logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

RETROSPECTIVĂ 2023 / Principalele acţiuni ale ministrului Afacerilor Externe

Imagine din galeria Agerpres

Bogdan Aurescu (ianuarie -15 iunie)
Luminiţa Odobescu (din 15 iunie)

IANUARIE


9. - Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, la sediul MAE, pe secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Algeriene Democratice şi Populare, Amar Belani, aflat în vizită în România, cei doi oficiali reconfirmând, în acest context, "dorinţa de dezvoltare şi aprofundare a relaţiilor româno-algeriene".

12. - Participarea la conferinţa de lansare la Bucureşti a Preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene, organizată de Ambasada Regatului Suediei în România, în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
16. - Primirea ministrului pentru afaceri europene şi proprietatea de stat al Republicii Finlanda, Tytti Tuppurainen.
  19. - Participarea a cea de-a 53-a Reuniune Anuală a Forumului Economic Mondial (World Economic Forum), de la Davos-Klosters, Confederaţia Elveţiană. (19-20)
27. - Vizita, alături de vice-premierul şi ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, Wopke Hoekstra, şi ministrul pentru Europa şi afaceri externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica", de la Cincu, judeţul Braşov.

 


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


FEBRUARIE


11. - Primirea unei delegaţii a Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de congresmanul Mike Rogers.
14. - Participarea în calitate de vorbitor principal, la reuniunea deschisă a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), cu tema "Ameninţări la adresa păcii şi securităţii internaţionale: creşterea nivelului mărilor şi oceanelor - implicaţii pentru pacea şi securitatea internaţionale", desfăşurată la sediul ONU din New York, SUA.
17. - Participarea la Conferinţa de Securitate de la München, în Republica Federală Germania. (17-18)
24. - Susţinerea intervenţiei naţionale a României la Dezbaterea la nivel ministerial a Consiliului de Securitate al ONU pe tema "Menţinerea păcii şi securităţii în Ucraina", în contextul marcării unui an de la declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, desfăşurată la sediul ONU din New York, SUA.
 
MARTIE


13. - Vizita oficială la Vilnius, în Republica Lituania.
16. - Primirea delegaţiei Consiliului de Afaceri Româno-American (AMRO), condusă de preşedintele executiv al AMRO, Eric Stewart. 
22. - Vizita oficială în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (22-23), la invitaţia omologului său, secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth şi dezvoltare al Regatului Unit, James Cleverly, cu ocazia semnării Declaraţiei Comune actualizate a Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi a primei ediţii a Forumului Bilateral România.
28. - Consultări cu ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Zbigniew Rau, la sediul MAE.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


30. - Co-prezidarea, împreună cu omologul polonez, Zbigniew Rau, a miniştrilor afacerilor externe ai statelor Formatului Bucureşti 9 (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria), desfăşurată în zilele de 30 şi 31 martie, la Lodz, în Polonia. 

APRILIE


4. - Participarea la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO, în perioada 4-5 aprilie, la Bruxelles, în Regatul Belgiei.
12. - Primirea preşedintelui Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer.

MAI


12. - Participarea la reuniunea informală (în format Gymnich) a miniştrilor de externe din statele membre ale UE, la Stockholm, în Regatul Suediei.
23. - Lansarea alături de ministrul afacerilor externe, afacerilor europene şi cooperării al Regatului Spaniei, José Manuel Albares Bueno, şi de ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Zbigniew Rau, a formatului trilateral România - Spania - Polonia, în cadrul unei reuniuni care a avut loc la Valencia, Regatul Spaniei.

IUNIE


7. - Participarea la reuniunea Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) desfăşurată la Paris, în Republica Franceză.
19. - Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a efectuat o vizită oficială la Chişinău, în Republica Moldova. (19-20)
  21. - Participarea la Conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei - 2023 (Ukraine Recovery Conference - 2023), organizată de Regatul Unit şi Ucraina, la Londra.

IULIE


3. - Participarea la conferinţa de lansare la Bucureşti a Preşedinţiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene, organizată de Ambasada Regatului Spaniei în România, în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


11. - Participarea în delegaţia condusă de preşedintele României, la Summitul NATO de la Vilnius, în Republica Lituania. (11-12)
18. - Participarea în delegaţia condusă de Preşedintele României, la Summitul Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (UE-CELAC) desfăşurat la Bruxelles, în Regatul Belgiei.
  24. - Participarea la Comitetul Naţional pentru aderarea României la OCDE, prezidat de premierul României, la Palatul Victoria.

AUGUST


23. - Intervenţia în cadrul celui de-al treilea Summit al Platformei Internaţionale Crimeea, în sistem video-conferinţă.
28. - Întrevederea cu omologul din Republica Chile, Alberto van Klaveren Stork, sosit în vizită oficială în România.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


29. - Deschiderea ediţiei 2023 a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române (RADR), cu tema "O politică externă fermă a României: gestionând provocările şi maximizând oportunităţile", la Hotel Radisson Blu.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


31.- Participarea la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE (de tip Gymnich), desfăşurată la Toledo, în Regatul Spaniei.

SEPTEMBRIE


4. - Vizita de lucru la Berlin, în Republica Federală Germania, la invitaţia ministrului federal german al afacerilor externe, Annalena Baerbock.
19. - Participarea la deschiderea segmentului la nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York, în SUA.
25. - Întrevedere cu preşedintele Parlamentului Georgiei, Shalva Papuashvili, sosit în vizită oficială în România.
26. - Consultări bilaterale cu ministrul afacerilor externe al Republicii Cehia, Jan Lipavský, la sediul MAE.
28. - Participarea la ceremonia oficială de lansare a Forumului Euro-Atlantic de Rezilienţă 2023 desfăşurată la Palatul Parlamentului.

 


Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


OCTOMBRIE


7. - Participarea în cadrul delegaţiei conduse de preşedintele României, cu prilejul vizitei de stat în Republica Portugheză.
12. - Participarea ministrului la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la Palatul Cotroceni.

NOIEMBRIE


6. - Consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Republicii Azerbaidjan, Jeyhun Bayramov, la sediul MAE.

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


14. - Vizita oficială în Republica Albania, la Tirana, reprezentând prima parte a unui turneu în Balcanii de Vest, care a inclus Republica Macedonia de Nord (15 nov.) şi Muntenegru (16 nov.); Consultări, la Tirana, cu ministrul pentru Europa şi afaceri externe al Republicii Albania, Igli Hasani, în contextul aniversării a 110 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Albania.
20. - Vizita oficială la Paris, care a inclus consultări cu ministrul pentru Europa şi afaceri externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, precum şi întrevederi cu secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, şi cu directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay.
29. - Participarea la sesiunea Consiliului NATO-Ucraina (NUC), care a încheiat reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO, desfăşurată la Bruxelles (28-29 nov.).

DECEMBRIE


1. - Participarea la ceremonia oficială organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Capitală.
8. - Întrevedere cu omologul tunisian, Nabil Ammar, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


12. - Consultări cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Republicii Kazahstan, Murat Nurtleu, la sediul MAE. AGERPRES (Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Roxana Losneanu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 13-04-2025 17:00

SĂRBĂTORI: Săptămâna Pătimirilor Domnului - Săptămâna Mare

Săptămâna Mare a Sfintelor și Mântuitoarelor Patimi ale lui Hristos începe în Duminica Intrării în Ierusalim a Domnului, în acest an în ziua de 13 aprilie. Caracteristica liturgică a Săptămânii Mari este reprezentată de Denii. Prin felul și conținutul lor, deniile sunt slujbe unicat în cultul divin ortodox.

Documentare 13-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Criticul de film Irina-Margareta Nistor

Irina-Margareta Nistor, reputat critic de film și inconfundabila 'voce a filmului românesc', s-a născut la 26 martie 1957, în București. A terminat în 1980, ca absolventă de franceză - engleză, Universitatea din București, având ca subiect, la lucrarea de diplomă, ''Cocteau și Poezia cinematografică', după cum indică site-ul

Documentare 13-04-2025 10:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 155 de ani de la înființarea Muzeului Metropolitan de Artă din New York City

Muzeul Metropolitan de Artă din New York, cel mai mare muzeu de artă din SUA, a fost fondat la 13 aprilie 1870, fiind deschis publicului începând cu 20 februarie 1872, potrivit metmuseum.org. Inițiativa de a înființa 'The Met', denumirea colocvială a muzeului, a aparținut unui grup de

Documentare 13-04-2025 09:45

DOCUMENTAR: Compozitorul și dirijorul francez de origine română Vladimir Cosma împlinește 85 de ani (13 aprilie)

Vladimir Cosma, violonist, compozitor și dirijor francez de origine română, s-a născut la 13 aprilie 1940, la București, într-o familie de muzicieni. ''Autor a peste 400 de compoziții, atât pentru film, dar și pentru teatru, desen animat și operă, Vladimir Cosma marchează fără echivoc istoria cinematografului francez din a doua jumătate a secolului

Documentare 13-04-2025 09:15

Maratonul de la Paris (13 aprilie)

Maratonul Schneider Electric de Paris, organizat la 13 aprilie 2025, este una dintre cele mai prestigioase curse, ce are loc pe distanța de 42,195 km. Totodată, este unul dintre cele mai mari maratoane din lume, atât datorită numărului participanților, cât și pentru performanțele alergătorilor săi. Maratonul în sine combină provocarea personală cu șansa de

Documentare 13-04-2025 09:00

DOCUMENTAR: 95 de ani de la nașterea regizorului și actorului Sergiu Nicolaescu (13 aprilie)

Reputat regizor, actor, producător de film și scenarist, Sergiu Nicolaescu s-a născut la 13 aprilie 1930, la Târgu-Jiu, conform imdb.com. La vârsta de cinci ani a plecat din orașul natal împreună cu familia, care și-a stabilit reședința la Timișoara, orașul în care marele regizor a copilărit.

Documentare 13-04-2025 08:30

Expoziția mondială Osaka 2025

Orașul Osaka găzduiește anul acesta, în perioada 13 aprilie - 13 octombrie, expoziția mondială Expo 2025. Expoziția are ca temă 'Designing Future Society for Our Lives' ('Proiectarea societății viitorului pentru viețile noastre'). Cele trei teme secundare ale expoziției, 'Saving Lives', 'Empowering Lives' și 'Connecting Lives' su

Documentare 13-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor) (13 aprilie)

Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în duminica dinaintea Învierii Domnului (a Sfintelor Paști), în acest an în ziua de 13 aprilie. Este prăznuit acum unul dintre cele mai mari evenimente din viața pământească a Domnului nostru Iisus Hristos: intrarea Lui sărbătorească în Ierusalim, spune Sfântul Luca

Documentare 13-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'E mai greu să ajungi om decât știutor de carte.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 13-04-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 aprilie

Ortodoxe Intrarea Domnului în Ierusalim Duminica a 6-a din Post Greco-catolice Duminica Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile). Sf. papă Martin Romano-catolice Duminica Floriilor Sf. Martin I, pp. m. Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în acest an de

Documentare 13-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 aprilie

Este a 103-a zi a anului 2025. Au mai rămas 262 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 35 m și apune la 19 h 58 m. Luna răsare la 20 h 43 m și apune la 06 h 29 m. Lună Plină 03 h 22 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-04-2025 08:30

12 aprilie - Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu (ONU)

La 12 aprilie 2025 este aniversată Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu, fiind instituită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 65/271 din 7 aprilie 2011, indică www.un.org. Celebrarea acestei zile pe plan internațional are rolul de a aduce în atenția publică începutul

Documentare 12-04-2025 08:00

DOCUMENTAR: Primul vaccin antipolio a fost autorizat în SUA (12 aprilie 1955)

La 12 aprilie 1955, au fost anunțate rezultatele testelor clinice pentru vaccinul antipolio dezvoltat de virusologul american Jonas Salk. Vaccinul era sigur și eficient, astfel că a fost autorizat în SUA în aceeași zi. În cei doi ani anteriori disponibilității pe scară largă a vaccinului, numărul mediu de cazuri de poliomielită în SUA era de peste 45.

Documentare 12-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Nu-i de mirare dacă privighetoarea închisă în aceeași colivie cu un corb nu va mai cânta.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) 

Documentare 12-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Sava de la Buzău Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul, episcop de Parion Greco-catolice Sâmbăta lui Lazăr. Sf. ep. Vasile al Parionului; Sf. m. Sava de la Buzău Romano-catolice Ss. Iuliu I, pp. m.; Sava Gotul, m. Sfântul M