Conferința anuală de securitate de la Munchen (14-16 februarie)

Cea de-a 61-a Conferință de securitate de la Munchen (MSC 2025) va avea loc în perioada 14-16 februarie 2025, la Hotel Bayerischer Hof din Munchen. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, vicepreședintele american, JD Vance, și secretarul de stat american, Marco Rubio, sunt printre numele cele mai rezonante de pe lista participanților la conferință, conform relatării dpa din 12 februarie. MSC 2025 (Munich Security Conference) va oferi, ca de obicei, o platformă pentru dezbateri la nivel înalt privind provocările cheie ale politicii externe și de securitate ale perioadei, conform site-urilor https://securityconference.org/en/msc-2025/ și https://www.nato.int/.
Conform agendei publicate pe site-ul Ministerului român al afacerilor externe, la Conferință va participa și ministrul român de externe, Emil Hurezeanu (sursa: https://www.mae.ro/agenda/d/2025-02-13).
MSC 2025 din 14-16 februarie are loc pe un fundal de schimbare, în contextul unei noi administrații americane, al unui nou ciclu de legislatură europeană la Bruxelles și pe fondul alegerilor parlamentare germane, ce urmează să aibă loc la doar o săptămână după conferință, mai arată sursa citată.
Conferința propriu-zisă va fi precedată de o reuniune a ministrului de finanțe al Republicii Federale Germania, Jorg Kukies, cu miniștri și înalți reprezentanți ai instituțiilor internaționale pentru a 4-a Conferință ministerială 'No Money for Terror' privind finanțarea combaterii terorismului, conform https://securityconference.org/en/msc-2025/.
Deschiderea evenimentului va fi asigurată de președintele federal Frank-Walter Steinmeier la 14 februarie.
În prima zi a reuniunii, la 14 februarie, programul va include provocările globale de securitate, inclusiv guvernanța globală, reziliența democratică, securitatea climatică și multe alte subiecte.
Sâmbătă, în cea de-a doua zi a reuniunii, vor avea loc dezbateri despre starea ordinii internaționale, precum și despre conflictele și crizele regionale. Viitorul parteneriatului transatlantic va fi, de asemenea, un punct central al discuțiilor.
La 16 februarie, conferința se va încheia cu discuții despre rolul Europei în lume. De asemenea, în ultima zi a conferinței, fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, îi va succeda lui Christoph Heusgen (președinte al MSC din 2022) ca nou președinte al MSC, mai informează site-ul https://securityconference.org/.
În februarie 2025, în contextul Conferinței anuale de la Munchen, s-a lansat și Raportul de securitate de la Munchen 2025, care analizează consecințele de amploare ale multipolarizării ordinii internaționale. Pentru mulți politicieni și cetățeni de pe tot globul, o lume mai multipolară este promițătoare. Dar tendințele recente sugerează că efectele negative ale unei multipolarități mai mari prevalează pe măsură ce diviziunile dintre marile puteri cresc și competiția între diferite modele de ordine mondială împiedică abordările comune ale crizelor și amenințărilor globale. Prin urmare, raportul pledează pentru 'depolarizare', subliniind necesitatea unor reforme substanțiale ale ordinii internaționale, conform https://securityconference.org/.
***
Conferința de securitate de la Munchen este cel mai important forum mondial pentru dezbaterea politicii internaționale de securitate. Este un loc pentru inițiative diplomatice unde se abordează cele mai presante preocupări de securitate ale lumii. A fost înființată în toamna anului 1963, în primele decenii ale conferinței, publicul fiind relativ restrâns. În timp, numărul participanților s-a extins foarte mult, alăturându-li-se și Statele Unite, dar și din alte state membre NATO. Deși de-a lungul anilor, pe măsură ce numărul și varietatea actorilor importanți în securitatea internațională a crescut, nucleul de participanți ai conferinței a rămas unul transatlantic, notează site-ul https://securityconference.org/.
Anterioara Conferință de securitate de la Munchen a avut loc la 16-18 februarie 2024. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut atunci Congresului SUA să 'ia decizia corectă cât mai curând posibil' cu privire la ajutorul acordat Ucrainei, deoarece este 'urgent'. La rândul ei, președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat, în context, că războiul nu este doar o problemă a Rusiei și a Ucrainei, ci este ceva care afectează securitatea Europei și se pune problema dacă democrația va supraviețui. Șeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a pune capăt dominației aeriene ruse și astfel să poată garanta securitatea mai multor zone ale țării și să facă posibilă avansarea din nou a soldaților săi, conform EFE și Reuters.
România a fost reprezentată la Conferința de securitate de la Munchen din 16-18 februarie 2024 de ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, care a participat la eveniment în data de 17 februarie 2024. Ministrul Luminița Odobescu a participat, între altele, la o întâlnire cu un grup de veterani de pe frontul ucrainean, prilej cu care a transmis un mesaj ferm de solidaritate a României cu Ucraina și poporul ucrainean, în lupta lor legitimă de a-și apăra independența, integritatea teritorială și suveranitatea în fața războiului de agresiune ilegal al Rusiei. Demnitarul român a adresat felicitări pentru curajul și reziliența armatei ucrainene și a poporului ucrainean și a exprimat încrederea că sacrificiile vor fi răsplătite prin înfăptuirea justiției și tragerea la răspundere pentru crimele comise de Rusia împotriva Ucrainei, informează site-ul https://www.mae.ro/. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României
Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c