logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Imagine din galeria Agerpres

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea vicepremierului Cătălin Predoiu să asigure interimatul în funcția de prim-ministru, demisia Elenei Lasconi din funcția de președintă a USR, înregistrări de deprecieri record ale monedei naționale în raport cu euro, creșterea indicelui ROBOR la trei luni, inaugurarea expoziției de fotografii documentare 'Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori' reprezintă o parte dintre evenimentele interne ale perioadei 5-9 mai 2025.

AFACERI EUROPENE
*7 mai: Comisia Europeană a decis să emită un aviz motivat către România pentru restricționarea libertății producătorilor de gaze de a stabili prețurile angro ale gazelor în România, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

POLITIC
*5 mai: Conform rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente, George Simion, candidatul AUR, a obținut 3.862.761 voturi (40,96%). Pe locul al doilea se află candidatul independent Nicușor Dan, cu 1.979.767 de voturi (20,99%), fiind urmat de Crin Antonescu (Alianța electorală 'România, Înainte!'), cu 1.892.930 de voturi (20,07%), și de candidatul independent Victor Ponta cu 1.230.164 de voturi (13,04%).
Pe locurile următoare se situează:
* Elena Lasconi (Uniunea Salvați România) - 252.721 voturi (2,68%)
* Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal) - 60.682 voturi (0,64%)
* Daniel Funeriu (candidat independent) - 49.604 voturi (0,53%)
* Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) - 36.445 voturi (0,39%)
* Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie) - 25.994 voturi (0,28%)
* John-Ion Banu Muscel (candidat independent) - 22.020 voturi (0,23%)
* Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale) - 17.186 voturi (0,18%).

*5 mai: Elena Lasconi, candidată USR la alegerile din 4 mai, dar căreia i s-a retras sprijinul, și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Uniunii Salvați România (USR). Potrivit unui comunicat de presă, decizia a venit 'în urma unei perioade marcate de provocări politice și personale, iar gestul a fost asumat cu responsabilitate și încredere în viitorul USR și al României'.

*5 mai: Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a anunțat că prim-vicepreședintele USR, Dominic Fritz, va prelua interimar conducerea partidului, după demisia Elenei Lasconi. Moșteanu a menționat că, în acest moment, USR se concentrează asupra alegerilor din 18 mai și a susținerii lui Nicușor Dan, pentru a menține 'parcursul pro-european' al României.

* 5 mai: Consiliul Politic Național al PSD a decis ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu să își prezinte demisia din funcția de premier. 'Am văzut votul românilor de ieri, asta înseamnă că actuala coaliție de guvernare nu are o legitimitate, cel puțin în această componență. Am propus colegilor mei ieșirea din coaliția de guvernare, care implicit duce la demisia mea din funcția de prim-ministru, lucru pe care o să îl fac după întâlnirea cu dumneavoastră', le-a spus președintele PSD, Marcel Ciolacu, jurnaliștilor, la sediul central al PSD. Întrebat dacă miniștrii PSD vor rămâne în Guvern pentru a asigura interimatul, Ciolacu a răspuns: 'E o perioadă scurtă până se va crea o nouă coaliție, am luat decizia că ei rămân să discute cu reprezentanții PNL, UDMR și, cum se hotărăște, așa vor face'. Decizia a venit, după ce, în aceeași zi, premierul Marcel Ciolacu a declarat că le va propune colegilor săi de partid ieșirea PSD din coaliția de guvernare și demisia sa din funcția de prim-ministru.
Tot la 5 mai, președintele interimar, Ilie Bolojan, a luat act de demisia premierului Marcel Ciolacu.

*6 mai: Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministru al Afacerilor Interne, a fost desemnat să asigure interimatul în funcția de prim-ministru, după ce, cu o zi în urmă, premierul Marcel Ciolacu a demisionat. Decretul privind desemnarea lui Cătălin Predoiu în funcția de prim-ministru interimar a fost publicat în aceeași zi în Monitorul Oficial al României.

*6 mai: România intră într-o nouă fază de incertitudine odată cu demisia premierului Marcel Ciolacu, înlocuit temporar de ministrul de interne, liberalul Cătălin Predoiu, conform AFP, care comentează că demisia social-democratului din fruntea executivului român survine după ceea ce France Presse numește 'rezultatul șocant al extremei drepte' în primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai.

*8 mai: Purtătorul de cuvânt al executivului, Mihai Constantin, a declarat că prioritățile guvernului interimar sunt dedicate asigurării echilibrului circuitelor economice private pentru piețele financiare, companiile românești, societatea civilă, pentru toți cetățenii României.

*8 mai: Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) urmează să fie încasată, parțial, la sfârșitul lunii mai și va fi în valoare de 1,3 miliarde de euro. Până în prezent, 68 dintre cele 74 de jaloane și ținte au fost evaluate pozitiv în cadrul acestei cereri, care se ridică la 2 miliarde euro (fără prefinanțare) în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, elementul central al NextGenerationEU.

*9 mai: Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată la 12 mai, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului.

*9 mai: Curtea Constituțională a României a validat, cu unanimitate de voturi, rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe data de 4 mai. De asemenea, Curtea Constituțională a anunțat organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea președintelui României în ziua de duminică, 18 mai, la care participă George-Nicolae Simion și Nicușor-Daniel Dan, în această ordine.

JUSTIȚIE
*5 mai: Judecătoria Sectorului 1 a decis reducerea termenului de prelungire a controlului judiciar în cazul lui Călin Georgescu, de la 60 la 45 de zile. Instanța a mai hotărât să-i înlăture obligația de a nu deține, folosi sau purta arme și pe cea de a comunica periodic informații relevante despre mijloacele sale de existență. Judecătoria Sectorului 1 s-a pronunțat în legătură cu o plângere depusă de Călin Georgescu privind prelungirea măsurii controlului judiciar.

*9 mai: Curtea Constituțională a României a respins, ca neîntemeiată, cererea de anulare a primului tur al alegerilor, formulată de candidatul Sebastian-Constantin Popescu la 6 mai.

ELECTORAL
*8 mai: Cei doi candidați calificați în cursa finală pentru Cotroceni - George Simion (AUR) și Nicușor Dan (independent) au participat la prima dezbatere televizată, organizată de Euronews România, în Aula Magna a Politehnicii București.

ECONOMIE
*5 mai: Brokeri consultați de AGERPRES la această dată au susținut că bursa a reacționat negativ la rezultatul alegerilor, iar volatilitatea ar putea să se manifeste până la rezultatul turului doi al alegerilor prezidențiale, însă nu putem vorbi de panică.

*6-9 mai: Moneda națională s-a depreciat în raport cu euro, înregistrând, în intervalul 6-9 mai, maxime istorice succesive:
- 6 mai: 5,0378 lei, în creștere cu 6,03 bani (+1,21%) față de cotația precedentă, de 4,9775 lei;
- 7 mai: 5,0991 lei, în creștere cu 6,13 bani (1,22%) față de cotația precedentă, de 5,0378 lei;
- 8 mai: 5,1222 lei, în creștere cu 2,31 bani (0,45%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei;
- 9 mai: 5.1165 lei (sursa: https://www.bnro.ro/Home.aspx)

*6 mai: Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de marți, iar rulajul se cifra la 23,56 milioane de lei (4,73 milioane de euro), după 45 de minute de la debutul tranzacțiilor.

*7 mai: Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat că evoluțiile din ultimele zile au fost generate de alegerile din data de 4 mai și au loc mișcări importante de capital, dar atât buffer-ul ministerului, cât și rezervele Băncii Naționale, asigură o stabilitate și situația poate fi gestionată. Acesta a admis că există o presiune asupra cursului, confirmată și de Banca Națională, dar și-a exprimat încrederea că 'profesionalismul și rezervele și experiență de la BNR' asigură o gestionare corectă a situației și că lucrurile sunt sub control din acest punct de vedere.

*8 și 9 mai: Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 7,25% pe an, de la 6,47% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%. În 9 mai, indicele ROBOR la trei luni a urcat vineri la 7,31% pe an.

CULTURÃ
*6 mai: Expoziția de fotografii documentare 'Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori' a fost inaugurată la Parlamentul Republicii Moldova. Organizată în parteneriat de Agenția Informațională de Stat MOLDPRES și Agenția Națională de Presă AGERPRES, expoziția inaugurată la Chișinău prezintă fotografii realizate de fotografi cunoscuți din Republica Moldova și România și reconstituie simbolic 'Podul de Flori' de acum 35 de ani și emoțiile trăite de zeci de mii de oameni de pe ambele maluri ale Prutului.

*8 mai: Ministerul Culturii participă, în zilele de 8 și 9 mai, la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic, invitații ministerului fiind poeta Ruxandra Novac, traducătorul Victor Ivanovici și istoricul Florin Marineskou. Standul României este amplasat în Pavilionul 13, poziția 119, în imediata vecinătate a invitatului de onoare al ediției din acest an: Italia.

*9 mai: Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu)

*** Sinteza e realizată în baza știrilor AGERPRES.

Afisari: 97

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f

Documentare 09-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră

Documentare 09-05-2025 08:30

9 mai - Ziua Națională a Oinei

La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a

Documentare 09-05-2025 08:00

9 Mai - Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul

Documentare 08-05-2025 10:45

DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)

Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami

Documentare 08-05-2025 10:27

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)

La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit

Documentare 08-05-2025 10:15

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)

În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc