logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Retrospectiva evenimentelor interne 10-14 februarie 2025

Imagine din galeria Agerpres

Demisia președintelui Klaus Iohannis și înlocuirea sa, interimar, cu președintele Senatului, Ilie Bolojan, promulgarea legilor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, preluarea de către Cătălin Predoiu a funcției de președinte interimar al PNL, transmiterea de către Ilie Bolojan a primului mesaj în calitate de președinte interimar, coborârea ratei anuale a inflației în luna ianuarie 2025 față de decembrie 2024, publicarea de către Transparency International a Indicelui de Percepție a Corupției 2024, publicarea rapoartelor de activitate pe 2024 a DIICOT și a Avocatului Poporului, alegerea de noi membri în Academia Română etc reprezintă o parte dintre evenimentele perioadei 10-14 februarie 2025.

POLITICÃ INTERNAȚIONALÃ
*13 februarie: Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a avut o întrevedere cu ambasadorul Richard Grenell, trimisul special al președintelui american Donald Trump, în contextul Conferinței de Securitate de la Munchen (14-16 febr.), în cadrul căreia vor fi abordate amenințările de securitate actuale și provocările din domeniile politic, economic, comercial și tehnologic.
POLITIC
*10 februarie: Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2025 și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, care au fost aprobate săptămâna trecută de plenul reunit al Parlamentului.

*10 februarie: Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru decorarea președintelui Curții Constituționale a României, Marian Enache, precum și a judecătorilor CCR, Livia Stanciu și Attila Varga. Potrivit Administrației Prezidențiale, 'în semn de înaltă apreciere pentru competența și înaltul profesionalism dovedite în domeniul justiției constituționale, pentru activitatea de garantare a supremației Constituției, a valorilor sale și a parcursului democratic al statului român', președintele Klaus Iohannis le-a conferit celor trei judecători Ordinul Național 'Steaua României' în grad de Cavaler.

* 10 februarie: Liderii coaliției s-au întâlnit, în biroul președintelui Senatului, Ilie Bolojan, aceasta fiind prima întâlnire a coaliției după ce Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte. Anterior, aceștia au fost la Palatul Cotroceni. La ședința coaliției a participat premierul Marcel Ciolacu, președintele PNL, Ilie Bolojan, liderul UDMR, Kelemen Hunor, și liderul grupului minorităților naționale din Parlament, Varujan Pambuccian.

*10 februarie: Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României, menționând că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie. Klaus Iohannis a precizat că decizia vine în contextul în care în Parlamentul României s-a pus în mișcare procedura de suspendare a sa din funcție. 'Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România', a spus Klaus Iohannis într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni. Procedura de suspendare este un demers 'inutil', 'nefondat' și 'păgubos', a mai spus Iohannis.
- Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că nu a știut de decizia lui Klaus Iohannis de a demisiona din funcția de șef al statului. El a fost întrebat dacă șeful statului s-a consultat cu liderii coaliției pe acest subiect. 'Este un act unilateral. (...) Nu am știut de acest anunț', a spus Ciolacu, la Parlament.
- Candidatul comun al coaliției la președinție, Crin Antonescu, a declarat că prezența lui Ilie Bolojan în funcția de președinte interimar al României nu are nicio influență și nu afectează cu nimic decizia Partidului Național Liberal de a susține candidatura sa la Palatul Cotroceni.
- Președinta Uniunii Salvați România (USR), Elena Lasconi, a apreciat că demisia președintelui Klaus Iohannis vine foarte târziu și nu aduce răspunsuri la 'întrebările care macină țara' de două luni. Ea a salutat faptul că presiunea pusă de USR în Parlament 'l-a scos pe Iohannis din adormire'. Lasconi a menționat că sunt necesare și alte demersuri, pentru a 'repune' România pe drumul corect.
- Președintele AUR, George Simion, a anunțat că parlamentarii acestui partid vor depune săptămâna viitoare o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu. 'Depunem săptămâna viitoare o moțiune de cenzură și așteptăm aceeași reacție decentă din partea premierului Marcel Ciolacu - să plece', a afirmat președintele AUR, George Simion, la Parlament.

*10 februarie: Președintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat că se suspendă din partid, ca urmare a faptului că va prelua funcția de președinte interimar al României, precizând că în ședința Biroului Politic Național (n.r. din 11 februarie) îl va propune pe Cătălin Predoiu ca șef interimar al partidului.

*11 februarie: Curtea Constituțională a constatat vacantarea funcției de președinte al României și a stabilit ca Ilie Bolojan, președinte al Senatului, să preia din 12 februarie interimatul la Palatul Cotroceni. Potrivit Hotărârii CCR, judecătorii constituționali au constatat că funcția de Președinte al României devine vacantă începând cu data de 12 februarie 2025, ca urmare a demisiei lui Klaus-Werner Iohannis din funcția de președinte al României. Constatarea existenței împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcției de președinte este prevăzută în Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.

*11 februarie: Cătălin Predoiu a fost desemnat președinte interimar al partidului PNL de către Biroul Politic Național al partidului, după ce Ilie Bolojan s-a suspendat din partid, ca urmare a faptului că va prelua funcția de președinte interimar al României.

*11 februarie: Vicepreședintele Senatului, Mircea Abrudean, a preluat conducerea interimară a Camerei superioare a Parlamentului, în perioada în care Ilie Bolojan asigură, temporar, funcția de șef al statului.

*12 februarie: Klaus Iohannis și-a încheiat mandatul de președinte al României, iar Ilie Bolojan a preluat funcția de președinte interimar. Ceremonia de predare - primire a mandatului a durat în jur de 30 de minute. Iohannis l-a întâmpinat pe Bolojan în Holul de Onoare al Palatului Cotroceni, au făcut o fotografie și au avut o scurtă întrevedere. 'Domnule președinte interimar, vă urez succes și să aveți grijă de România', i-a transmis Iohannis lui Bolojan, care l-a condus pe fostul președinte la ieșirea din Palatul Cotroceni.

*13 februarie: Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis un prim mesaj de la preluarea interimatului, în care prezintă prioritățile și obiectivele mandatului său. Președintele interimar a subliniat, astfel, că prioritățile și obiectivele mandatului său sunt clare, referindu-se la: necesitatea 'asigurării stabilității economice, sociale și politice a țării'; la politica externă, amintind că 'țara noastră va fi bine reprezentată pe plan extern, cu demnitate și seriozitate'; la scrutinul prezidențial care va urma, dând asigurări că 'vom avea alegeri corecte și transparente!'.

SOCIAL
*11 februarie: Avocatul Poporului a prezentat raportul de activitate al instituției pe anul 2024, context în care a fost prezentat, printre altele, volumul de petiții primite, dar și nemulțumirile constatate din petițiile transmise de cetățeni. Astfel, nivelul de trai, condițiile de muncă, de educație, sănătate sau recunoașterea dreptului de proprietate sunt principalele nemulțumiri pe care cetățenii le-au expus în petițiile trimise Avocatul Poporului anul trecut, se arată în Raport. Conform documentului, instituția s-a sesizat din oficiu anul trecut de peste 3.600 de ori. De asemenea, Avocatul Poporului primește anual cam 1.200-1.300 de petiții prin care se solicită să se adreseze Curții Constituționale pe diferite texte de lege, de foarte multe ori chiar 'fără argumente' sau împotriva unor soluții ale instanțelor de judecată, ceea ce este 'categoric imposibil' și unii din cei care se adresează lansează 'tot felul de acuzații, pe cât de dure, pe atât de nefondate'.

*12 februarie: Cursurile anului școlar 2025-2026 vor începe pe 8 septembrie și vor avea o durată de 36 de săptămâni, prevede un proiect de ordin de ministru privind structura anului școlar 2025-2026, pus în consultare de Ministerul Educației și Cercetării la această dată.

*13 februarie: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că în coaliție s-a decis acordarea unui sprijin financiar de 800 lei, în două tranșe, pentru pensionarii cu venituri reduse și a cerut miniștrilor să redacteze cadrul legal pentru ca primii bani să ajungă la pensionari înaintea Paștelui.

ECONOMIC
*14 februarie: Rata anuală a inflației a coborât, în luna ianuarie 2025, la 4,95%, de la 5,14% în decembrie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,54%, cele nealimentare cu 4,60%, iar serviciile cu 6,54%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

JUSTIȚIE
*11 februarie: România se situează, pentru al treilea an la rând, printre țările UE cu cele ''mai slabe'' percepții privind rezultatele în combaterea corupției, obținând, la egalitate cu Malta, un scor de 46 de puncte din 100 posibile, relevă Indicele de Percepție a Corupției 2024, realizat de Transparency International. Indicele de Percepție a Corupției (IPC) reflectă modul în care experți independenți și din mediul de afaceri percep corupția existentă în sectorul public din 180 de state și teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care zero înseamnă ''foarte corupt'', iar 100 ''deloc corupt''. ''Pentru al treilea an la rând, România obține un scor de 46 de puncte din 100 posibile, conform Transparency International. Uniunea Europeană are printre cele mai ridicate scoruri în clasamentul IPC. Cu toate acestea, în 2024, media UE este de 62 de puncte, în scădere cu două puncte față de anii precedenți.

*11 februarie: Anchetatorii au efectuat percheziții la apropiați ai lui Călin Georgescu, printre cei vizați fiind și șeful lui de campanie, Radu Pally. Călin Georgescu a confirmat, într-un mesaj pe Facebook, că au avut loc descinderi și la sediul Asociației 'Pământul Strămoșesc'', unde fostul candidat la prezidențiale este membru fondator. Conform unor surse judiciare, perchezițiile au fost efectuate în cadrul dosarului deschis în luna decembrie 2024 de Parchetul General, care se referă la posibile încălcări ale legislației în campania electorală a lui Călin Georgescu. Descinderile au fost confirmate indirect și de Poliția Română, într-un comunicat în care IGPR respinge acuzațiile lui Georgescu de politizare a activității polițiștilor.

*12 februarie: În raportul de activitate pe anul 2024, DIICOT susține că România a fost vizată, alături de alte state europene, de acțiuni de 'sabotaj' specifice arsenalului de tehnici hibride ale Federației Ruse, scopul atacurilor hibride fiind de a testa pregătirea de apărare a țărilor din NATO și a găsi slăbiciuni în infrastructură.
'Pe parcursul anului 2024, atât România, cât și alte țări europene, au fost vizate de diferite acțiuni de 'sabotaj', specifice arsenalului de tehnici hibride pe care Federația Rusă îl folosea în România, precum și în statele aliate. Începând cu anul 2022, cel puțin 50 de incidente au avut loc în 13 țări din Europa (Germania, Franța, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Polonia, România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda și Suedia), care ar putea fi operațiuni hibride rusești. Acestea includ cazuri de spionaj, diversiune, vandalism, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare și trei atacuri asupra infrastructurii subacvatice din Marea Baltică', arată DIICOT în Raport.

*13 februarie: Fostul patron al OTV, Dan Diaconescu, a fost condamnat la 8 ani și 4 luni de închisoare cu executare, în dosarul penal în care a fost cercetat pentru act sexual cu un minor și folosirea prostituției infantile, a informat Judecătoria Constanța. Diaconescu a primit condamnarea de 8 ani și 4 luni de detenție după contopirea a trei pedepse, iar hotărârea judecătorilor nu este definitivă.

CULTURÃ
*13 februarie: Arhitectul Dorin Ștefan, unul dintre cei mai importanți profesioniști ai domeniului, apreciat pentru caracterul inovativ al proiectelor sale, și profesorul emerit Paul E. Michelson de la Universitatea din Huntington, SUA, expert în istoria României, se numără printre noii membri corespondenți sau de onoare din străinătate ai Academiei Române. Au mai fost aleși membri corespondenți ai Academiei: Dan-Cristian Vodnar - Secția de științe agricole și silvice; Romiță Iucu - Secția de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie; Gheorghe Remete - Secția de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie; Dorin Ștefan - Secția de arte, arhitectură și audiovizual. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu)

***Sinteza este realizată în baza știrilor AGERPRES

Afisari: 529

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 15:21

15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României

Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (

Documentare 15-05-2025 10:33

A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)

Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De

Documentare 15-05-2025 10:30

15 mai - Ziua Poliției Militare

La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar

Documentare 15-05-2025 10:00

15 mai - Ziua națională a medicului veterinar

La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve

Documentare 15-05-2025 09:30

15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c