornford-May, în 2005, potrivit AFP. Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol principal a fost acordat actorului român Sebastian Stan pentru rolul său din producția 'A Different Man' (SUA).

Ediția din 2024 a Berlinalei a fost criticată pentru că a servit drept platformă pentru declarații antisemite în timpul ceremoniei de decernare a premiilor, în legătură cu războiul israelian împotriva Hamas din Fâșia Gaza. 'Antisemitismul nu are loc la Berlin, iar asta se aplică și artiștilor', a denunțat primarul capitalei germane, Kai Wegner, iar ministrul german al Culturii, Claudia Roth, a cerut o anchetă asupra festivalului, care primește finanțare atât de la guvernul german, cât și de la administrația locală a Berlinului.

În 2023, Berlinala a avut loc între 16 și 26 februarie 2023. În deschidere, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o intervenție video, în cadrul căreia a declarat, printre altele, că 'Cinematografia (...) poate inspira și influența oamenii care pot schimba lumea'.

Regizorul Radu Jude a făcut parte din Juriul Internațional al Festivalului, condus de actrița americană Kristen Stewart.

Producția 'On the Adamant' ('Sur l'Adamant'), în regia lui Nicolas Philibert, a fost recompensată cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film. Filmele românești 'Între revoluții', o docuficțiune regizată și scrisă de Vlad Petri, precum și 'Mammalia', primul lungmetraj al regizorului Sebastian Mihăilescu, au fost proiectate, în premieră mondială, în cadrul secțiunii competiționale Forum. 'Între revoluții' a fost distins cu Premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film (FIPRESCI), o asociație a organizațiilor naționale ale jurnaliștilor și criticilor de film ce acordă premii în cadrul festivalurilor de film.

În 2022, Berlinala și-a deschis porțile la 10 februarie și a tras cortina la 20 februarie. Ursul de Aur Onorific i-a fost înmânat actriței franceze Isabelle Huppert. Lungmetrajul care a câștigat Ursul de Aur a fost 'Alcarras', regizat de Carla Simon, coproducție Spania/Italia. Eseul documentar 'Amintiri de pe Frontul de Est' de Radu Jude și Adrian Cioflancă a intrat în competiția Berlinale Shorts, alături de alte 20 de scurtmetraje.

În anul 2021, ediția cu numărul 71 a Festivalului Internațional de Film de la Berlin s-a desfășurat între 1 și 5 martie, în format online, pe fondul restricțiilor din pandemie. Lungmetrajul ''Babardeală cu bucluc sau porno balamuc'', de Radu Jude, coproducție România-Luxemburg-Croația-Cehia, a fost recompensat cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film.

A fost cel de-al treilea Urs de Aur câștigat de industria de film din țara noastră în mai puțin de un deceniu. În 2013, cea mai importantă distincție a Berlinalei a fost obținută de filmul 'Poziția copilului', regizat de Călin Peter Netzer, cu Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache în rolurile principale. În 2018, Ursul de Aur a revenit peliculei 'Nu mă atinge-mă', regizată de Adina Pintilie, cu Laura Benson și Tomas Lemarquis în rolurile principale.

În 2010, drama 'Eu când vreau să fluier, fluier', regizată de Florin Șerban și inspirată piesa omonimă de Andreea Vălean, a primit Premiul Special al Juriului, Ursul de Argint, a doua distincție ca importanță a Berlinalei. Performanța a fost repetată în 2015, atunci când lungmetrajul 'Aferim!' de Radu Jude a obținut Ursul de Argint pentru cel mai bun film.

La categoria scurtmetraje, România a câștigat Ursul de Aur de două ori: în 2004, pentru pelicula 'Un cartuș de Kent și un pachet de cafea', în regia lui Cristi Puiu, precum și în 2008, cu 'O zi bună de plajă', de Bogdan Mustață.

Festivalul Internațional de Film de la Berlin (Internationale Filmfestspiele Berlin) este unul dintre cele mai importante cinci festivaluri de film din lume, alături de cele de la Cannes, Veneția, Toronto și Sundance.

Aproximativ 400 de pelicule rulează pe tot parcursul evenimentului în diferite locații ale Berlinului, dar în special în Potsdamer Platz. În competiția principală sunt selectate în jur de 20 de filme. În paralel cu Berlinala, este programat târgul internațional European Film Market, la care participă distribuitori de filme, producători, finanțatori etc. În parteneriat cu Berlinala, pe durata festivalului sunt organizate conferințe și workshop-uri sunt denumirea Berlinale Talents, dedicate cineaștilor aspiranți.

Prima ediție a festivalului s-a desfășurat între 6 și 17 iunie 1951, găzduit de cinematograful Titania-Palast din cartierul Steglitz. În deschidere a rulat 'Rebecca', thrillerul psihologic regizat de Alfred Hitchcock în 1940. Au fost acordate cinci trofee Ursul de Aur în competiția internațională, pentru prima și ultima dată în istoria festivalului. Musicalul 'Cinderella', realizare a Walt Disney Productions, a câștigat atât la categoria dedicată coloanei sonore, cât și premiul publicului.

Între 1952 și 1955, laureații Ursului de Aur au fost aleși exclusiv de public, festivalul nefiind acreditat de Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film.

Prima producție germană care a triumfat la Berlinală a fost 'Die Ratten', în regia lui Robert Siodmak, cu scenariul inspirat de piesa omonimă a dramaturgului german Gerhart Hauptmann, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1912.

Din 1957 și până în anul 2000, principalele evenimente ale Berlinalei au fost programate la Zoo Palast, pentru ca din anul 2000, acestea să fie organizate în Potsdamer Platz.

Cel mai important trofeu al festivalului este Ursul de Aur, acordat de un juriu internațional format din mari personalități ale cinematografiei, pentru cel mai bun film. Formal, premiul îi este înmânat producătorului respectivului film.

Statueta reprezintă un urs ce se ridică pe picioarele din spate, ursul fiind simbolul heraldic al Berlinului. Designul îi aparține artistei germane Renee Sintenis (1888-1965).

Din 1982, fără a avea neapărat o frecvență anuală, este acordat Ursul de Aur Onorific, ce răsplătește o carieră în cinematografie cu totul remarcabilă. Primul laureat a fost actorul american James Stewart.

Ursul de Argint este acordat la opt categorii, câștigătorii fiind desemnați, de asemenea, de juriul internațional. Al doilea ca importanță premiu al Berlinalei este Ursul de Argint - Marele Premiul al Juriului, acordat din 1965. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: Berlinale - Berlin International Film Festival/Facebook

Afisari: 471

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 21-04-2025 13:32

Papa Francisc (fișă biografică)

Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.

Documentare 21-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)

Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr

Documentare 21-04-2025 09:00

21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)

Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În

Documentare 21-04-2025 08:30

21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri

Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic

Documentare 21-04-2025 08:00

21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania

Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo

Documentare 21-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975) 

Documentare 21-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice

Documentare 21-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie

Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &