logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REVOLUŢIA DE LA 1848-1849: ''Dorinţele partidei naţionale în Moldova'', program al revoluţionarilor moldoveni (august 1848)

Imagine din galeria Agerpres

În luna august 1848, Mihail Kogălniceanu a publicat, la Cernăuţi, broşura ''Dorinţele partidei naţionale în Moldova'', alcătuit din împuternicirea Comitetului revoluţionar moldovean, în care se dezvoltă o seamă din ideile ''Proclamaţiei de la Islaz'' şi din ''Prinţipiile noastre pentru reformarea patriei'', după cum indică lucrarea ''Istoria României în date'' (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003).

După evenimentele din martie 1848 din Moldova, în primăvara anului 1848 Transilvania a constituit centrul spre care s-au îndreptat numeroşi fruntaşi politici din Moldova, pentru ca mai apoi Bucovina să devină centrul activităţii exilaţilor moldoveni.

În iunie şi iulie 1848, ''cei mai de seamă fruntaşi politici ai Moldovei ostili regimului lui Mihail Sturdza se aflau în Bucovina, punând astfel capăt unor peregrinări în provinciile româneşti din Austria şi în Ţara Românească'', scrie istoricul Apostol Stan în volumul ''Revoluţia română de la 1848. Solidaritate şi unitate naţională'' (Bucureşti, 1987). Potrivit acestuia, în vara lui 1848 se aflau în Bucovina, îndeosebi la Cernăuţi, circa 50 de pribegi, consideraţi ''fruntea'' tineretului din întreaga Moldovă, între aceştia numărându-se: Iancu şi Vasile Alecsandri, Grigore Balş, I. A. Cantacuzino, Costache şi Petrache Cazimir, Alexandru Cuza, N. Dimitrescu, M.C. Epureanu, Vasile Ghica, Mihail Kogălniceanu, Vasile Mălinescu, Costache Negri, Alecu Rosetti, Lascăr Rosetti, Alecu Russo ş.a.

Printre ultimii fruntaşi sosiţi în Bucovina s-a numărat şi Mihail Kogălniceanu. ''Cu venirea lui Kogălniceanu, întreaga emigraţie moldovenească simţii că primise o întărire puternică, că venise bărbatul ce putea cel mai bine da glas aspiraţiilor şi dorinţelor partidei naţionale'', scrie istoricul Dumitru Hîncu în volumul ''Kogălniceanu'' (Editura Tineretului, 1960). După întrevederi avute cu Vasile Alecsandri, Costache Negri şi Vasile Mălinescu, Mihail Kogălniceanu a convocat câteva adunări ale emigranţilor. Kogălniceanu a fost însărcinat să redacteze neîntârziat un document programatic. El s-a sfătuit cu Vasile Mălinescu, pe care îl considera ca fiind cel mai bun cunoscător al chestiunii ţărăneşti în Moldova, mai menţionează istoricul D. Hîncu în lucrarea amintită.

Exilaţii aflaţi în Bucovina s-au constituit într-un Comitet revoluţionar sau Societatea română din Cernăuţi, condus de un triumvirat: C. Negri - preşedinte, Petrache Cazimir - secretar şi V. Alecsandri - membru. La reuniunile şi dezbaterile politice participau şi localnici, îndeosebi membrii familiei Hurmuzaki. De altfel, familia Hurmuzaki a găzduit în această perioadă, la moşia sa de la Cernăuca, o parte dintre moldovenii aflaţi în exil în Bucovina. M. Kogălniceanu aprecia ''buna şi cordiala ospitalitate'' acordată în ''scumpa şi neuitata Bucovină'' (''Revoluţia română de la 1848. Solidaritate şi unitate naţională'').

În vara anului 1848 activitatea exilaţilor a evoluat sub semnul unei puternice influenţe exercitate de desfăşurarea evenimentelor din Ţara Românească. ''Concretizarea cea mai deplină a impactului revoluţiei muntene asupra pribegilor din Bucovina au reprezentat-o ''Dorinţele partidei naţionale în Moldova'', cel mai de seamă şi mai complet program al conaţionalilor din această provincie'', arată istoricul Apostol Stan în lucrarea amintită.

Programul ''Dorinţele partidei naţionale în Moldova'' prevedea: autonomia deplină a ţării, egalitatea în drepturi (civile şi politice), ''libertatea culturilor'', întrucât ''religiile prigonite în alte ţări au găsit pururea în ţara noastră un azil'', ''emancipaţiunea generală a israeliţilor moldoveni'', Adunare reprezentativă, domn ales din toate stările societăţii, responsabilitatea miniştrilor şi funcţionarilor publici, libertatea cuvântului şi a tiparului, libertatea individuală şi inviolabilitatea domiciliului, instrucţie egală şi gratuită, secularizarea averilor mânăstireşti, desfiinţarea rangurilor şi privilegiilor boiereşti, abolirea sarcinilor nobiliare şi împroprietărirea ţăranilor, cu despăgubire, desfiinţarea robiei, unirea Moldovei cu Ţara Românească, socotită drept ''cheia boltei, fără care s-ar prăbuşi tot edificiul naţional''.

De asemenea, după cum arată istoricul Dan Berindei în volumul "Revoluţia de la 1848 în Ţările Române. Culegere de studii" (Ed. Academiei Române, Bucureşti, 1974), o sinteză a revendicărilor economice româneşti a făcut-o tot Kogălniceanu, el cerând în ''Dorinţele partidei naţionale în Moldova'' nu numai "desfiinţarea a orice dări asupra exportaţiei productelor naţionale", promulgarea unor legi de credit, crearea unei bănci, dar şi "aşezarea" de şcoli profesionale, crearea de aziluri "pentru muncitorii neputincioşi", deschiderea de canale şi drumuri de comunicaţie şi construirea drumurilor publice cu plată şi nu prin beilicuri şi havalele.

"Atât în Ţara Românească, prin Proclamaţia de la Islaz, cât şi în Moldova - prin proiectul de Constituţie şi prin ''Dorinţele partidei naţionale în Moldova'' - s-a cerut desfiinţarea pedepsei cu bătaia şi a celei cu moartea. 'Epoca în care vieţuim - remarca Kogălniceanu - face de prisos orice comentariu întru aceasta'" ("Revoluţia de la 1848 în Ţările Române. Culegere de studii", Ed. Academiei Române, Bucureşti, 1974). Kogălniceanu făcea referire totodată, în ''Dorinţele partidei naţionale în Moldova'', la "o naţionalitate de opt milioane de români".

Mihail Kogălniceanu a dezvoltat pe larg acest program în ''Proiect de Constituţie pentru Moldova'', redactat pe baza programelor revoluţionare din Ţările Române şi a constituţiilor din Occident (în special a celei belgiene din 1831) şi care cuprindea 130 de articole repartizate în zece capitole: Despre suveranitate; Despre puterea legislativă; Despre puterea executivă; Despre sfatul miniştrilor; Despre administraţia din Lăuntru; Despre puterea judecătorească; Despre puterea armată; Despre drepturi şi datorii; Despre revizia Constituţiei; Dispoziţii provizorii. (''Istoria României în date'', Ed. Enciclopedică, Bucureşti, 2003) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 305

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 10-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197

Documentare 10-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai

Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve

Documentare 09-05-2025 13:53

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f