logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CONSTRUCŢII CELEBRE: Hundertwasserhaus din Viena

Image

Hundertwasserhaus este un bloc rezidenţial din Viena, de pe strada Kegelgasse 36-38, construit de artistul austriac Friedensreich Hundertwasser (1928-2000), al cărui stil arhitectural original aminteşte de Gaudi.

 


Într-o scrisoare din 30 noiembrie 1977 adresată primarului Vienei, Leopold Gratz, cancelarul federal de la acea vreme, Bruno Kreisky, a sugerat ca lui Hundertwasser să i se ofere posibilitatea să-şi pună în practică un plan arhitectural, care presupunea construirea unui proiect de locuinţe. Ulterior, într-o scrisoare datată 15 decembrie 1977, Leopold Gratz l-a invitat pe Hundertwasser să proiecteze un bloc de apartamente conform viziunii sale, cu o arhitectură mai umană, în armonie cu natura, aminteşte site-ul https://hundertwasser.com/. Hundertwasser a proiectat o clădire rezidenţială cu terase deschise spre stradă şi un turn înalt, în contrast cu terasa de la cel mai jos nivel.

 


 

Proiectul a fost încredinţat arhitectului Peter Pelikan din cadrul unui departament de urbanism, după ce arhitectul desemnat de municipalitatea din Viena, Josef Krawina, nu a fost dispus să deseneze planuri detaliate, în special pentru faţade, după modelul lui Hundertwasser.

Casa Hundertwasser (Hundertwasserhaus) a fost realizată în perioada 1983-1985, în timpul primarului Helmut Zilk. Piatra de temelie a fost pusă pe 16 august 1983, iar pe 17 februarie 1986, casa a fost prezentată locuitorilor săi. Friedensreich Hundertwasser a fost prezent pe şantier în fiecare zi timp de un an.

 


Hundertwasserhaus este o clădire din cărămidă, cu apartamente ce au planuri diferite. Unele apartamente au un etaj, altele două etaje. Multe apartamente au balcoane proeminente sau pergole şi logii.

S-au folosit 900 de tone de pământ pentru plantarea de copaci în 14 spaţii verzi mari şi în jardiniere. Unele dintre terase sunt accesibile publicului, altele aparţin locuinţelor private, iar altele sunt rezervate vegetaţiei spontane. Zonele cu iarbă şi copaci ale imobilului depăşesc amprenta la sol a clădirii. Ceea ce a fost luat din natură prin construcţia clădirii a fost restituit pe acoperişuri şi terase. Pardoseala vie, denivelată, în zonele publice ale clădirii simbolizează o redescoperire a demnităţii umane, care a fost luată oamenilor prin dezvoltarea urbană cu suprafeţe plane, mai arată sursa citată. Mozaicurile de pe pereţi, de pe casa scărilor şi de pe coridoare au fost realizate în ton cu gresia din bucătării şi din băi, care au fost aşezată neregulat pentru a evita forma de grilă.

 


 

Hundertwasser a dovedit prin această construcţie că o arhitectură mai umană şi în armonie cu natura este posibilă într-un interval obişnuit de construcţie, în limitele bugetului financiar al unui proiect public şi în cadrul legal de construcţie fără autorizaţii speciale, arată sursa citată. Punctele centrale ale acestui proiect au fost "dreptul la fereastră" şi "obligaţia copacului", evidenţiază https://www.stadt-wien.at/. Prin "dreptul la fereastră", viitorilor locatari li s-a permis să preia designul creativ al propriei zone alocate, care se vede clar pe pereţii exteriori ai apartamentelor, în special în jurul ferestrelor. Astfel, a fost creată o faţadă exterioară diversă, colorată şi unică. Plantele căţărătoare, care reprezintă simbolic legătura dintre casa ecologică şi natură, au fost lăsate să crească şi în exterior. Creatorii au subliniat importanţa restabilirii dialogului cu natura, în contrast evident cu "uniformitatea sterilă a clădirilor din jur", potrivit artistului Hundertwasser.

Opera lui Friedensreich Hundertwasser, pictor, arhitect, activist ecologist şi filosof, a reprezentat una dintre cele mai importante contribuţii în istoria artei modernismului postbelic. Ca membru important al avangardei internaţionale din Paris, în anii '50, Hundertwasser şi-a dezvoltat un limbaj vizual unic.

 


Promisiunea lui Hundertwasser pentru o arhitectură mai umană, în armonie cu natura, şi angajamentul său ecologic vizionar s-au dezvoltat din credinţa sa în puterea naturii şi creativitatea individuală, arată https://hundertwasser.com/. Din anii '80 a realizat proiecte de arhitectură ce au ca puncte de referinţă "dreptul la fereastră" şi "chiriaşii copacilor", podeaua denivelată, păduri pe acoperiş şi vegetaţie spontană. Clădirile sale reprezintă o mărturie a angajamentului său faţă de diversitate în loc de monotonie, pentru romantism, iregularităţi organice, vegetaţia spontană şi pentru traiul în armonie cu natura.

De la construirea sa, Hundertwasserhaus a fost vizitată de milioane de oameni. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.hundertwasser-haus.info

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc

Documentare 23-04-2025 08:00

23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre

Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste

Documentare 23-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )

Documentare 23-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis

Documentare 23-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie

Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 22-04-2025 12:06

Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea

Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San

Documentare 22-04-2025 11:48

Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif

Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă 26 aprilie la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul într-un comunicat. Ceremonia, la care se așteaptă să participe șefi de stat din întreaga lume, va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re. La final sicriul va fi dus la Bazilica Sa