O PERSONALITATE PE ZI: Regizorul Akira Kurosawa

Akira Kurosawa a fost un regizor, producător, scenarist şi editor japonez. Considerat unul dintre cei mai importanţi şi influenţi realizatori de film din istoria cinematografiei, Kurosawa a regizat 30 de filme într-o carieră de 57 de ani.
S-a născut la 23 martie 1910, într-un cartier al oraşului Tokyo, fiind cel mai mic din cei opt copii ai unui profesor de sport. A urmat cursurile şcolii elementare "Morimura Gakuen", iar în 1927, a terminat cursurile gimnaziului Keika. S-a înscris la Academia de Arte, dar nu a reuşit la examenul de admitere şi s-a instruit în această direcţie ca autodidact. A studiat cu predilecţie pictura occidentală, iar unele dintre tablourile sale au fost expuse. Ca membru al Asociaţiei Artiştilor Proletari (1929-1932), a încercat să-şi câştige existenţa şi ca pictor. În cele din urmă, a reuşit să lucreze ca ilustrator.
În 1935, şi-a încercat norocul ca autor şi asistent de regie de film. S-a angajat la Societatea de Film PCL - Photo Chemical Laboratory (mai târziu Studiourile Toho) şi a devenit asistentul de regie al lui Kajiro Yamamoto, cel mai important regizor de film la acea vreme din Japonia. După ce a scris aproximativ 50 de scenarii, în 1943, a semnat regia filmului ''Legenda Judo-ului''.
Şi-a găsit propriul său stil în cel de-al optulea film intitulat ''Îngerul beat'' (1948). Pentru filmul ''Rashomon'', turnat în 1950, a fost distins cu ''Leul de aur'', devenind astfel celebru şi în Occident.
Kurosawa a ecranizat romanul ''Idiotul'' al lui Dostoievski ("Hakuchi", 1951), ''Azilul de noapte'' al lui Gorki (1957) şi piesa shakespeariană ''Macbeth'' (în filmul intitulat ''Castelul din pădurea împăienjenită", 1957). Universul autorului său preferat, Dostoievski, îl regăsim în multe dintre filmele regizate de el.
Filmele despre samurai semnate de Kurosawa - "Cei şapte samurai'' (1954), ''Fortăreaţa ascunsă'' (1958), ''Yojimbo'' (1961), ''Sanjuro'' (1962) -, au contribuit esenţial la reînvierea genului western, prin care Kurosawa a devenit străbunicul aşa-numitelor western-uri italiene, iar filme ca ''Pentru un pumn de dolari'' (1964), în regia lui Sergio Leone, sunt remake-uri ale filmului ''Cei şapte samurai'', ''Yojimbo''. Caracterul experimental al filmelor sale şi stilul său de lucru perfecţionist sunt deseori criticate în Japonia, potrivit www.biography.com.
Akira Kurosawa alături de regizorii George Lucas (stg.) şi Steven Spielberg (dr.), la cea de-a 62-a ediţie a Premiilor Oscar, 1990.
După eşecul înregistrat cu primul său film color, ''Dodes'ka-den'' (1970), pe care Kurosawa l-a realizat în studiourile sale personale, întreaga industrie japoneză s-a dezis în totalitate de el. Dezgustat, în 1971, a încercat să-şi curme zilele. Abia, în 1975, a reuşit să toarne un nou film, de astă dată în Uniunea Sovietică, unde a realizat ''Uzala, kirkizul''.
Următoarele sale succese cinematografice, filme istorice, au avut sprijinul financiar al producătorilor americani Francis Ford Coppola şi George Lucas, potrivit www.imdb.com. A fost premiat în 1980, la Cannes, cu mult râvnitul ''Palme d'Or'' şi copleşit cu laude.
Akira Kurosawa în timpul filmărilor la pelicula Akahige (Barbă roşie), 1965.
Următorul film, ''Ran'' (1984), o adaptare după ''Regele Lear'' al lui Shakespeare, a fost aclamat de critica de specialitate ca fiind capodopera cinematografică a lui Kurosawa. Ultimul său film, ''Madadayo'' (1993), povesteşte istoria scriitorului Hyaken Uchida, decedat în 1971, scriitor pe care regizorul l-a apreciat foarte mult.
Dintre creaţiile sale mai amintim: "Căsătoria tigrului" (1945), "Nimic nu regretăm din tinereţea noastră" (1946), "O duminică minunată" (1947), "Câinele sălbatic" (1949), "Scandal" (1950), "Să trăieşti o dată cu adevărat" (1951), "Raport despre o fiinţă vie", "Viaţă sub teroare" (1955), "Tronul însângerat", "Cei răi dorm liniştiţi" (1960), "Tsubaki" (1962), "Între cer şi iad" (1963), "Barbă-roşie" (1965), "Vise" (1989), "Rapsodie de august" (1991).
Alte premii: Ordinul culturii japoneze (1985); Filmul anului pentru ''Ran'' (1985, Asociaţia criticilor americani pentru film); Marea cruce a ordinului de merit a Republicii Italiene (1986); Oscarul de onoare, pentru întreaga sa activitate cinematografică (1990); Premiul ''D.W.Griffith'' (1992); Premiul imperial japonez al Societăţii Japoneze de Artă (1992).
Numit "împăratul cinematografului japonez", Akira Kurosawa a murit la 6 septembrie 1998. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)