DOCUMENTAR: Actorul Marius Manole împlineşte 45 de ani (4 octombrie)

Actorul Marius Manole s-a născut la 4 octombrie 1978, la Iaşi. A absolvit, în 2001, Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, secţia Actorie, la clasa profesor Emil Coşeriu şi Cornelia Gheorghe. A urmat, apoi, în perioada 2002-2003, cursurile Secţiei de Coregrafie de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti. De asemenea, a participat la stagiile din cadrul Academiei Itinerante "Andrei Şerban", la Horezu şi la New York, atelier realizat de ICR New York cu sprijinul ICR Bucureşti, în 2009, după cum notează site-ul https://theatrum.ro/.
A jucat, pentru prima dată, pe scena Teatrului Municipal din Focşani (2001-2002), în piesa "Buzunarul cu pâine" de Matei Vişniec, regia Attila Szabo şi a semnat coregrafia pentru "Femeia din manuscris" de Lia Bugnar, regia Gina Lazăr.
Marius Manole a debutat pe scena Teatrului "Maria Filotti" din Brăila, în 2002, cu rolul Paulie în piesa "Drept ca o linie" de Luis Alfaro, în regia lui Radu Apostol. Până în 2004, a mai jucat în spectacolele: "Comedia erorilor" de William Shakespeare, regia Attila Szabo, în rolul Dromio din Efes; "Caragiale...Fantasticul" după I.L. Caragiale, regia Constantin Codrescu, în rolul Prichindel; "Plaja" de Peter Asmussen, regia Radu Afrim, în rolul Proprietarul; "Angajare de clovn" de Matei Vişniec, regia Radu Nichifor, în rolul Nicolo, potrivit site-ului https://www.tnb.ro/.
A continuat să-şi construiască cariera la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde a jucat în zeci de spectacole, între care amintim: "Visul unei nopţi de vară" de W. Shakespeare (regia Felix Alexa, 2003), "Inimă de câine" de Mihail Bulgakov (regia Yuri Kordonsky, 2005), "Burghezul gentilom" după J.B.P. Moliere (regia Petrică Ionescu, 2006), "Iubiri interzise" de Yukio Mishima (regia Issey Takizawa, 2007), "Livada de vişini" de A.P. Cehov (regia Felix Alexa, 2010), "Vizita bătrânei doamne" de Friedrich Dürrenmatt (regia Alexander Morfov, 2011), "Două loturi" de I.L. Caragiale (regia Alexandru Dabija, 2012), "Butoiul cu pulbere" de Dejan Dukovski (regia Felix Alexa, 2014), "Memoria apei" de Shelagh Stephenson (regia Erwin Şimşensohn, 2016), "Regele Lear" de W. Shakespeare (regia David Doiashvili, 2016), "Crima din strada Lourcine" de Eugene Labiche (regia Felix Alexa, 2017), "Romeo şi Julieta" după W.Shakespeare (regia Yuri Kordonsky, 2018), "Pădurea spânzuraţilor" după Liviu Rebreanu (regia Radu Afrim, 2018), "Trei surori. Un scenariu (ne)firesc de liber", după Cehov (regia Radu Afrim, 2019), "Casa de la ţară" de Donald Margulies (regia Claudiu Goga, 2022), "Cei drepţi" de Albert Camus (regia Mihai Măniuţiu, 2022), "Repetiţie pentru o lume mai bună", dramatizare de Mihai Radu şi Ionuţ Sociu după romanul omonim de Mihai Radu (regia Radu Afrim, 2023).
În Bucureşti a mai jucat la: Teatrul Act ("Vanilla Skype", text şi regie Cătălin Ştefănescu, 2015 ş.a.); Teatrul de Comedie ("Masculin-feminin", text şi regie Lia Bugnar, 2013; "Ioana şi focul" de Matei Vişniec, regia Cătălina Buzoianu, 2008); Teatrul Metropolis (''Peretele" de Lia Bugnar, regia Lia Bugnar, 2014, "Spitalul comunal" de Hristo Boicev, regia Felix Alexa, 2012 ş.a.); Theatrum Mundi ("Pietonul şi furia" de Eugene Ionesco, regia Alexander Hausvater, 2003); Teatrul "Lucia Sturza Bulandra" ("Richard al III-lea" de William Shakespeare, regia Andrei Şerban, 2019 etc.); ARCUB ("Însemnările unui nebun" de Nikolai Gogol, regia Felix Alexa, 2013 ş.a.); Teatrul Odeon ("Republica Melania", de Irina Nechit (regia Gelu Colceag, 2023 ş.a.); Godot Cafe Teatru ("Cremă de zahăr ars. Astăzi îi spunem dragoste", autor şi regia Iris Spiridon, 2014 etc.); Teatrul Luni, Green Hours ("O piesă deşănţată" de Lia Bugnar, regia Dorina Chiriac, 2012).
De asemenea, publicul iubitor de teatru l-a putut vedea jucând sau semnând coregrafii şi pe scenele unor teatre din ţară, între care: Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi (coregrafie pentru "Tinereţe fără bătrâneţe" de Petre Ispirescu, regia Teodor Corban, 2010), Teatrul Municipal Târgovişte ("Romeo şi Julieta" de W. Shakespeare, regia Kemal Başar, 2007), Opera Română Timişoara ("Povestea soldatului" de Igor Stravinsky, regia Ion Ardeal Ieremia, 2006), Teatrul Tătăraşi Iaşi (mişcarea scenică pentru "Morţi şi Vii" de Ştefan Caraman, regia Ion Sapdaru, 2005), Teatrul Dramatic "Fani Tardini" Galaţi (coregrafia pentru "A şaptea kafana", regia Alexandru Berceanu, 2004), Teatrul "Andrei Mureşanu" (TAM) din Sfântu Gheorghe ("Consimţământ", regia Radu Afrim, 2021) ş.a.
Actor apreciat, Marius Manole a fost distribuit şi în filme: "Heatwave" (regia Mirel Bran, 2009), "Luna verde" (regia Alexa Visarion, 2009), "Ursica 2 - Bibliotheque Pascale" (regia Szalbocs Hajdu, 2010), "The Scream" (regia Mirel Bran, 2010); "2+2" (regia Thomas Ciulei, 2012), "Undeva la Palilula" (regia Silviu Purcărete, 2012). A fost Patrick în serialul "Martor fără voie" (regia Andy Lupu, Antena 1, 2006) şi l-a interpretat pe Rică Venturiano în spectacolul ''O noapte furtunoasă'' de I.L. Caragiale, la Teatrul Naţional de Televiziune (regia Mihai Manolescu, 2013). A mai jucat în filmul TV "Reflex", în regia Andrei Chiriac (2012).
Actorul Marius Manole particip[ la ceremonia de decernare a premiului de excelenţă pentru întreaga carieră şi a titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Iaşi, actritei Rodica Mandache, în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc (SFR), 2021.
FotoŞ (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
Între premiile decernate de-a lungul timpului se află: Marele premiu pentru "Drept ca o linie" la Festivalul de Teatru Imagine (2002); Premiul special pentru "Drept ca o linie" la Festivalul de Teatru Contemporan Braşov (2002); Premiul pentru "Tineri Creatori" acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor pentru rolul Puck în "Visul unei nopţi de vară" de W.Shakespeare (2003); Premiul FestCo pentru rolul secundar Paul - "Stă să plouă", Teatrul LUNI, Green Hours (2007); Premiul FestCo pentru rolul principal din "Ioana şi focul" de la Teatrul de Comedie (ex aequo Constantin Cojocaru pentru "Mansarda la Paris"), 2009; Premiul UNITER pentru Cel mai bun actor în rol secundar pentru rolurile "Bătrânica apatică" şi "Actorul" din spectacolul "Între noi e totul bine", regia Radu Afrim (2016). A avut o nominalizare la UNITER pentru debut (rolul Paulie din "Drept ca o linie") şi o nominalizare la UNITER pentru Cel mai bun actor în rolul "Sarikov, Tipograf Tipografovici" - "Inimă de câine" după Mihail Bulgakov, regia Yuriy Kordonskiy (2006), conform https://www.tnb.ro/.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a acordat Ordinul 'Meritul Cultural' în grad de Cavaler, categoria D - 'Arta spectacolului', actorului Marius Manole, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala Unirii a Palatului Cotroceni, 2016.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
La 22 decembrie 2020, Marius Manole a jucat în comedia romantică "Fă-mi loc!", cu Medeea Marinescu, care a fost prezentată într-o reprezentaţie live online. În aprilie 2021, actorul s-a aflat pentru prima dată pe scena teatrului din Craiova, unde a jucat într-un spectacol inedit în regia lui Radu Afrim. Cu acest "one-man show" a fost închisă seria celor 100 de episoade ale proiectul internaţional "Hektomeron" al Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, un amplu proiect teatral urmărit online de spectatorii din întreaga lume, în perioada ianuarie-aprilie.
Marius Manole a revenit la Iaşi, pe scena Ateneului Naţional, în mai 2023, cu rolul principal în comedia franceză "Prenumele", de Matthieu Delaporte şi Alexandre de la Patelliere. Tot în 2023, în luna martie, a fost prezentat, în premieră, spectacolul "All Inclusive" de Alexandru Popa, la Teatrul de stat "Regina Maria".
În dimineaţa zilei de 14 august 2023, actorul a susţinut un moment recitativ în cadrul recitalului Corului Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", dirijat de Anna Ungureanu, un recital în premieră absolută la răsăritul soarelui, pe malul mării, la Constanţa, în cadrul căruia au fost prezentate compoziţii corale româneşti semnate de Corneliu Cezar, Mihai Moldovan şi Sabin Păutza.
În stagiunea curentă a Teatrului Naţional "I.L.Caragiale", care s-a deschis la 17 septembrie 2023, actorul Marius Manole joacă, între altele, în premierele "Gertrude" a lui Radu F. Alexandru, în regia lui Silviu Purcărete şi "Opera de trei parale" de Bertolt Brecht (scenografia Liliana Cenean şi Ştefan Caragiu, coregrafia şi mişcarea scenică Roxana Colceag), în regia lui Gelu Colceag, potrivit https://www.tnb.ro/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, Ruxandra Bratu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)